Keletifény:
ha elváltál, abban a szent szúrásban vissza kellett volna fizetned a megelőlegező kölcsönt. Hiába lesz másik férj, buktad a szocpolt. Ha sokat vársz, nagyon nagyra fog nőni a tartozás a kamat miatt.
Keletifény:
ha elváltál, abban a szent szúrásban vissza kellett volna fizetned a megelőlegező kölcsönt. Hiába lesz másik férj, buktad a szocpolt. Ha sokat vársz, nagyon nagyra fog nőni a tartozás a kamat miatt.
Tisztelt Fórumozók! Véletlenül olvastam bele ebbe a rovatba, és valószínű, ez engem is érint.
2008-ban elváltam, volt férjem elköltözött. Az állandó lakcíme a közös házunk maradt, de tartózkodási helye már Pesten van. A közös házunkra 2003-ban szocpolt vettünk fel 10 évre két gyerek után. Vagyis jövő novemberben jár le.
Kötelessége lett volna a volt férjemnek bejelenteni az Államkincstár felé az ilyen jellegű elköltözését. Mondom, az állandó lakcíme még mindig a közös házunk.
Nézd meg a támogatási szerződést, van-e benne ilyen előírás!
Most mondták ki a válásunkat, szocpolt vettünk fel a lakásra a feleségem egy éve lelépett a lakásból a gyerekkel együtt, kérdésem az lenne, vissza kell fizetni a szocpolt és ha igen akkor melyik félnek, aki a lakásba maradt vagy a feleségemnek aki elvitte a gyereket a lakásból.
Üdvözlöm!
2007-ben igényeltük meg az állami támogatott hitelünkhöz a szocpolt új ingatlan építéséhez. Nekem egy , páromnak kettő gyermeke van, közös háztartásban neveljük őket.
Szeretnénk értékesíteni az ingatlant,mert útjaink elválnak. Kérdésem a következő:
Én használt lakást tudok csak venni, az eladott ház árának rám eső részéből, a szocpolt milyen módon tudom tovább vinni a vásárolandó ingatlanba? A házban 50-50%-ban vagyunk tulajdonosok.Válaszát köszönöm!
Mindenki a tulajdoni arányában tudja továbbvinni a szocpolt az újonnan vásárolt ingatlanra. Érdemes felkeresni a jelenlegi ingatlan helye szerinti jegyzőt, mert az ő feladata a szocpol átjegyzése/felfüggesztése, és az ügy konkrét iratai, adatai ismeretében pontosabb tájékoztatást tud adni.
Üdvözlöm!
Mi a teendő abban az esetben ha a bankkal szerződő fél egészségügyi problémák miatt nem tudja határidőre vállalni a második gyereket így a szocpol nem teljesíthető.Sajnos nagyon sok műtéten én megpróbáltatáson estünk keresztül a feleségemmel.Olyan betegségei voltak amibe többen már belehaltak volna.A gyerek születése maradandó egészségkárosodással járna ,de ez nem éri el a 67%-ot,de fenn áll az esélye hogy nem élné túl!Van e olyan lehetőség hogy hiteles orvosi felülvizsgálattal meghosszabbítani vagy elkerülni a szocpol fennmaradó részének visszafizetését .
Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogyha kiderül, hogy nem lakunk életvitelszerűen (vagyis konkrétan külföldön dolgozunk), és még csak 6 éve kaptuk a szocpolt, akkor azt visszakövetelhetik?
vnati:
Utána kellene járnotok, hogy a szocpolra vonatkozó Kormányrendelet (12/2001.) 24. § (5) bekezdésében meghatározott feltételnek megfeleltek-e:
b, a gyermek megszületését a házastársak egyikének munkaképesség-csökkenést, illetve egészségkárosodást szenvedett személlyé válása következtében nem vállalták.
Ha ez az eset fennáll, nem kell visszafizetni a megelőlegezett szocpolt.
A bankban érdemes megérdeklődni, milyen orvosi igazolást fogadnak el.
(Ha meddőségkezelési eljárás sikertelensége miatt nem születik meg a baba, a megelőlegező kölcsön tőkéjét vissza kell fizeteni.)
