szomszedok jogai


szurikáta111 # 2014.04.01. 16:26

Kedves József!

Nem kell nekem a szomszédba menni, itt ül kettő mellettem. Úgyhogy nem távolról védek senkit, csak látom azt az oldalt is, amikor a kívülállónak fogalma sincs dolgokról. Olyannyira, hogy a saját anyámék, akikkel jó darabig együtt laktunk, két évig tagadták, hogy a fiamnak betegsége van. Aztán ma már ők is másként látják. Pedig olyannyira problémás a kissrác (Asperger szindrómás autista), hogy egyáltalán nem biztos, hogy valaha is önálló lesz teljesen. Csak mivel szép, szőke, választékosan beszél, és jobban tudja a 2. világháború történetét, mint egy gyengébb történész, ezért könnyebb azt mondani, hogy áá, semmi baj. Nem csak annak lehet baja, aki értelmi fogyatékos, vagy hiányzik mindkét lába.

Ő jeleneleg egy magatartászavaros csoportba jár egy speciális óvodába. Ott minden kisgyereknek megvan a maga kis diagnózisa, problémája. Nemrég jött egy gyerek, akinek viszont valószínűleg tényleg nincs más baja, mint súlyos nevelési hiányosság. Higgye el, kilóg közülük nagyon. Tehát van ilyen valóban, nem is kevés, de nem összetévesztendő a kettő. (Meg persze egy autista gyerek is tud rosszalkodni, ez nem is vitás, nem szabad minden a diagnózisra fogni, az szent igaz.) A szomszéd meg persze csak azt látja, vagy hallja, hogy a gyerek üvölt... Arra kevesen veszik a fáradtságot, hogy megkérdezzék miért, mielőtt jelentgetnek.

Ezeket most csak úgy általánosságban írtam le, nem pont Önnek.

Ami viszont Önnek:

Hát a gyógypedagógus anyuka az tényleg gáz. Neki meg pláne üzenem, hogy azért már az a nézőpont is rég túlhaladott szakmailag is, hogy mindent lehet a gyereknek, mert akkor lesz szabad, meg majd akkor fejlődik. A gyereknek nagyon is szigorú határok kellenek. A fiam ovijában volt olyan gyerek, akinek az első pár hétben szó szerint egyfolytában fogták a kezét, mert vagy elszaladt volna, vagy ütött volna. Ma már egydül mosogat, ha arról van szó.

Első körben birotkvédelmet kellene kérni a jegyzőtől, tértivevény, levél, stb.. Ezt azonnal meg lehet tenni. Nem bemenni, mert az olyan öregasszonyos. Az se baj, ha egy jogász segít megfogalmazni. Tényekkel, időpontokkal, főleg az égetős, meg szilánkos dolgokra kitérve, és arra, hogy egészséget, és az ingatlan nyugodt használatát közvetlenül veszélyezteti. Ezt szerintem mindenképpen el kellene indítani. Ha mástnem, minden héten küldeni egy levelet, ha lehet, más érintett lakókat is erre bíztatni, mert az sokat számít, ha sokan mondják ugyanazt.

Egy-egy durvább helyzetben akár a rendőrséget is ki lehet hívni. Ők különösebbet tenni nem tudnak, de legalább a tényállásról lenne egy hivatalos papír.

A nevelési tanácsadóban tuti, hogy anyukát ismerik. Szerintem ők ilyen esetben nem kompetensek, bejelentést a gyermekvédelemnél lehetne tenni. Bár fel lehetne menni a helyi nevelési tanácsadó honlapjára, hátha ott is van valamilyen jó link, vagy ötlet. Mert egyébként attól, hogy ismerik anyukát, még nem biztos, hogy szeretik.

Meg kéne tudni, hogy jár-e intézménybe a gyerek, ott hogy viselkedik, van-e rá panasza másnak. Ha Önnek is van gyereke, akkor talán ennek könnyebb utánajárni.

Meg persze egy ismerős nem ártana valahol az önkormányzat környékén, hogy kicsit kontrázzon a problémára.

