Társasházak jogásza!


siSsi56 # 2015.10.19. 12:17

Nem valaki hanem a közösképviselő kérte!

Lakógyűlés: erkély-felújítása megszavazva a FELÚJÍTÁSI alapból!,ezek után szedegette össze a pénzt mind a 16 tulajdonostól: akkor még nem voltak problémák a bizalom meg volt a közösképviselő felé. Sem a tulajdonosoknak sem pedig másnak nem kell jogi kurzus ahhoz ha egy társasházban ahol több évtizede ugyanaz a közösképviselő és úgy tudjuk, hogy érti a dolgát, de valószínű, hogy Ő is ehhez az oldalhoz fordult a kérdéseivel, ahol is inkább a kekeckedés mint a józan eszű válaszadás a mérvadó.

Nem fogadtuk el a költségvetést 4-en, de 5-ten elfogadták ebben 1 tulaj a közösképviselő 3 tulaj a számvizsgáló bizottság ( 1 tulaj meg 1 házaspár).A LAKÓGYŰLÉSRŐL KÉSZÜLT JEGYZŐKÖNYVET A MAI NAPIG NEM ADTA IDE, EGYSZER SZÓBAN 5.SZÖR ÍRÁSBAN KÉRTÜK.- válasz az , hogy a többség ( 5 ) nem kéri ezért nem adja. A ház bár 16 lakásos az itt élő tulajok 9-en vannak a többi lakás ki van adva.
Köszönöm eddigi válaszukat.

spadog # 2015.10.19. 11:42

Köszönöm a választ! Mit lehet akkor tenni, ha nincs olyan lakó (vagy nem vállalja), aki elegendően értene a pénzügyekhez? A segítő természetesen nem kér semmilyen díjazást.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.10.19. 08:51

nem voltam otthon a lányom fizette ki
Akkor ezt talán tessék a nagykorú lánnyal megbeszélni. Esetleg egy jogi alapismeretek kurzusra beíratni. (V.ö.: nem elég ok a fizetésre, hogy valaki kéri.)

siSsi56 # 2015.10.19. 08:46

Tisztelt fórumozók.

Köszönöm a hozzászólásokat, az erkély felújítására a közösképviselő végig járta a 16 tulajdonost és össze " szedte" az erkély " felújítására" a pénzt, nem voltam otthon a lányom fizette ki, / nagykorú / !

Nem tudom a " mai világban" három ezer ft-tal többet fizetni a közösköltségbe havonta a tisztelt válaszadónak is tetszene-e?

Mint írtam van felújítási alapunk:van egy üzlet a házban az ki van adva: és a rezsi csökkentés is a "közösbe" marad, tehát én úgy érzem, hogy jogosan gondolom/gondoljuk, hogy a közösköltséget csökkenteni kell.

Természetesen tudom, hogy sok társasház küszködik nem fizető tulajdonosokkal, akik vagy nem akarnak vagy nem tudnak fizetni de a havi kötelező befizetéseknek is van valamilyen " tisztességes " és elfogadható többlete, de nem ennyi!!

MajorDomus # 2015.10.15. 21:32

Igen, jogosan
nem

spadog # 2015.10.15. 06:10

T. Szakértő!

Elutasíthatja-e a kk, hogy egy szvb tag külső, nem tulajdonos, személy segítségét vegye igénybe az ellenőrzéshez? Segít-e egy nyilatkozat a felkért személy részéről amiben vállalja mindazon adatvédelmi és egyéb előírások betartását, amik az szvb taggal szemben is érvényesek? Esetleg elegendő-e az szvb tag nyilatkozata, hogy az ő nevében és megbízásából van jelen a segítő?

Köszönettel
SpaDog

MajorDomus # 2015.10.14. 22:22

Ha külön tulajdonnál nincs nevesitve feltüntetveaz erkèly akkor az közös tulajdon.
Ergo ha nincs rá fedezet, akkor annak felújítása közös pénzügyi teher . Ezt össze kell adni.
A képviselő ezt közgyűlési határozat alapjan teheti meg, tehát nem,, szedi,, a pénzt hanem határozatot hajt végre
megoldás;
ne fogadjátok ele a kköltségvetést!

Megjegyzem, nagy baromság
manapság csökkenteni a közös költséget

changer # 2015.10.14. 15:44

Tisztelt Ügyvédnők és Ügyvéd Urak!

