szomszedok jogai


mackofiu # 2008.09.17. 13:00

Sziasztok.érdeklődnék,hogy ha a szomszédom építési engedély nélkül építkezik az én engedélyem nélkül az udvaromba néző tetőtéri ablakot rakhat-e fel és ha igen milyen méretűt?mert ha kinéz az ablakon az egész udvaromba belát meg ráadásul még a szobámba is.Segítsetek nekem,hogy hol és kinél lehet panaszt tenni,hogy ezeket az ablakokat megszüntessék.válaszotokat előre is köszönöm.

nanemaaa # 2008.09.17. 14:27

Ha engedélyhez kötött építési munkát végez engedély nélkül, akkor nem mindegy, hogy még milyen szabályokat sért meg?
Egyébként nyújts be kérelmet az építésügyi hatósághoz, s kérj hatósági intézkedést. 10.000,- FT az illetéke, de ha igazad van, akkor visszajár.

Egyébként építéshez soha nem kell a szomszéd enngedélye, hozzájárulása. Az meg, hogy átlát a szomszédba, városi körülmények között nem ismertelen fogalom. Egy 10 emeletes épület felső szinti lakásaibaól gyakorlatilag az egész településre rá lehet látni....

nanemaaa # 2008.09.17. 14:30

Bocs... 15.000 Ft 09.01. óta.

monalisa1 # 2008.09.17. 14:32

Egy tetőtéri ablak gyakorlatilag arra való hogy azon keresztül fény-, világosság- és levegő jusson abban a szobába is, "kinézni" nemigen szoktak rajta. Sőt egy bizonyos magasságban lévő tetőtéri ablakból korlátozott is a kilátás: jobbára előre csak, míg közvetlenül lefelé "holtsáv" van.

A saját ablakodra a továbbaikban tegyél függönyt.

Ami a kertedre való rálátást illeti, a mai világban - a "zsebkendőnyi" telkek miatt" - az egymáshoz átlátás mindennapos és egy idő után egyáltalán nem zavaró.

Mindenki elvan a saját dolgával és nem a szomszédot lesi...

Monalisa
laikus hozászóló

nanemaaa # 2008.09.17. 14:47

Mint a régi sláger is mondja; "teve van egy pupu, van két pupú..... sőt több"
Ugyanez igaz a tetőtéri ablakokra is, van tetősíkban fekvő és álló kivitelű is. Mindkettő ablak, mindkettő másképp ereszti be a fényt és másképp lehet kilátni rajta. De a lényeg nem ebben van. Jogilag mindkettő egy dologban azonos.... vagy szabad a szomszéd felé tenni, vagy nem.
Mégis csak fordulj az építésügyi hatósághoz. (Mellesleg előtte személyesen is érdeklődhetsz, mint élrintett szomszédnak akár iratbetekintési jogod is van.)

monalisa1 # 2008.09.17. 15:08

Ha a tetőtéri tűzfalat alakjra a szomszéd megbontani, az nemigen fog neki menni (...) ellenben egy a pardássíkkal párhuzamos elhelyezésű tetőtéri ablak rajtad kívül "a kutyát se érdekli" - de azért valóban kérdezd az építészeti hatóságot.

nanemaaa # 2008.09.18. 09:19

Kedves monalisa! Az előbbi hozzászólásod alól lemaradt a már jól bevált aláírási metódusod, mely szerint "laikus hozzászóló".
Pedig most igazán elkelt volna, hiszen ebből egyértelmű, hogy nem sok fogalmad van az építészetről, és az épületszerkezetekről.

A „tűzfalat alakjra a szomszéd megbontani, az nemigen fog neki menni (…)" ”kijelentést meg eleve nem értem. Különösen a zárójeles 3 pontot.

A lényeg viszont az utolsó mondatod.... hagyjuk a kérdést az építésügyi hatóságra, ők tudják, hogy mi az épületszerkezet, és ismerik az előírásokat is.

Marben # 2008.09.20. 17:15

Sziasztok!
Előre is elnézést kérek, ha már felmerült régebben ez a probléma, amiben most a segítségeteket kérem.
Nagymamám kb. 6 évvel ezelőtt eladta duplatelkének a beépítetlen részét. Szabályosan kiméretve! A telket megvásároló fiatal házaspárral megegyeztek, hogy nem húznak ki kerítést, hogy az építkezésen jobban elférjenek. Minden eddig rendben is volt, felépítették a házat, udvart rendeztek, de kb. 2 hete elkezdték lebontani nagymamám kerítését, mondván " Ők építenek kerítést!" Lebontották egészen a ház faláig, alapot készítettek, kiöntötték betonnal. Nagymamám megmerte kérdezni, hogy milyen alapon veszik el az Ő 90 cm-jét a ház mögül, mire Ők:

  • Az 3 év után kisajátítható, azt csinálnak, amit akarnak.

