szomszedok jogai


krivacskane # 2010.10.07. 07:42

Igen én is így tudom,de kellene a jogszabály amire hivatkozhatnék.Itt jelen esetemben 1 db.100120-as és 2 db.120150 es ablakról van szó.A kerítésünket úgy csináltuk meg,hogy min.220 magas és teljesen zárt,de mivel magasabban építkezett ez nem véd meg a betekintéstől.

nanemaaa # 2010.10.07. 11:49

A kérdésedre egyértelmű választ adni nem lehet. Alap esetben a telekhatáron álló, vagy attól legfeljebb 3 m-en belül álló határfalakban elhelyezett ablakok esetében van számbeli és méretbeli szabály.
Az általad keresett jogszabály a 253/1997. (XII.20.) Kormányrendelet amit sokan csak OTÉK-nak ismernek.

Konkrét jogszabályhelyet azért nem írok, mert túl kevés az információ ahhoz, hogy egyértelműen meg lehessen határozni, hogy mely részek vonatkoznak a te esetedre.
Feltételezésem szerint a 35-37. §-ok között kell keresgélned.

Szilva30 # 2010.10.07. 12:00

Üdvözlök mindenkit!
Nagyon tanácstalanok vagyunk,segítségre lenne szükségünk,hogy mit tegyünk ha zaklat a szomszédunk.
Most lesz 5 éve ,hogy ideköltöztünk,de nincs egy nyugodt pillanatunk ,se nappal,se éjszaka.Eddig azzal nyugtattuk magunkat ,hogy nincs ki a négy kereke,nem szólunk semmit ,majd csak megunja,de ez nála nem válik be.Azzal kezdődött,hogy háromszor feljelentett minket ,mert ugat a kutyánk ha jön valaki az utcába,soha senki nem panaszkodott.(Hogy is panaszkodna ,hiszen 1 kivételével mindenkinek van kutyája,még az említett "hölgynek" is,csak az ő kutyája nem ugat mert elveri egy nagy bottal.)A következő az volt,hogy épp hazatértünk a munkából,ki sem szálltam az autóból már ott állt előttem és hadonászott a kezével,le akart ütni,néztem magam elé és nem akartam elhinni amit látok.Az volt a baja,hogy mi vagyunk az utcába a 7.-ek akinek a kocsijának a kereke alatt ropog a murva.Nem figyeltem rá csak megfogtam a kislányom kezét, aki nagyon meg volt rémülve és bekísértem a kapun belülre és bezártuk magunk mögött az ajtót.Még kb 20 percet kiabált előttünk.Inkább nem írom le ,hogy mit kiabált.Két hete bejelentette a rendőrségen,hogy őrületesen nagy balhé és hangoskodás van a mi címünk alatt,ki is jöttek ,olyan érzésem volt mikor kinéztem az ajtón ,mintha valamelyik akció sorozatban lennénk,álltak a kapu előtt a rendőrök mint az orgonasíp.(Csodáltam ,hogy a tetőn még nincsenek kommandósok) Meglepett tekintettel kiment a férjem és megkérdezte kit keresnek,mondta az úr ,hogy minket cím szerint.Miért? Mondta ,hogy miért,nézett a rendőr is meg a párom is aki az ágyból mászott ki ,hogy meginterjúvolja a rendőröket.Megköszönték ,hogy kifáradt a férjem és elmentek.Persze nem aludtunk semmit,a történteken töprengtünk.Az eszeveszett szomszédom dühében bevágta az ajtót maga után .Nagyon idegesítő már ,hogy azon kell gondolkodni minden reggel ,vajon most mi lesz a következő amivel bepróbálkozik.Az érdekelne ,hogy ki hogyan tudná kezelni ezt a helyzetet?Válaszokat nagyon köszönöm,szépen kérem adjon valaki egy jó tanácsot

nanemaaa # 2010.10.07. 12:18

Mostanában a média nagyon sokat foglalkozott a kérdéssel. Sajnos úgy néz ki, hogy a hétköznapi ember ezek ellen nem tehet semmit.
Ha netán a szomszéd néne teljesen meggajdulna, talán lehetne kérni mellé gondnokot, de amire leginkább szüksége lenne (pl kényszer gyógykezelés) azt sajna nem lehet.

krivacskane # 2010.10.07. 12:33

Köszönöm a segítséget nanemaaa.Utánanézek.Mégegyszer köszi.