Ha az ember külföldön él és kiadja a lakását vagy akár másoknak átengedi, akkor az állami támogatást vissza kell fizetni kamatostul.
Azt pontosan nem tudom, hogy mit jelent a kamatostul visszafizetés. Gondolom nem a futamidő elejétől szémít, hanem a kiadás kezdetétől.
Szeretnék segítséget kérni. Válni fogunk a férjemmel, viszont 3,5 évvel ezelőtt felvettük a megelőlegező szocpolt két gyerekre. Időközben kiderült, hogy terhes vagyok, tehát amikor kimondják a válást, már több hónapos terhes leszek. Van-e ennek jelentősége a szocpol szempontjából, az egy gyerekre teljesítettnek fog-e számítani a szocpol, vagy vissza kell fizetni a válástól számított 30 napon belül a teljes 2,4Mó Ft-ot + kamatait?
Az első gyermekre még igénybe tudjátok venni:
12/2001. Korm. rendelet 5/A. § (10) bekezdés:
"Ha az igénylő házaspár házasságát a megelőlegezés időtartama alatt a bíróság felbontja és a házaspár gyermekvállalását a házasság felbontásának időpontjáig nem, vagy csak részben teljesíti, úgy a házasság felbontásának 5/C. § (1) bekezdés szerinti igazolását követő hónap első napjától a (7)–(9) bekezdések rendelkezései szerinti visszafizetési kötelezettség terheli. E kötelezettség fennállásának, illetve mértékének és kezdő időpontjának megállapítása a házasság felbontásakor fennálló terhesség végéig meghosszabbodik, ha az igénylő házaspár a terhességet és annak várható időtartamát orvosi bizonyítvánnyal a házasság felbontásának igazolásával egyidejűleg a folyósító hitelintézetnek igazolja."
A bankban, ahol felvettétek a megelőlegező kölcsönt, kell ügyintézni.
Üdv. Mindenkinek!
Szocpollal kapcsolatban szeretnék segítséget kérni tőletek. 4 évvel ezelőtt élettársammal vásároltunk egy lakást szocpolra, 2 gyermekre (akik nem közös gyermekeink, csak az enyémek). A lakás tulajdonosa csak én vagyok.
Az útjaink külön váltak, neki már családja, saját gyermekei vannak. Nekem eszemben sem volt, hogy ezt bejelentsem a bank vagy az állam felé. Fizetem a hitelt rendesen, semmi gond.
Most a bank küldött egy olyan felszólítást, hogy küldjem meg részükre az ott lakók lakcímkártyájának másolatát, így a volt élettársét is.
Most vajon vissza kell fizetnem a felvett szocpol összeget? Vagy lesz bármilyen más következménye?
Segítségeteket előre is nagyon köszönöm.
Szia!
Ha a lakás tulajdonosa csak Te vagy, akkor nincs szerepe annak, hogy az élettársad már nem él veletek. Ha tulajdonba került volna, akkor a tulajdonrész arányában kellett volna a VOLT ÉLETTÁRSADNAK (és nem neked!)visszafizetni az Államkincstárnak a szintén arányos részt, miután az ingatlanban már nem tartózkodik. A kérdés még az lehet, hogy a lakás vásárlásakor is CSAK Te voltál a tulajdonos? Mert a folyósításkori állapotot kell nézni. Üdv.
Kalamajka13 köszönöm a válaszodat.
Az egész "eljárás" során én voltam-vagyok a tulajdonos, így a folyósításkor is.
Még egyszer köszönöm!
Üdv.
Sziasztok! Írtátok, hogy így, hogy terhes vagyok, válás esetén az első babára még igénybe tudjuk venni a szocpolt. De mi van abban az esetben, ha születési akvi kivonatban nem az az apa, akivel felvettem a szocpolt? Mert hogy a baba születésééig összeházasodunk új párommal, és akkor ő fog apaként szerepelni az akvi kivonaton...Nos, erre ötlet?
A születésig halaszd el az esküvőt. Akkor stimmel a név,az anyakönyvi kivonat és a szocpol is.
Utána simán lehet a gyereket anyakönyveztrtni az apja nevére.
