szomszedok jogai


MajorDomus # 2010.09.24. 17:59

Es az ingyendio miatt nem panaszkodsz ?

Egyebkent 5000 ft koltseggel megoldhato nem hivatalosan. 10 liter sosavat onts a fa tovere folyamatosan
A hivatalos ut egy fülemüle per lesz. A Jegyzőtől kérhetsz birtokvédelmet birtokháboritás miatt.

István43 # 2010.09.24. 17:15

Kedves Fórumozók!
67 éves nyugdíjas vagyok, súlyos lábműtétem miatt a mozgásom is bizonytalan. Saját kertes házam udvarán visszatérő balesetveszélynek vagyok kitéve, mivel a közvetlen szomszédom a diófáját a közös kerítéshez ültette (a drótháló egy részen már belenőtt a fatörzsbe is!). A fa koronája áthajolva a közlekedési udvarrészünkön elérte a háztetőnket is. Tavaszonként heteken át a lehullott dióbarkában, ősszel pedig a több héten át folyamatosan hulló dióavarban vagyunk kénytelenek csúszkálni. Ez az utóbbi év esős időjárása miatt egyre veszélyesebb helyzetet teremt. A családom állandó sepregetésre, avargyűjtésre kényszerül, ha el akarjuk kerülni a balesetet. Kihez fordulhatnék segítségért, mert a szomszédom a többszöri szóbeli és írásbeli kérésre sem hajlandó intézkedni, és ez a probléma már több éven át keseríti az életünket?!

anya111 # 2010.09.08. 11:07

Tiszteletem!
Osztatlan közös tulajdonú ingatlan 1/2-ét vettem meg. Az előző tulajdonosok úgy használták a tulajdonukat, hogy akitől én megvettem az kevesebbet használt, mert a társtulajdonos néninek a sufnija (amiben lakott) benyúlt az eladandóba. Akkor ajánlottam, hogy nem a felét veszem meg, hanem a felénél kevesebbet, ő pedig vegye meg azt a részt amivel érintett, de azt mondta neki nincs pénze. Megbeszéltük, hogy jó én megveszem a felét, a kérdéses részt (+a másik felét ami az övé) pedig használhatja amig él. Az eladókkal rendezték a használatot (le is lett kerítve) és én már ezt az állapotot vettem meg, azzal (a szerződésben is rögzitve lett), hogy a melléképlet használatára ő, de csakis ő jogosult, addig amig használja (gondolván arra, hogy esetleg el akarja majd adni, vagy odafogadni valakit, v. ki akarja adni stb., hogy ezt ne tehesse) Az adásvételi szerződésünkön az egyik tanu ő, ill. a lánya. Most meghalt a néni. Birtokba akarom venni most már a kérdéses részt ("melléképület") is. Mit tegyek? A holmija még benne van, azokat nyilván megörökölték a leszármazói. Kulcsom sincs a (mellék)épületéhez, ráadásul az ajtó nem az én részemen van! Azt viszont nem akarom, hogy az örökösei birtokba vegyék a mellékület tulajodnomat képező részét és aztán velük kelljen vitatkozni (pl. mert ők birtokon belül kerülnek?)
A főépület egyébként az ingatlanon az enyém, építkeztem rajta, ő hozzájárult ahhoz, a telek nem választható külön, mert ahhoz kicsi a telek. Elővételi jogommal nem fogok tudni élni (ha esetleg el fogják az örökösök adni), mert nincs pénzem. (És elég is nekem ami az enyém).
A "melléképületben egyébként a gépészet is bennt van, a néni efektiv ott lakott, azokat megcsíphetem? vagy lekapcsolhatják? Felújítást, átalakítást stb. semmit nem tudott végezni, mert nem járultam hozzá!Tulajdonképpen, most az örökösökkel leszek osztatlan közösben, de már fele-fele arányban. A használat rendezve van (le is keríve). Hogyan vegyem birtokba, hogy jogszerű legyek, és ne is tudjanak kijátszani.
Segitsetek! Köszönöm

efi99 # 2010.09.08. 07:11

És ha ott egy 300 ezer Ft-os ritka növény van, ami csak a Marson terem meg, az pech.

nanemaaa # 2010.09.08. 06:43

Használati díjat nem kérhetsz, de a munka során okozott károkat (pl kitaposott növények értéke) meg kell térítenie.
Olvasgasd a ptk "szomszédjogra" vonatkozó szakaszait.