MajorDomus # 2010.10.07. 18:28

Szilva
feljelentheted zaklatasert,vagy birtokhaboritasert kerhetsz a Jegyzotol segitseget.

nanemaaa # 2010.10.08. 11:04

És? Jó esetben kap valami pénzbüntetést, ami miatt még jobban fog kajabálni. Az utcán kiabálás egyébként nem minősül birtokháborításnak.

erdeiandrás # 2010.10.09. 20:16

kedves forumozók! nagy segítségre lenne szükségem. a szomszédom bővíteni szeretné a házát, pontosabban új tető és tetőtér beépítésre gondol de igy a ház magassága 6 méter fölé emelkedne, ami így az amugy is apro udvaromat (40nm) teljesen beárnyékolná sőt nem egy ablaka a telkemre nézne. a telekhatár a házától csupán 60 cm-re áll, de ő határozottan erőszakosan állítja hogy neki megjár az egy méter. az utcában egy ház sem áll ennyire határon én az ingatlant kész kerítéssel vettem, ami a házától 60 centire van (betonozott alapú vas oszlopos drót kerítés).a hiteles térképmásolaton is a 60 cm mérhető a kérdésem: kérhetek birtok védelmet? és kaphat-e építési engedélyt mert perrel fenyeget ha nem eggyezem bele. kérem segítsenek!! előre is köszönöm segítségüket.

Grád András # 2010.10.09. 20:23

Kedves Erdeiandrás!

Az építési engedélyéhez a szomszédnak eleve szüksége van a szomszédos ingatlanok tulajdonosainak hozzájárulására. Ha nem adja meg neki, jognyilatkozat pótlása iránt pert indíthat Ön ellen. Ez már átvezet az építésrendészeti előírásokhoz. Ezek településenként és lakóövezetenként eltérőek, innen aligha tudja bárki megmondani, hogy az Ön ingatlanára milyen szabály vonatkozik (egyes területeken pl. direkt a kerítéshatárra építenek). Ami a jó hír, hogy az egyébként teljesen az építésrendészeti előírásoknak megfelelő építkezés esetén is igényelhet perben kártalanítást az ingatlan tulajdonosától, ha pl. az ingatlana az Ön épülete elől elveszi a kilátást vagy a fényt. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

MajorDomus # 2010.10.09. 21:03

Eleve a vegen kell kezdeni.
cimbora adsz egymillio ft karteritest, akkor alairom a hozzajarulast ,s tavasszal epithetsz.
ha nem akkor 3 evig elpereskedunk.

Grád András # 2010.10.09. 21:07

Én ezzel azért vigyáznék. Nem lenne jó belefutni egy zsarolásba.


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

nanemaaa # 2010.10.10. 08:46

Az építési engedélyhez nem kell a szomszéd hozzájárulása. Viszont fellebbezési jogod lesz. Alap esetben 1 m-re a telekhatártól álló határfalba nem szabad ablakot nyitni.
Az eljárás során mint ügyfélnek jogod van az iratba betekinteni, nyilatkozatot tenni, tájékoztatást kapni. Így hát jobban teszed, ha meglátogatod az építési hatóságot.
Az előre pénzt kérni pedig joggal való visszaélés.

MajorDomus # 2010.10.10. 10:57

Nem is vitas,nem azt mondtam hogy elore fizessen a szomszed, csak az a lenyege, hogy egyezzenek meg. Marmint a karterites osszegeben, ennek tobb ertelme van mint a fenyegetozesnek,meg a pereskedésnek evekig. Ha nem kell a beleegyezése akkor méginkább logikus lenne a megegyezés. Mint egymásra ordibálni. Nem zsarolás szinten gondoltam hanem egy elfogadható kártalanításként.

nanemaaa # 2010.10.11. 08:46

Nincs.

MajorDomus # 2010.10.11. 20:38

Szerintem van. Ezek szerint neked jo szomszedaid vannak.

nanemaaa # 2010.10.12. 10:45

A kivitelezés megkezdése előtt szoktak a szomszédos ingatlanokról állagfelvételt készíteni. Ekkor jöhet szóba egyfajta előzetes megállapodás a későbbi kártalanítás módjáról, esetleg ennek érdekében bizonyos összeget letétbe helyezni. De ezen mozzanatoknak semmi köze az építési engedélyhez.

Az egyéb kárigény, mint pl az értékvesztés pedig még a kivitelezés megkezdéséhez sem köthető. Az teljesen tisztán polgári jogi kérdés.

MajorDomus # 2010.10.12. 20:20

Nem is az dpitesi engedely miatt tiltakozik,hanem a bearnyekolas miatt. Ezert kell karteritest kapnia, s nem tilos errol elozetesen megallapodni.

