Tiszteletem!
2005-be vettem feleségemmel egy új építésű lakást forint alapú államilag támogatott hitellel ami tartalmazott egy meglévő és egy megelőlegező gyermek utáni szocpolt, a második gyermek nem született meg és átment hitellé, azóta elváltunk a közös gyermekemet én nevelem a vásárolt ingatlanban gyermekemmel én élek és a lakás az enyém de az 50%-a még volt feleségem nevén van ill a második meg nem született gyermekem szocpol hitele is az ő nevén fut melyet én fizetek és a lakáshitel is közösen van amit szintén én fizetek, jelenleg még (nem hivatalosan) élettársam is velem él és megszületett közös gyermekünk és a kérdésem az volna hogy a közös gyermekünk után igénybe tudjuk e venni a szocpolt vagy az utólagos otthonteremtési támogatás?
A bankban mondták hogy meg kell szüntetni a közös tulajdont de akkor vissza kell fizetnem az első gyermek után a szocpolt mert a ház 50%-a úgymond eladásra került és ez 10 éven belül esne Mit tehetnék hogy a második meg született gyermekem után járó szocpolt igénybe vehessem mert ez nekem törvényileg jár és meg is kapnám ha 100%-ban az én nevemen lenne a lakás.
Több fórumon is olvasgatok de nem igen tud senki konkrét választ illetve elég gyakori ez a kérdés kérném ha valaki ezzel kapcsolatban tud valamit írja meg legyen szíves ???
?????????????????????????????????????????????????
Szocpol visszafizetése válás esetén.
Ercsi71
Ilyen esetben mivel nem járt le a szocpol jelzálog joga.
Mivel közös vagyon volt,atól függetlenül ,hogy csak a te neveden volt az egész, a férjedet illeti a fele.
...Arra gondoltam, hogy mivel osztottuk még akkor a vagyont, így ő nem tudott a szocpol feltételeknek megfelelni, hiszen elköltözött máshová, tovább vinni sem tudta, nem vett másik ingatlant, a gyerekek is nekem lettek ítélve.Így gondolom a feltételeknek én feleltem meg.A gyerekek lakóhelyéül is kell szolgáljon az ingatlan.10 év nem telt el.
Esetleg valaki tudja hol lehet a döntvénytárhoz ingyen hozzájutni?
Bírói határozatokban részletezik a szocpolos ítéletek menetét, csak nem ingyenes az adattár, nem tudtam megnyitni!
Köszi!
Ercsi
Az odáig rendben van, de ez ettől még nem különvagyon.
Nem igazán értek hozzá, csak azt nem értem a beírásban, hogy miért követelne a férj szoc.pol-t, mivel azt az állam adta neked (építésre, vásárlásra) és nem ő.
Kedves Fórumozók!
Előző -tegnapi kérdésemre esetleg tud-e valaki valami választ adni?
Köszi előre is!
Ercsi
Tisztelt Szakértők!
2003-ban kapott szocpolom van 10 évre jelzálogjoggal 2gyerek után.Elváltam.A két gyerek maradt velem, 1/1 tulaj voltam,és maradtam is, akkor még nem volt szabály, hogy a házastársnak is tulajdonjogot kell szereznie.
Külön vagyonommá vált-e a szocpol összege?Hogy osztana a bíróság?
Az Állam nem követel ilyenkor vissza pénzt azt tudom, mert már megkérdeztük.De a volt férj milyen jogot szerez ilyenkor?Annyi itt a nem tisztázott részlet, hiszen mondhatja a volt férj, meg a bíró is, hogy közösen lett felvéve az a szocpol.
Utólag követelheti tőlem a volt férjem?
Tulajdoni követelés nem évül el.
Köszi előre is!
Ercsi
Ki.
Tisztelt Uram!!
Nagyon szépen köszönöm a gyors választ.Csak szeretném megkérni,hogy kicsit egyszerübben fejezze ki magát mert nem egészen értem.Most a volt sogornömnek és a bátyámnak felesbe ki kell fizetni kéz pénzben a szocpolt?Mégegyszer elnézést,hogy nem nagyon értem.Elöre is köszönöm.
Vissza. Pontosabban a végrehajtásban mint jelzáloggal biztosított követelést legalább részben kiegyenlítik.
Tiszteletem!!!
Érdeklödni szeretnék a bátyám nevében.Most vannak válofélben kb.5 éve vettek hitelre egy házat amire 2 gyermek után felvették a szocpolt. A házat most ugy néz ki,hogy viszi a bank árverezik.Az lenne a kérdés,hogy most a szocpolt vissza kell fizetni vagy sem.Mert nem nagyon vagyunk tisztába a jogi dolgokkal.Válaszukat elöre is köszönöm!!
Tisztelt Kovács Úr!
Férjemmel válunk,felvettük 2 gyerekre a szoc.polt,ebből egy teljesült.Most vagyunk megegyezés alatt,ugy néz ki,pár év gyerektartás fejében nálam marad a lakás,minden terhével együtt(2005.januárjában vettük).Ha elváltunk,nekem egészben vissza kell fizetni az 1.200.000 forintot?Netán kamatostul?Ha eladom a lakást,és nem vennék másikat,akkor a teljes 2 millió forintot?Kamatostul?Ha nem adnám el,2013 januárjától beépül a hitelbe ez az 1.2millió forint?Körülbelül mennyivel dobná meg a törlesztőt?A lakást 2005 ben vettük,20 évre vettünk fel hitelt.
Előre is köszönöm válaszát!
Lehet, hogy már hónapokkal, évekkel ezelőtt valaki megkérdezte, és most én is megteszem még egyszer: válás esetén, a szocpol lejárta előtt egy évvel a volt férjem meg akarja vásárolni a közös (50-50%) ingatlanunk tulajdonjogát tőlem. Egy gyermekünk van, velem él. Három év külön élés után, egy éve váltunk el. Hitel van a lakáson. Nekem van kizárólagos használati jogom, de életünk ellehetetlenedése(mentális és munkába járási gondok) miatt egy éve 60 km-re, albérletben élünk a gyerekemmel, a hitel felét és a lakás költségeit is fizetjük. Hogyan lehet ebből megszabadulni? Szívesen eladnám neki a részem, ha a szocpolt nem kellene visszafizetni és elveszíteni azt a pénzt. (csak egy gyermek után vettük fel 10 évre) Másik kérdés: ha kifizeti a tulajdonrészem és én nem tudok lakást vásárolni ennyiből, akkor résztulajdont vehetek-e, s arra a felfüggesztett szocpolt ráterhelhetem-e? Az ingatlan rokoné, tehermentes, ebből 14%-ot tudnánk kivásárolni. Egy év múlva lejár egyébként is. Mit tanácsol ebben a helyzetben? Köszönettel előre is!
köszönöm a választ
Ha elváltok és nincs gyerek, vissza kell fizetnetek a megelőlegezőt, nem lehet átvinni.
Tisztelt Válaszadó :)
Most válnánk el. A férjem él abban a házban, melyre két gyermekre megelőlegező kölcsön formájában 2 400 000 Ft-ot vettünk fel 2006-ban, ami 2014-ben jár le. Gyermekünk nem született. A ház fele tulajdona a férjemé, a fele engem illet.
Ha az előző kérdésekből a választ jól értem, akkor ebben az esetben 1 200 000 Ft, azaz egy gyermekre a férjem tovább viheti 2014. év után kölcsönként ezt az összeget, ha nem születik addig gyermeke a barátnőjétől. A másik 1 200 000 Ft-ot pedig ki kell fizetnem nekem, vagy egy másik lakásra át lehet terhelni, ha nekem születik gyermekem. Ha új lakást vásárolok, akkor teljes összegben, ha nem akkor használt lakás esetén a felét vissza kell fizetnem, amire gondolom kamatot is fognak számolni.
A válaszát előre is köszönöm.
Azért arra ne vegyünk mérget, hogy az ingatlan a kérdező különvagyona. A szocpolt, amelyet a közös gyerekek kaptak(közösen) felhasználták az építéshez, egy kis rész erejéig a férj is tulajdonos kell, hogy legyen.
De ha kéri a közös vagyon megszüntetését, pl. váltsd magadhoz az ő részét, akkor is neki kell fizetnie, és nem neked.
Mikor jár le a szocpol?
Kedves Kovács Úr!
