szomszedok jogai


Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.05. 16:26

am, mint kiderult ehhez a szomszed beleegyezesere volna szukseguk.
Ez tévedés.

MajorDomus # 2014.03.04. 20:55

a töve közelebb van!
kezdd ott!

nanemaaa # 2014.03.04. 16:18

bermuda háromszög
A jegyző ködösít, hiszen egyrészt nem birtokvédelmet kértél, másrészt abban ő nem is járhatna el, mert kizáró ok állna fenn vele szemben.
A felszólítást az ingatlan tulajdonosainak kell írnod. Ha az az önkormányzat, akkor neki. Az önkormányzatot egy személyben a polgármester képviseli, így a felszólítást is neki kellene címezni. Nem birtokvédelmet kértél, hanem felszólítottad a tulajdonost a jegyző által is beidézett Ptk szerint. Ha nem tesz eleget, levágod magad. A levágott ágakat vagy áthordod a szomszédba, vagy közlöd a tulajdonossal, hogy pl 15 napon belül elviheti. Ha nem teszi, akkor begyújtasz a kandallódba. ;)

monalisa1 # 2014.03.04. 15:49

A garázsbejárót hagyd ki a történetből ellenben a többi okés.

nanemaaa # 2014.03.04. 10:16

KBS
Nem. ;) Mert engedély sem kell. Csak be kell jelenteni.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.04. 08:01

az ujranyitáshoz működési engedélyt kell kiváltani,ehhez kell a hozzá)árulásod!
Kell?

MajorDomus # 2014.03.03. 22:31

jaj nekem!
desyke!

az ujranyitáshoz működési engedélyt kell kiváltani,ehhez kell a hozzá)árulásod!

a régi tulaj akkor nyithatná ujra a boltot a beleegyezésed nélkül,ha szünetelteti a vállalkozását.

feltételezem,hogy családi házról van szó!
ugye?

Társasházi tulajdonos # 2014.03.03. 19:48

Desyk
Az alapvető jogok biztosának
Jelentése
az AJB-7629/2013. számú ügyben

A társasházi törvény 2011. január elsejéig úgy rendelkezett,6 hogy a társasház szervezeti-működési szabályzata határozza meg a külön tulajdonban lévő lakás és a nem lakás céljára szolgáló helyiség használatának, hasznosításának szabályait a lakóépület céljának, működésének megfelelően.
A következő szakasz7 lakóépület esetén további jogosítványokat biztosított az ott lakók számára a lakhatás nyugalmának zavartalansága érdekében. A közgyűlés megtilthatta a nem lakás céljára szolgáló helyiség használatának, hasznosítási módjának megváltoztatását, ha az a társasház működését vagy a lakhatás nyugalmát zavarta. Engedélyköteles tevékenység esetén a hatóság csak akkor adhatott engedélyt a tevékenységre, ha a hatóság felhívására – harmincnapos határidőn belül – a közgyűlés nem hozott tiltó határozatot. A tiltás helyett feltételt tartalmazó hozzájáruló határozatot is hozhatott a közgyűlés a lakhatás nyugalma, így különösen, a zaj- és rezgésvédelem, illetőleg a lakókörnyezetet veszélyeztető más tevékenység megelőzése érdekében.

Desyke # 2014.02.24. 20:56

Tisztelt Jogi Tanácsadó.Az lenne a kérdésem, hogy a szomszédunkban egy vendéglátó hely üzemelt, mely kb fél éve bezárt. Mikor megnyílt kb 4 éve, az engedély kiadásához kellett a szomszédok beleegyezése. Most valaki újra megszeretné nyitni, ebben az esetben is kell a szomszédok jóváhagyása, vagy mivel már egyszer aláírtuk, az még érvényben van? Illetve ha nem írjuk alá akkor nem nyithat meg? És ha az új tulaj a régi néven nyitna újra akkor mi a helyzet? Válaszát előre is köszönöm

Kavics82 # 2014.02.21. 17:02

Tisztelt Jogi Tanácsadó!

Lenne egy problémám!

2010-ben vásároltam egy kertes családi házat. Saját telkem mezsgyevonalán álló kerítést szeretném lebontani, újat építeni. Ezzel csak az a probléma hogy a szomszédomnak egy fatárolója erre a kerítésre merőlegesen rá van építve ( a tető egy része azon támaszkodik ). A szomszédom nem hajlandó elbontani a fatárolót hogy a kerítést újjáépítsem. A helyi építési hatóság azt mondta hogy nem tud vele mit kezdeni mert 10 évnél régebbi az építmény. Javasolták hogy a Ptk-ban a szomszédjog alapján indítsak a szomszéd ellen peres eljárást. Kérdésem az lenne hogy mit javasolnak ezen helyzet megoldására?

