határozott idejű bérleti szerződés felmondása


lewho # 2017.01.03. 12:28

ha tényleg 1 ées, határozott idejű, akkor nem kell felmondani, magától megszűnik.
A kaució visszajár a bérlet végén, ha csak nincs jogos követelése a bérbeadónak, mert azt levonhatja belőle.

gpgjr1 # 2017.01.03. 12:49

De még van 3 hónap hivatalosan az 1 évből, de mi fel szeretnénk mondani a napokban..

lewho # 2017.01.03. 12:59

Hopp, telleg, bocs.

Akkor probalj megegyezni vele, biztos jp neven venne, ha hoznal masik berlot.

Ha nem sikerul, akkor nem tudod felmondani a szerzodest, es nem kapod vissza koltozeskor a kauciot. Sot.

lewho # 2017.01.03. 13:06

A peneszre hivakozva lehet rendkivulivel is felmondani, de eddig nem peneszedett? Es ha onkent nem adja vissza a kauciot, mehecc fiz.meghagyasert. Egyezz meg vele.

gpgjr1 # 2017.01.03. 13:16

Én is erre gondoltam, hogy megpróbálok vele megegyezni. A penész kb egy hónapjra jelentkezett ekkora mértékben.. Pont a hálószobánkban, ami a legkisebb szoba, kb az ágy fér el benne. Mondta, hogy vesz penészölőt és majd kezeljük vegyszerrel. Őszíntén szólva én nem szeretnék ( vagyok hajlandó ) olyan szobába aludni, ami vegyszeresen lett kezelve. Volt ott építészmérnök megnézni és azt mondta, hogy nem biztos megoldás ez sem. Fűtűnk rendesen és napi kétszer is szellőztetve van. Mondta az épmérnök, hogy szellőztessünk hosszabb ideig, akár több mint egy óráig. Olyan szinten lehűl a lakás, hogy akkor meg fűthetünk mint orrba-szájba. Ami meg nem kevés pénz.. Illetve a másik szobánkban pedig egy nagyon drága tervező asztal lett penészes, amit meg dobhatunk ki, valamint több táskámat is ki kellett dobnom.. Arról meg nem is beszélve, hogy a mosógép és a mikró is penészesedik ( többször letakarítottam, de visszajön ) és azért ezek napi / két napi használatban vannak, az egyikből elvileg a tiszta ruhákat venném ki a másikból meg az ételt.. Sosincs zárva a fürdő ajtó sem, sem a mosógépé, és mindig bekapcsolóm az elszívót, hogy ne legyen párás...

A főbérlő vette a lakást és felújította, azóta mi vagyunk az első lakói, így korábban, hogy penészes volt-e, nem tudjuk.. Az viszont jó kérdés, hogy ő tudott-e erről, és elhallgatta előlünk vagy neki is újdonság..

MajorDomus # 2017.01.03. 21:24

Jobban jársz.

Zoltanuss # 2017.01.04. 01:49

gpgjr1 írja:
Mondta az épmérnök, hogy szellőztessünk hosszabb ideig, akár több mint egy óráig.


Hülyeséget mondott. Elég naponta 3 x 4 x 2 -3 percet szellőztetni- huzattal.
A penész az épület szerkezeti hibáiból ered.
Nagyon nehéz megváltoztatni.
főbérlő vette a lakást és felújította”,
ha megvette a lakást akkor már nem főbérlő hanem tulajdonos.
A főbérlő megnevezés még a szociálizmus berögződése.

gpgjr1 # 2017.01.04. 11:08

Mondtam a tulajnak ( főbérlő, így van a szerződésben.. ) , hogy mi akkor el szeretnénk jönni és azt mondta, hogy az életmódunk miatt lett penészes.. ???Ez akkora bullshit, hogy az hihetetlen. Ez tényleg épület szerkezeti hiba, nem az, hogy mi hogy élünk, szinte nem is vagyunk ott csak aludni járunk oda.. nevetséges

Bea1 # 2017.01.04. 11:15

Láttam egyszer egy házat, amiben az egyik sarki, fűtetlen szobát arra használták, hogy oda teregessenek.

Valami ilyenre gondolhatott a tulaj.

MajorDomus # 2017.01.04. 19:02

+a virágoskert a lakásban!

Tipikus páratermelő közeg.

MajorDomus # 2017.01.05. 19:12

Növények vannak a lakásban?

gpgjr1 # 2017.01.11. 12:07

Reggel fél, 3/4 óra szellőztetés, este is hasonló. A fűtés napközben is megy, különben annyira lehűlne a lakás, hogy nem tudnánk ott lenni. A szembe szomszédhölgy egyáltalán nem volt meglepődve azon, hogy a lakás penészesedik, mert elmondta, hogy korábban is volt erre példa. Nyilván a tulaj a felújítás után próbálta ezt valahogy eltüntetni. Azonban sikerült megegyezni, így el tudunk költözni és a kaució is visszajár :) Tehát valahol úgy gondolom nekem van igazam és nem a tulajnak.. :)

MajorDomus # 2017.01.11. 19:05

Valószínű!

drbjozsef # 2017.01.12. 06:22

Kemények vagytok mint a vídia, hogy ebben a januárban fél-háromnegyed órákat szellőztettek naponta többször. De ha kell, hát kell.

gpgjr1 # 2017.01.12. 09:19

Mi megpróbáltuk menteni a menthetőt, de nem a pára volt a gond, vagy hogy nem szellőztetünk.. de ő még így is azt gondolta, hogy akár órákig is szellőztethetnénk ezekben a mínuszokban.. nem is tudom mit képzelt.

