Adathiányos Tulajdoni lap


osztap # 2024.09.29. 16:50

Tanacstalansag1,

A földhivatal a bejegyzés alapjául szolgáló iratot a bíróság megkeresésére kiadja. De az nem biztos, hogy segít. Mert mit tud kiadni? Egy 1917-es hagyatékátadó végzést. Valószínűtlen, hogy önmagában elég adat volna benne, a bíróság pedig nem fog nyomozni. Neked el kellene jutni a társtulajdonos halotti anyakönyvi kivonatáig.

Azért én első körben a levéltárhoz mennék, és a telekkönyvi betétbe próbálnék betekinteni. Mik a társtulajdonos adatai, de legalább mik az örökhagyó adatai? Könnyen lehet, hogy megvannak az adatai papíralapon, csak nem lettek digitalizálva. Ha csak az örökhagyó adatai vannak meg, akkor kérném ki az örökhagyó hagyatéki iratait. Az 1917-eseket pontosan nem tudom, hol őrzik, de első tippem a levéltár. Ebből meglesznek az örökhagyó adatai (név, elhalálozás helye és ideje) és valószínűleg az is, hogy a társtulajdonos milyen rokona az örökhagyónak. Ha szerencséd van, az is, hogy a társtulajdonosod hol és mikor született, és 1917-ben hol lakott. Ezzel már lehet menni a népességnyilvántartóhoz vagy a levéltárba (anyakönyvek), és keresni vagy az örökhagyóra, vagy direktben a társtulajdonosra. Az összes kikérésben jogos érdekedre hivatkoznék - közös tulajdon megszüntetése.

Ha az adatok megvannak, akkor beazonosítod a társtulajdonost, és meg tudod indíttatni a póthagyatékit. Ha nincsenek meg, akkor marad a per, a hirdetményi kézbesítés plusz ügygondnokrendelés.

drbjozsef # 2024.09.29. 14:50

A Földhivatal mégsem kíván segíteni

Szerintem ha a pert megindítod, akkor a keresetlevél érkeztetős pecséttel plecsnizett példányával felszerelkezve megpróbálhatod újra kikérni az iratokat. Azok megismeréséhez jogos érdeked fűződik, ráadásul társtulajdonosa is vagy.
Ha mégsem, akkor egyszerűen kérni kell a bíróságot, hogy szerezze be azt az iratot a földhivataltól. Nekik simán kiadják persze.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.09.29. 14:46

a saját adatai között meg kellene lennie ennek az előzménynek.
Ugye, viccelsz? 1917-es öröklésnek? Volt közben két háború, egy vörös és egy fehér terror, országcsonkolás, gazdasági világválság, egy levert forradalom; megtorlás, rendszerváltás...

Kovács_Béla_Sándor # 2024.09.29. 14:43

vagy a közös tulajdon megszüntetését (kell).
A pert ismeretlen helyen lévő alperessel szemben (vagy ismeretlen jogutóddal) szemben kell megindítani; rendelnek neki ügygondnokot. A vételár bírói letétbe kerül, ha nem jelentkezik érte a jogutód, visszakapod.

Tanacstalansag1 # 2024.09.29. 14:29

Köszönöm.
Az elbirtoklást a bíróság I. és II. fokon elutasította. Indoklás: vélhetőleg halott.

A tulajdoni lapon szerepel a bejegyző határozat száma és az érkezési idő konkrétan meghatározva. A Földhivatal mégsem kíván segíteni, pedig a saját adatai között meg kellene lennie ennek az előzménynek. Indoklásként a személyiségi jogok megsértését hozták fel. Elküldtek a népességnyilvántartóba és a hagyatéki osztályra. Póthagyatéki eljárást indítottunk, de adathiány miatt lezárták. Indoklás: Vizual-regiszter rendszerben az adatok lekérdezésre kerültek, de a lekérdezés nem vezetett eredményre. Visszaküldtek a Földhivatalba.

osztap # 2024.09.29. 14:00

Tanacstalansag1,

Perben kérheted az elbirtoklás megállapítását (nem kell a társtulajnak fizetned) vagy a közös tulajdon megszüntetését (kell). Az elbirtoklás jól hangzik, de az a halála óta nyugszik, azaz azt kell a perben bizonyítanod, hogy az elbirtoklás még a halála előtt beállt (ha halott). Ez nem is olyan egyszerű, ha mondjuk kiderül, hogy a társtulajdonosod 1942-ban halt meg. A közös tulajdon megszüntetése reálisabb.

A keresetlevélen csak az alperes nevét és lakóhelyét vagy tartózkodási helyét kell megadni, más adatát nem, Pp. 170. § (1) b). A bíróság kérelmedre elrendelheti a hirdetményi kézbesítést az alperes részére, ha valószínűsíted, hogy a tartózkodási helye ismeretlen. Pp. 144. §

Mi van pontosan a tulajdoni lapon? Attól függ, hogyan tudsz tovább indulni. A tulaj bármilyen adata, ügyiratszám, utalás, stb. ami az adott bejegyzésnél szerepel, ÉS annál a bejegyzésnél is, akitől örökölte (ha az a bejegyzés rajta van a teljes másolaton). Ha gondolod, tölts fel egy fotót erről a részről egy képmegosztó oldalra és linkeld be.

Tanacstalansag1 # 2024.09.29. 10:56

Örököltem egy ingatlantrészt. A tulajdoni lapon az egyik résztulajdonosnak csak a neve szerepel, aki valószínűleg már elhunyt. A bejegyzés 1917-ben öröklés útján került a Tulajdoni lapra. Sem a születési adatai, sem anyja neve nem szerepel rajta. Sajnos nem családtag az illető. Ismeretlen. Sajnos a Földhivatal a szóbeli megkeresésünkre elutasítólag reagált. Vajon, mit tudok tenni? Az adathiány miatt a póthagyatéki eljárást nem tudom kezdeményezni.