szomszedok jogai


István43 # 2010.09.24. 17:15

Kedves Fórumozók!
67 éves nyugdíjas vagyok, súlyos lábműtétem miatt a mozgásom is bizonytalan. Saját kertes házam udvarán visszatérő balesetveszélynek vagyok kitéve, mivel a közvetlen szomszédom a diófáját a közös kerítéshez ültette (a drótháló egy részen már belenőtt a fatörzsbe is!). A fa koronája áthajolva a közlekedési udvarrészünkön elérte a háztetőnket is. Tavaszonként heteken át a lehullott dióbarkában, ősszel pedig a több héten át folyamatosan hulló dióavarban vagyunk kénytelenek csúszkálni. Ez az utóbbi év esős időjárása miatt egyre veszélyesebb helyzetet teremt. A családom állandó sepregetésre, avargyűjtésre kényszerül, ha el akarjuk kerülni a balesetet. Kihez fordulhatnék segítségért, mert a szomszédom a többszöri szóbeli és írásbeli kérésre sem hajlandó intézkedni, és ez a probléma már több éven át keseríti az életünket?!

MajorDomus # 2010.09.24. 17:59

Es az ingyendio miatt nem panaszkodsz ?

Egyebkent 5000 ft koltseggel megoldhato nem hivatalosan. 10 liter sosavat onts a fa tovere folyamatosan
A hivatalos ut egy fülemüle per lesz. A Jegyzőtől kérhetsz birtokvédelmet birtokháboritás miatt.

kovacsz # 2010.09.24. 18:06

A diófa pedig 100 éve lett ültetve. :-)

MajorDomus # 2010.09.24. 18:54

Az emberi butasag ativel az evszazadokon. Nem lenne jobb megnyirni azt a fát ?

kovacsz # 2010.09.24. 19:55

A föld felet 10 cm-el. :-)

Egyjogász # 2010.09.25. 04:06

Egy ismerősöm a nemrégiben ültetett diófát, hogy majd 20-30 év múlva, nyugdíjas korában egy diófa árnyékában tudjon pihenni....akkor ezek szerint, akinek ez már adott, azt meg zavarja....

MajorDomus # 2010.09.25. 15:02

Igen, de csak azert mert nem az ove !

zebijuli # 2010.09.26. 11:19

Teljesen el vagyok keseredve:
2004-ben vettünk meg egy dunaparti családi házat. velünk költözött 2 németvizsla kutyánk is. Szomszédaink örömmel vették beköltözésünket, sorban tiszteletüket tették is szerény kis házunkban. Aztán egy idő idő után íí8pontosabban férjem halálát követően) minden megváltozott. A szomszédok sorban áskálódni kezdtek ellenem. Az egyik (1) kérte ZÁRJAM HÁTRA A KERTBEN a kutyát (akkor már csak az egyik élt), mert napközben, mikor dolgozni vagyunk nyüszít, sír a kutyánk,zavarja őt a pihenésben. Válaszként: a lakásban tartom a kutyánkat távollétünkben. A másik (2) azt kérte ZÁRJUK ELŐRE a kutyát, mert átmegy az amúgyis nagyon labilis kerítésükön. Válaszként: becsináltam a lyukat, hogy ne tudjon átbújni a kutyánk. Megjegyzem a kerítésük betonalap nélküli, faoszloppokkal épített kerítés,mely az évek során elkorhadt, a mi telkünkre bedől, szóval megérett a lecserélésre. A harmadik (3) szomszéd azt kérte NE VÁGJAK fát a saját udvaromban (!) mert az ő házában (telekszomszéd) így is süllyed a padlózat!
Komolyan mondom, már nem tudom mit csináljak,kinek tegyek, és miképpen jót! Az az érzésem, hogy rosszindulatú piszkálódás a szomszédaim viselkedése, azért mert elhatároltam tőlük magamat és nem engedem a bejárásukat a telkemre, házamba. Lehet így élni? Önök szerint mit csináljak, jelentsem fel őket zaklatásért????

MajorDomus # 2010.09.26. 17:58

Nem. Inkább mondd meg nekik ne szóljanak bele abba hogy mit csinálsz a saját házadban. Kicsit túl van lihegve az egész.

zizi80 # 2010.09.27. 09:15

Tisztelem!