Most már ott tartanak, hogy a fiatalasszony felszólította, hogy bontsa le a hátsó falon lévő kéményét és jó lenne, ha a csatornát is megszüntetné. Illetve bontsa le a hátsó udvarán lévő tyúkudvart, mert zavarja a kilátásban.
Kérdésem: Megtehetik ezt? Kihez fordulhatunk hivatalosan?

Egy kicsit hosszúra sikerült, de nagyon fontos lenne mielőbbi választ kapnom!

Marben

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.09.20. 17:29

Nem. Önkormányzathoz.

Marben # 2008.09.20. 18:00

Köszönöm a gyors választ!
Marben
Újból ki kell méretni? Kit terhel a költsége?
Mi van akkor, ha rosszul mérték ki első alkalommal? Valőban le kell bontani a kéményt, csatornát stb.
Bocsánat, ezek a kérdések most merültek fel bennem.

nanemaaa # 2008.09.22. 11:51

Azért a szomszéd minden hülyeségének nem kell bedőlni. Ha elkészül a háza, és szerinte csúnya, hogy mellette egy régi építésű lakóház áll, azért a házat nem kell elbontani, és helyette olyat építeni, ami neki tetszik (lehetőleg nem nagyobb és nem szebb, mint az övé). Amit a kerítéssel csinált az simán birtokháborítás.... sőt....
Méretni meg annak kell, aki vitatja a telekhatár helyét....
Egyébként meg a bíróság fog dönteni a kérdésben, melynek során nyilván kirendel egy szakértőt.

Marben # 2008.09.22. 12:20

Köszi!
Abban reménykedünk, hogy a bíróságig nem kell eljutni.
Elég nevetséges, hogy egy kerítés, ekkora kalamajkát képes elindítani.

schrank # 2008.09.27. 19:54

üdvözletem
a keresőben nem találtam a probléámra választ ezért felteszem itt a kérdést:
homlokzati szigetelést szeretnék a házra 15cm-es vastagságban, a település építésze azt mondta hogy nem építési engedéj köteles ha nem a lábazattal együtt végzem a probléma az hogy a ház szomszéd felőli fala a telekhatáron van mint itt nálunk mindegyik és a szomszédnak a kocsibejárója a faltól 40-50cm-re van és ő kifogásolja a 15 cm-es túllógást mert szerinte akadályozná a közlekedését vagy talán sérülne a falam és rendszeresen hoznak neki árút kisteherautóval (amit még én egyszer sem tapasztaltam max. kisbusz állt az udvarukban de annak meg nem okoz problémát ez a távolság) ezért max. 5cm-t hagyna jóvá .
mit lehet tenni ? van esélyem a 15 cm-es szigetelésre ? az egyik építész ismerős azt mondta 8cm-ig nem szólhat semmit a szomszéd . természetesen most hétfőn még bemegyek a település építészéhez csak gondoltam itt is rákérdezek hát ha előbb kapok valami útmutató választ mert az időjárás miatt minél előbb meg kellene kezdeni a munkálatokat ...
a válaszokat előre is köszönöm

kisperec # 2008.09.28. 08:18

Ép.szakhatósági engedéllyel épített épület telekhatára meghatározott, az semmiképpen nem 40-50 cm, hanem 80 cm.
Ök. építésügyi osztályán nézz utána, utána lépj.
Nem értem, miért akarsz 15 cm-es hőszigetelést, igaz sokkal gazdaságosabb a hő szempontjából, de hidd el nekem, hogy a 8 cm-es is gazdaságos.

schrank # 2008.09.28. 09:55

nálunk telekhatáron vannak a házak meg a kerítés az épületek a 70-es évek végén a 80-as évek elején épültek .
a gazdaságosságot meg nem egy elavult hőátbocsájtási táblázatból döntöm el hanem az emberek tapasztalatai alapján

nanemaaa # 2008.09.29. 12:55

Építésznek akkor sem hiszünk, ha kérdez, mivel nem foglalkozik a jogszabályokkal, a változásokkal meg pláne.
Az utólagos hőszigetelés nem építési engedély köteles, se lábazattal, se a nélkül.
Visziont a szabályokat be kell tartani. Tehát a közterületbe max 10 cm-t nyúlhat be. Ha a telek beépítettsége a hőszigetelés után meghaladná a megengedhető legmagasabb értéket, akkor a max 10 cm vastag hőszigetelés esetén ez túlléphető. Viszont a szomszéd felé egy centit se! Erre két megoldás van, vagy telekhatárrendezés a szükséges mértékben, vagy a szomszéd felőli határfalat belülről kell szigetelni. Hiába is járulna hozzá szegény szomszéd, mivel az ingatlanhoz fűződő jogokról nem lehet lemondani.

