szomszedok jogai


Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.05.05. 18:46

.

Klau14 # 2014.05.05. 14:54

SOS segítsetek!
Közös udvarban lakunk ahol 3 családi ház van egymás mellett.Az udvarhoz egy bejárati kapu tartozik.Amit a "kedves" első házban élő szomszédok amikor autóval elmennek tárva-nyitva hagyják.Ha nem csuknánk be 4-5 órán keresztül is nyitva lenne bárki besétálhatna az udvarba.Többször szóltunk érte de nem érdekli őket.Igazi bunkó házaspár senki nem szereti őket a városban.Lehet valamit tenni ellenük? Esetleg feljelenteni vagy bejelenteni valahol mivel nem csak ők élnek itt...Előre is köszönöm!

s.szecska # 2014.05.04. 09:07

Ikerházas ingatlan egyik felét vásároltuk meg egy éve.
A két szimmetr. lakás nem azonos méretű telken fekszik,
/ 54-46 % / . A kisebb ingatlanrésszel rendelkező ikertárs / a tulajdonba kerülésünket közvetlen megelőző időszakban / kerti tárolót épített, ezzel a max. beépítettségét kihasználva a teljes ingatlannak.
Az önkorm. szerint mi már nem építhetünk a nagyobb telekrészünkön ilyet, még a már fennálló kertitetőnk alatt sem. Van-e megoldás? A lakás semmilyen tárolóhellyel nem rendelkezik ahová a kert karbantartásához szükséges szerszámokat, kerékpárt, gyerekjátékokat kulturáltan elhelyezhetném

OlléLászló # 2014.04.28. 09:26

Időközben felmerült 1 dolog, ugyanis kiderült hogy jelenleg perben van az ingatlan ahol struccok tartózkodnak! Érdemes ilyenkor bolygatni a dolgot?

groszfater@gmail.com # 2014.04.27. 16:02

Benne van ! 3§

OlléLászló # 2014.04.27. 12:24

Egy esetleges szabálysértés esetén hol kérhetek jogorvoslatot? Állatartás ügyében az Önkormányzat részéről kötelező helyi rendeletet alkotása?

OlléLászló # 2014.04.27. 11:56

Köszönettel, azt elfelejtettem írni hogy Komárom-Esztergom megyei vagyok.

groszfater@gmail.com # 2014.04.27. 11:41
OlléLászló # 2014.04.27. 11:36

TF!
Kérdésem az alábbi lenne: 2010. évben a szomszédom a helyi Önkormányzattól engedélyt kért strucctartásra. Az engedélyhez a környező szomszédoknak is szükséges volt a hozzájárulása. Most úgy tűnik nemcsak struccot tart, őzet, bírkát stb., „miniállatkertet” akarna megvalósítani. Nem történt itt szabálysértés? Hol tudnék utánanézni?
Köszönettel!

ruzsi # 2014.04.26. 11:17

30 éve élek egy kertes családi házban. Szomszédaim évekkel ezelőtt meghaltak. A fiuk 2 éve bérbe adta az épületet egy magánóvodának. Kezdetben csak pár gyerkőc volt, mára azonban kb 50-60 főre duzzadt a létszám. Több problémám is van. Tudomásom szerint a magán óvoda vállalkozásnak minősül, ehhez a szomszédok engedélye is kell. Mivel az én telkem magasabban van mint az óvoda telke, ezért 30 évvel ezelőtt építeni kellett egy földtámaszos betontámfalat. Ez meg is történt. Az óvodának azonban nagyobb udvarra volt szüksége, így a földtámaszt egyszerűen elbontotta. Mi lesz ha a betontámfal az agyagos talajon megadja magát a megfelelő támaszték nélkül? Ki lesz ezért a felelős? Mi lesz a teraszommal, ami már elkezdett süllyedni, rajta a lapok sorban repednek meg?És akkor még nem beszéltem arról, hogy reggeltől estig micsoda ricsajban élünk, hétvégén sincs nyugalom, mert a 80 ezer forintos havi díjban benne szerepel az eseti gyermekfelügyelet, tehát ha papi mami estig dolgozik, akkor még 8 órakor is óvodában van a csemete vagy ha hétvégi program van akkor is egyszerűbb bedugni ide a gyerkőcöt. Mivel zsákutcában lakunk, időnként autóval nem tudunk hazajönni, mert a Mercik, BMV-k, Lexusok egyszerűen megállnak egymás mellett még egy kerékpárnak sem hagyva helyet. Szörnyű, de lassan eljön az az idő, hogy szívesebben vagyok a munkahelyemen, mint a saját otthonomban.
Mit tegyek? Kihez forduljak? Az óvoda vezetői szó szerint a szemembe nevettek amikor a támfal miatti aggályaimat megosztottam velük. Kértem, hogy nézessék meg egy statikussal, erre az volt a válasz, hogy az én támfalam, nézessem meg én.

