szomszedok jogai


Marben # 2008.10.07. 10:12

Szép napot mindenkinek!
Már korábbiakban írtam nagymamám problémájáról, de most új helyzet adódott.
( A szomszéd közvetlenül a ház mellé építette fel a kerítést. A telket nagyszüleimtől vették meg 6 évvel ezelőtt.)
A szennyvíz-csatorna bekötésnél a szellőzőfedelet az üres telekre tetették a nagymamámék. Akkor még az övék volt. A szomszéd úgy vette meg, hogy tudott róla, (hiszen ez jól látható), de a szerződésbe nem lett külön megjelölve. Most arra szólították fel a nagymamámat, hogy kötesse át a saját telkére. Megtehetik? Valóban az Ő kötelezettsége, ha már úgy vették meg?
A szolgáltató céget megkérdeztük,ez az egész kb. 500.000.- Ft-ba kerülne. Az ökörpörköltnek pedig akkor is le kellene bontani a kerítést.
Előre is köszönöm!
Marben

Rolcsiboy # 2008.10.07. 10:17

Ki szólított fel arra, hogy köttessék át? Milyen jogon követel (feltételezem a szomszéd)? Ez a kérdés...

Marben # 2008.10.07. 11:06

A szomszéd szólította fel, valamint bontsa le a kéményét, ami a hátsó falon van, illetve szüntesse meg az ereszcsatornát is.

Rolcsiboy # 2008.10.07. 11:21

De milyen jogon? Szerintem semmi joga ilyet kérni (vagy kémény-t, ereszcsatorna-t lebontatni).
Az adásvételkor a vevő tisztában volt a vásárolt telek adottságaival, mind terület, rajta található ingatlanok, egyéb jellemzők. Ez irányba feltételezem semmilyen kifogással nem élt, tehát elfogadta és megvásárolta => nincs joga ilyet követelni.
Magyarán el kell hajtani a b..ba :)

nanemaaa # 2008.10.07. 11:55

Hát igen. A vevő tudta... az eladó is tudta.... sőt, talán az ügyvéd is aki a szerződést készítette. Talán, ha egyet nem tudott senki, a telekkel együtt eladásra került a telken meglévő valamennyi építmény is. Szerintem elmaradt egy jogi aktus, a szennyvíz csatorna és annak közbeiktatott műtárgyai további használati jogának biztosítására szolgalmi jogot kellett volna alapítani, s azt az ingatlan-nyilvántartásba bejegyeztetni.
Már korábban is leírtam... egyre inkább időszerű lesz a dolog... szóval az ügy már biztosan a bíróságon fog lezárulni. Legalább egy füst alatt rendezhető lesz a kertíés... és az összes többi gond is.

szeline # 2008.10.18. 17:42

Üdvözlök mindenkit!
Problémám a következő: A szomszédom lakásfelújítást végzett, amelynek keretében átrakatta a kéményét is új helyre. A mi problémánk az, hogy mivel a mi házunk magasabb, a kémény új hely eolyan közel került a házunkhoz, hogy a légáramlat miatt állandóan elönti a füst az udvarunkat. Érdeklődtem a helyi építési hatóságoknál, a kémény oda engedélyezett. Felhívtam a KÉTÜSZ-t is, azt mondták, hogy ha engedélyezett, akkor nincs mit tenni. Azt szeretném megkérdezni, hogy milyen szabályok vannak, amik a kéményre vonatkoznak? Gondolok itt:kémény szomszéd épülettő, telekhatártól való tábolsága, kémény magassága és a szomszéd ház távolságának összefüggése....? Interneten azt találtam, hogy a szomszéd kéményének magasabbnak kell lenni, mint az én házgerincem, ha közel van. Arról ne is beszéljünk, hogy az én nyitható tetőablakomtól kb 7 m-re van.
Követelhetek valami magasítást, vagy bele kell törődnöm, hogy tüdőrákban fogok meghalni?

gitron # 2008.10.19. 05:43

Meg kell szerkeszteni a kémény függőleges tengelyét, majd a kitorkollástól függőleges irányban 80 cm magasságban meghúzott vízszintes síkra 60 fokos félnyílású kúpot kell szerkeszteni. (A kúp csúcsa az utóbb említett vízszintes sík és a kémény tengelyvonalának metszéspontja.) Az így megszerkesztett kúp palástja a kéménytengelytől (vízszintesen mérve) 15 méteren belül nem ütközhet légtorló építménybe.