Köszönettel: K. Róbert

kovacis@freemail.hu # 2014.02.09. 13:59

Kertes házban lakunk a szomszéd felől nincs kerítés én a mezsgye vonaltól beljebb húztam kerítést, hogy a tyúkoknak nagyobb legyen az udvar. A szomszéd közvetlenül a kerítés tövébe ültetett 3db virágot és csemegekukoricát, én a virágot kihúztam, mert azt hittem, hogy valamilyen gaz, mert nem látszódott rajta, hogy virág. Én onnantól jöttek a cirkuszolások utána még nádat is húzott a mi portánkon lévő kerítésre csak nem tudom, hogy mi jogon?! És attól kezdve kővel dobálják a házat, műanyag golyóval lövöldöznek az ablakra és a redőnyre a redőnyt 3 helyen ki is lőtték. Dobálják a tyúkokat, a kutyákat. Nem tudom, hogy mit tehetnénk? Ma beszéltem vele és a virágot sérelmezi még tavaly nyár óta. Teljesen kivagyunk idegileg. Ma is lövöldözött azt mondta azért,hogy jót szórakozzon(célzott lövéseket adott le az ablaküvegre)MIT TEHETNÉNK???

kneksz # 2014.01.04. 13:39

Tisztelt Jogi Tanácsadó!

Sajnos elszakadt nálam az immáron 9 éve feszegetett cérna, így szeretném segítségét kérni az alábbi esetben.

Hátsó szomszédom bejárója közvetlenül a ház hátsó fala mellett van, az udvara többi része szépen be van virágosítva, bokrosítva. Nagyjából 10-szer szóltunk neki felváltva, hogy a házunk falához támasztgatott léceket, gerendákat és még ki tudja mit vigye el onnan, ezt idén nyáron végre sikerült megtennie, miután megemlítettem, hogy nem szeretném jogi útra terelni a dolgot. Viszont a házunk mögött vannak melléképületek, oda épített egy színt, melynek teteje a mi tetőnkhöz van hozzárögzítve és iszonyú nagy a rendetlenség bent - gyanús, hogy onnan jöhetett valamilyen kaparászó rágcsáló a mi padlásunkra, sajnos nem láttuk, ezért nem írom konkrétan.

Van-e erre valamilyen jogszabály, amivel azt az ocsmányságot eltüntethetném vele?

A másik problémánk, hogy lévén a bejárója pontosan a ház háta mögött van és csak ennyi helye van az egész udvarán itt csinál mindent, most pl. láncfűrésszel vágja a fát kb. fél méterre a háztól. Ezt a tevékenységét főleg szombaton és vasárnap délután végzi. Próbáltam vele beszélni,( sőt még a segítségemet is felajánlottam), hogy legalább ne akkor csinálja, mikor a kislányunk (és mellesleg mi felnőttek is) pihennénk. Finoman és kedvesen bár, de elhajtott.

Tudok vele csinálni valamit, azon kívül, hogy megpróbálok még egyszer a lelkére hatni?

Köszönöm szépen előre is a választ!

Ancsika69 # 2014.01.02. 17:42

Kedves Jogi Tanácsadók!
Azt szeretném megkérdezni, hogy a december 23-án feltett kérdésemre hol találom meg a választ. Azért érdeklődöm, mert azóta már van frissebb kérdés is, vagy várjak türelemmel?
Köszönöm, tisztelettel B.A.

kicsizsiraf # 2013.12.23. 18:24

Tisztelt Jogi Tanácsadó!

Egy 6 lakásos társasházban lakom. A felettem lévő lakásba a tulajdonos bérlőket költöztetett, akik 3 hónapja megkeserítik az életünket a folyamatos dobogással, üvöltözéssel (akár hajnali 3-kor), ősszel pedig a kertet telítették be az üvöltözésükkel egész nap. A tulajdonos teljesen elzárkózik attól, hogy a saját lakását hangszigetelje, vagy a bérlőit elküldje. A bérlő fenyegetőzik, hogy feljelent bennünket, és a másik falszomszédot zaklatással. Jelen esetben úgy tűnik, hogy nekünk, mint tulajdonosoknak némán tűrni kellene a bérlők őrjöngését, aki persze mindenért a gyerekével takaródzik, és ez olyan mintha így kikezdhetetlen lenne. Pedig a mi panaszunk nem a gyerekekre vonatkozik.

Hamarosan próbáljuk az ügyet közgyűlés elé vinni, kérem, adjon tanácsot, hogy mire figyeljünk az ügymenet során, vagy mit tehetnénk, hogy ismét nyugalomban élhessünk a saját lakásunkban.

Köszönettel:

