szomszedok jogai


papoca # 2010.04.01. 14:20

Tehát akkor az illetékes építési hatósághoz fordulhatok segítségért? Vagy ott is van elévülési idő?

nanemaaa # 2010.04.01. 18:14

Ép hatósághoz nem tudsz. Ott 10 év az elévülés.

aket # 2010.04.02. 16:45

Kedves Fórumozók!

Szeretném a segítségetek, tanácsotokat kérni az alábbi ügyben.
A mi házunk telekhatárra épült, a "felső" szomszédunk szintén (aki közvetlen utánunk építkezett) a telek- határra építkezett.
Ők most "rendezik" az udvaruk szintjének a magasságát, és a mi házunkat teljesen "feltöltötték" földdel (a ház lábazatáig - és talán még helyenként fentebb is - teljesen feltöltötték földdel). A kérdésemre, hogy mégis hogyan gondolják ezt, azt a választ kaptam, hogy azért töltik ilyen magas az udvarukat, mert nem akarnak lépcsőt a teraszukról.
Minket viszont borzasztóan idegesít a dolog, mert félünk, hogy felázhat az új házunk, esetleg penészedés is felléphet a szobákban.
Mindezek mellett a szomszéd udvarán a csapadékvíz elvezetése sem megoldott.

Természetesen a "veszekedés" nagyon távol áll tőlünk, nem fogunk Velük leállni vitázni (amit megjegyeztem amikor láttuk,hogy hogyan töltik az udvarukat úgy gondolom teljesen kulturáltan tettük).

Még annyit jegyeznék meg, hogy amikor mi kialakítottuk a saját udvarunkat, akkor mi figyelemmel voltunk természetesen az előttünk lévő szomszédunk házához (nem temettük be a házának a falát és a csapadékvíz elvezetését is kellőképpen megoldottuk).

Mit javasoltok, mit tegyünk, vagy egyáltalán ilyen esetben milyen jogszabályok az irányadóak.

A válaszokat előre is köszönöm!!

aket

MajorDomus # 2010.04.02. 20:32

Erőszak alkalmazása nélkül, csak a Jegyzőhöz fordulhatsz, birtokvédelmet kérve. Ő kötelezi az eredeti állapot helyreállitására.

nanemaaa # 2010.04.02. 21:32

Fordulj az építésügyi hatósághoz.
Egyébként a telek alapjában sík?

dr.Varga István # 2010.04.02. 22:03

Civil Összefogás Mozgalom
a Hunyadi téri őstermelői árusok megmaradásáért, a részben felújított és a közeljövőben teljesen újjászülető tér állapotának megőrzéséért és a környék lakóinak nyugalmának a megtartásáért!

Nem kérjük a 8 emeletes és -3 szintes mélygarázzsal felépítendő szálloda megépülését a Csengery u. 31.-Király u. 82. és a Hunyadi tér által határolt sarokterületre. Ön szerint mit kéne tenni, hogy valóban az itt élő közösség érdekei érvényesüljenek?

Mi azt javasoljuk, hogy fogjunk össze mi terézvárosi civilek az élhetőbb Hunyadi térért! Fogjunk össze pártállástól függetlenül! Vegyük a kezünkbe saját sorsunk irányítását, nincs szükségünk megélhetési politikusokra, önkormányzati pártkatonákra!

A TERÉZVÁROSI ÖNKORMÁNYZAT ÉPÍTÉSI OSZTÁLYA ANNAK ELLENÉRE ISMÉTELTEN KIADTA AZ EGYSZER MÁR MEGFELLEBBEZETT ÉS VISSZAVONT ÉPÍTÉSI ENGEDÉLYT, HOGY A BONTÁSI ENGEDÉLY VÉGREHAJTÁSÁT A FŐVÁROSI BÍRÓSÁG FELFÜGGESZTETTE - JOGERŐRE EMELKEDETT 2010.FEBRUÁR HÓ 24. NAPJÁN -!!