nanemaaa # 2008.10.19. 11:14

Létezik olyan, hogy kéményszabvány. No annak kell megfelelni.
Egy gyakorlati jótanács...nekem bejött.
Hívd ki a kéményseprőt, vizsgáltasd meg. Amikor azt modja, hogy minden rendben van, akkor kérdezd meg, hogy a kémény szabványt időközben hatályon kívül helyezték-e? Valamint, hogy mindezt hajalandó-e megismételni a bíróságon? Onnantól nálam hirtelen olyan alaposak lettek, hogy még az is rossz volt nekik, ami nekem már megfelelt volna. :-)

szeline # 2008.10.19. 16:38

Olyat is találtam, hogy "Szélzugot képező tetőgerincek, felépítmények közelében a kitorkollásnak azoknál magasabbnak kell lennie." (MSZ 04-82)
Erről mit tudtok?
Egyébként köszönöm a választ és a bíztatást, van reményem a hosszú életre????

vackorka # 2008.10.28. 07:49

Két éve vettük a házunkat telekkel, szomszédokkal… örökölt helyzetekkel.
Nyáron egynyári futó növénnyel, hajnalkával ültettük be a keritésünket, takarni szándékoztunk a kevésbé esztétikus, még nem átépített dróthálót.
Szomszédommal eddig jóban voltunk, de minap megcsípte valami, mert ezt a szép dús zöldnövényzetet óvatlan pillanatban, mikor nem voltunk otthon, leírtotta a kerítésről, mert szerinte 10-20 cm-re áthajlott, illetve átkúszott az ő oldalára.
Tudom, nem volt joga, megkérhetett volna, ritkítsam meg, de nem tette. Megcsípte valami, mert ki akar vágatni egy diófát is a kertünkből, mert a szél áthordja a falevelet, A fa a határtól 3m-re áll. Az áthajló ágakat már levágtuk.
Mindent megteszünk ami jogos. Ő viszont kevésbé.
A háza a határtól 50 cm-re épült 16 méter hosszan (nagy tetőfelület). A ház töve végig van betonozva 50cm szélességben. A csatorna épp a határon, de az ereszcsatorna lefolyó része kis folyókával a kerítésig félénk vezetve. Nagy mennyiségű eső esetén, teljesen eláztatja az udvarunk állandóan használt részét. (engedéllyel építkeztünk, ide esik az új bejáratunk, 5,5 m széles)
Kértük, hogy a csapadékvizet vezesse másfelé. Erre nem hajlandó, mert mondja évek óta így van, a kisöregek ez ellen nem szóltak..
Nem szóltak, mert korábban ott fák álltak, és nem zavarta őket. Nem szóltak, mert nem mertek, segítséget csak a szomszédtól várhattak.
Sufnit, kerti klotyót épített a szomszéd, a telekhatárra, a házat követően, a tető kb. 180 magasságban 40 cm-re átnyúlik hozzánk. A tetőn nincs csatorna, a víz kb 8 nm-ről hozzánk folyik. A sufni mellett egy 16 nm beton placcot készített, ahol gázolajat tart hordókban. Itt szerelget mindenfélét. Néha slaggal lemossa, ez is hozzánk jön, ide lejt.
A szomszéd jóindulatú, mert korábban, mikor ide telepítettem a konyhakertet, szólt, hogy ő máshol ásna.
Kérdéseim:

  1. Kötelezhetjük-e, hogy a csapadékvizet másfelé vezettesse?
  2. Csatornázza fel a melléképületét?
  3. Építsen a lecsorgó gázolaj ellen parapetet?
  4. Esetleg építhetünk-e a telekhatárra filagóriát, amelynek a teteje átlóg az ő területére? :)
  5. Ültethetünk-e keskeny növésű tujafákat a telekhatártól 30 cm-re?
  6. Esetleg megtilthatjuk-e neki, hogy műanyag palackokat égethessen el a kazánjában? (sajna ezt is teszi, mindent, ami ég…)
nanemaaa # 2008.10.28. 15:23

szeline
igen...az MSZ 04-82-t hívják kéményszabványnak. :)

nanemaaa # 2008.10.28. 15:36

vackor
Fordulj az építésügyi hatósághoz, ők kötelezhetik ereszcsatorna felszerelésére. A települési jegyzőnél lehet birtokvédelmi eljárást és vízügyi hatósági eljárást kezdeméynezni az átfolyó gázolaj, illetve a cspadékvíz miatt. (nem árt tudni bizonyítani...)