Segítségüket szeretném kérni az alábbiakban.
Egy társasház földszintjén van egy üzlethelyiségünk. Az üzlethelyiség bérlője vendéglátóipari tevékenységet végez - menüt főz és szállít ki.
A társasházi alapító okirata szerint a társasház üzlethelyiségeinek bármelyikében vendéglátóipari tevékenységet folytatni csak minden lakástulajdonos írásos hozzájárulásával lehet.
Kérdésem az, hogy lehet e ilyen kitételt tenni a társasház alapító okiratában? Van erre vonatkozóan törvényi szabályozása?

Segítségüket előre köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.10.14. 10:18

Én ott vesztettem el a fonalat, hogy a közös képviselő bármit is "szed". (Szereket, persze, de itt nem arról volt szó.) Ez ugyanis általában úgy megy, hogy a tulajdonostársak fizetnek. Akkor viszont a kérdést úgy kell feltenni, miért fizetnek olyat, amit nem kötelesek. És nem tőlünk jogászoktól kell kérdezni, hanem a fizető tulajdonostársaktól.

siSsi56 # 2015.10.14. 08:41

Tisztelt Szakértők!
Alapító Okirat: közös tulajdont képeznek az épület alap,fő,határ és közfalai,homlokzata, a födémek, a szigetelések, kémények, fedélszél, tetőfedés, padlás és egyéb szerkezetek, amelyek az épülethez tartoznak!
magántulajdon: szoba, lomkamra, WC,fürdőszoba, közlekedő,/előszoba/, konyha,éléskamra, és a garázs.

Ezt azért írtam mert erkélyünk is van és a fentiek értelmében - szerintem - az erkély közös tulajdonban van és ezért a felújítási alapból kell felújítani, de a közösképviselő mindenkitől/lakásonként negyvenezret szedett be " erkély felújításra", van rendesen pénz a felújítási alapon.
Kérdésemre a közösképviselő azt mondta, hogy nem fizeti ki a felújítási alapból azok miatt akik neki nem szimpatikusak ().
A pénz vissza kérhető/követelhető-e?
MÁSIK:
a közösköltség x forint, de a közösképviselő xx forintot szed és hiába kérjük a csökkentést arra nem hajlandó és a lakógyülésen sem hozza szóba és más sem, mert nem teszi a napi rendi pontokba.(( semmi szükség erre mert nincs tartozás, elmaradás, üzlet kiadásból is van bevételünk.
Mi a teendő?

Tisztelt Fórumozok, válaszokat köszönöm.

MajorDomus # 2015.10.13. 21:51

Képviselő levélben megkeresi az önkormányzatot.

Wildmann # 2015.10.13. 06:29

Határozattal

blazseidr # 2015.10.12. 21:04

Tisztelt MajorDomus!

Több fórumban is kerestem a választ a következő kérdésre, de nem találtam:
247 lakásos társasházban lakok. Közgyűlési határozat alapján a nyáron az udvaron levő játszóteret kibővítettük, ezért kb. 80 nm-nyi viacolor térkövet felszedtünk.
A ház kertjének déli oldalán, a kerítésen kívül egy a járókelők által kitaposott ösvény van, ami így az őszi esők alatt igen sáros. Meg szeretnénk kérni az önkormányzatot, hogy csináljon járdát, a ház ehhez felajánlaná a feleslegessé vált térkövet.
Milyen legális módon lehet a háznak a kőről lemondania?

Köszönettel:
Blazseidr

groszfater@gmail.com # 2015.10.12. 21:04

jjbyo2 !
Bérled az üzletet vagy a Te tulajdonod ?

MajorDomus # 2015.10.12. 19:47

A képviselőnek igaza van.

jjbyo2 # 2015.10.08. 18:22

Tisztelt Szakértők.
Következő lenne a kérdésem.
A társasházban van üzletem.
Az üzletben nincs gáz hálózat kiépítve, villannyal fűtünk, sosem volt gáz az üzletben.
A térsasházban felújítotték a gézvezeték főnyomó csövet, és fel kell újítani a kéményeket is. Az én üzletemben az sincs, de a hozzájárulást a felújításhoz, nekem is ki kell fizetnem, ezt mondta a közös képviselő.
Tisztelettel kérem ez ügyben az állásfoglalásukat.
Köszönöm.