Őszintén remélem, hogy mindenki örömére meg fog a dolog oldódni, illetve a résztvevők meg fogják oldani a helyzetet.

szurikáta111 # 2014.04.01. 15:59

Kedves Nanemaa!

Már az én gyerekkoromban is ezzel a rendkívül okos példabeszéddel jöttek. Csak akkor még a rágógumit hajbaragasztós verzió volt forgalomban...

Még jó, hogy azért azóta már olyan helyek, emberek is vannak, akik túlléptek ezen, és ténylegesen segítenek.

MajorDomus # 2014.03.31. 21:12

a hatásmechanizmusnak
nem kell közvetlennek lennie!

nanemaaa # 2014.03.31. 13:36

jozsef75
Egy kis példabeszéddel próbálom megvilágítani a kérdést. remélem megérted. ;-)

Megtörtént (nem velem), csak hogy lássátok, milyen bunkók az emberek.
Teletömött 56-os villamos, két, egymással szemben lévő szék. Az egyiken egy jóarcú, kedves öreg néni kuporog, a másikon egy nő a gyerekével az ölében. A kissrác himbálja a lábát, és állandóan belerúg a néni térdébe. Az öregasszony egyre hátrébb húzódik, várja, hogy az anya mikor szól rá a kölyökre. De mivel ez nem történik meg, udvariasan megszólítja az anyát:

  • Elnézést hogy zavarom, de a kisfia folyamatosan rugdossa a lábamat, és ez már az én koromban nem tréfa, eltelál egy csontot, vagy egy eret, akkor az újságosig, meg a patikáig se tudok lemenni. Legyen szíves szóljon rá.
  • Mit akar? - reccsen rá az anya -, én nem fogom egy ilyen vénasszony miatt korlátozni a gyerekemet testi szabadságában! Foglalkozzon a saját dolgával, ne az én gyerekemmel!

A villamoson mindenki megdöbbenéssel nézi végig a jelenetet, míg egy tipikus rocker (acélbetétes, tar frizura, feszűlős gatya, bőr kabát, fülében üvölt a Tankcsapda) kiveszi a szájából a rágót, és a paraszt nő hajába gyönyörűen beledolgozza, majd lágyan így szól:

  • Na, engem se korlátoztak gyerekkoromban!
jozsef75 # 2014.03.31. 08:58

Kedves szurikáta111 !
Azért megnézném a toleránsságot akkor, amikor ilyen gyerek és szülő a szomszédja. Mi 2 éve tűrjük, most szakadt el a cérna. A szép szó nem segít. Távolról meg könnyű toleránsnak lenni.
Nem feljelenteni szeretném, hanem megoldani a helyzetet.

jozsef75 # 2014.03.31. 08:56

Az a baj, hogy az anyja nem meggyőzhető: gyógypedagógus :-) Így ő azt gondolja, hogy tökéletesen kezeli a helyzetet azzal, hogy nem csinál semmit.
Más irány kell: nevelési tanácsadó van nálunk a városban, akkor ott kell jelenteni ezt ?
Az anyja ráadásul a városunkban gyógypedagógus, félő, hogy a családsegítővel nem leszünk kisegítve, mert ismerik egymást és eltussolják a dolgot.

MajorDomus # 2014.03.29. 14:33

István király kora óta,a magyar ember legnagyobb ellensége
a másik magyar ember volt!

szurikáta111 # 2014.03.29. 09:27

A különbség és a lényeg abban van, hogy nem mindegy, hogy ez a kézmegfogás egy olyan környezetben történik-e, ahol a szomszédok azt lesik, hogyha mégis vaami nem tökéletesen sikerül, akkor jóérzéssel rohannak feljelenteni (egyébként általában gyakorlatilag feleslegesen), vagy éppen amennyire lehet, legalább tudomásul veszik a problémát. Persze ennek az az előfeltétele, hogy a szülő tegyen is valamit, ez nyilvánvaló, erre valahogy rá kell venni, végső esetben kényszeríteni. És ez igaz a "csak nevelési" problémával küzdőkre is, ott sokszor sokkal nagyobb a baj, és bizony pár 10.000-től nem fogják megtanulni kezelni a helyzetet. Sajnos. Tanulni kell, változtatni kell, és sokszor pont a saját érdekükben azért kell jelezni a problémát a gyermekvédelemnél, hogy idővel ne torkoljon tragédiába a dolog.