MajorDomus # 2017.01.12. 21:05

Saját fűtés költségen!

gpgjr1 # 2017.01.13. 07:48

Igen .. :) Ami vicces még, most már nem lakunk ott, de a szerződés még nem szűnt meg, majd a hétvégén intézzük el.. Letekertem a fűtéseket, és erre számonkért, hogy mégis mit gondoltam.. Miért nem hagytam 5ön az összes radiátort.. ? Amikor ott sem vagyunk.. de persze a napi több órás szellőztetés beleférne.. :)

vicay # 2017.01.13. 10:13

Sziasztok
Decemberben béreltünk ki egy lakást a párommal és a kutyánkkal.Amikor elmentünk megnézni nem volt probléma a kutya.Kivettük a lakást.Viszont mikor jött a tulajdonos,hogy leolvassa az órákat közölte,hogy csináljunk valamit,mert a közvetlen szomszédunkat zavarja a kutya.Jelzem mi minden este 9 -10 környékig azt hallgatjuk,hogy a gyerekei futkároznak.
A szomszéd akkor szólt a tulajnak mikor a párom egyik este 22:30 kor átment szólni,hogy szeretnénk pihenni.
A kutyánk egész nap csendben van mert én itthon vagyok.Csak akkor ugat egy kevesett mikor haza érkezik a szomszéd.
Szeretnénk egy másik albérletet keresni,de a szerződés 1 évre szól és két havi óvadékot (kauciót)adtunk a tulajnak.
Mit tudunk csinálni?

MajorDomus # 2017.01.13. 20:06

vicay

Alap, ha beköltözöl egy társasházba akkor megkérdezed a közös képviselőt, hogy lehet e a házban kutyát tartani.
Ha Az szmsz megengedi, akkor nincs miröl beszélni. Ha nem, akkor bukta van.
Egyébként nonolet - nek igaza van. Ki kell egyezni.

Ugye te sem gondolod komolyan, hogy a gyerekzsivaj meg a kutyaugatás egy súly csoportba tartozik?

Vagy vedd fel a kesztyűt!

https://kutyabarathelyek.hu/…-lakasodban/

steve149 # 2017.01.15. 12:05

Sziasztok,

október közepén költöztem be egy albérletbe, 1 éves szerződéssel. Pár napja közölte a tulajdonos, hogy visszaköltözne a lakásba családi okok miatt. A szerződésben a felmondásra csak olyan részleteket találtam, hogyha a bérlő nem teljesíti a feltételeket, illetve interneten hasonlókat találtam. De mi van akkor, ha a bérbeadó egyéb ok miatt mondja fel? Olvastam olyan információt, hogy másik albérletet kellene felajánlani. 1 havi kaució van, felajánlotta, hogy erre a hónapra ne fizessek bérleti díjat + visszaadja a kauciót.

Válaszokat előre is köszönöm!
Üdv!

steve149 # 2017.01.15. 17:31

Úgy emlékeztem, hogy minimum 1 évre szólt, de most átnéztem megint, és az van benne, hogy határozatlan időre szól és még a következő szerepel benne: "Amennyiben a bérleti szerződés felmondása jelen szerződés aláírásától számított egy éven belül a bérlő kezdeményezésére történik, a kaució nem jár vissza bérlő részére az bánatpénzként a bérbeadónál marad."

Illetve szerepel benne a következő 2 pont is:
"A szerződő felek megállapodnak abban, hogy a jelen bérleti szerződést bármelyikük jogosult a másik félhez intézett írásbeli nyilatkozattal és legalább egy hónapos felmondási idő biztosításával felmondani."
"A bérleti szerződés bármely okból bekövetkező megszűnése esetén a bérlő és/vagy a vele együttlakó személyek csereingatlanra nem jogosultak"

Szóval ha én mondanék fel 1 éven belül, én bukom a kauciót, de a bérbeadó bármikor felmondhatja ok nélkül 1 hónapos felmondási idővel?

ttip # 2017.01.15. 17:42

Bingó! Még ő a jó fej, hogy bevállalja a kötbért, amit a szerződés csak neked ír elő. Ennyit ér a határozott idejű szerződés.

tikitak # 2017.01.16. 14:53

Tisztelt Válaszoló!

Nem volt még részem semmilyen perben, felvilágosítást kérnék, hogy amennyiben úgy alakulna, nagyvonalakban mire számítsak.

Albérlet rendes felmondással felmondva, albérlő nem hajlandó kiköltözni. A felmondási idő letelte után ügyvédhez fordulnék és kérném, hogy indítsa el a jogi folyamatot, hogy kiköltöztessék az albérlőt.

  • Nagyjából milyen díjtételekkel kell számolnom? Tizezres/pár százezres/sok százezres?
  • Mikor kell ezt kifizetni?
  • Ha nekem ad a bíróság igazat, akkor is kell fizetnem? Hogy oszlik ez meg?
  • Mennyi ideig tart egy ilyen folyamat?

Tudom, hogy ez esetenként eltérő, de viszonyítani szeretnék valamihez, hogy mire számítsak.

Előre is köszönöm a választ, sokat segítene, ha legalább valamiből kiindulhatnék!

ObudaFan # 2017.01.16. 17:50

A díj az szabad megallapodas tárgya, es sok mindentől függhet. Ha neked ad a birosag igazat, fogsz kapni az ellenféltől ellentételezést, de az nem fogja elérni a tényleges koltsegeidet. Egx-masfel év egy relative rossz forgatókönyv szerint, de erre az időre is kerhetsz használati díjat természetesen.

tikitak # 2017.01.16. 18:23

Köszönöm a gyors választ!

Hogy kell érteni a szabad megállapodást? Az ügyvédem és köztem? Esetleg más között? (Eljárás díj, stb? )

Nagyságrendet tudna mondani? Tiz-Pár száz-sok száz ezer?