szomszedok jogai


parki # 2008.11.05. 20:32

Tisztelt Fórumozók!
A segítségeteket szeretném kérni. Társasházi lakásunk alsó szomszédjától időnként elképesztő bűz árad. Érezni a lépcsőházban is, de leginkább az én lakásom összes helyiségében és az erkélyen is. A szomszédság egy kínai házaspár, akikkel nem lehet megbeszélni ezt a problémát. Azt mondják, hogy ilyenkor főznek és kész! A lakás tulajdonosa szintén elzárkózik ettől a dologtól. Sajnos a társasházakra vonatkozó házirendben nem találtam semmi használhatót.Szerintetek mit lehet tenni?
Előre is köszönöm a válaszokat!

szeline # 2008.11.14. 18:12

Kedves Többi Fórumozó!
Tájékoztatlak benneteket a fejleményekről: Kiderítettem, hogy teljesen szabálytalanul, engedély nélkül építették a szoszédaim a kéményt. Sem építeési, sem KÉTÜSZ engedély nem volt rá. Átmentem újra. Beszéltem velük, és megígérték, hogy 1 méterrel megmagasítják, ahogy kértem. Azt, hogy ezt elértem náluk, annak köszönhetem, hogy Tőletek megkaptam olyan információkat, web címeket, ahonnan össze tudtam szedni annyi ismeretet, hogy biztos lehessek az igazamban. Köszönöm.
Az építésügyi hatóságon azt mondták, hogy súlyos büntetést kellene fizetniük ezért, ha perre vinném a dolgot, de nekem nem a per, hanem a békés megoldás volt a célom. Majd tájékoztatlak benneteket arról is, hogy beváltották-e az igéretüket (a kéménymagasítást).
Sziasztok!

nanemaaa # 2008.11.15. 17:53

szeline!
Örülök, hogy jó irányba fordult a kémény ügyed. :-)
És, ha itt kaptál segítséget hozzá, akkor pláne.
Ha mindezt bevette a szomszéd, akkor immáron lényegtelen, hogy mi a valóság. Mint a pókerben, nem baj ha blöffölsz, a lényeg, hogy az ellenfeled bevegye.
Azt azért ne mondd el a szomszédnak, hogy az építési hatóság szerint is súlyos bírság elé nézne per által, mert ez a kis elszólás az ügyed vesztéséhez vezethet. Ha tényleg kellett volna az építési hatóság engedélye (mert mint írtam már, nem kellett volna), akkor nem a bíróságon büntetnék meg, hanem hatósági eljárás keretében maga a hatóság büntette volna a "szabálytalan" építkezőt, törte volna kerékbe, s tűzte volna a fejét a sarki bástyára. A KÉTÜSZ meg nem hatóság, így azután tőle pláne semmire nem kell engedély. Ha maga által megoldhatatlan probléma elé kerül s zolgáltató, akkor ő is az építési hatósághoz fordul (mert a jogszabály ezt írja elő számára).

gabi.baba # 2009.02.17. 04:08

Üdvözlöm Önt/Önöket
Mielőbbi segítségükre lenne szükségem.
A 13.kerületben egy társasházban lakom.Földszinti,kertkapcsolatos lakásban,fentről nézve a házunk olyan,mint egy fésű,a főútvonalon elterülő front részről 4 lépcsőház fésűszerűen nyúlik,ezek közti területek az udvarok.
A kérdésem a következő.
El szeretném adni a lakásom,de a szemben benyúló lépcsőház aljának teljes egészében egy ajtó-stúdió üzlet helyezkedik el,mig az összes többi lépcsőházban ugyanekkora alapterületen 7 lakás van.Amikor én a teraszomra kiállok,akkor minden emeleten wc és fürdő ablakokat látok,kivéve a földszinten,ahol a teraszommal megegyező méretű ablak-fal van.Ezt általában a vevők kifogásolják lakáseladásnál.Kb.15méterre van ez az ablak,kérdésem az,nem ütközik-e törvénybe ez,hiszen tudomásom szerint itt csak-mint a többi emeleten is-kicsi ablak lehet.
köszönöm válaszukat
Gabriella

monalisa1 # 2009.02.17. 17:19

Személy szerint szívesebben látok/nézek egész üvegfelületet mint WC-ablak sorokat...