Tanácsot szeretnék kérni,mert már teljesen elkeseredtem.4 évvel ezelőtt vettünk társasházban lakást/2 szobás/Akkor még 2 gyerekünk volt/3éves 1 éves/2 hónapon belül feljelentettek minket az alattunk lakók,mert a gyerekek futkosnak.Először kaptunk 3 "kedves" levelet,aztán folyamatosan brutális módon felzörögnek,néha már a gyerekek is megilyednek olyan hangos.Aztán tavasszal megkaptuk a "behívót" az önkormányzat szabálysértési oszályára,birtokvédelmi ügyben.Akkor az lett a dolog vége,hogy a gyerekek este 7 után ne menjenek be a nagyszobába.Szeptemberbe elkezdte az ovit a fiam,és csak a lányom volt itthon,így nyugalom volt.közbe vártam a 3. gyerekünket.Februárba született,az sem zavarta őket.Aztán kb idén tavasszal kezdődött az egész előröl,de nagyon durván.Folyamatosan felzörgettek,nem tudom ilyen eszközzel,de ez nem egy partvis vég,mert nagyon durva volt.Ha úgy tetszett,akkor hajnali fél 6-kor "ébresztőt tartott 2 zörgetéssel,és TV bömböltetéssel.Szerencsére a gyerekeimet nem zavarta.
Sajnos kommunikálni nem lehet velük,időssek itthon vannak,és "Tanulni szeretnének"/ezt mondják mindig/
Nem is próbálok már beszélni velük,mert régen is felesleges volt.
egyik este feljött a férj,és nagy üvöltözés lett a vége,azt mondta,hogy addig csinálják,amíg el nem költözünk.
Jött a jóidő,és este 7-8 -ig lent szoktunk lenni a gyerekekkel,csak ne zavarjuk őket,de akkor az volt a gond,hogy akkor futkostak,mikor feljöttünk,meg miért nem alszanak a gyerekek ilyenkor már.
Egész nyáron nem voltunk itthon a gyerekekkel.Aug. közepén kapott a férjem megint egy feljelentést./tele mocskolódással,és hazugsággal/
Bement az önkormányzatra,és az lett a vége,hogy nem jó a szigeterlés a parketta alatt szedjük fel,és rakjunk alá még egy réteg szigetelést.Erre dec. végéig van időnk,utána,ha kijönnek ellenőrizni,és nincs meg,akkor alkalmanként 5000Ft bírságot szabnak ki.
Ha nem egyezett volna ebbe bele a férjem,akkor tovább adták volna az ügyet bíróságra,és amit a levélbe leírt az alattunk lakó,annak alapján leki van igaza,mivel a mi oldalunkról nincs írásos bizonyíték.
Szeptemberbe megkezdte a nagyfiam a sulit,így reggel 6-kor kelünk,és este 8-kor már alszanak,elvileg egy szavuk sem lehetne.Még a legkisebb 2.és fél éves,ő futkos napközbe,de nem hinné,hogy az brutális lenne.
2 hétre elmentek,nyaralni,és 1 héttel ezelőtt jöttek vissza.azóta megint felzörögnek délután ,délelőtt is,nem számít nekik semmi.A férjemnek mondták is,hogy nem változott semmi,megint levelet kell írnia!?
Ma reggel a pici fiam futott egyet az egyik szobából a másikba,természetesen felzörgött,és azóta full hangerőn bömböl a zene.
NEM szeretnék bíróságra járni,de ez már nem állapot így.Szeretném,ha végre nyugalmunk lenne.
Elnézést,hogy ilyen hosszú lett az irományom.
3 gyerekes anyuka

polgar # 2010.09.27. 12:40

Tisztelt Fórumozók!Az lenne a kérdésem hogy közvetlenül a kerítés mellé felkupacolhatok egy kisebb téglakupacot vagy van valami minimum távolság amit szabadon kell hagynom.Igazából mezsgye van , nem kerítés. köszönöm.

