Szocpol visszafizetése válás esetén.

MajorDomus # 2010.11.18. 18:51

Tudtommal arra felszocpol vehető igénybe.

lewho # 2010.11.18. 14:13

lehet használt is

vellake # 2010.11.18. 14:12

Köszönöm a gyors választ! Még azt szeretném tudni, csak új ingatlan vételéhez vihető át a szocpol, v. lehet használt, régi is?

lewho # 2010.11.18. 10:10

Ha eladjátok a közös lakást, akkor át lehet vinni 2 külön ingatlanra is. Ennek a módja a következő:

Pl.1/2-1/2 arányban vagytok tulajdonosok. Akkor a közös ház eladásából befolyt vételár felét kapjátok fejenként, és ha ezen összeg teljes felhasználásával vesztek másik lakást/házat, akkor át lehet vinni a szocpol felét az egyikre, a másikat meg a másikra.

A jegyzőtől kell kérni az átjegyzést, illetve ha időben eltolódik a két adásvétel, akkor letétbe kell helyezni a szocpolt, és visszakapod, ha megvan az új ház.

Röviden ennyi a főszabály.

/ha nem veszel belőle új lakást, vagy kevesebb összegért, akkor arányosan vissza kell fizetni./

vellake # 2010.11.18. 09:14

Eddig ellentmondó válaszokat kaptam, szeretném megkérdezni, kinek, mennyi szocpolt kell visszafizetni abban az esetben, ha azt 2 éve vettük fel, de most válunk, és úgy néz ki, el kell adni az ingatlant, hogy a további lakhatásunk megoldódjon. A 3 gyerek velem marad, de a házban nem maradhatunk, mert nagyon messze van a rokonaimtól, a gyerekek kicsik. Másik ingatlanra nem lehet átvinni? Ha igen, csak újra? Nincs valami megoldás, méltányosság, vagy valami, mert képtelen leszek elfogadható otthont biztosítani magunknak! (Nem az én hibám a válás, a férjem beleszeretett egy harmadikba, nagyon igazságtalannak érzem, hogy emiatt én kerülök lehetetlen helyzetbe)

lewho # 2010.08.03. 13:14

12/2001. Korm. rend. 5/A.§.

(7) Amennyiben az igénylő házaspár gyermekvállalását nem vagy csak részben teljesíti, úgy a megelőlegező kölcsön meg nem született gyermekre eső részét köteles - a gyermekvállalási határidő leteltét követő hónap első napjától kezdődően, a futamidő végéig - a hitelintézet részére visszafizetni. E kölcsöntartozás visszafizetésének kamatfeltételeire, valamint kamattámogatására a 13. § szabályai az irányadóak azzal, hogy a támogatásra való jogosultság maximális időtartamát a megelőlegező kölcsön folyósításának napjától kell figyelembe venni.
(8) Az igénylő házaspár köteles az állam részére - a folyósító hitelintézet útján - részletekben megfizetni a megelőlegező kölcsön meg nem született gyermekre eső összege után az állam által a megelőlegezés időtartama alatt a hitelintézet számára korábban megfizetett teljes összegnek a 13. § (3) bekezdésében meghatározott kiegészítő kamattámogatással csökkentett részét. E tartozás kamata és törlesztési feltételei megegyeznek a (7) bekezdés szerint visszafizetendő kölcsönt igénylő házaspárra vonatkozó feltételeivel azzal, hogy kiegészítő kamattámogatás a törlesztés során nem érvényesíthető.
(10) Ha az igénylő házaspár házasságát a megelőlegezés időtartama alatt a bíróság felbontja és a házaspár gyermekvállalását a házasság felbontásának időpontjáig nem, vagy csak részben teljesíti, úgy a házasság felbontásának 5/C. § (1) bekezdés szerinti igazolását követő hónap első napjától a (7)-(9) bekezdések rendelkezései szerinti visszafizetési kötelezettség terheli. E kötelezettség fennállásának, illetve mértékének és kezdő időpontjának megállapítása a házasság felbontásakor fennálló terhesség végéig meghosszabbodik, ha az igénylő házaspár a terhességet és annak várható időtartamát orvosi bizonyítvánnyal a házasság felbontásának igazolásával egyidejűleg a folyósító hitelintézetnek igazolja.
(11) Amennyiben az igénylő házaspár a gyermekvállalását nem teljesíti, de a 30/1998. (VI. 24.) NM rendelet szerinti egészségügyi szolgáltató igazolja, hogy az igénylő házaspár

1. a kötelező egészségbiztosítás keretében igénybe vehető meddőségkezelési eljárásokról szóló 49/1997. (XII. 17.) NM rendelet szerinti maximális alkalommal in vitro fertilizáció (a továbbiakban: IVF) kezelésen részt vett, vagy
  2. a gyermekvállalását azért nem tudta teljesíteni, mert vele szemben az IVF kezelés megkezdése előtt, vagy az IVF kezelések közben a 30/1998. (VI. 24.) NM rendelet 1. § (2) bekezdése szerinti kizáró egészségügyi ok merült fel,

a megelőlegezés ideje alatt az állam által megfizetett - 13. § (2) bekezdése szerinti - ellenszolgáltatásokat nem, hanem kizárólag a megelőlegező kölcsön tőkeösszegét kell visszafizetnie, feltéve, ha a (14) bekezdésben foglaltak is megvalósultak.

TündeBünde # 2010.08.03. 12:37

2006-ban vettük fel a szocpolt 2 gyerekre. Most válunk, és gyerekünk sem született. A szocpolt vissza kell fizetnem? Mikor? Milyen feltételekkel?