Amikor az a studió kialakításra került az eltérő homlokzat miatt bizonyára engedélyeztetni kellett, na azt a határozatot kellene elkérni és átnézni. (Halkan jegyzem meg: Ön bizonyára nem tiltakozott az üvegportál ellene...)

Monalisa
laikus hozzászóló

gabi.baba # 2009.02.17. 19:55

Tisztelt monalisa 1!
a wc ablak mérete 60x60cm,a jelenlegi ablak pedig 350cm x 120cm.Az ablak önmagában nem zavarna,de ez egy irodának a komplett fala szinte,ahol reggel fél 8-tól este 9ig kb.10-12ember dolgozik az ablak mellett,mert az iróasztalok is itt kerültek elhelyezésre,ami a kicsi helyiségben érthető részükről.Az alkalmazottak az egész napunkat végignézhetik,akár a mi ablakunkon keresztül,vagy ha kint vagyunk,igazából ez akkor zavaró.Mivel van két gyermekem,miattuk kertkapcsolatos a lakás amire választásunk esett,ez medencézés,teregetés,natúr kintlét alatt is zavaró.Mikor ideköltöztünk,ez egy szekrényekkel takart helyiség volt,"nem működött"az ablak,nem is zavart.

monalisa1 # 2009.02.17. 20:52

Ha a lakásukba be nem is, de az önök feletti- és oldalt/szemközti emeletekről bárki "lekíváncsízkodhat" a teraszukra aktuális unalmában. Sőt az oldalt/szemközti alsóbb emeletekről még a lakásukba is beláthat ki- ki a saját szobaablakából.
Szerintem.

Mert amikor valaki földszinti és kertkapcsolatos lakást vesz akkor azzal tisztában kell lennie, hogy bizonyos értelemben "nyított" a családi élete...

monalisa1 # 2009.02.17. 20:56

Annak idején a gyermekek miatt kedvezőnek tünt a földszinti + kertkapcsolatos lakás, ma azonban az esetleges eladáskor ez visszajára üthet...

monalisa1 # 2009.02.17. 21:01

Jut még eszembe: nem egy helyen az újjonan épült abszolút földszinti lakásért kevesebbet kérnek - és itt most figyelmen kívül kell hagyni a saját kertrészt -, mint az I. ill. II. emeleti ugyanakkor lakásért, mívelhogy egy alsó lakás mindig kedvezőtlenebb adottságú.

Pjotr # 2009.02.18. 07:31

Monalisa már több topicban is kifejtette, hogy nem zavarja, ha belátnak, hozzá, de, hogy egy kis segítség is legyen, be kell menni az önkormányzathoz és ott megnézni, hogy rendben van-e minden a tervekkel engedélyekkel.
Ha nem, akkor lehet folytatni az ügyet, ha igen, akkor sajnos ez van.

nanemaaa # 2009.02.18. 08:21

Akkora kerítést, hogy még az emeletről se lehessen belátni? Az már nem kerítés, hanem börtönfal. Szerintem ettől nem lesz értékesebb a telek, sőt, pont fordítva.
Melelsleg a kerítést a saját telkeden megépítheted, egyetlen eleme, része sem lóghat át a szomszédba. A tömör kerítés max magassága 2,50 m lehet. Ha magasabbra sikeredik, akkor az építésügyi hatóság elbontathatja, vagy átalakíttathatja.
Ha a szomszédnak gondja lesz a kerítés árnyékvetélsével, akkor ő bírósághoz fordulhat értékcsökkenés, vagy birtokvédelem ügyében....

monalisa1 # 2009.02.18. 10:29

Pjotr, kedves, felsőbb lakószíntről gyakorlatilag bárkihez belátnak, azonos színbeliek egymáshoz is. Aki ezzel nincs tisztában ill. "ez" zavar vegyen toronyházban legfelső lakást...

monalisa1 # 2009.02.18. 10:34

Amúgy én is azt javasoltam, hogy a problémás üzlet kialakításának engedélyezési terveit meg kell nézni, és etlegesen annak alapján így utólag...

gabi.baba # 2009.02.19. 00:41

Köszönöm a segítségeket,nem szerettem volna vitatémát inditani....
Mint említettem ez nem utca felőli oldal,itt csak 50x50es és 60x60as ablakok vannak,kivéve nálunk....nem hiszem,hogy valaki a wc ablakból lesne minket...és ez a hatalmas ablak sem zavarna,de mióta irodaként működik,napi 12órában 10ember ül minimum az ablakban...a kettő szerintem nem ugyan az.
Az Önkormányzatot mielőbb felkeresem,esetleges kérdéseim,ha lehet,a továbbiakban is feltenném.
Köszönöm.
Gabriella

monalisa1 # 2009.02.19. 09:13

Szerintem amikor vettétek a lakást az abszolut földszint + kertkapcsolat kedvező volt számotokra, ez a ti döntésete volt. Az meg az esetleges vevő döntése, hogy ő inkább máshol...