MajorDomus # 2010.09.27. 20:34

S neked meg nem jutott eszedbe ugyanezt a feljelentest havonta megtenni,otthon vagy gyesen, raersz irogatni. Azert vannak nyero helyzetben, mert a hallgatas beleegyezes, ha szo nelkul turitek, az onkormanyzat nekik ad igazat.
ellentamadas. Gyamhivatal, kiskoru veszelyeztese miatt feljelentes, a pici nem tud aludni.
ez a jogi resze a dolognak.
en minden hajnali ebreszto utan elengednem a mosogep oblitovizet lefele. 4 szemkozt tanu ne legyen mondd el,ha megszunik a zorges meg a zene bona, megszunik a leazas is.
ne feledd ti oten vagytok zajongani, ok csak ketten.

zizi80 # 2010.09.28. 11:16

Kedves Major Domus!

köszönöm a tanácsod,ezt megfontolom.
A levél már tervben van,de tegnap annyira ideges voltam,hogy jobbnak láttam várni 1-2 napot,mert olyat találok írni,ami esetleg bántó lenne az Önkormányzat felé.
Már a "kedves" alattunk lakók egyszer szóltak a gyermekvédelmiseknek,de persze ők mellettünk állnak,de tanácsot nem adtak,hogy hova fordulhatnánk mi.
Sajnos a férjem nem szereti a veszekedést,így akárhányszor ő t hívják be,mindig megegyezik a veszekedés miatt.
A közös képviselő sem segít semmiben.Tegnap annyit mondott,hogy hívjuk ki a rendőröket,ha mégegyszer üvölteti a zenét./nem tudom,hogy napközbe nem néznek e hülyének emiatt a rendőrök/

kadaj01 # 2010.09.28. 11:58

zizi80, egyet kívánok neked, legyenek neked is ilyen szomszédaid mint TI! Hiszed vagy sem, iszonyatosan idegesítő a futkorászó gyerek, iszonyatosan dübörög lefelé. Te nem hallod, lent viszont annál inkább. Az pedig, hogy azt képzeled, hogy neked mindent szabad mert gyereked van, nevetséges.

zizi80 # 2010.09.28. 12:47

Tisztelt kadaj01!

gondolod,hogy a nap 24 órájában futtatom a gyerekeket????Azért ennyire hülye nem vagyok.Pon erről beszélek,a gyeek egyszer átfut a nagyszobából a kicsibe,és ez szerintük egész napos dübörgés.....
Reggel 7-kor elviszem a nagyot az iskolába a középsőt oviba,utána bevásárolunk a kicsivel.Hazamaegyek főzünk,közben vagy játszik,vagy nekem segít.Délben alszik.3-kor indulunk az oviba,onnan a suliba.Feljövünk lepakkolunk,átöltözünk,és fél 7-ig a játszótéren vagyunk.Ha feljöttünk vacsi,fürdés,és 8-ra alszanak.
Gondolom ez halálos bűn!!!
Akik felettünk laknak idősek,de onnét is hallatszik néha napján dübörgés,mégsem esek neki.Szerintem emberek vagyunk,és meg kéne tudni beszélni a problémát,de ő nem képes rá.A szomszédai mondták,hogy pánikbetegségben szenved.
Annakidején,mikor az ő gyerekeik voltak ekkorák,akkor mindenkinek kicsi gyereke volt,és nem volt zavaró.
Mikor megvettük ezt a lakást nem volt kiírva,hogy "CSAK 50 FELETTI CSENDES TANULNI VÁGYÓAK KÖLTÖZHETNEK IDE!!!!"
Van egy nagyon kedves ismerősöm,aki Pesten él,egyedül meghalt a férje/családja van,de külön laknak/Mikor elmeséltem ezt neki,azt mondta,hogy "Annak örüljön,hogy él,tud mozogni,és nincs semmi más baja!Vagy menjen elfekvőbe!A temetőbe majd csend lesz,addig meg hallgassa az ÉLET hangját!"

kadaj01 # 2010.09.28. 13:01

Az utolsó bekezdés (ami alapján láthatóan élet az életed) mindent elmondd rólad! Mellesleg, engem úgy neveltek(jó rég), hogy lakásban és iskolában nem futkosunk! Szóval nem kell itt a rizsa.

zizi80 # 2010.09.28. 18:49

Tisztelt kadaj01!