Gerda11 # 2015.10.01. 07:02

T. MajorDomus !

Köszönöm a választ. Megnéztem a tulajdoni lapot. Ennek II. részénél fel vannak sorolva a tulajdonosok az alapító okiratban szereplő eszmei hányaddal. Tehát ott az a tulajdonos, akitől a társasházi lakás meg szeretném venni. A III. részben pedig nem található, hogy bárkinek elővételi joga lenne.
Üdv
Gerda

MajorDomus # 2015.09.30. 22:02

Nincs.
Azt nézd meg, hogy a túl. lapon ki a tulajdonosa a 3 alagsori helyiségnek.

Ha az eladó, akkor semmi gond.

Gerda11 # 2015.09.30. 10:36

T. Szakértő !

Abban szeretném a segítségét kérni, hogy szeretnék megvásáolni egy társasházi lakást, amelyhez külön helyrajzi számon 3 alagsori helyiség is tartozik. Az alapító okíratban ez van: "A társasházban lévő öröklakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek (továbbiakban örök egységek) a tulajdonostársak külön -külön tulajdonában vannak. Az épületnek azon részei, továbbá azon berendezési,felszerelési tárgyak, amelyek nincsenek külön tulajdonban, a tulajdonostársak közös tulajdonában vannak....Az örök-egység és a közös tulajdonban lév vagyonrészek eszmei hányada egységet képez, melyet csak együtt lehet elidegeníteni, ill. mint tulajdont átruházni. Ugyanígy kizárólag az örök egység elidegenítésével együtt lehet csak elidegeníteni, ill. mint tulajdont átruházni a tulajdonosoknak a II. rész 16,17,18 pontok alatt megjelölt ingatlanokon fennálló tulajdoni illetőséget." A 16,17,18 pontok alatt fel vannak sorova a tulajdonosok a reájuk vonatkozó tulajdoni hányaddal. A kérdésem az lenne, hogy van -e a tulajdonosoknak elővételi joga a 3 alagsori helyiségre. Köszönettel Gerda

MajorDomus # 2015.09.29. 21:54

Ha nem szerepel a földhivatal nyilvántartásban akkor az sosem lesz a tiéd míg nem modosittatod az Alapitó Okiratot amihez csak 100 % hozzájárulás kell minden tulajdonostól.

Jobb ha bele sem kezdesz.

Dyyt # 2015.09.29. 17:02

Kedves Fórumozók!

Az alábbi ügyben kérném a segítségüket.

Olyan társasházi lakás megvételét tervezem, ahol a mostani tulaj a lakáshoz csatolta a lakáshoz tartozó tárolót. Gyakorlatilag egybe nyitotta a lakással az eredetileg a folyosóról megközelíthető tárolót.
Az ingatlan nyilvántartásba a lakás különlapján csak a tároló nélküli rész szerepel, azzal, hogy "Az önálló ingatlanhoz tartoznak az alapító okiratban meghatározott helyiségek." Az alapító okirat még nem áll rendelkezésemre, gondolom abban van rendezve a tároló jogi helyzete.
Kérdésem, hogy a tároló így a tulajdonomba kerülhet vagy csak használati jogom lesz rajta?
Illetve származhat-e bármi problémám ebből a helyzetből?

Köszönöm előre is a segítséget.

MajorDomus # 2015.09.10. 20:55

Kutyák?

MajorDomus # 2015.09.08. 20:12

Ha nem tévedek ez azt jelenti, hogy a határozott idejű jogviszony megszűnt és a törvénybe előírt 90 napos ügyvivői jogkőrben folytatódhatna a munka, amíg nem talál a ház új közös képviselőt

  • de tévedsz! -

csakhogy a közös képviselet azt állítja, hogy ez nem így van. Erről nem vesz tudomást és úgy halad minden mint eddig. Azt állítják, hogy ők addig közös képviselők ameddig le nincsenek váltva.

  • ez így van -

CXXXIII/2003 tv
Minden kérdésedre válaszol
jobb mint a reklamujság

MajorDomus # 2015.09.08. 20:09

Ajánlott,, irodalom,,

Szodizs és bookmark részére!

Szél ellen nem lehet pisilni.

Ha nem tudod legyőzni, légy a barátja!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.08. 05:11

Én ugyan nem tudom, miről beszélsz, de nyugodj meg: biztosan neked van igazad. Ha az ingyenes reklámújság is azt írja, akkor pláne.