MajorDomus # 2014.04.24. 19:42

Bérgyilkos

marklar # 2014.04.24. 12:18

Tárgy: Elmebeteg, rongáló, zaklató szomszéd

A szomszédom rendszeresen rongálja a magántulajdonomat (autó kerék kiszúrás, lépcsőházból tárgyak eltulajdonítása, stb), illetve engem és a családomat is zaklatja. Az a kérdésem, hogy ilyenkor milyen lehetőségeim vannak a megfékezésére. A rongálásra nincs bizonyítékom, mert mindig akkor csinálja, ha nem tartózkodunk otthon. Zaklatás alatt a levelezéstől a felmosóvízzel nyakon öntésig terjed a portfólió.

Sajnos nem épelméjű, de nincs felügyelet alatt. A lakás a testvére tulajdona. Bármilyen segítséget köszönök, természetesen anyagi áldozatot is vállalok, ha sikerül azzal őt távol tartani magunktól, vagy elérni hogy ne lakjon ott. Bővebben is leírom a történetet, ha bármiben segítségre lehet.

MajorDomus # 2014.04.13. 18:40

No igen,de nem azért vett saját házat,hogy a szomszéd miatt költözzön,esetleg éppen a hülye szomszédok miatt vett saját házat!

monalisa1 # 2014.04.13. 15:57

Akinek saját háza van annak árából valószínűleg tud venni csendesebb helyen egy másikat, bár nem biztos hogy ugyanolyant. Valamit valamiért.

szurikáta111 # 2014.04.13. 15:28

Kedves MajorDomus!

Az én pszichológiai ömlengéseim azon alapulnak, hogy van két fogyatékos gyerekem. (Mellesleg egy szerkezeti szakirányú építészmérnöki diplomám is, ami nem egy további nézőpontot felvet) Sokféle joghelyzetbe kerültem már ezáltal, és van szerencsém több szempontból látni a kérdést. Szerintem legalább annyira kell szemléletben helyre tenni a problémát, mint jogilag, sőt az egyiknek a másikból kellene következnie. Nem én vagyok az egyetlen aki arra utal, hogy jog, és nem igazságszolgáltatás zajlik sok esetben. Ha egyáltalán zajlik. Nálam okosabbak is mondtak már ilyet.

Mert az vagányabb, hogy itt ezeken a fórumokon a következők váltakoznak 3 hsz-enként:

  • Jaj jaj nem lehet már bírni a szomszéd gyereket.
  • Ügyeletes válasz: Írjon tértivevényes levelet az illetékes jegyzőnek

No hát ez aztán tényleg nagyon magas szintű szakmaiságra utal. Egyébként meg tessék megcáfolni a szemléletemet, magas szakmai színvonalon, jogszabályhelyekkel alátámasztva. :-)
A gyerekezős fórumokkal mire mennék szerinted?

Meg fogsz lepődni, megtelt a mail fiókom ezen témával kapcsolatban, erről a fórumról is elég durva eseteket leírva. Úgyhogy gyűlik már az anyag.. Nem csak engem izgat ez a kérdés kicsit tágabb összefüggéseiben is.

Egyébként meg a fórum nyilvános, téged meg szeretlek.

MajorDomus # 2014.04.02. 19:15

olvass vissza!szurikáta megmondja a tutit.
miért nem beszélsz az apukával?

néhány szemléltető fotóval illusztrálva!!!

szalay.m # 2014.04.02. 18:29

Segítség, nem bírom!