Csak sajnálni tudlak,hogy ilyen vagy.
Nem hinném,hogy egy 2 és fél éves gyerekkel meg tudod értetni,hogy nem szabad futkosni.Elmondom neki,2 percig betartja,aztán,ha fontos dolga van,akkor biztos átszalad valamiért,de nem hinném,hogy ez BŰN!!!!
Képzeld engem meg jómodorra tanítottak,és tiszteletre,amit meg szoktam adni,aki megérdemli!
Most vagy nincs gyereked,vagy már nagyon rég volt,és elfelejtetted hogyan működik!!!!!
Nem szoktam rizsázni!!!
Nem azért vettük a lakást,hogy egy ilyen barom miatt 4 év után elköltözzünk,de ha más nem marad akkor az lesz.Nem számít,hogy hány miliót bukunk rajta,jó lesz albérletbe,csak el az ilyen ALJAS emberektől!/az albérlet már nem emeletes lenne,SOHA többet!!/
Az a gond az idősekkel,hogy már rég elfelejtették,hogy milyen volt az ő korukba!!!

MajorDomus # 2010.09.28. 22:07

Hat zizi az az utolso bekezdes tenyleg nem volt szerencses.
az idos ember is szeretne pihenni, joga is van hozza, de ha ilyen keveset vagytok otthon azt el kell viselni.

zizi80 # 2010.09.29. 07:49

Tisztelt MajorDomus!

lehet,hogy nem kellett volna leírnom,de akkor még nem tudtam,hogy egy olyan emberrel állok szembe,aki nem viseli el a gyerekeseket.
Az,amit írtam,tényleg egy idős 65 éves életvidám özvegy nő szájából hangzott el.

MajorDomus # 2010.09.29. 19:52

A sajat haza karbantartasara peldaul a vakolat javitasa,elore rogzitett idopontban koteles vagy beengedni,ha az maskent nem kozelitheto meg.
ami nem az ove ahhoz nem nyulhataz engedelyed nelkul nm lephet be. Engedd ra a komondorokat.

MajorDomus # 2010.09.30. 16:09

Kerj s Jegyzotol birtokvedelmet birtokhaboritas miatt. Ennek az illeteke 2.200 ft azt kibirod.
A jegyzo hatarozatban kotelezi ra.

krivacskane # 2010.10.06. 09:46

Üdvözlet!
Egy kérdésem lenne.A szomszéban egy fiatal pár építkezett.Az Ő házuk magsabban van mint a mienké.A bejárati ajtóm felé néz 3 ablaka.Így gyakorltilag az ajót nyáron nem tudtam kinyitva hagyni mert belát a házunkba.Ez igen zavaró.Megvártuk,hogy a használtbavételi engedélyt megkaják (mert hitelből építkeztek és az utoló részletük átutalása a használatbavételi engedéylhez kötött).Most már ez is megvan,csakhogy borzasztóan zavar,hogy belátnak a házunkba.Ilyenkor mit tudok tenni?

MajorDomus # 2010.10.06. 20:31

Csukd be az ajtot

krivacskane # 2010.10.07. 04:57

Ezt magyarázd meg 4 kisgyereknek akik állandóan ki-be járnak a házból,nyáron éllj beccsukott ajtó mögött egy családi házban mert olyan szinten belátni,hogy amikor leülsz ebédelni még a tányérodba is belát.Erre van építési szabályzat ami megtiltja a szomszéd felöli oldalra az azblak beépítését,én segítséget kértem hátha valaki ismeri a paragrafust és nem viccet akartam ebből csinálni.Ez egy nagyértékű ház amit el szeretnénk adni,de ki fogja így megvenni,ha a tányérjába belátnak.

igazságkereső_00 # 2010.10.07. 07:29

Ne vedd készpénznek,de én úgy tudom hogy a szomszéd udvarára nyílhat ugyan ablak DE csak kisméretű(pld.fürdőszoba,wc,spájz)vagy ha nagyobb az ablak akkor olyan üveggel ami nem átlátható.Épp azért hogy ne lehessen átlátni a szomszédhoz.