Tudtommal arra felszocpol vehető igénybe.
Szocpol visszafizetése válás esetén.
lehet használt is
Köszönöm a gyors választ! Még azt szeretném tudni, csak új ingatlan vételéhez vihető át a szocpol, v. lehet használt, régi is?
Ha eladjátok a közös lakást, akkor át lehet vinni 2 külön ingatlanra is. Ennek a módja a következő:
Pl.1/2-1/2 arányban vagytok tulajdonosok. Akkor a közös ház eladásából befolyt vételár felét kapjátok fejenként, és ha ezen összeg teljes felhasználásával vesztek másik lakást/házat, akkor át lehet vinni a szocpol felét az egyikre, a másikat meg a másikra.
A jegyzőtől kell kérni az átjegyzést, illetve ha időben eltolódik a két adásvétel, akkor letétbe kell helyezni a szocpolt, és visszakapod, ha megvan az új ház.
Röviden ennyi a főszabály.
/ha nem veszel belőle új lakást, vagy kevesebb összegért, akkor arányosan vissza kell fizetni./
Eddig ellentmondó válaszokat kaptam, szeretném megkérdezni, kinek, mennyi szocpolt kell visszafizetni abban az esetben, ha azt 2 éve vettük fel, de most válunk, és úgy néz ki, el kell adni az ingatlant, hogy a további lakhatásunk megoldódjon. A 3 gyerek velem marad, de a házban nem maradhatunk, mert nagyon messze van a rokonaimtól, a gyerekek kicsik. Másik ingatlanra nem lehet átvinni? Ha igen, csak újra? Nincs valami megoldás, méltányosság, vagy valami, mert képtelen leszek elfogadható otthont biztosítani magunknak! (Nem az én hibám a válás, a férjem beleszeretett egy harmadikba, nagyon igazságtalannak érzem, hogy emiatt én kerülök lehetetlen helyzetbe)
12/2001. Korm. rend. 5/A.§.
(7) Amennyiben az igénylő házaspár gyermekvállalását nem vagy csak részben teljesíti, úgy a megelőlegező kölcsön meg nem született gyermekre eső részét köteles - a gyermekvállalási határidő leteltét követő hónap első napjától kezdődően, a futamidő végéig - a hitelintézet részére visszafizetni. E kölcsöntartozás visszafizetésének kamatfeltételeire, valamint kamattámogatására a 13. § szabályai az irányadóak azzal, hogy a támogatásra való jogosultság maximális időtartamát a megelőlegező kölcsön folyósításának napjától kell figyelembe venni.
(8) Az igénylő házaspár köteles az állam részére - a folyósító hitelintézet útján - részletekben megfizetni a megelőlegező kölcsön meg nem született gyermekre eső összege után az állam által a megelőlegezés időtartama alatt a hitelintézet számára korábban megfizetett teljes összegnek a 13. § (3) bekezdésében meghatározott kiegészítő kamattámogatással csökkentett részét. E tartozás kamata és törlesztési feltételei megegyeznek a (7) bekezdés szerint visszafizetendő kölcsönt igénylő házaspárra vonatkozó feltételeivel azzal, hogy kiegészítő kamattámogatás a törlesztés során nem érvényesíthető.
(10) Ha az igénylő házaspár házasságát a megelőlegezés időtartama alatt a bíróság felbontja és a házaspár gyermekvállalását a házasság felbontásának időpontjáig nem, vagy csak részben teljesíti, úgy a házasság felbontásának 5/C. § (1) bekezdés szerinti igazolását követő hónap első napjától a (7)-(9) bekezdések rendelkezései szerinti visszafizetési kötelezettség terheli. E kötelezettség fennállásának, illetve mértékének és kezdő időpontjának megállapítása a házasság felbontásakor fennálló terhesség végéig meghosszabbodik, ha az igénylő házaspár a terhességet és annak várható időtartamát orvosi bizonyítvánnyal a házasság felbontásának igazolásával egyidejűleg a folyósító hitelintézetnek igazolja.
(11) Amennyiben az igénylő házaspár a gyermekvállalását nem teljesíti, de a 30/1998. (VI. 24.) NM rendelet szerinti egészségügyi szolgáltató igazolja, hogy az igénylő házaspár
- a kötelező egészségbiztosítás keretében igénybe vehető meddőségkezelési eljárásokról szóló 49/1997. (XII. 17.) NM rendelet szerinti maximális alkalommal in vitro fertilizáció (a továbbiakban: IVF) kezelésen részt vett, vagy
- a gyermekvállalását azért nem tudta teljesíteni, mert vele szemben az IVF kezelés megkezdése előtt, vagy az IVF kezelések közben a 30/1998. (VI. 24.) NM rendelet 1. § (2) bekezdése szerinti kizáró egészségügyi ok merült fel,
a megelőlegezés ideje alatt az állam által megfizetett - 13. § (2) bekezdése szerinti - ellenszolgáltatásokat nem, hanem kizárólag a megelőlegező kölcsön tőkeösszegét kell visszafizetnie, feltéve, ha a (14) bekezdésben foglaltak is megvalósultak.