Növénytelepítésre nincs hatályos országos érvényű jogszabály, így ha valakinek nem tetszik, akkor birtokvédelmi eljárást kezdeményez. Túl közel ültetni egyébként nem érdemes (ha jól emlékszem, korábban ilyen tujafélék esetében talán 1 m volt az előírás), mert ha bármi kárt okoz a szomszéd épületében, kerítésében... miegymás, akkor azt neked kell megtéríteni.

A környezetvédelmi hatóságnál eljárást lehet kezdeményezni veszélyes hulladék (pillepalack és egyéb műanyagok) égetése miatt. Sajna nehéz bizonyítani, szinte egyetlen esély a tettenérés lehet.

vackorka # 2008.10.29. 08:23

Köszönöm a választ nanemaaa!
Sok esetben elég az, ha a tudjuk, a vélt igazunk mellé kaphatunk támaszt. Ezzel talán meggyőzőbb erővel bírjuk mondani, mit kellene tennie, valamint a megfelelő szervezetet emlegetve esetleg kötelezve érzi talán magát a változtatásokra.
Végül is nem rossz indulatú, csak mindent úgy csinál, hogy -elsősorban- neki jó legyen minél kevesebb idő és pénz ráfordítással.
Kivéve, ha "megcsípi valami" :)

szeline # 2008.10.30. 16:16

Üdvözletm!
Fejlemények kémény ügyben a következők:
Szomszédom két évvel ezelőtt a lahásfelújítása során ezt a kéményét nem is engedélyeztette a KÉTÜSZ-szel. Igaz, hogy maga a kémény megvolt előtte is, de a padlástérben egy vizszintes összekötő kürtővel egy másik -távolabbi- kéménybe csatlakozott. Ezt a kémény szépen kihozta a tetőn, központi fűtést kötött rá, és itt füstölög a házamtól 5 m-re, ráadásul a kitorkollás alacsonyabban van, mint az én házam. Azt szertném megkérdezni, hogy kémény ilyen átépítése esetén (tetőn való kihozása) engedélyköteles-e KÉTÜSZ által? Válasz előre is köszönöm!

monalisa1 # 2008.10.30. 19:06

Kémények dolgában bizonyára szigorú előírások vannak, így a "házilagos" tervezésű egész biztosan szabálytalan lehet csak.

Ha a pár sorodat leírod és tértis levélben beküldöd az önkormányzat építészeti osztályára és külön a kéményseprőékhez is, egész biztos helyszíni vizsgálatot fognak nála végezni.

Monalisa
laikus hozzászóló

nanemaaa # 2008.10.31. 08:11

Kéményt átalakítás után a kéménysepővel ellenőriztatni ás átvetetni kellett volna. A kémény kialakítására a hatályos kéményszabvány vonatkozik. Ez tartalmazza az elhúzás lehetőségét, módját és mértékét, valamint módját is meghatározza. Az önmagában furcsa, hogy ez az ellenőrzés nem történt meg, mivel elméletileg e nélkül a gázkészülék nem helyezhető üzembe.

szeline # 2008.10.31. 19:00

Nem gáz, hanem széntüzelésű központi fűtés-kéményt csináltak belőle. Érdeklődtem az illetékes KÉTÜSZ-nél, kellett volna valóban engedélyeztetni a kéményseprővel. A jövő héten megyek az illetékes építési hivatalba, mert azt mondják, ott minden engedélynek meg kell lenni. Ekkor írásban fogom benyújtani panaszomat és állítólag hivatalból kiküldik ellenőrzés céljából a KÉTÜSZ-t.

nanemaaa # 2008.11.01. 13:09

Ezzel az építésügyi hatósági bejentéssel azért bánj csínján. Egyrészt, mert 15.000,- az illetéke, másrészt mert sanszos, hogy ott elbukod. Először beszélj a hatósággal, hogy mit tudnak tenni az ügyben. Ugyanis 2 éve még egyáltalán nem kellett engedély egy kémény építésére (a különálló kémény kivételével), így az átalakítására sem. Legfeljebb, ha ennek érdekében az épület teherhordó szerkezetét meg kellett változtatni, vagy erősíteni.
Jobban jársz, ha a KÉTÜSZ-höz nyújtod be a kérelmedet, az ő eljárásuk olcsóbb, másrészt, ha szabálytalanságot állapítanak meg, akkor ők fognak intézkedést kezdeméynezni. (nekem úgy tűnik, hogy egyelőre csak leráztak.)