Párom nem szeretné elhalasztani az esküvőt, mindenképp ragaszkodik hozzá, hogy az ő nevén legyen a gyerek...
Akkor mérlegelni kell, hogy mi a fontosabb: az esküvő, és hogy az apa nevén legyen a gyermek, vagy hogy a szocpolt igénybe tudjátok venni. A bank valószínűleg nem fogja elfogadni, ha nem teljesítitek a szerződést, de érdemes lenne megkérdezni ezt tőlük még a házasságkötés, gyermekszületés előtt.
vaesz
Még 90 évig viselheti a nevét a gyerek de
A marxizmusnak egyetlen tételével nem lehet vitatkozni !
,,a lét határozza meg..a tudatot,,
{ pontosabban a ,,lé,,}
A továbbiakban lásd Emma hozzászólását.
A helyzet a következő:
Elváltam a feleségemtől 1 éve. Akkor a házban ő maradt a 2 közös gyerekkel,a szocpolt 6 éve fizetjük. Még 4 évig kellene. Már ő is elköltözött az új párjához, én sem lakom ott. A ház üresen áll. És közösen fizetjük. 50-50%ban. Hogyan lehetne megszabadulni tőle?
Köszönöm a választ.
2007-ben új lakás építésére vettem fel hitelt.
utólagos szocpol jóváírás lehetőségem van. 2010-ben kaptam meg a lakhatási engedélyt, 1/1-es tulajdonos vagyok. 2011-ben házasodtam. 2012-ben született meg a gyermekem. jóváírták a szocpolt a gyermek után. a házasságunk megromlott. közös megegyezés alapján válunk. gyermekem és anyukája is elköltözik a házból. ilyenkor vissza kell fizetni a szocpolt?
a válaszokat előre is köszönöm
Sziasztok!
A következő problémával fordulok hozzátok:
2011-ben elváltam a mostmár volt nejemtől. Még együtt vettünk fel 2 gyerek után szocpolt ,közben a második gyerek nem teljesült (lejárt a négy év) . A tulajdonomban maradt az ingatlan.
A büntetőkamatot egyösszegben visszafizettem -fent maradt 1,5 millio forint ,mely közben kölcsönné átalakult.
Itt jön a csavar!
Nemrég született egy másik kapcsolatomból(élettársak vagyunk ,mindenkinek azonos a lakcíme) gyermek , a Bankban avval hitegettek az elején -jóvá lehet írni ,ennek megfelelően intéztük.
Sajnos mikor élesbe mentek a dolgok ,érdekes mód mindenki amnéziába süllyedt. Banki álláspont -semmi szin alatt nem igényelhető -teljes az elzárkózás.
Valaki tudna segíteni (jogszabáj megjelölésével -amire a késöbbiekben hívatkozhatok) .
Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv
Zoli
Sziasztok!
Talán más is jár hasonló cipőben, de sajnos nincs időm átböngészni az egész topikot....
A kérdésem a következő lenne: egy új ház építésére vettünk fel a volt párommal 2009-ben szocpolt, 900.000-et már meglévő nem közös gyerekre. Most szétváltunk, a házat el szeretnénk adni, én a pénzből lakást vennék magamnak és a kislányomnak. Azzal nem vagyok tisztában, hogy van-e mód arra, hogy ne kelljen az egész szocpolt visszafizetni, csak a felét (valószínűleg csak használt lakást fogok tudni venni, újat nem), illetve ha igen, mennyi időn belül kell lakást vásárolnom.
Válaszotokat előre is köszönöm, Niki
nicky75:
Ha szeretnél a mostani helyett másik ingatlant vásárolni, nem kell visszafizetned a szocpolt. Ha az eladástól számított 30 napon belül veszel újat (lehet használat lakás is), akkor közvetlen átjegyzéssel megoldható, ha 1 éven belül, akkor fel kell függesztetni a visszafizetési kötelezettséget, és a szocpolt letétetbe kell helyezni. Annyi szocpolt tudsz továbbvinni, amennyi a tulajdoni hányadodora esik.
Mindezt most már a Kincstárban tudod ügyintézni, minden megyeszékhelyen megtalálhatók.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |