„Te nem szerződtél a villanyszerelővel. Aki szerződött vele, az a szomszéd. Neki kell fizetnie.
És ezt érdemes a munka megkezdése előtt elmondani a szomszédnak is, meg a villanyszerelőnek is, hogy ebből később ne legyen vita.”
Anno volt lakhelyemen is volt ebből vita. Egyetlen villanyóra volt csak felszerelve, a másik rész tulajdonosának semmi, mert ő nem fizette a számlát, ezért előbb lekapcsolták, majd elvitték az óráját. Aztán elkezdtem egy kollégánál érdeklődni, hogy mibe is kerülne, ha szeretnék külön villanyórára kerülni a kedves rokonomtól függetlenül, mivel elég sok vitánk volt a fogyasztást illetően. A kolléga jelezte, hogy egyetlen vadi új vágási szekrényben kell elhelyezni minden órát, a régi faszekrényben pedig már nem lehetséges ez, ott nem maradhat egyetlen óra sem. Ezért a rokon órája is át lesz helyezve. Ráadásul az óra nélküli szomszédnak is kell ott helyet hagyni, nem lehet kizárni belőle, azaz 3 állásos vágási szekrényt kell felszerelni.
Aztán egyszer csak én eljöttem onnan. A másik szomszéd megcsináltatta később a villany-bekötést, új vágási szekrény lett felszerelve, majd később megtudtam, hogy a kedves rokon semmihez ebben nem járult hozzá az anyagiakat illetően. Valljuk be, ez azért akármerről is nézzük, még ha szabályos is volt, eléggé tré magatartásnak minősül. Mondjuk az ő hálózata egy régi alu-vezetékes hálózat volt, még a '90-es években lett így bekábelezve, annyira már nem is volt szabványos, szabályos. Tehát a hőbörgése az anyagiakat illetően lehet jogos volt, de inkább hallgatott volna. :-)