Szocpol visszafizetése válás esetén.

endy79 # 2011.01.19. 08:37

Köszönöm a válaszát.

Még két kérdésem lenne:

Amennyiben az apa kifizeti az anya tulajdonrészét és nem akarja megvárni a szocpol lejártát, ragaszkodik a tulajdon átírásához, abban az esetben az egész szocpolt vagy csak a felét kell az anyának visszafizetnie?

Ebben az esetben használt lakás vásárlására is átvihető a szocpol?

Köszönettel Endy

lewho # 2011.01.19. 09:27

Használt lakásra is átvihető a szocpol.

Ha kifizeti apa az anya részét, és anya másik lakást vesz legalább akkora értékben, mint a befolyt vételár, akkor átvihető a szocpol fele.

endy79 # 2011.01.19. 21:12

Még egy utolsó kérdés:

Ha az apa kifizeti az anya részét és az anya nem vesz lakást, akkor az egész szocpolt (2 gyerek) kell visszafizetnie, vagy csak a felét?

Előre is köszönöm a válaszát.

lewho # 2011.01.21. 07:44

Olyan arányban kell visszafizetnie, amilyen arányban tulajdonos volt. Ha 1/2-1/2 volt a két fél tulajdoni hányada, akkor a felét.

ferike78 # 2011.01.24. 10:34

Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni, már elváltam a felességemtől, de a közös tulajdonú szocpolos lakásunk megmaradt. Egy közös gyerekünk van, de kettőre kértük a szocpolt. Ha nekem jön a második baba, tovább vihetem a volt feleséggel felvett szocpolt, ha maradok a lakásban? Pontosan mit is kellene visszafizetnem a szocpolból, ha megszüntetjük a közös tulajdonjogot?

lewho # 2011.01.24. 11:09

Kié lesz a lakás? (ki fogja magához váltani a másik fél tulajdoni hányadát?)

ferike78 # 2011.01.25. 13:30

Szeretném én, de nem nagyon megy ebbe bele, így felmerült az eladás is!

lewho # 2011.01.25. 14:05

És egy gyerek már volt a szerződés megkötésekor, és még egyet vállaltatok?

ferike78 # 2011.01.25. 15:01

Igen, de talán nem kellett volna!

lewho # 2011.01.25. 15:36

Akkor a meg nem született gyerekre felvett megelőlegező kölcsönt vissza kell fizetni+ azt a kamattámogatást, amelyet az állam adott. Ezt a bank fogja intézni.

Ha eladjátok a lakást, akkor pedig a tulajdoni hányad arányában vissza kell fizetnetek a szocpolt. Ha másikat akartok venni (tehát te is egyet, meg az asszony is egyet), akkor lehet kérni a jegyzőtől, hogy függessze fel a visszafizetési kötelezettséget. Ha legalább akkora értékben veszel új lakást, mint a befolyt vételár, átviheted a szocpol-részed. Ezt a jegyző és az államkincstár intézi.De nektek kérni kell!

szoszpedro # 2011.01.26. 12:42

Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni. Épülőben van egy családi ház, melyre szocpol lett felvéve. Válás történt, de én mivel túl sok saját tőkém lett a házba fektetve én meg szeretném tartani és befejezni. A kérdésem, hogy így, hogy nem kerülne sor az eladásra, és vállalnám a 2 gyereket ugyan úgy tovább vihetem-e a szocpolt vagy vissza kell fizetnem?
Választ előre is köszönöm.

lewho # 2011.01.26. 13:04

Van már gyerek?

szoszpedro # 2011.01.26. 13:43

Nincs még. De vállalnám a 8éven belüli 2 gyereket.

lewho # 2011.01.26. 14:01

Akkor buktad.

12/2001. Korm rend
5/A.
(10) Ha az igénylő házaspár házasságát a megelőlegezés időtartama alatt a bíróság felbontja és a házaspár gyermekvállalását a házasság felbontásának időpontjáig nem, vagy csak részben teljesíti, úgy a házasság felbontásának 5/C. § (1) bekezdés szerinti igazolását követő hónap első napjától a (7)-(9) bekezdések rendelkezései szerinti visszafizetési kötelezettség terheli.

A 2 gyereket ketten vállaltátok, ha neked egy másik féllel születne is 2 gyereked, az már nem az a két gyerek.

A bankon keresztül kell visszafizetned, általakítják majd hitellé.

gaben.f # 2011.01.28. 17:46

Üdv!

Azt szeretném megkérdezni, hogy jelenleg van-e valamilyen vissza nem térítendő állami támogatás terítéken családok számára?

Mert ha jól tudom szocpol nincs...

Ha nincs... tervben van-e, lesz-e?

Köszönöm:

gaben

Priszka # 2011.02.01. 17:10

Üdv!

Az 6 éve épített ingatlanunkat, a válás következtében volt férjem elhagyta.Azóta Szlovákiában építkezett. A fél házrészét,nekem adta, amit szeretnék a nevemre íratni.
A szocpolt közösen igényeltük az én gyermekemre, akit az ezt megelőző házasságból hoztam. Közös gyerek nem volt. Ez esetben is vissza kell fizetnem a szocpol felét? Ha a volt férj nem is tart rá igényt? A választ előre is köszönöm!

szoszpedro # 2011.02.04. 12:17

Köszi a választ. Még 1 kérdés: Az, hogy hitellé alakítják pl: 20.000 ft havonta pl 10 éven keresztül? Vagy egy összegben kell visszafizetni?

adrienn72 # 2011.02.04. 16:08

Üdvözlöm! Szeretném megtudni azt, hogy 5 évvel ezelőtt félszocpol támogatást vettünk igénybe 2 gyerekre, a volt férjemmel. Szeretném eladni a lakást, a szocpol átvihető-e vagy vissza kell fizetni.
OTP hitel is van a lakáson, átvihető más ingatlanra? Köszönöm

monalisa1 # 2011.02.04. 16:53

Javaslom picivel olvasd vissza lewho válaszait, melyeket előzőekben mások által közel azonos kérdésekre adott.

Vagyis: bank-önkormányzat-államkincstár, és a ti konkrét esetetek.

adrienn72 # 2011.02.06. 12:36

Köszönöm.
Van két kislányom (12 és 15 évesek), 5 évvel ezelőtt vettük fel a félszocpolt, két éve elváltunk. A házat (ami az saját tulajdonom )szeretném eladni, amin még hitel is van (adóstársam volt a volt férjem, de a hitel minden egyes törlesztőrészletét én fizettem, fizetem), és szeretnék kisebb értékű házat venni. Így a hitel és a szocpol milyen módon vihető át? Köszönettel

Ciklámen # 2011.02.07. 20:52

Kedves lewho!

Az lenne a kérdésem,hogy megelőlegező kölcsönt vettünk igénybe 2 gyermek vállalására (a 8 év nem telt le) azonban időközben elváltunk férjemmel gyermek a házasságból nem született. Nem jelentettük be a válást és időközben (válást követően) született gyermekem egy másik kapcsolatból. Jelenleg a volt férjem eladná a tulajdoni részét a páromnak (gyermekem apukájának) aki átvállalná a hitelt is. Kérdésem az lenne a megelőlegező kölcsönt igénybe vehetjük a született gyermekünkre (legalább részben) illetve át lehet alakíttatni kölcsönné a fennmaradó részt? Mik a lehetőségek ilyen nem túl egyszerű helyzetben? Köszönöm válaszát!

lewho # 2011.02.07. 21:48

adrienn72

A félszocpol az használt lakásra volt vagy bővítésre?

Ciklámen

Ha elváltatok és nincs közös gyerek, a bank hitellé alakítja a megelőlegező kölcsönt.

adrienn72 # 2011.02.08. 18:02

A félszocpolt bővítésre vettük fel.

lewho # 2011.02.08. 19:49

Akkor, ha a használatbavételi eng-től számított 10 éven belül eladod, az elidegenített tulajdoni hányad arányában kell visszafizetned, illetve ezen összeget viheted át másik lakásra.

Ikka # 2011.04.04. 08:03

Üdvözlöm!

Megszeretném kérdezni, hogy a szocpolt abban az esetben vissza kell-e fizetni, ha a férjemmel elválunk, egy családi házat épitettünk és eladjuk 5 éven belül. A gyerekeket teljesitettük, 2 vállaltunk és 2,4 milliót kaptunk rájuk.
Ha tanácsod tudna adni melyek azok az esettek, amikor nem kell visszafizetni a szocpolt pl. veszünk helyette lakást, nem válunk el csak külön élünk...
Előre is köszönettel válaszát.