Kiss Tibor

Ancsika69 # 2013.12.23. 06:59

Tisztelt Jogi Tanácsadó!
Iker házban lakunk, két évvel ezelőtt a szomszédunk egyik napról a másikra a közös, a két házat elválasztó, utcára és udvarra nyúló falrészre gerendákat fúrt be, azt fával belécezte, és egy masszív, cserepekkel fedett nehéz teraszt csináltatott. Anno mikor ezt észleltük intelligensen közeledtünk hozzájuk, hogy hogyan gondolják hiszen ehhez a mi beleegyezésünk is kellene, statikailag ennek utána kell járnunk,mert mi féltjük a házat stb. Az engedélyről is kérdeztem, pökhendi módon röhögve azt mondták, hogy nincs engedélyük különben is akkor az utcában X szomszédnak is le kell bontani a kerítését mert az sincs jó helyen. Ráadásul ezt a vastag falat az udvar felől át is fúrták. Azóta a viszonyunk is megromlott, ui. azóta sem lehet ez ügyben velük beszélni, mert a szemembe röhög és megy tovább. Sajnos pénz van, azt hiszik övék az egész utca. Jóval fiatalabbak nálunk, de mivel évek óta folyamatosan mindig törnek valami borsot az orrunk alá azon gondolkodom, mégiscsak bejelentem az önkormányzatnál a városfejlesztési osztályon ezt a dolgot, ne higgyék már hogy nekik mindent lehet. Mások azt mondják tiszta bolondok vagyunk, hogy nem szóltunk emiatt már régen. Mit tehetünk ez ügyben, kérem segítsenek már, én tényleg féltem a házamat, ráadásul repedés is van a gerenda közelében, lehet, hogy ez a súly okozhatta? Köszönöm előre is a válaszukat!

tollasposta # 2013.12.22. 18:04

"Tudod mit? Legyen neked."

  • A második mondat alanynélkülire sikeredettsége okán nem tudhatom, hogy mit.
tollasposta # 2013.12.22. 18:02

Major

  • Nem járok kártérítési perekre.
  • Ha járnék, akkor is az lenne a véleményem, hogy ha tetőgerenda (és a "járulékai")a szomszédban landol, nem valószínű, hogy az épület tulajdonosa a felelős.
  • A szomszéd felé néző tetőrészről a cseréphullás (gerenda nélkül is) sem egyértelmű. Főleg, ha nincs rálátás, csak a szomszéd felől.

Persze minden tulaj megteheti, hogy hetente fölszáll egy motoros sárkánnyal ellenőrizni, vagy szerződik nagy felbontású légifotóra.
Az olyan szomszéd, aki egy más tulajdonában lévő lakóház főfalától 0,6 m-re telepít építményt, bodegát, kamrát, stb. az vélhetően az a típus, aki nem járul hozzá ahhoz, hogy a telekszomszédja átjárjon átnézni, karbantartani, stb. a tulajdonát.

  • A csúszós lépcsők más tészta, főleg, ha utcafrontiak, társasháziak, stb.

A lakóingatlan előtti járdaszakasz csúszásmentesítéséért ugyanúgy felelős az ingatlan tulajdonosa, mint az épülete utcafronti tetőrészéről a közterületre hulló cserépért is.

  • A jelen téma viszont oldalhatáron álló lakóépületről és az oldalsó szomszédról szól, aki semmibe nézi a szomszéd azon jogát is, hogy a karbantartásra illő távolságot tiszteletben tartsa, s odapakolt egy építményt.

60 cm-es sávban még egy minibakot sem lehet elhelyezni, nem beszélve egy létráról, netalán állványozásról. Magyarán a lehetőségét sem hagyta meg a szomszédjának arra sem, hogy egyáltalán megszemlélhesse a háza állagát, nemhogy azt karbantartsa!
Főfaltól 60 cm-re telepített bodega miatt éppen a szomszéd perelhetne jogosan (tűzveszélyességi osztálytól függetlenül)

MajorDomus # 2013.12.22. 14:40

tollas

ha annyit járnál kártéritási Perekre(egy nyavalyás panelbeázás miatt) mint én,más lenne a véleményed!

egy csúszós lépcső 75.000 be került!
a táppénzt is a társasház fizette ki!

mi lett volna ha egy lehullo cserép agyonüti?!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.21. 13:35

Egy újabb ösztönös jogászzseni. Tudod mit? Legyen neked.

tollasposta # 2013.12.20. 22:15

" Ó Drágám! Hallottam egy nagy zuhanást. Biztosan megint leesett egy tetőgerenda. Ugorj kedvesem, tedd gyorsan vissza, mielőtt a szomszéd észreveszi! "

tollasposta # 2013.12.20. 22:12

>>

tollasposta # 2013.12.20. 22:01

"a leeső... gerendáért sem felelsz?"
:))
Az azért már nem semmi, ha tetőgerendák röpködnek!
Akkor biztosan nem felel, mert az minimum tornádó.

De a cserépért sem valószínű. Millió dolog miatt leeshet egy cserép, akár úgy is, hogy a tulajnak rálátása sincs, mivelhogy az a szomszéd felé "néző" tetőrész.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.20. 21:14

Szerinted a leeső cserépért, gerendáért sem felelsz?

teetoo # 2013.12.20. 20:53

Hofogo esetunkben nem kotelezo, mert nem kozteruletre log a teto, bar ezt a kedves szomszed nem igazan dijazta...
Kulonben pedig eleg erdekes lenne, ha mi lennenk felelosek a tetonkrol a szomszed telkere leesett ho altal okozott karert, mikozben a helyi epitesi szabalyzat kotelez minket arra, hogy telekhatarra epitkezzunk.

wers # 2013.12.19. 12:46

Bugatti Veyron teteje szerintem elég masszív, ráadásul áramvonalas, lecsúszik róla a hó, hacsak nem kabrio, lenyitott tetővel

(mondjuk az én udvaromban ilyen biztos nem állna)