Az engedélyezéshez készült ugyan talajmechanikai szakvélemény és részleges alapfeltárás, azonban – ahogy erre a Budapesti Bányakapitányság, mint szakhatóság is utalt állásfoglalásában, illetve kikötéseiben – a meglévő épület elbontása után végezhetők el azok a geotechnikai és hidrogeológiai vizsgálatok, amelyek az új épületnek a környezetére, illetve, a meglévő épületekre gyakorolt hatásainak megállapításához szükségesek.

A Vízügyi Felügyelőség és a Bányakapitányság kikötéseiből az tűnik ki, hogy a jelen helyzetben - amíg az elbontandó épület áll- az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 36.§ (1) szakaszának megfelelően a szomszédos épületeket bizonyosan nem veszélyeztető műszaki megoldás nem dolgozható ki.

A szakhatósági állásfoglalásokon kívűl az épittető által az eljárás során benyújtott szakvéleményből is az tűnik ki, hogy a szomszédos ingatlanok valóban veszélyeztetettek, mivel épületük állagvédelmére maga a szakértő is egy több részből álló intézkedéscsomagot szabott meg, ami a meglévő épület elbontása után hajtandó végre:

  • talajmechanikai vizsgálatok kibővítése (pótlólagos fúrások)
  • alapfeltárások ellenőrzése, pontosítása
  • szomszédos épületek alapjainak szükséges megerősítésének megtervezése
  • az építkezés megkezdése előtt a szomszédos épületek állapotrögzítési dokumentációjának elkészítése;

A tervek szerint a telekterület szinte teljesen, az utca fronton „zártsorúan” beépítésre kerülne, így a felvonulási épületek, a toronydaru, illetőleg az anyag- es géptárolás minden bizonnyal a telek körüli közterület jelentős igénybevételével járna az építés teljes időtartama alatt. A környező utcák szűkek, ellenben azokon, jelentős helyi forgalom zajlik. Itt található a kerület műemléki védettség alatt álló piaccsarnoka, és a Hunyadi tér- Csengery utcai oldalán az őstermelők árusító helyei! - Hol parkolnak az őstermelők, az áruikat mikor és hogyan pakolják ki, amikor is a bontást – építkezést kiszolgáló gépjárművek a nagyságuk miatt a Csengery utca teljes szélességét igénybe kell, hogy vegyék!- Ami árút kipakolnak, azt nagyfokú szennyeződés fogja károsítani a levegőben szálló por , törmelék és a megnövekvő nehézgépjárművek káros anyag kibocsátása miatt! A kivitelezés megkezdése esetén tartósan, valószínűleg egy évet is meghaladó időtartamra a gyalogos- és járműforgalom jelentős korlátozásokat fog elszenvedni – ebből adódóan a piaci árusok forgalma jelentősen fog csökkeni, illetve lesz, akinek teljesen elmarad a jövedelme ezen időszak alatt! Ekkora telekterületen, ehhez közvetlenül csatlakozó közterülettel és ilyen megközelíthetőséggel, ilyen volumenű építési munkát csak az ott lakók közlekedésének, parkolásának és mindennapi életének jelentős zavarásával lehet végrehajtani. Emellett a szűkre szabott térben a munkák gyors befejezése sem várható, így tartós korlátozásra és a kellemetlenségek folyamatos bekövetkeztére lehet számítani.

A kivitelezés a tágabb környéken élők életét is zavarná, de a várható por-, zaj-és rezgésterhelés miatt a közvetlenül szomszédos ház lakásai akár lakhatatlanná is válhatnak.

AMENNYIBEN ÖN IS ÉLHETŐ KÖRNYEZETBEN AKAR ÉLNI, AKKOR KÉRJÜK CSATLAKOZZON A CIVIL ÖSSZEFOGÁS MOZGALOMHOZ!

dr. Varga István TEL: 06302180299
email: jogidoktor@vipmail.hu

Dr. Németh Tibor
TEL: 06703778535
email: killennemas@gmail.com


dr. Varga István

aket # 2010.04.03. 12:11

Kedves MajorDomus és nanemaaa!

Köszönöm a válaszaitokat!

Egyébként az udvar sík terület, csak az Ő teraszuk szintje magasabb volt, mint az eredeti udvar szintjük (amit most kellőképpen sikerült feltölteniük, ezáltal a mi házunkat is).

Még megszeretném kérdezni, hogy mi arra az esély, hogy az eredetei állapot vissza állításra kerüljön, vagyis ilyenkor akár a jegyző vagy az építésügyi előadó mérlegeli (mérlegelnie kell??) a szomszéd "sérelmét", vagy azt hogy ezzel esetleg nagymértékű kár is keletkezhet a szomszéd házában??

Szerintetek, ha föl fogják Őket szólítani az eredeti állapot vissza állítására akkor ez "kötelező" jellegű lesz számukra?? ... vagy egyáltalán mi módon fogják erre kötelezni Őket??

köszönettel:
aket

monalisa1 # 2010.04.03. 14:57

A szomszédnak meg kell oldania a csapadékvíz elvezetését, külön is figyelemmel a talajvíz esetleges átszívárgásra. (Persze költség de hát ő kezdte ama feltöltéssel.)

Mert ha most nem rendeződik ez a probléma évekkel később nehéz lesz bizonyítani a házatok vizesedését, penészedését.

monalisa1 # 2010.04.03. 15:09

Nálunk az újszomszéd 70 cm-rel lentebbre hozta ki a saját terepszintjét, muszáj volt neki mert akkor házat épített hogy a végén a magasságával lett volna problémája. Volt is csapadékvíz átcsorgás stb. Aztán végig betonkerítést csínált megfelelő oldalfóliázással - a mi szintünknél 50 cm-re magasabbra, és évek óta nincs ezen probléma.

A kevésbé esztétikus betonkerítést tujákkal tüntettük el.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.04.03. 18:09

aket!

Természetesen nem lehet önkényesen a telket feltölteni. A szomszédos telkek talajszintje nem térhet el 10 cm-nél. Nincs menthető körülmény. Be kell jelentened a jegyzőnek és kérd az eredeti állapot helyreállítását. A feltöltés szabálytalan, tönkreteszi a házadat, kártérítéssel sem lehet ellensúlyozni. Mindenképpen csökken ezáltal a te telked értéke. A jövőben számos problémát fog felvetni.
Az sem megengedett, ha a szomszéd úgy gondolja, hogy az emeletes házából a jövőben földalatti laborintussal kialakított földszintest varázsol.

MajorDomus # 2010.04.03. 18:52

Nem árt ha igyekszel, az őszi esők előtt

aket # 2010.04.03. 19:22

Köszönöm mindenkinek a válaszát, tanácsát!!!

aket

roboci # 2010.04.04. 14:51

Üdv Mindenkinek,
Szomszédom oldalán levő kerítés miatt állandó a vita. Nem engedte, h a drótkerítéshez rögzítsünk bármit is, ezért azt nem erőltettük.
Most azonban tujákat ültettünk, hogy az mégis növény és takar is.
Erre ma volt egy óriási patália emiatt.

Sajnos nem tudom,hogy pontosan mit és hova ültethetek arra az oldalra, mert nem szeretem a vitát.
Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv,
Roboci

monalisa1 # 2010.04.04. 15:23

Egymástól is és a szomszéd keritésétől is 1 m-re ültesd a tuját és téli száraz időben is öntözd a tövét, nyáron meg 2-3 naponta úgyszintén bőségesen., meghálálja: 3-4 év múlva egybenőve eltakarja már nem csak a dróthálót de a szomszédot is. Évente kétszer egy hétvégi munka van vele terjedelmében és magasságában visszavágni.

Ehhez semmiféle engedélyre nincs szükség.

Ha konkrét információra lenne szükség a "mit" és "hová" ültethetőségről az a helyi önkormányzat vonatkozó rendeletében megtalálható - jó esetben a honlapjukon is.

"Lisa"
laikus hozzászóló

efi99 # 2010.04.04. 16:57

Monalisa
"Nálunk az újszomszéd 70 cm-rel lentebbre hozta ki a saját terepszintjét, muszáj volt neki mert akkor házat épített hogy a végén a magasságával lett volna problémája."
Ezután nem volt?
Nem hinném, hogy egy ház magasságát úgy mérik, hogy az udvarra döntök jó pár talicska földet, aztán annak a tetejétől.

MajorDomus # 2010.04.04. 17:31

De igen a talajszinttől.- miért hogyan kellene ?

Igaz szóba jöhet a tengerszint feletti magasság is, de az önmkormányzatnál nem tudják az Adrián mikor van apály

monalisa1 # 2010.04.04. 19:14

Pinceszint, földszint, emelet és tetőtér, és ez együtt már túl magas lett volna az engedélyezhető házmagassághoz - az utcabeli többihez képest. Igy kénytelen volt a terepet némileg lentebbre venni.

Mi már pár éve ott voltunk amikor ő elkezdett építkezni, aztán az első télen lecsurgott az udvarára a hólé tőlünk. A rákövetkező tavasszal történt a felfalazás/szigetelés - amúgy is a jobboldali kerítés az övé volt.

Amúgy szerencsére rendes, kultúrált emberek a szomszédaink, jó a viszony.

mandarin79 # 2010.04.15. 22:30

Kedves Fórumozók!

Segítségeteket szeretném kérni az alábbi ügyben.

Kertvárosias lakóövezetben építkeztünk, építménymagassággal kapcsolatban lenne kérdésem.Ha jól tudom 7.5m magas lehet az építmény magassága, csak azt nem tudom, hogy ezt a szintet honnan számolják? Az eredeti talajszint, vagy az utcaszint esetleg a meghatározó?
Sajnos azért zavar, mert a mi házunkat déli oldalról fogja "betakarni"a szomszéd háza így előfordulhat, hogy nem nagyon jutunk napfényhez.
A falazással végeztek,a ház alatt pince is van, a pince 1,4m emelkedik ki az eredeti talajszintből + erre jött rá a falazat, ami 3m és ha a tető hajlásszöge 45'-os lesz, akkor ez 12m épületszélességnél 5m a tető gerincmagassága, így összesen 9,4 m magas lesz.
Valószínű az udvarszinten is emelni fognak,ha úgy számolok, hogy a pinceablakok aljánál lesz a végleges terepszint, akkor is 8.9 m lesz a végleges magasság. a mi terepszintünk így 50cm-el lesz lejjebb az övénél

A kérdésem az lenne, hogy szabályos-e ez a magasság és a feltöltés, illetve mit lehet tenni?

köszönöm előre is.

MINDIANA # 2010.04.16. 05:59

mandarin79

Közigazgatási területen az illetékes közigazgatási hivatal az ott általános érvényű, kötelező építésügyi előírások betartásával adják ki az építési engedélyt. Itt kell érdeklődni, milyen építésügyi előírások vonatkoznak az épülő ingatlanokra.

AZ ÉPÍTMÉNYMAGASSÁG vagy homlokzatmagasság számításánál sok minden figyelembe veendő, de a lényeg: a csatlakozó terepszint, illetve a tető, és a homlokzati fal síkja közötti homlokzatfelületek, és a homlokzat alaprajzi hosszának hányadosa, gyakorlatilag a fenti magasságok súlyozott átlaga. Nem számít bele két oromfal felülete, viszont hozzáadandó a 45 foknál meredekebb tetők egy része is, és a pincegarázs ajtajának felülete is. Gyakori értéke a 4,5 m, ami földszintes háznál még lehetővé teszi a tetőtér beépítését, de ha a pincének is szeretnénk ablakot adni, akkor már ki kell találni valamit...

Anna

manotoportyu # 2010.04.24. 19:16

Kedves Fórumozók!