A szomszédban lakik egy család, 3 gyerekkel. A hangzavarral már nincs is akkora baj, bár nem is a gyerekek a leghangosabbak, hanem az anyuka. A probléma a gyerekek kedvenc játékaival van.
Az egyik játék, hogy nekiszaladnak a kerítésnek, élvezik, hogy döng és remeg az egész. Ha kidöntik, akkor meg tuti az lesz, hogy nekem kell megcsináltatnom, ha nem akarom őket még bámulni is.
A másik kedvenc játékuk, hogy feldobálják a labdákat a tetőre, ami nálam landol. Anyagi kárt valami csoda folytán még nem okoztak vele, személyi sérülés majdnem volt, amikor a teraszon ültem és a labda a fejemnek repült, szerencsére nem tört össze a szemüvegem, mert abból maradandó fogyatékosság is lehet. Ma este 6-kor értem haza, 7-kor már 5 labda volt a kertben, az utolsónál kint voltam, hallottam, hogy kiabálnak, hogy "dobjuk át, dobjuk át", a parabola antennára céloztak, szerencsére nem találták el.
Szülőkkel nem lehet beszélni, nem is akarok, találtam már döglött macskát, szemetet és petárdát is a kertben, olyan részen, ahová csak tőlük lehet átdobni. Tuti elkapnának egyik éjjel, vagy megrongálnák az autómat, ha jelezni próbálnám nekik a gondot. Már beérném azzal, ha lenne valami kiskapu, hogy ne kelljen visszaadnom a labdákat! Mert nem lenne jó, ha simán kidobnám a kukába aztán feljelentenének jogtalan elsajátításért. Tudom, hogy a legjobb megoldás a költözés, de jelenleg az nem kivitelezhető. Albérletbe se mennék a saját házamból.

MajorDomus # 2014.04.02. 18:04

sajnos jogos a
felvetés,engem is zavar,nem ártana egy ,,frissités,,

szurikáta

milyen más fórumban találkoztál velem?

egyébként a pszichologiai ömlengéseidet
nem egy ingatlanfórumban kellene kifejtened,
inkább egy
gyereknevelési rovatban

Diabia # 2014.04.02. 14:47

Üdvözlet, kissé hosszú lesz a problémám, kérdésem, viszont nagyon számíatok pár vlaszra, tanácsra, mert most a tanncstalanság az Úrn nálam.
2007-óta adjuk ki kertes házunkat egy üdülőfaluban, ahol a lakosok kb 30-40 százaléka evvel az egyéb szálláshely üzemleteéssel keresi meg a kenyerét ...mikor belefogtunk, hitelre vettük meg a ház egy részét, mivel a törlesztőrészletet kitermeli a kiadás címszoval és egy ksi keresetkiegészités, de nem is itt a lényeg, mellettünk egy üres telek állt..rá két évre megvette egy hzaspár a mellettünk lévő telket . elkezdtek épitkezni, mi említettük nekik, hogy itt falusi vendéglátás keretein belül adjuk ki a házunkat a nyáron /3 hónap az egész) , semmi ellenérvük nem volt, természetesen Jegyző által kiállított működési engedéllyel rendelkezünk. azóta eltelt pár év, lassan de készülget a hzuk, viszont bekattant a figura, átjött balhézni, hogy neki ebből elege van már most (ott sem éél) hogy itt nyáron nyüzsgés, gyerekzsivaj van, a turistáknak kint van az udavron az életterük (hol máshol lenne , ha nem a teraszon meg az udvaron ....stb és ő addig nem nyugszik meg, mig mi fel nem adjuk a házkiadást ...már el is kezdte többfronton a támadást, egy pergolás terasztengedélyeztetést kezdtünk el, de már felnyomott minket , lesz is szemle, bár minden oké volt, mert szabálytm törvényt nem sértettünk, de ugye helyini szemle, utánajárás, időhúzás lesz ...sztem neki ez a lételeme, h embereket készitsen ki. az előző lakhelyén ahogy hallottuk, nem örvend nagy sikereknek, ott is volt műsora... kérdem én, ha ő kárt nálunk nem is tesz, de mentálisan igen, hogy smi a teendőm? Kisgyerekes család vagyunk, nem azért éljük az életünk, hogy huzamosabb ideig pereskedjünk, ilyen olyan jogcimen... valahogy ugy érzem, h az életünkből szakít ki darabokat ... ezt lehet csinálni ??

Hozzáteszem, nem gondolt még abba bele, ha nem családokat fogadnánk nyáron (hozzáteszem normál, átlag családok jönnek, nem bulizós csapatok...arra direkt figyelünk) tehá hozzáteszem, hogyha nem adjuk ki a házunkat s mi ott élünk egy kamasszal és egy kisgyerkőccel, akkor mi is maradjunk csenbe, ne használjuk az udvart , ne jöjjenek hozzánk gyerekek, rokonok, mert őket ez esetlegesen zavarja ? annyira kéne egy rámenős segitség ... kérlek írjatok, köszi !!!

nanemaaa # 2014.04.02. 08:11

Ez őrület! Tele van a hócipőm azzal, hogy össze-vissza jelennek meg a fórum témákon belül a kérdések. Nem lehet ezt valahogy az oldal gazdájának rendbe tenni?
És tök mindegy, hogy mi van felül "régebbi elől", "újabb elől"... össze-vissza áll az egész. Ráadásul hiába nyomkodom a kis gombját, meg sem tudom fordítani. :(

szurikáta111 # 2014.04.02. 08:11

Pont Ön mondja, aki jár szinte minden fórumba?