Zoltanuss # 2008.11.01. 19:30

Sziasztok , akkor szép sorjában (kéményügyben) :

Ugyanis 2 éve még egyáltalán nem kellett engedély egy kémény építésére

Ez így nem igaz. Már nagyon régen a kémények építése - sőt a bontása is - engedélyköteles.
Építési engedély kell hozzá. Szerencsére már az un. szerelt kéményre ez nem kell.
Tovább :

ez a KÉTÜSZ-nél, Bp. az un. Főkétüsz az egyik legbürokratikusabb, leg-leg vaskalaposabb, monopol helyzetü, hatóságosdit játszó vállalkozás. Jobb őket ha nem muszáj, elkerülni.

szeline # e-mail 2008.10.18. 19:42 -nak !

tárgyaltál már a szomszéddal ? A legfontosabb vele kezdeni. Talán belemegy egy ésszerű megoldásba, pl. egy magasításba. Ez viszonylag nem drága.

Úgy veszem ki, hogy mind a két kémény megvolt már korábban is, tehát előfordulhat , hogy szabályos. Az hogy Téged zavar az egy más dolog. Itt lehet tárgyalni vagy ha nem eredményes, birósághoz fordulni.
Üdv. Z.

szeline # 2008.11.01. 21:32

Zoltanuss!
Beszéltem a szomszédokkal. Kezdetben nagyon együttműködőnek mutatkoztak: kb fél méterrel megmagasították a kéményt, de még mindig alacsonyabb, mint a házunk, így állandóan büdös az udvarunk. Később teljesen elutasítottak bennünket, azt mondták, hogy ez a magasítás is csak pénzkidobás volt a részükről.
A győri KÉTÜSZ nagyon kszségesnek mutatkozott, azt mondták, hogy ezt az átalakítás után szakvéleményeztetni kellett volna. Ez nem történt meg. Ezt onnan gondolom, hogy a másik kéményről, -amit újonnan építettek az átalakítás során-, elküldték nekem a szakvélemény másolatot. De erről még meg akarok biztosan győződni, ezért akarok bemenni az építési hatósághoz. Azt mondta a KÉTÜSZ, hogy ha a széljárás olyan, hogy hozzánk hozza a füstöt, akkor valami megoldást kell rá találni. Nekem az is jó lenne, ha még egy méterrel megtodanák a kéményt. Azt mondják a szomszédok, hogy azt nem lehet, mert nincs a kéménynek alapja. Szóval további kompromisszumra nem hajlandók, így meg nem jó nekünk. Szóval egyenlőre csak annyit akartam mondani, hogy az építési hatósághoz azért akarok bemenni, hogy az engedélyeknek BIZTOSAN utánanézzek. A többit majd meglátom utána.
A KÉTÜSZ is azt javasolta, hogy csináltassak velük szakvéleményeztetést.
Még az is a dilemmám nekem, hogy ha szakvéleményeztetni kellett volna KÉTÜSZ által, akkor miért én csináltassak szakvéleményeztetést. Egyébként sincs még műszakilag átadva az építkezés!
Várom válaszotokat. Sziasztok!

monalisa1 # 2008.11.01. 21:49

Ha még nincs meg a használatbavételi engedély akkor mit füstőlnek/kéményeznek ott? Egy további szabálytalanság...

Amúgy, lehet "jó" is egy kémény, ha aktuálisan rossz a széljárás, az nem el- hanem lefelé nyomja a füstöt.

Ami a szakvélemény költségét illeti, ha utóbb kiderül, hogy már előzetesen szükség lett volna rá, a helyettük elvégeztetett véleményezés költségét utóbb követelheted tőlük - persze félő nem fognak fizetni, hanem kényszerűen per lesz a dologból majd.

Monalisa
laikus hozzászóló

mizo33 # 2008.11.02. 08:54

Vajon jogosan zaklatta,és üldözte el otthonunkból az élettársam a szomszéd önkormányzati lakásba önkényesen beköltözött igazoltan elme beteg férfi???
A rendőrségen nem segítettek!!! (hisz elmebeteg)
Az önkormányzat,csak hiteget,hogy segít!!!
Az alpolgármester is csak ígérget!!!
A családsegítők is csak néznek ki a fejükből!!!
A közigazgatási hivatal sincs mellettünk!!!
Nem tudják kilakoltatni,inkább mi költözzünk el,erre vár mindenki,akkor majd ismét szent lesz a béke...
Úgy látom egy önkényes lakás lopónak több joga van ebben az országban!!!

nanemaaa # 2008.11.03. 08:54

Zoltanuss
Ha már nincs igazam kémény ügyben, akkor olvasd el az alábbiakat:
2007. dec 31-ig hatályban volt jogszabály (46/1997. (XII.29.) KTM rendelet) szerint:
Az építésügyi hatósági engedélyhez kötött építési tevékenységek
9. § (1) A következő építési tevékenységek csak építési engedély alapján végezhetőek:

  1. az a) pont szerint építési engedélyhez kötött építmény olyan felújítása, helyreállítása, átalakítása vagy korszerűsítése, amely a teherhordó szerkezetét érinti, a homlokzat jellegét (megjelenését) - annak szerkezetével együtt - megváltoztatja, illetőleg az építményben lévő önálló rendeltetési egységek számának, rendeltetésének megváltoztatásával jár;
  2. építményen:

ca) portál (üzlethomlokzat),
cb) 1,0 m2 felületet meghaladó kirakatszekrény,
cc) 1,0 m-t meghaladó kiugrású védőtető, előtető és kinyitott állapotban e méretet elérő üzleti ernyőszerkezet, továbbá
építményen, illetve attól különállóan mind építési telken, mind közterületen:
cd) 1,0 m2-nél nagyobb felületű hirdetési és reklámcélú építmény, reklámszerkezet és reklám-, cég- vagy címtábla,
ce) fényreklám,
építése, elhelyezése, átalakítása és bővítése;

  1. építmény homlokzatán a mesterséges szellőztetés és az égéstermék kivezetés berendezéseinek, szerelvényeinek elhelyezése;

A jelenleg hatályos jogszabály (37/2007. (XII.13.) ÖTM rendelet):
Építésügyi hatósági engedélyhez és bejelentéshez kötött, illetve engedély és bejelentés nélkül végezhető építési tevékenységek

I. A következő építési tevékenységek - a II. és III. fejezetben foglaltak kivételével - építési engedély alapján végezhetőek:

  1. építmény építése, bővítése, elmozdítása,
  2. azon meglévő építmények (melyek építése e rendelet szerint építési engedélyköteles munkával járó tevékenységnek minősülne) felújítása, helyreállítása, átalakítása vagy korszerűsítése, ha annak során az építmény tartószerkezeti rendszerét vagy tartószerkezeti elemeit meg kell változtatni, át kell alakítani, el kell bontani, meg kell erősíteni,
  3. új, vagy az építmény tartószerkezetének kialakításával, megbontásával, átalakításával, megerősítésével megvalósuló épített égéstermék-elvezető (kémény) építése,

Nos? Mikortól is engedély köteles egy kémény átalakítása? Nem kell mindent bevenni, amit egy kéményseprő mond. Főleg, ha a saját feladata elvégzése helyett is csak lerázni próbál.

Zoltanuss # 2008.11.03. 14:00

Nekem az is jó lenne, ha még egy méterrel megtodanák a kéményt. Azt mondják a szomszédok, hogy azt nem lehet, mert nincs a kéménynek alapja.

Talán egy eternitcső toldást csak elbir még az a kémény !
Tárgyalni és megegyezni !

nanemaaa # 2008.11.03. 15:03

Eternittel már nem lehet toldani, mert nem engedi a kéményseprő. Inox, vagy alu szerkezettel persze lehetne, ha a kémény egyébként béléscsövezett. Mellesleg az elég valószínűtlen, hogy egy magasítás az alapra nézve komolyabb problémát jelentene, mivel a kémény általában főfalban, vagy főfal felett van, aminek viszont már komoly alapja van. Inkább azért ódzkodnak, mert a többszöri megrendelés, felvonulás...stb aránytalanul megdrágítja a kivitelezést. Amikor építették az előző magasítást, és akkor szóltál volna, hogy "lécci még egy fél métert", akkor talán simán megcsinálják. Egyébként a túl nagy magasításnak sokkal inkább gátja lehet az eldőlés veszélye (szélteher), mint aza alapsüllyedés. Ajánld fel, hogy kifizeted a magasítás költségét, akkor talán könnyebben belemennek.