MajorDomus # 2010.09.07. 20:36

De az ötlet jó !

kovacsz # 2010.09.07. 18:54

Ne bomolj.

theonlyangel # 2010.09.07. 18:37

Létezik olyan megoldás, mely során a szomszédtól terület használat(bavétel)i díjat lehet kérni? és ha igen, akkor mennyit?

kovacsz # 2010.09.07. 18:11

Nem kell elkeríteni, de beengedned a javítások elvégzéséhez igen.

theonlyangel # 2010.09.07. 18:06

Üdvözlet!
Azzal a problémával fordulok Önökhöz, hogy a telkünk határán közvetlenül húzódik a szomszéd ház fala, nem is olyan régen balhézott, mert szerinte kötelességünk a mi telkünkből elkeríteni neki x méternyi területet, hogy ő dolgozhasson a vályogházán. A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben mik a jogaink, mit kell és mit nem szükséges megengednünk?

Előre is köszönöm

MajorDomus # 2010.09.05. 15:48

Eloszop is dokumentáld. Fotó video műszaki szakvélemény ajánlott. Azután beszélj a szomszéddal. Vagy megérti vagy nem. Ha nem. Birtokháboritás levél a Jegyzőnek. Kártérítési per.

merykara # 2010.08.31. 10:52

Üdvözlet!
Az ingatlanom sarokteleken áll, így két utcát foglal magába.A ház eleje
a főútra néz... A hátulja egy kis mellékutcára. A főútiszomszéd
felújított egy kicsi házat és boltot nyitott belőle. Megvette a háta
mögötti ingatlant ami a kis mellékútcára nyilik, ott egy virágboltot
nyitott...így a két ingatlana átvezet a főútról a mellékútra. A házunk
és a bolt között kb.2-3 méter távolság van. Az a problémám, hogy
közvetlenül a házam oldalfala mellett teherautókkal végzik el a rakodást
a bolt és a virágbolt között. Tehát a megyitott üzletek között
autóforgalmat bonyolítanak le. Most megrepedt a házam fala...Szeretném
elérni, hogy szünjön meg a ház fala melletti forgalom. Hogyan vihetem
ezt végbe?

Tanacstalan22 # 2010.08.26. 08:39

köszi

sió # 2010.08.25. 13:21

Tehát megosztási vázrajz. Akkor nyilván abban pontos méretek vannak lefektetve. Ezek nem változnak az évek alatt, a 600 négyszögöl 120 év múlva is annyi. Megvásároltad, tehát a te tulajdonod.
Ha véletlen mégis van mibe belekötni, akkor jóhiszemű elbirtoklás.
Hivatkozásul: eddig mindketten abban a hitben voltatok, hogy ez az állapot a helyes!!! ő is abban a hitben volt, hiszen nem szólt, csak x évvel utána!
Elsőkörben pontos vázrajz szerinti ellenőrzés, ha ez jó akkor földmérővel hitelesíteni.
Egy fillért se fizess, de előzetesen szólítasd fel arra ha kárt okoz, vagy tovább ugrál, akkor továbbmész. Egy jólirányzott ügyvédi le vél sok mindent helyre tud tenni.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.08.25. 12:49

:) ha nem is kötelesség, inkább csak kényszer....

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.08.25. 12:47

igen. Egyoldalúan nem rúghatja fel.

Tanacstalan22 # 2010.08.25. 12:07

Köszi a választ.
Igen aláírta van leírás és rajz.
Ez biztosan szerződésszegés lenne a részéről ?

MajorDomus # 2010.08.24. 22:24

Vard meg mig lep valamit s jelentsd fel birtokhaboritasert. Alairta a megosztast ami szerzodesnek minosul. Pont.

Tanacstalan22 # 2010.08.24. 14:28

T Szakértő,

Adott egy osztatlan közös ingatlan, rajta felépítmény.
Mielőtt megvettem a részem, készült megosztási rajz a telekről, melyet a tultárs aláírt, szerződéshez csatoltuk. Ennek több éve.
Most kitalálta, hogy a telekrészem ~27 m2 nagyobb mint a tulajdonrészem indokolja és fizessek havidíjat vagy lefoglalja.
A telek nem elkeríthető, növényzet határolja egymástól.