Köszönöm gyors válaszát. A szocpollal kapcsolatban arra gondoltam, hogy a megítélhetnek-e a szocpol összegéből a férjemnek valamit vagy egyáltalán nem. Ne haragudjon de teljesen járatlan vagyok jogi ügyekben, ezért kérdezek ilyen ügyetlenül. A férjem elköltözött és együtt lakik a barátnőjével. "A lakáshasználat értéke ráeső része" ez mit takar?
„ de a szocpolt megítélhetik?”
?? Ezt a kérdést nem is értem.
Egyébként ha a férjedet kötelezik a lakás elhagyására, akkor jogosult lesz a lakáshasználat értéke rá eső részének a megtérítésére. Ez a gyakorlatban kb. az ingatlan értékének az 1/6-ára rúg.
Az egy másik kérdés, hogy a vagyonmegosztás keretében követelheti azt is, hogy térítsd meg neki a különtulajdonú ingatlanod megszerzésére fordított kölcsön közös vagyon terhére teljesített törlesztőrészleteinek a felét.
Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!
Férjemmel válunk, a házunkban a férjemnek nincs tulajdonrésze, 1/1 tulajdonos vagyok, de a ház a házasságunk ideje alatt épült. Házassági szerződésünk nincs. A ház a lakásom árából épült, szocpolt kaptunk 2 gyermek után és önkormányzati kamatmentes kölcsönt. Tehát a férjem egy árva fillért sem tett a ház építésébe. A házban én lakom a gyermekekkel, de gyermekelhelyezés sem történt még, de mivel a férjem ellen súlyos testi sértés ellen folyik eljárás nem hinném, hogy nála helyeznék el a kiskorú lurkókat.Kérem segítsen mire számíthatok, mi az amit megítélhetnek a férjemnek. Gondolom, a kölcsön ama részének felét, amit együtt fizettünk ki kell fizetnem, de a szocpolt megítélhetik?
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy mi a helyzet abban az esetben, ha a felvett szocpol után a 2 gyermek határidőn belül teljesítve lett, és utánna történt a válás? A ház 1/2 1/2-ed részben a tulajdonunk, de én szeretném megváltani a részem. Tehát én maradok a házban, viszont a gyerekek nem. Ebben az esetben mi lesz a szocpolsorsa?
Sziasztok.
Olyan kérdésem lenne, hogy tavaly váltam el. A volt férjemmel még 6 évvel ezelőtt vettünk fel hitelt a ház építéshez, és megelőlegező kölcsönt kettő gyerkőcre. Közben született egy gyermekem már a következő kapcsolatból. A volt férjem bizonyos összeg fejében, lemondott a ház 1/2 tulajdonáról. A hitelt, és a szocpol visszafizetését én vállaltam. Egy gyermekre megkaptam a szocpol jóváírását, a másikat a hitellel együtt a ház eladásból befoly összegből visszafizettem. A megkapott szocpol összegét fel kell függesztetnem, a köv. lakásvásárlásig. Ennek az összegnek a fele őt illeti??
Vissza kell fizetni a szocpolt. Az ingatlan tulajdoni hányadáról lemondást is át kellene gondolni, ugyanis ezzel elveszíted a tulajdonodat (tkp. a vagyont), de a banknak továbbra is tartozni fogsz.
Miért nem az élettársad költözik el? Akkor csak a fél szocpolt kellene visszafizetni, azt is neki.
Tisztelt ügyvéd úr.
2008-ban vásároltunk használt ingatlant,önerő nélkül,a házon így most 3.800.000 ft jelzáloghitel van,10 éves futamidővel,5évre lekötött előtakarékosságival,amiből 1.100.000 ft -ra az állam készfizető kezességet vállalt.Gondolom ez a 2 gyerek után a szocpol.A kérdésem az lenne,hogy milyen szankciókat von maga után ha én a két gyermekkel elköltözöm a házból.Élettársammal közös a hitel,de a házrészemről én lemondok a javára.
hát akkor szerezzen.
egyébként a félmilliós tartozást rá lehet terhelni a lakásban lévő tulajdonreszere . vagyis. tartozását be kell számítani a tulajdoni hányada alapján neki járó közös vagyon felosztásába .
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02