2006-ban vettük fel a szocpolt 2 gyerekre. Most válunk, és gyerekünk sem született. A szocpolt vissza kell fizetnem? Mikor? Milyen feltételekkel?
Ha nincs szó házasság felbontásról, de van több sikertelen terhesség és ezt igazolni is tudja az illető. Akkor is vissza kell fizetni a szocpolt (hiszen nem születtek meg a vállalt gyerekek a megadott időre)?
Ha igen: mikor? milyen feltételekkel?
Köszönöm
Minden járható út amiben közösen megegyeztek.
Várd meg az Orbán csomag életbelépését, akkor adó és illetékmentesen elajándékozhatod a gyerekeidnek a tulajdonrészedet, cserébe X évig nem fizetsz gyerektartást.
A szocpol és a hitel miatt ez a legegyszerűbb,mert a bankot belekeverni már neház dió.
Tisztelt MD!
Kecskének írt válaszodat én sem értem, csak most olvastam,de miért olyan evidens hogy vissza kell fizetni.
Egyébként én is így jártam, ki kellett fizetni a volt férjemnek a fél szocpolt, akkor sem értettem, hiszen a szocpolt a gyermekekre kaptuk. 2 gy.-el ott maradtam a lakásban, tehát a meglévő lakást ők használják, ugyanúgy, mintha az apjuk is ott lenne. Sőt az én nevemen volt a lakás (1/1) és még a tulajdonviszonyokban sem történt változás!
Köszi a választ , de légyszi kicsit bővebben !
Az nem elég: hogy te is birka vagy!!!!
Van egy olyan problémám, hogy sajnos a feleségemmel nem működik a kapcsolat és van 3 gyerek hitel és szocpol. A szocpolt a már megszületett gyerekekre vettük fel. Én szeretnék kilépni a kapcsolatból úgy, hogy minden maradjon nekik, mivel a gyerekekért csináltam, csinálok mindent. Az járható út, hogy a lakás közös néven marad, így a hitel is megmarad, és a szocpol is? Nem szeretném adóságba verni őket, és magamat, van elég.
De az nem a családiból-és a tartásdijból lett !
És az is a gyerek szükséglette ,hogy tető van a feje felett nem?
Amugy a t.dijat meg a családit a gyerek szükségleteire kell forditani !
Az ilyen volt férjet meg-kell-becsűlni !
Fogadd vissza ! ( tűskecsere !)
Az ilyen volt férjet meg-kell-becsűlni !
Fogadd vissza ! ( tűskecsere !)
ha nem lesz munka akkor ott a gyerektartás meg a családi majd aból fűzetem-De a volt férejem akármikor ad nekem pénzt ha kell,mostanában nem veri el a pénzt!
sziszi77
"... igaz annyi a hitel, mint a ház majdnem." Én szabadulnék a háztól és a hiteltől, mert ma még van munka és van miből fizetni a hitelt, de a jövőt senki sem tudja előre...
Mert ? Ez hátrány ?
MajorDomus.Te ügyvéd vagy?Gondolom amugy meg férfi nem?
Logikus döntésnek tünik. Addig nehéz mig anyagilag egyenesbe jössz.
De volt.Tisztában voltam vele.De a volt férjemnek nem kellett a ház,igaz annyi rajta a hitel mint a ház majdnem.De inkább a ház és az enyém,mivel én fizetem a banki hitelt is.Igy inkább visszafizetem a szocpol felét,igaz hitelből meg a volt férjem tartozott gyerektartással aból.De igy legább van házam,és nem vitte el a végrehajtó.
Már-bocsi, nem akarlak- megbántani,de ha erre nem gondoltatok a válás előtt, akkor nem csak Kecske vagy, hnanem birka is !
Nem volt ügyvédetek aki ezt elmondta volna ?
Amit helyette fizettél azt külön eljárásban követelheted tőle, az más kérdés milyen eredménnyel.
Még annyi ha nem fizetett vissza időre,akkor jönn rá a kamat.
Szocpol !Én is átestem a dolgon ezért irok,mi van.Szóval a volt férjemmel közösen épitkeztünk,szocpol is volt a házon,meg banki hitel.Elváltunk,a házassági vagyont megosztottuk,a bank hozzájárult,kivével az államkincstár!Sajnos sehogy nem tudtam kérni mentességet hiába volt négy gyerekem.Szóval a felét vissza kellett fizetni csak is igy kerülhetett a nevemre a ház!És valóban igaz ha nem fizetem volna vissza bejatóták volna,tulajdonképpen a volt férjemen adók formájában a jegyző!Rádásul a házat is elárverezték volna,ha nem fizetem vissza!Amugy visszafizetési köteleztsége a volt férjemnek volt.De nekem kellett visszafizetnem,nehogy a házat elárverezék!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02