Tulajdoni lapot honnan?

Kenderice # 2004.03.18. 18:53

Tulajdoni lapot kellene kérnem egy messze lévő földhivatalból. Azt tanácsolták, hogy menjek be a Lurdi-házba, mert ott is ki lehet kérni az ország bármely területéről.

Kérdésem az lenne, hogy igaz-e ez? Ha igen, akkor ki-mit hallott erről az ügyintézési módról?

Elég sürgős lenne a dolog.

Előre is köszönöm válaszaitokat.

Kenderice

Zoltán György # 2004.03.18. 18:57

Igen!
Igaz.
Korpás Anna a Főnöknő. (Ani)
A telefonszámát nem adom meg!
A vidéki Földhivatalokból interneten keresztűl elkérik az adott ingatlan tulajdoni lapját, és a saját nyomtatójukon kinyomtatják, ezáltal nem kell utazni, ha nem muszáj!
A földszinten van.

Egyéb?

Kovács Jozsi # 2004.03.18. 19:38

Amúgy meg is lehet rendelni. (Rózsaszín csekk)

bausan

Kenderice # 2004.03.18. 20:37

Nagyon köszönöm a gyors választ!

Apropó! Nem tudja valaki véletlenül, hogy most mennyi az illeték a tulajdoni lap kiadásakor?

Zoltán György # 2004.03.18. 21:12

3.000.000.-Ft+375.-FT hálózati díj!
625.-Ft+375.-Ft hálózati díj

Zoltán György # 2004.03.18. 21:12

Bocsi, csak 3.000.-Ft

Kenderice # 2004.03.19. 13:36

Köszi a válaszokat.

maxtro # 2007.02.10. 11:05

Nem hiteles tulajdoni lap másolatot ki lehet-e kérni például a debreceni földhivatalban egy szombathelyi ingatlanról? A lényeg az, hogy ne kelljen utazni az ország másik végébe egy ilyen dokumentumért. Esetleg ha csak betekinteni szeretnék azt is megtehetem helyben a debreceni földhivatalban? Újabban az okmányirodákban is van erre lehetőség?
Válaszokat előre is köszönöm.

_Lala_ # 2007.02.10. 12:15

Nem hiteles tulajdoni lap másolatot ki lehet-e kérni például a debreceni földhivatalban egy szombathelyi ingatlanról?

Igen, de csak hrsz alapján.

Esetleg ha csak betekinteni szeretnék azt is megtehetem helyben a debreceni földhivatalban?

Nem, azt csak abban, ahol vezetik.

maxtro # 2007.02.10. 18:26

Nincs birtokomban a hrsz, akkor mindenképpen az ingatlan helye szerinti illetékes földhivatalnál kell személyesen kérnem a tulajdoni lap másolatot?

SolnesM # 2007.02.10. 19:12

Ha jól tudom három lehetőség van :
helyszinen díjtalanul betekint az ember, kaphat egy nem hiteleset kisebb összegért és hiteleset nagyobb összegért, ha rosszul tudom javítsatok ki !!

maxtro # 2007.02.10. 19:29

Ez így van, de én most nem tudok a helyszínre menni és nincs birtokomban a hrsz, akkor milyen lehetöségeim vannak hogy helyben hozzájussak a tulajdoni lap másolathoz( nem hiteleshez) vagy ebben az estben mindenképpen utaznom kell?

_Lala_ # 2007.02.10. 20:06

Betekinteni csak a "gazda" földhivatalnál lehet, ingyen. A betekintéshez meg kell tudni mondani a hrsz-t.

Hiteles vagy nem hiteles tulajdoni lapot bármelyik földhivatalnál (vagy kihelyezett földhivatali ügyfélszolgálatnál - lásd Lurdy-ház) lehet szerezni, szintén hrsz alapján. A hiteles 4000 Ft, a nem hiteles emlékeim szerint 2000 Ft. Ha nem a "gazda" földhivatalnál kéred, akkor az további ~600 Ft költséggel jár, mert felszámítják a hálózat használati díjat (a tulajdoni lap másolat díján felül).

Fizikai cím alapján hrsz keresése c. műveletet szintén csak a "gazda" földhivatalnál lehet végeztetni, sikertől függetlenül ~800 Ft-os összeget kérnek érte - ha a nyilvántartásban az ingatlan adatai között nincs feltüntetve a címe, akkor sikertelen lesz.

A "gazda" földhivatalnál meg lehet tekinteni az ingatlan-nyilvántartási térképet is, ingyenesen. Erről kellő idő és türelem birtokában bármely ingatlan hrsz-e megállapítható, a fizikai elhelyezkedés alapján.
Az ingatlan-nyilvántartási térkép egy-egy ingatlant érintő részletéről lehet hiteles térképmásolatot kérni, szintén hrsz alapján, ez általában 3000 Ft, de nagyobb térképrészlet esetén lehet több is (ezt nem biztos, hogy lehet kérni máshol, mint ahol vezetik, de nem is zárnám ki).

_Lala_ # 2007.02.10. 20:07

Egyébként mi akadályoz abban, hogy az ingatlan tulajdonosaitól megtudd a hrsz-t? Előveszik a szerződést, amivel vették/kapták, vagy a hagyatéki tárgyalás jegyzőkönyvét, ha örökölték, és ott lesz rajta.

maxtro # 2007.02.10. 21:17

Nem akartam senkit untatni a fórumon a személyesnek vélt dolgokról, ezért lehet hogy egy kicsit körlményesre sikerültek a kérdéseim. Röviden: Apám meghalt, első házasságából születtem én a másodikból egy másik gyermek. A felseége a halála előtt fél- egy évvel ( másoktól hallottam) azt akarta hogy apám második házasságából született gyerekére írassa a ház felét. Hagyatéki még nem volt, (lehet hogy nem is lesz számomra) az özvegy meg titkolózik, ködösít, tőle nem tudok meg semmit. Nem tudom elérni telefonon, tőle több száz kilométerre lakom.
Tehát nem tudom mi az igazság, ki a jelenlegi tulajdonos és a tulajdonjogát milyen jogcímen szerezte, mert nagyon nem mindegy. ( ajándékozás, adás-vétel, eltartási, az utóbbi kettő szerintem színlet lenne, bizonyítanin nem tudom). Esetleg létezik-e végrendelet. Előbb-utóbb úgy is megtudom, de inkább előbb, mert szeretnék tisztán látni. Lehet hogy túl kíváncsi vagyok?Igaz, hogy a temetés alig több mint egy hónapja volt, de azóta semmit nem tudok mi lett intézve és mi nem ( hagyatéki leltár stb,). Egyébként az lenne a legegyszerübb, ha az özvegy világosan megmondaná mi a helyzet.
Egyébként köszönöm a választ _lala_

_Lala_ # 2007.02.10. 21:41

Ja, igen, van még egy reális alternatíva: a helyi önkormányzatok egy része már üzemeltet interneten keresztül elérhető térinformatikai rendszert, amely gyakorlatilag az ingatlan-nyilvántartási térkép valamilyen rendszerességgel frissített (ezért nem feltételenül aktuális) változatából indul ki, és különféle extra információkat (pl. övezeti besorolások, stb.) tartalmaz. Ezeken általában szintén jól lehet hrsz-t böngészni.
Ennek egy másik verziója, hogy a helyi önkormányzat rendeletben alkotja meg a szabályozási tervet, amely az építési lehetőségeket, övezeti besorolásokat, stb. meghatározza. Ez a rendelet térkép formájában tartalmazza (hrsz-okkal feltüntetve) az adott terület ingatlanait, és a szabályozást. A rendeletet jobb helyeken fel szokás rakni az internetre is, így ebből szintén ki lehet bogarászni a kérdéses információkat. De ha nem rakják fel az internetre, helyben akkor is megtekinthető az önkormányzatnál.

maxtro # 2007.02.10. 21:53

Köszi a gyors választ _Lala, megpróbálom a neten a hrsz-t megnézni, ha nem megy akkor utazom és személyesen a földhívatalnál.