Adathiányos Tulajdoni lap


Tanacstalansag1 # 2024.09.29. 10:56

Örököltem egy ingatlantrészt. A tulajdoni lapon az egyik résztulajdonosnak csak a neve szerepel, aki valószínűleg már elhunyt. A bejegyzés 1917-ben öröklés útján került a Tulajdoni lapra. Sem a születési adatai, sem anyja neve nem szerepel rajta. Sajnos nem családtag az illető. Ismeretlen. Sajnos a Földhivatal a szóbeli megkeresésünkre elutasítólag reagált. Vajon, mit tudok tenni? Az adathiány miatt a póthagyatéki eljárást nem tudom kezdeményezni.

osztap # 2024.09.29. 14:00

Tanacstalansag1,

Perben kérheted az elbirtoklás megállapítását (nem kell a társtulajnak fizetned) vagy a közös tulajdon megszüntetését (kell). Az elbirtoklás jól hangzik, de az a halála óta nyugszik, azaz azt kell a perben bizonyítanod, hogy az elbirtoklás még a halála előtt beállt (ha halott). Ez nem is olyan egyszerű, ha mondjuk kiderül, hogy a társtulajdonosod 1942-ban halt meg. A közös tulajdon megszüntetése reálisabb.

A keresetlevélen csak az alperes nevét és lakóhelyét vagy tartózkodási helyét kell megadni, más adatát nem, Pp. 170. § (1) b). A bíróság kérelmedre elrendelheti a hirdetményi kézbesítést az alperes részére, ha valószínűsíted, hogy a tartózkodási helye ismeretlen. Pp. 144. §

Mi van pontosan a tulajdoni lapon? Attól függ, hogyan tudsz tovább indulni. A tulaj bármilyen adata, ügyiratszám, utalás, stb. ami az adott bejegyzésnél szerepel, ÉS annál a bejegyzésnél is, akitől örökölte (ha az a bejegyzés rajta van a teljes másolaton). Ha gondolod, tölts fel egy fotót erről a részről egy képmegosztó oldalra és linkeld be.

Tanacstalansag1 # 2024.09.29. 14:29

Köszönöm.
Az elbirtoklást a bíróság I. és II. fokon elutasította. Indoklás: vélhetőleg halott.

A tulajdoni lapon szerepel a bejegyző határozat száma és az érkezési idő konkrétan meghatározva. A Földhivatal mégsem kíván segíteni, pedig a saját adatai között meg kellene lennie ennek az előzménynek. Indoklásként a személyiségi jogok megsértését hozták fel. Elküldtek a népességnyilvántartóba és a hagyatéki osztályra. Póthagyatéki eljárást indítottunk, de adathiány miatt lezárták. Indoklás: Vizual-regiszter rendszerben az adatok lekérdezésre kerültek, de a lekérdezés nem vezetett eredményre. Visszaküldtek a Földhivatalba.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.09.29. 14:43

vagy a közös tulajdon megszüntetését (kell).
A pert ismeretlen helyen lévő alperessel szemben (vagy ismeretlen jogutóddal) szemben kell megindítani; rendelnek neki ügygondnokot. A vételár bírói letétbe kerül, ha nem jelentkezik érte a jogutód, visszakapod.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.09.29. 14:46

a saját adatai között meg kellene lennie ennek az előzménynek.
Ugye, viccelsz? 1917-es öröklésnek? Volt közben két háború, egy vörös és egy fehér terror, országcsonkolás, gazdasági világválság, egy levert forradalom; megtorlás, rendszerváltás...

drbjozsef # 2024.09.29. 14:50

A Földhivatal mégsem kíván segíteni

Szerintem ha a pert megindítod, akkor a keresetlevél érkeztetős pecséttel plecsnizett példányával felszerelkezve megpróbálhatod újra kikérni az iratokat. Azok megismeréséhez jogos érdeked fűződik, ráadásul társtulajdonosa is vagy.
Ha mégsem, akkor egyszerűen kérni kell a bíróságot, hogy szerezze be azt az iratot a földhivataltól. Nekik simán kiadják persze.