Szeretném a következőben a segítségeteket kérni:

Társasházról van szó, minden lakónak van kertrésze. Az egyik szomszéd kialakított egy tűzrakó helyet kb 1 méterre a közös kerítéstől. A tűzrakóhely nincs "rendesen" kiépítve, pár centivel van csak a széle megemelve.
A mi oldalunkon telepítettünk tujákat, amik a tűzrakás miatt megperzselődtek. Ha tüzet rak, a füst miatt nem tudunk a felőle levő oldalon szellőztetni.
Sajnos a társasház házirendje nem szabályozza a tűzrakás kérdését.

Milyen (jogi vagy egyéb) lehetőségeink vannak a szomszéddal szemben?

Manótöpörtyű

monalisa1 # 2010.04.24. 20:07

Az önkormányzat jegyzőjétől birtokvédelmet lehet kérni mivelhogy nem tudjátok a saját kertrészt rendeltetésszerűen használni., na büdös a füst mely beszáll(na) a lakásba, ezen kívül a növényetekben kárt okoz a perzselő tűz.

A szomszéd vagy telepítse a kertrésze másik oldalára/végébe a tűzhelyet, vagy használjon elektromos grillt - és mindenki boldog.

"Lisa"
laikus hozzászóló

MajorDomus # 2010.04.24. 21:28

Kárdés hány lakásos a társasház ?
Amennyiben 6-nál több akkor mindenképpen a t.,törvény vonatkozik rátok, van közös képviselőtök. Kezdeményezd közgyülés összehivását s az Szmsz-ben határozzátok meg a házirendet, s a kerthasználatot.

A birtokháboritási eljárás is járható,de arra is jó hogy összevessz a szomszéddal ami nem jó a következő évtizedekre.

manotoportyu # 2010.04.24. 23:48

Köszi szépen a válaszokat!

6-nál több lakásos társasház vagyunk, van is közös képviselőnk.
Azt hiszem, hogy a közgyűlés jó ötlet, megpróbálom belevetetni a házirendbe. (Bár ettől nem várok túl sokat.) Ha nem vezetne eredményre, akkor fordulunk a jegyzőhöz.

Köszönöm mégegyszer!
Manótöpörtyű

veszti # 2010.05.02. 05:33

Kedves Fórumozók,

a következőkben kérném segítségeteket: kb 1 éve átadott, 17 lakásos társasházban lakom, ahol rendszeres probléma, hogy az 1. emeleten lakó kisgyerekes családnál a gyerekek reggelente futóversenyt tartanak, vagy épp a hisztit kell végighallgatnom.
Mindez azért bosszantó, mert én a 2. emeleten lakom, de a tartószerkezet "sajátossága" miatt ezzel együtt "kellene élnem"- ezt a beruházó részéről mondta a műszakiakért felelős kollega.
A családnak már szóltam, reggel fél 6kor is lementem hozzájuk, és a reggeli lehető legnagyobb bűbájjal megkértem őket, hogy hagyják abba.
Mostanra viszont nemcsak ők, de más szomszédok is vasárnap reggel fél 7kor hupognak. Élhetetlenné téve így a lakást.

Ilyenkor mit lehet tenni?
Ha jól tudom, perelni nem perelhetek, illetve ha mégis, hogyan tudnám bizonyítni, hogy együttélésre alkalmatlan módon viselkednek?

Segítségeteket előre is köszönöm.

MINDIANA # 2010.05.02. 06:02

Veszti!

Nem a tartószerkezet hiányossága miatt, hallatszik át minden, hanem a nyersfödémre épített padlóburkolatok alatti hangszigetelő hiánya, vagy nem megfelelő minősége. Érdekes, mert fordított, fömtről lefelé, illetve oldalról gyakoribb az áthallás. Tudni kellene, hányadik tulajdonos vagy, ugyanis az első tulajdonos a szavatossági igénye, a kivitelezőt javításra, kártérítésre kötelezheti.