Egyébként meg a családok zajtöbbletének problémája nem gondolom, hogy elsősorban családjogi probléma lenne, bár nyilvánvalóan van ilyen vetülete is. Ha már itt tartunk akkor sokkal inkább társadalomtudományi kérdés, meg szociológiai. De valahol előbb-utóbb a jognak is állást kell foglalni valahogy, mert itt a fórumokban is pont az látszik, hogy van probléma, de egyenes megoldás gyakorlatilag nincsen.

Az lenne a cél, hogy valahogy el lehessen választani a sz.t a májától, ahogy mondani szokás. Szóval a tényleg problémás családokat azoktól, akik meg csak élnek, és gyerekeket nevelnek, ami előbb-utóbb, így vagy úgy egy egyedülállónál, vagy középkorú párnál mindenképpen zajosabbá teszi őket, ha mást nem azért, mert ők többet mosnak, többet húzzák le a vécét, többet csukják az ajtót. Meg azért olyan gyerek kevés van, akinek ne lenne kiabálós, zörgős, később zenehallgatós korszaka.

Valahol a megoldást talán a szülők magatartásánál, egy általános életvitelnél kell kellene keresni, mert a gyereké az esetek 95%-ában másodlagos. Tehát ahol egyébként döntően a szülők életmódjával van a baj, ott valóan ne lehessen a gyerekre hivatkozni.

Ahol meg egyéb okból kell lépni, mint Józsefék esetében is, ott ezt is hatékonyan meg lehessen tenni mindenki érdekében.

A jogszabályok ugyanis tág teret hagynak a kérdésnek, elég sokat olvasgatom őket. Mert ugye jogai vannak a gyereknek is, de vannak a lakónak (szomszédnak) is. Ezért itt személyre szabottabb segítség kellene. Valami olyasmi, hogy igenis a bejelentéseket vizsgálják ki, ha kell, akkor összetett szakmai csoport gyermekpszichológussal, jogásszal, gyermekvédelmi szakemberrel, a szomszédokat, tanárokat, óvónőket meghallgatva. Így lehetne talán a tényleges problémákat kiszűrni, kezelni a szomszédok örömére, és ezzel párhuzamosan a tényleg csak kukacos lakótársakat leállítani.

Elvileg ez most is így van, de valamiért mégse működik.

Egyébként részben mégis igaza van. Valószínűleg annyi jogágat érint ez a kérdés, hogy senki sem mer az alapján nyilatkozni, amihez jobban ért, mert érvelésére döntő befolyással lehet egy másik..

nanemaaa # 2014.04.02. 08:08

A kerítés építéséhez nem kell a szomszédok hozzájárulása. (Más építéshez sem.)
Ugyanakkor az általad is felvetettek okán a szomszéd keresettel fordulhat a bírósághoz értékcsökkenés címén. Mint ahogy most pl te tehetnéd ezt meg az ő építkezésük alapján.
Ha mindketten megépítitek amit akartok, akkor akár egy perben mehetne ez oda-vissza alapon. ;)

MajorDomus # 2014.04.01. 21:04

nem hallgatnak,csak éppen nem családjogi
szakemberek járnak ide az ingatlanfórumba!

szurikáta111 # 2014.04.01. 16:43

Kedves József!

Beírtam egy-két keresőszót a google-ba. A www.tegyesz.hu a budapesti gyermekvédelmi központ. Keressen ugyanilyet ott, ahol Ön él. Írja a lap, hogy szívesen veszik, ha bemegy valaki személyesen, másként nem igen lehet bejelentést tenni. Oda viszont az Ön helyében egyszer bemennék, és legszebb férfiúi mosolyomat elővéve elcsevegnék a problémáról valakivel. Persze nagyon toleráns, meg kedves képet vágva a dologhoz, véletlenül se habzó szájjal. Legfőképpen konkrét jogi lehetőségekre irányítanám a beszélgetést...

Egyébként ilyen esetekben hallgatnak a jogászok, én is azért regisztráltam ide, hogy hátha konkrét jogszabályokat, jogeseteket hallok elejétől a végéig. Mert általában ezek az ügyek az utálkozásnál tovább nem jutnak, pedig jó lenne tudni a tényleges lehetőségeket pro is és kontra is.

szurikáta111 # 2014.04.01. 16:31

Igen, kedves MajorDomus.
Enélkül valószínűleg nagyon unatkoznánk, talán meg se maradtunk volna idáig. :-)