15 cm egyébként egy kicsit soknak tűnik. Ezt valami épületfizikus számította ki neked?

monalisa1 # 2008.09.29. 18:41

Ausztriában 20 cm az általános, valamint elterjedt a családi házak nap- és földenergiával történő fűtése., igaz a kiépítésük sok pénzbe kerül, de pár év alatt megtérül.

nanemaaa # 2008.10.01. 16:20

Hmmm Ifjú hölgy! Az a 20 cm csak vágyálom! :)

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.10.01. 17:39

:) Nanemaaa, nagyon jó formában vagy.

Ép.szakhatósági engedéllyel épített épület telekhatára meghatározott, az semmiképpen nem 40–50 cm, hanem 80 cm.

A helyi építési szabályzat dönt arról, hogy azon a területen előről, oldalról, :) mekkora távolságot kell hagyni. Telekhatárra épített házak esetében 60 cm-rel átlóghat a ház teteje a szomszédos telekre.

Én nem tenném dunsztba a házat, ha az alap és a tetőszerkezet rossz, akkor a 15 cm-es szigeteléstől nem tud szellőzni a ház és vizesedés, penészedés csapódhat le.

nanemaaa # 2008.10.02. 07:39

A helyi építési szabályzat az épület telken belüli elhelyezését hivatott meghatározni. Amit én írtam, az az OTÉK és a telek beépítettségéről, illetve az épület közterületbe lógásáról szólt (OTÉK 35. § (8)). No meg a szigetelésnek a szomszéd telekre történő átnyúlásának tilalmáról, melyek országos érvényű előírások, s melyeket helyi építési szabályzat sem írhat felül.
Mellesleg az épület eresze a szomszédos telek fölé max 0,50 m-t nyúlhat át az általad írt 0,60 helyett (OTÉK 37. § (3)).
Az épület utólagos "becsomagolásától" pedig félned nem kell jó lesz ha mindenki beleegyezik én nem ellenzem.
A megfelelő rendszer alkalmazásával az általad vélt páralecsapódások elkerülhetők. Persze ha szakszerűen készítik.

törökátok # 2008.10.02. 10:26

Segítség!!!!!!!!! Nem látok! Szomszédom tetőtér beépítést végez. Állítolag engedéllyel, amit aug-ban adtak ki. Családi házas óvezet Erzsébeten. A mai napig nem kaptunk értesítést az önkormányzattól ( hogy fellebezhessünk!) Az eddigi DNy-i fekvésű lakásunkban élveztük a fényt, párom szürkehályogja miatt (már műtötték ilyen marad, csak éles fényben lát jól, befedték egy jó részét a jövendőbeli tetőnek és egy-két dologhoz már lámpát kell gyújtani(nekem is) már most. a villany számlától előre félek! Arról nem beszélve! Ha a hátsó szomszédnak sem kell már egyeztetnie velünk és úgy dönt épít, akkor teknőben lakom?! És itt van még, hogy szerintem a telek veszít az értékéből is egy hülye szabály miatt. Én nem gáncsoskodni akarnék velük, csak a fényt!!!

Egyjogász # 2008.10.02. 10:36

Érdeklődj az önkormányzat építési hatóságánál, hogy mikor adták ki az engedélyt.
Ha nem adták ki, jelentsd be az engedély nélküli építkezést.
Ha kiadták, jelezd, hogy te szomszéd vagy, és hivatalosan küldják meg nekezd a határozatot, mert fellebbezni akarsz ellene.

nanemaaa # 2008.10.02. 11:52

Érdemesebb lenne bemenni az építési hatósághoz, s élni az iratbetekintési jogoddal. Ott át is veheted a határozatot... s az is kiderülhet, hogy miért nem kaptál a döntésből...... netán a határozat sikertelen kézbesítésére utaló kézbesítési vélelemből.
(Bár elég valószínűnek látszik, hogy vagy engedély nélküli az építés, vagy csak a te címed szerepel rosszul az ingatlannyilvántartásban. Ugyanis a hatóságnak onnan kell vennie a szomszéd adatait.)

törökátok # 2008.10.02. 17:15

Nanemaaa, Egyjogász, köszönöm az üzenetet! Holnap megyek és reménykedünk!

monalisa1 # 2008.10.02. 17:40

Végső soron beperelheted, mivelhogy csökkent a lakás eddigi benapozott óráinak száma = csökkent a lakás értéke, vagyis x Ft összegben kártalanítást kérhetsz tőle.

Azt hogy eddig mennyivel volt világosabb a lakás azt bizonyítanod kell, vagyis a többletfényt a szomszéd tetőtérbeépítése elvette mostantól tőletek. (Valószínűleg építész szakértő véleményére lesz majd szükség a perben, ahogy az érékcsökkenést ingatlanos szakember tudja majd megmondani.)

Monalisa
laikus hozzászóló