Én annó jóhiszeműen vásároltam és eddig nem is volt vita. Most a dolog elmérgesedett. Mi a megoldás ?
Ven-e joga pénzt kérni ? Ha kárt okoz az általam ültetett növényekben kérhetek-e kártérítést ?

bajussz # 2010.08.23. 16:30

kedves fórumozók!

a kedves felső szomszédom és családja kb napi 20 alkalommal dohányzik az erkélyén. a füst természetesen leszáll hozzám (nem csak felfelé száll), és olykor csikket találok az erkélyemen.

mielőtt felmegyek hozzá és jól leosztom, kíváncsi vagyok, hogy nekem ezt kötelességem-e elviselni, illetve tehetek-e ellene valamit.

nem szeretnék passzív dohányosként élni, és nem szeretném, hogy a dolgaim az erkélyen kigyulladjanak

köszönöm

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.08.23. 09:14

spvivi!

72/1996. (V. 22.) Korm. rendelet
a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.08.23. 08:49

Dustman!

Nanemaaatól első hozzászólóként megkaptad a választ a problémádra, azután már csak beszélgettünk. Ha van feleslegesen kidobott pénzed és időd, akkor fordulj ügyvédhez. Talán már akadt is valaki, aki elvállalja neked ezt az ügyet "polgári peres eljárásban". Mennyivel szebb és hangzatosabb bíróságon egy polgári peres eljárást indítani szomszédvitában, mint a helyi jegyzőhöz fordulni és azonnali intézkedést kérni.

Ami pedig engem illet csapadékvíz ciszterna kiépítését javasoltam, igaz, vagy-vagy alternatívával.

Dustman # 2010.08.23. 03:28

spvivi!

Hasonló problémával küzdve más fórumokon is feltettem a kérdésem (ha visszaolvas megtalálja :)

Végül is ügyvédektől azt a választ kaptam, hogy bíróságon, polgári peres eljárásban kötelezhető a szomszéd arra, hogy a csapadékvíz elszivárogtatását saját telkén oldja meg.

Dustman

spvivi # 2010.08.22. 21:11

Tisztelt Szakértő!
Ingatlanom udvara zárt, a saját házam -garázsom illetve az "alsó" szomszédom házának tűzfalával
Kertem lejtős, elég hosszú és ennek vízelvezetése csak udvaromon keresztül volt lehetséges megoldani (ez így van lassan 50 éve) és nem is volt ezzel semmi baj.
A nemrégiben megnövekedett esőzés miatt a csapadékhoz elég sok sár is hozzá adódott, de ezt is megoldottuk.
Viszont "alsó" szomszédom a kertjéből lezúduló csapadékot is a mi udvarunkra terelte.
Mielőtt ezt tette volna, az Ő alsó szomszédjára próbálta elvezetni kerti csapadékát, de Ők meg tudták oldani, hogy elzárják a szerintük jogtalanul oda vezetett vizet, viszont mi ezt nem tudjuk megtenni, mert az épületek Fixek már elég régóta és csak akkor terelhető vissza a víz, ha a szomszéd megjavítja csapadék elvezetését saját udvarára, amit nem fog megtenni, erre nyomatékot adott szóban.
Kérem, segítsen.
Előre is Köszönöm!

Dustman # 2010.08.19. 15:06

efi99: Mivel a ház "domboldalra" került nem gondoltam, hogy a "szerelőbetont még feljebb vigyem, mint a magasabbik oldalon a talajszint +10 cm. Ma már ráraknék még 1 sor zsalutéglát az alapra. A ház másik oldalán így is 1 méter "magasan" van a teraszajtó.

Nanenaaa-nak igaza van. a hiba ott került a gépezetbe, hogy a kivitelező a nehézlemez szigetelést nem hajtotta fel a téglára. Ennek ellenére az elmúlt két évben semmilyen ázást nem tapasztaltunk. Ezért is került fel a házra a polisztirol szigetelés, amit az ázás miatt vissza kellett bontani. A probléma azonban nem oldódik meg, mivel a szomszéd csapadélvize az én bejárómat áztatja, így esőben a "mocsárjárás" nevű közismert akadályverseny elem kerül előadásra.

Immaculata: Nálunk nem engedik a csapadékvizet a csatornahálozatba kötni. Rendszeresen "füstölik" a csatornákat.

Mindenesetre köszönöm a hozzászólásokat. Bár a költségeket sajnos nem háríthatom a vétkesre, azt azért kijárom, hogy a csapadékvize ne hozzám follyon.