Vélem ameddig nem jött szóba, hogy eladjátok a lakást addig a szemközti iroda nagy ablaka nem zavart benneteket...

gabi.baba # 2009.02.19. 21:01

Kedves monalisa!
Kicsit sértőnek érzem,hogy helyettem gondolkodsz....mint írtam,eddig nem iroda volt "az ablak mögött",igen,eddig nem zavart.Nehogy már bárki is azt mondja,hogy egy szobaablakban is valaki non-stop a szomszédot lesné.................pláne,ha itt 50x50es ablaknak kéne lennie,és pláne,ha egész estig 10-12 ember közvetlen ablaknál ülve dolgozik,hogy ez így ugyanaz.

nokia # 2009.02.26. 22:20

Tisztelt mindenki!

Szeretném megtudni, hogy van e valami lehetőségem rá, hogy elhunyt szomszédom örököse a házat a kisebbségnek adja el, tönkretéve ezzel a nyugalmunkat és értéktelenné, eladhatatlanná téve házunkat?
Ha az adásvételt nem is a ház bővítését, nagyobbítását megakadályozhatom e?

Előre is köszönöm

nanemaaa # 2009.02.27. 10:47

Attól függ. Ha osztatlan közös tulajdon az ingatlan, akkor élhetsz az elővásárlási jogoddal. Ha viszont társasház, akkor nem tehetsz semmit.

A ház átalakításához (vajh mire gondoltál ez alatt????....én arra, hogy teherhordó szerkezetet, vagy egyéb osztatlan közös tulajdonú építményrészt érintő) és bővítéséhez kell a társtulajdonosok hozzájárulása, amit elvileg megtagadhatsz..... de osztatlan közös esetén ez esetleg bíróságon pótolható, ha meg társashás, és te maradsz kisebbségben, akkor a közösség döntése rád nézve is kötelező... főleg, he nem mész ellene bíróságra.

nokia # 2009.02.27. 17:05

Kedves nanemaaa!

Félreértettél, vagy én fogalmaztam rosszul.
Nem társasházról beszélek, hanem önálló családi házas övezetről. A mi házunk normál méretű és kivitelű, a környékünkön is ilyenk vannak. A szomszéd épület viszont kicsi. Ha betörnek a norvégok 10 purdéval akkor bővíteniük kell. Ezt ill. a beköltözésüket meg lehet e gátolni?? Ha nem akkor itt pokoli életünk lesz...

efi99 # 2009.02.27. 17:39

Hááát, szerintem nem lehet. Időnként én is rettegek ilyesmitől, mi lesz, ha egyszer valamikor a szomszéd úgy dönt, hogy eladja, és éppen...?

monalisa1 # 2009.02.27. 18:52

Semmiképp nem befolyásolhatod azt, hogy ki veheti meg ill. ki nem a más tulajdonában lévő ingatlant. A szomszéd bizonyára örül annak, hogy vevő akad a házára - a pénznek nincs szaga...

Két dolgot tehetsz: 1. még a szomszéd adásvétele előtt nagy sietve eladod a sajátodat..., 2. beletörődsz a megváltozhatatlanba.

A 3. pont pedig az, hogy megpróbálni jó kapcsolatban lenni az új szomszédsággal.

Monalisa
laikus hozzászóló

Grád András # 2009.02.27. 20:57

További lehetőség: megvenni a szomszéd házát is, ekként a saját szomszédja lehet, ennél jobb szomszédság nem lehet!


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

efi99 # 2009.02.27. 21:46

Nem úgy van az! A szomszéd után is van egy következő szomszéd és ha azt a házat is meghirdetik...? :)

monalisa1 # 2009.02.27. 22:33

A kérdező még nem írta, hogy nyert a lottón...

efi99 # 2009.02.28. 09:04

Egy kettest...