Anti # 2010.10.23. 10:54

Tisztelt Fórumtársak!
Egy kis segítség kellene Tőletek!
A történet a következő: vettünk 15 éve egy családi házat, amit folyamatosan szépítgetünk.
Megcsináltuk rajta a hőszigetelést, nyílászárócsere, fűtéskorszerűsítés, stb.stb, mindezt szép sorjában.
A ház a mesgyén helyezkedik el.
Kb. 5-6 évvel ezelőtt a ház mögé ültetett a szomszég tuja fákat, 3 db-ot, ami mostanra már eléri a sztem 4 méter magasságot is.
Nincs is ezzel baj, csak a fürdőszoba ablakot majdnem beteríti teljesen, nappal is világítani kell, de ami a legnagyobb baj, hogy belül a fal úgy vettük észre, hogy vizesedik.
Tudni kell a szomszédomról, hogy neki lehet szólni bármiért, nekünk viszont "kuss" van.
Jó pillanatát elkapva szóltam neki, hogy egy kis gond van és hogy mi a gond.
Azt mondta erre, hogy már semmiféle rendelet nem szabályozza az ültetést (kb 1-1,5m-re vannak a tuják ültetve, de a lombjai nagyon nagyok)és ő betartotta ezeknek a tujáknak az ültetési távolságát.
Ha ezzel nem értek egyet, hívjak ki egy talajvizsgálót, aki majd megállapítja, hogy ténylegesen a tuják okozzák odabenn a vizesedést.
Ha ez megvan és tényleg a tuja okozza a problémát, akkor ő kivágja, vagy felnyesti a tujákat, de csakis akkor.
Azért hozzá kell tennem, hogy a nyugati oldalon van a kérdéses terület, a délutáni nap tudná esetleg felszárítani, de ez sajnos a tujáktól nem lehetséges.
Még annyit, hogy akkora már a lombozata, hogy majdnem ráér a falra teljes szélességében, valahor már hozzá is ér.
Ennyi volna ez a kis történet, remélem tud valaki nekem segíteni.
A válaszokat előre is köszönöm.

Egyébként roppant béketűrő ember vagyok, de az ilyenek nagyon ki tudják a biztosítékot csapni nálam...

MajorDomus # 2010.10.23. 14:07

Anti
a tuleveluek gyokerei melyrd hatolnak, sokkal melyebbre mint a hazad alapja.
ha tobb tuja van, azok nem ,,termelik,, hanem elszivjak a nedvesseget mert szukseguk van ra.
A fal nedvesedese a szigeteles hibaja lehet. Nezesd meg.

Anti # 2010.10.23. 22:19

Tisztelt Nadír05!
Nem az zavar, hogy nem látok át, hisz tőlem sokkal idősebb özvegyasszonyról van szó, csupán annyi, hogy ha kinézek az ablakon mindenhol csak tuját látok.
Nincs szándékomban "kukkolni", csak arra gondoltam, hogy a napfény sem tudja szárítani a falat és a szél sem úgy járja át, mert szinte össze vannak nőve és ezzel együtt a falra is majdnem ráérnek már.
Egyáltalán van erre a problémára valamiféle előírás, vagy nincs?
Köszönöm előre is.

MajorDomus # 2010.10.24. 10:35

A keritesen nem nyulhatnak at az agak.
a nap es szel szArito hatasa arnyekban is etvenyesul. Mas .esz ott a gond, szetintem a talajviz szintje magas

Anti # 2010.10.24. 12:51

Nagyon szépen köszönöm a hozzászólásokat!

MajorDomus # 2010.10.24. 18:38

Majd ird mire jutottal ?

Willowman # 2010.10.24. 19:24

Tisztelt fórumozók!

Segítséget, tanácsot szeretnék kérni.

A dolog 2001-ben kezdődött. Vettem egy ingatlant, (az elsőt, fiatalon, örültem hogy van/lesz már valamim )de a megvásárolandó ingatlan dupla portán helyezkedett el.
Nem tartottam igényt az egész telekre, így az eladóval csak fél telekre egyeztünk meg, és hogy ő méreti szét a telket.
Ezzel nem is volt probléma. Telek szétmér, ingatlan néven, vételár kifizetve.
De!! A vízóra akna a szomszéd telekre került.
Akkor fiatalon, az árak nem ismeretében, és az új ház örömében, állítólag szóban az új telektulajdonosnak tettem egy olyan ígéretet, hogy majd csináltatok másik vízóra lekötést.
Erre az ígéretre én nem igazán emlékszem sajnos.
De egy új lekötés, új akna kb 110-150 e. forint.
Kértem hogy csináltassunk ikerórát, de ebbe nem ment bele a tulaj. Pedig fele lett volna.
Most jelenleg nekem nem biztosítja a bejutást, hogy havonta olvassam a vízórát, és folyamatosan zaklat, hogy csináltassak én új lekötést.
Szerintem nekem már van egy lekötésem. Minek csináltassak sok 10.000 forintért neki??
Kinek van igaza? Kinek kell új lekötést csináltatnia?
Ilyenkor mi a teendő?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Tisztelettel: Willow

MajorDomus # 2010.10.24. 19:31

Neked kell !