Ha nincs szó házasság felbontásról, de van több sikertelen terhesség és ezt igazolni is tudja az illető. Akkor is vissza kell fizetni a szocpolt (hiszen nem születtek meg a vállalt gyerekek a megadott időre)?
Ha igen: mikor? milyen feltételekkel?

Köszönöm

MajorDomus # 2010.06.27. 12:23

Minden járható út amiben közösen megegyeztek.
Várd meg az Orbán csomag életbelépését, akkor adó és illetékmentesen elajándékozhatod a gyerekeidnek a tulajdonrészedet, cserébe X évig nem fizetsz gyerektartást.

A szocpol és a hitel miatt ez a legegyszerűbb,mert a bankot belekeverni már neház dió.

Eszti08 # 2010.06.27. 12:18

Tisztelt MD!

Kecskének írt válaszodat én sem értem, csak most olvastam,de miért olyan evidens hogy vissza kell fizetni.
Egyébként én is így jártam, ki kellett fizetni a volt férjemnek a fél szocpolt, akkor sem értettem, hiszen a szocpolt a gyermekekre kaptuk. 2 gy.-el ott maradtam a lakásban, tehát a meglévő lakást ők használják, ugyanúgy, mintha az apjuk is ott lenne. Sőt az én nevemen volt a lakás (1/1) és még a tulajdonviszonyokban sem történt változás!

Köszi a választ , de légyszi kicsit bővebben !
Az nem elég: hogy te is birka vagy!!!!

hunyó # 2010.06.27. 11:04

Van egy olyan problémám, hogy sajnos a feleségemmel nem működik a kapcsolat és van 3 gyerek hitel és szocpol. A szocpolt a már megszületett gyerekekre vettük fel. Én szeretnék kilépni a kapcsolatból úgy, hogy minden maradjon nekik, mivel a gyerekekért csináltam, csinálok mindent. Az járható út, hogy a lakás közös néven marad, így a hitel is megmarad, és a szocpol is? Nem szeretném adóságba verni őket, és magamat, van elég.

MajorDomus # 2010.06.08. 18:39

De az nem a családiból-és a tartásdijból lett !

sziszi77 # 2010.06.08. 08:38

És az is a gyerek szükséglette ,hogy tető van a feje felett nem?

MajorDomus # 2010.06.07. 22:21

Amugy a t.dijat meg a családit a gyerek szükségleteire kell forditani !

MajorDomus # 2010.06.07. 22:20

Az ilyen volt férjet meg-kell-becsűlni !
Fogadd vissza ! ( tűskecsere !)

MajorDomus # 2010.06.07. 22:20

Az ilyen volt férjet meg-kell-becsűlni !
Fogadd vissza ! ( tűskecsere !)

sziszi77 # 2010.06.07. 18:00

ha nem lesz munka akkor ott a gyerektartás meg a családi majd aból fűzetem-De a volt férejem akármikor ad nekem pénzt ha kell,mostanában nem veri el a pénzt!

monalisa1 # 2010.06.07. 14:35

sziszi77

"... igaz annyi a hitel, mint a ház majdnem." Én szabadulnék a háztól és a hiteltől, mert ma még van munka és van miből fizetni a hitelt, de a jövőt senki sem tudja előre...

MajorDomus # 2010.06.06. 21:06

Mert ? Ez hátrány ?

sziszi77 # 2010.06.06. 19:21

MajorDomus.Te ügyvéd vagy?Gondolom amugy meg férfi nem?

MajorDomus # 2010.06.06. 18:35

Logikus döntésnek tünik. Addig nehéz mig anyagilag egyenesbe jössz.

sziszi77 # 2010.06.06. 15:55

De volt.Tisztában voltam vele.De a volt férjemnek nem kellett a ház,igaz annyi rajta a hitel mint a ház majdnem.De inkább a ház és az enyém,mivel én fizetem a banki hitelt is.Igy inkább visszafizetem a szocpol felét,igaz hitelből meg a volt férjem tartozott gyerektartással aból.De igy legább van házam,és nem vitte el a végrehajtó.

MajorDomus # 2010.06.06. 15:40

Már-bocsi, nem akarlak- megbántani,de ha erre nem gondoltatok a válás előtt, akkor nem csak Kecske vagy, hnanem birka is !

Nem volt ügyvédetek aki ezt elmondta volna ?

monalisa1 # 2010.06.06. 10:44

Amit helyette fizettél azt külön eljárásban követelheted tőle, az más kérdés milyen eredménnyel.

sziszi77 # 2010.06.06. 10:31

Még annyi ha nem fizetett vissza időre,akkor jönn rá a kamat.

sziszi77 # 2010.06.06. 10:29

Szocpol !Én is átestem a dolgon ezért irok,mi van.Szóval a volt férjemmel közösen épitkeztünk,szocpol is volt a házon,meg banki hitel.Elváltunk,a házassági vagyont megosztottuk,a bank hozzájárult,kivével az államkincstár!Sajnos sehogy nem tudtam kérni mentességet hiába volt négy gyerekem.Szóval a felét vissza kellett fizetni csak is igy kerülhetett a nevemre a ház!És valóban igaz ha nem fizetem volna vissza bejatóták volna,tulajdonképpen a volt férjemen adók formájában a jegyző!Rádásul a házat is elárverezték volna,ha nem fizetem vissza!Amugy visszafizetési köteleztsége a volt férjemnek volt.De nekem kellett visszafizetnem,nehogy a házat elárverezék!