Amikor mondjuk valahol gyerekgyilkosság, meg bántalmazás merül fel, pattan ki, mindig felmerül a "szomszédok felelőssége" is, még ha nem is jogi értelemben.

A magyaroknak meg kellene tanulni nem "feljelenteni", hanem "problémát jelezni". (Persze ehhez olyan szerv is kéne, ahol ezt érdemben meg lehet tenni.)

A sérült gyerekeket nevelő családokat meg nem sajnálni kell, hanem tudomásul venni, hogy együtt élünk, és össze vagyunk kötve. Már csak azért is, mert nem mindegy, hogy hogy sikerül az a fejlesztés, mennyire esik szét a család, tudnak-e dolgozni a szülők. Mert a segélyt, meg később a gyerek ellátását is bizony a társadalom fizeti. Szóval így vagy úgy mindenki fizet ezért.

Az esélyegyenlőségért meg nem plakátolni kéne, hanem természetesnek kellene lenni, hogy minden iskolában van kislétszámú, korrekciós osztály, meg egy gyógypedagógiai asszisztens, aki mellesleg még érti is a szakmáját. Akkor nem az ugrana be az embereknek, hogy ha valami gond van, akkor kapásból a város másik végére kell járni. Ez egyébként létezett, csak meg lettek szüntetni, mert "nem gazdaságosak".

Éltem Máltán egy darabig. Nem sokkal gazdagabbak nálunk. De tök természetes volt, hogy van sérülteknek való játék a játszótéren, és a környéken élő fogyatékos kislányra simán vigyáztak az amúgy is a téren lévő anyukák, hogy az anyukája is el tudja intézni a dolgait nyugodtan. Ők néztek, hogy én mit csodálkozok, hát hogy is lehetne ez másként...

MajorDomus # 2014.03.28. 22:18

na igen,csak egy áldozatból ugye nem kellene többet csinálni!

látod a gyakorló anyuka a
lényeget látja meg!.

,,megkell fogni a gyerek kezét,amikor dobni készül,,

ilyen egyszerű

monalisa1 # 2014.03.28. 13:18

Sajnálatosan sok ezrével lehetnek az országban olyan családok ahol a szülőnek áldozatot kell hoznia a beteg gyermeke érdekében.

szurikáta111 # 2014.03.28. 12:22

Kedves Monalisa!

Bár tényszerűen igaza van, én is azt írtam, hogy a szülőnek kell lépni, miért érzek mégis egy rakás rosszindulatot szavai mögött?

Tudja mivel jár az, hogy egy gyereket a város másik végébe kell hordani, meg van bélyegezve, esetleg később is elesik sok "normál" közegtől, közösségtől? Ezáltal a testvérek is jó eséllyel elesnek ettől, sőt a szülők is.
Ez nem vicc, ez tragédia. Ez azt jelenti, hogy az egyik szülő munkahelye, fizetése általában kiesik, a gyerekre fordítandó költség és idő megháromszorozódik. Ez kb. a tuti lecsúszás, általában a család széteséséhez is vezet, többnyire apuka nem bírja a "nyomi" állapotot, vagy alkesz lesz, vagy lelép.

Ezért nem rohannak általában annyira a szülők, hogy ez megtörténjen velük. Ez meg a másik oldal.

Ezt nem azért írtam, mintha ettől megengedhető lenne a fent leírt probléma, csak azért nem mindegy, hogy hogyan állunk a másik gondjához. Már csak azért sem, mert általában vissza is azt kapjuk.

szurikáta111 # 2014.03.28. 12:09

József!

Nekem van tényleg problémás fogyatékos gyerekem. Szeretettel üzenem az anyukának, hogy meg lehet fogni a gyerek kezét, amikor épp dobni készül. Remek jól meg lehet vele akadályozni az átdobást.

Eleve hogy kerül gyerek kezébe üveg, gyufa, stb.. Ez még nem problémás gyerek kezébe se kerülhet.

Bizony, mindig mellette kell állni, ha olyan állapotú, hogy veszélyes dolgokat csinál. Nem kiengedni a lakásból, vagy ha igen, akkor szoros felügyelettel.

Viszont párhuzamosan ezzel el kell vinni pszichiáterhez, mert a gyerek elsődleges érdeke és JOGA, hogy megkapja a megfelelő segítséget. És ezáltal a szülő is meg fogja kapni a segítséget.

Ebben viszont más nem tud lépni, neki kell. Kötelező.

Első körben ezt kedvesen elmondanám neki. Azért azt saját tapasztalatból tudom, hogy nem annyira könnyű meghozni az első döntést, és szembenézni a dolgokkal. De engem pont az motivált, hogy nehogy egyszer valaki vagy valami megsérüljön.

Aztán meg ha nem tesz semmit, akkor viszont a tényeket összegyűjtve a gyermekvédelemnek kellene szólni, és a jegyzőnek is. De nem a szokásos "jaj neveletlen a szomszéd gyerek" rosszintulatú szöveggel, mert arra nem fogják mozdítani a fülük botját sem, mert ma már azt a gyereket is fejlelentik, aki náthás és hangosabban veszi a levegőt, hanem kissé álszent módon ugyan, de azt kellene előadni, hogy ugyan titeket is zavar, de ez valójában magára a gyerekre mennyire veszélyes, hogy ilyenek előfordulhatnak (tűz, üveg, stb)... És ott valóban jöhet a részletezés, hogy mi mikor, és a képek csatolása.

MajorDomus # 2014.03.27. 18:23

készitsetek fotó és video felvételeket,majd
birtokháboritás miatt tegyetek bejelentést!
ha párszor megbüntetik a családot
pár tizezer forintra,mindjárt tudnak majd hatni a gyerekre!!!

apuka nincs?

monalisa1 # 2014.03.27. 14:06

Az "ilyennek" megfelelően szakosodott iskolába kellene járnia, akár a város másik részébe vinni nap mint nap. A labda többszörösen is a szülőnél van, a problémát neki kell megoldani, és általában is.

Mintegy naplószerűen lejegyezni mikor mi "kárt" okozott, hogy később igazolni lehessen: régről problémás a gyerek.

jozsef75 # 2014.03.27. 13:05

A szomszédunkkal jó a viszony, ugyanakkor egyik gyerekük tökéletesen neveletlen és veszélyeztet minket és más szomszédokat is. A szülei pedig vagy nem akarnak vagy nem tudnak mit kezdeni vele.

Konkrét problémák:

  • a gyerek üvegeket dobál az utcában, hol a mi portánk elé, hol a szembe szomszédhoz hol a másik irányba, eddig 4 ilyen eset volt. A szülőnek jeleztük, semmi nem történt. Az üvegek romjait nekünk kellett eltakarítani, hogy ne kapjon defektet egyik kocsi sem, amelyik az utcában elhaladt. Mellesleg a gyerekeink is - ha kint játszanak - ne sérüljenek meg a szilánkoktól
  • a gyerek az emeleti szobájából illetve a wc-jükből átszórja a szemetet a mi kertünkbe, szintén többször jeleztük a szülőknek
  • kb. 20 cm-es faág darabokkal teledobálta a kertünket a kerítésen át az egyik délután: szülőkkel tudattuk
  • ami a legfájóbb pont: a gyerek most már égő dolgokat is átdob hozzánk a szobájából: eddig egyszer egy égő műanyag doboz-szerűség repült át hozzánk, aztán meg egy parázsló cigarettacsikk, mindkétszer azonnal jeleztük a szülőnek a problémát

Az anyukájával beszéltünk, azt mondta, hogy nem tud hatni a gyerekre, szóljunk rá mi is ?!
Ez a helyzet így nem elfogadható számunkra. Attól félünk, hogy előbb vagy utóbb még a házunk-kertünk is leég, mert az átdobott égő szeméttől fellobban egy nagyobb tűz. Arról nem is beszélek, hogy nem tudom még mit hoz a jövő, mit fog elkövetni a gyerek, amire most még gondolni sem tudunk.
Ráadásul a gyerek egész nap itthon van, valószínűleg magántanuló, tehát egész nap unatkozik és így bőven tud kárt okozni.

Mit tudunk tenni ? Hova fordulhatok megoldásért ?
Köszönettel,
József

MajorDomus # 2014.03.18. 21:58

egy kamera nem ártana!

Léda521 # 2014.03.18. 16:30

a problémát a bolt tulajdonosainak jeleztem eddig, a polgármesteri hivatal és a jegyző bevonása nélkül. Egy esetben mentünk fel a jegyzőhöz, de jegyzőkönyv vagy bármilyen írásos nyoma nincs a dolognak.

Kovács_Béla_Sándor! Akkor mit javasol?

Természetesen ma megírtam a tv-s levelet a jegyzőnek, mellékeltem a fényképet a csatornáról.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.18. 15:00

Aztán ki legyen a birtokvédelmi per alperese? Az Ismeretlen Teherautósofőr"?

Mary68 # 2014.03.18. 12:33

bocsi Ptk.

Mary68 # 2014.03.18. 12:32

Ha már két évvel ezelőtt is jelezted a problémád és az egyébként egy éven túl fennáll, akkor a jegyző hatáskör hiányában elutasítja a kérelmed. Bírósághoz kell fordulnod, ő hatáskörük az egy éven túli birtokvédelem. régi btk. 192.

Bermuda háromszög ügye is bíróság gyanus, csak nem birtokvédelem, hanem szomszédjog miatt.
101. §
De létezik egy jogszabály a fás szárú növényekkel kapcsolatban ( 346/2008. Kr. ) mely igaz, közterületi fákra vonatkozik. De a jogszabály alapján a jegyző kötelezést adhat ki, ha a fás szárú növény az élet- vagy vagyonbiztonságot veszélyezteti, és e veszély másként nem hárítható el. 7. § (2)

Léda521 # 2014.03.18. 10:33

Ezen már túl vagyunk. Betontuskókat ástunk le, kb. 60 centi volt kint a földből. Két hónap alatt "ledarálták" a kamionok.
Egyébként a házunk pont a mezsgyére épült, úgyhogy a kerítés nem jó ötlet. De köszönöm.
Tehát akkor birtokvédelem?

MajorDomus # 2014.03.17. 21:19

kérhetsz birtokvédelmet a Jegyzőtöl,de egyszerübb
ha korláttal elkerited a csstornát és a paparkolót,,

költségesebb,de gyorsabb és hatékonyabb megoldás

Léda521 # 2014.03.17. 10:24

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni.

Házunk szomszédságában kisbolt üzemel. Ma reggel az egyik szállító kamion elnyomta az ereszcsatornánkat. Két évvel ezelőtt is volt erre precedens, akkor szóltunk a tulajdonosnak és a szállító céget is felhívtuk, de semmi sem történt az ügyben. Gondolom most sem fog, így átmenni sem mentem felszólítani őket, hogy hozzák rendbe.
Ez mondjuk csak hab a tortán.

Mik a lehetőségeink? Jegyzőnek levél, személyesen bemenni, vagy a boltot levélben tértivevénnyel felszólítani, hogy a házunk háta mögé ne állhasson be kamion? Repedezik a fal a nagy forgalom miatt. Csatornaelvezető árkunk már nincs, mert a kocsik a házunk előtt parkolnak.

MajorDomus # 2014.03.05. 21:31

de még hamar!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.05. 16:28

de inkább a polgármestert választom.
Ja, majd az ősszel. De hatósági ügyben, birtokvédelemért fordulj csak a jegyzőhöz.