adósság, és jön a végrehajtó

alex2007 # 2009.10.03. 05:49

Kedves végrehajtó1! Nagyon köszönöm a segítségedet, úgy látom azért van még 1-2 hét arra, hogy elrendezzük a dolgainkat! Csak azt sajnálom, hogy hiába beszéltem könyvelővel, ügyvéddel ezt senki nem volt képes ilyen érthetően és normálisan elmondani. Az egyik ilyesztgetett, hogy valszeg már a házon rajta van az apeh végrehajtási joga vagy mi a frász, a másik meg azt mondta nyugi nyugi nem eszik olyan forrón a kását, ráérünk még (nem tudom mire). De hogy mi az ügymenet azt nem mondták el. Most legalább tőled megtudtam. Köszönöm!

nandy # 2009.10.04. 08:54

Khmmm... jobb félni, mint megijedni.
Azt senki nem tudja megjósolni, hogy mennyi időd van még a felszámolási eljárás megindításáig. Van olyan APEH-os vh., aki rögtön ráugrik a témára, más meg hónapokig tologatja az asztalán az ügyet.

Fontos tudni, hogy a tartozás mostani rendezése még kevés, mert a késedelmi pótlékot mindig a köv. évben írják elő.

Egyjogász # 2009.10.04. 17:40

"Van olyan APEH-os vh., aki rögtön ráugrik a témára, más meg hónapokig tologatja az asztalán az ügyet."

Csak nem azt akarod mondani, hogy a Magasságos és Nagytiszteletű APEH-nél ezek a dolgok nem egységes elvek és szabályok szerint, minden megkülönböztetés nélkül mennek...:)))

Csak zárójelben: most van egy ügyem velük, ahol M. és N.APEH egyik Igazgatóságának mittudoménmilyen osztálya irt egy dörgedelmet az ügyfélnek, hogy ennyi meg ennyi (közel 1 milla) tartozása van, és bírósági végrehajtó, letiltás, stb.
Nüansznyi probléma, hogy az ügyfélnek egy forint adótartozása sincs, illetve az ügyben az APEH nem hozott semmi fajta végrehajtható határozatot.....
Úgy hogy én sem voltam rest, írtam az Oszkó Peti bácsinak, hogy alkotmányos jogok megvonása, anarchia, ügyfél zaklatása,stb. aztán tegyen már valamilyen felügyeleti intézkedést....Kíváncsian várom, mi lesz.....

De a saját bőrömön is tapasztaltam ezt, rám meg pár éve szintén közel 1 milla ingatlanszerzési illetéket vertek ki, mire visszaírtam, hogy a törvény ilyen megy ilyen szakasza alapján az illeték 0, azaz nulla forint...

Erre pár hét múlva kaptam M. és N APEH-től egy levelet, hogy jaaa, tényleg, visszavonjuk a határozatot, bocs.....illetve, azt, hogy bocs nem írták, ilyet az APEH nem szokik....

alex2007 # 2009.10.06. 14:32

Nos, kedves jogtudók, őszülök, nem tudok aludni, a cégtársamat az öngyilkosság gondolata foglalkoztatja. Tudják miért? Mert eddig még nem tudtunk olyan jogásszal, könyvelővel vagy VALAKIVEL beszélni aki pontosan elmondaná nekünk, hogy milyen jogaink vannak, nekünk bajba jutott embereknek, akiknek járulék tartozására nem hajlandó az apeh részletfizetést adni. Az összeg 1.8 millió. Én kérem nagyon sok millió forintot fizettem be, mindig becsülettel a tb-be apehba és mindenhová ahová kellett. Fizettem céges ügyvédet, könyvelőt, adótanácsadót. Fizettem böcsülettel mint egy barom. Most, hogy segítségre, információra lenne szükségem, már felhívtam 3 ügyvédet, írtam ide a jogi fórumra egy tucat hozzászólást és kérést, naponta felhívom a cégem könyvelőjét és lám, még mindig nem tudom egyértelműen kihámozni, hogy milyen jogaim vannak.Erre mit olvasok itt ezen az oldalon? Hogy Önök, kedves jugtudók itt-ott már-már egymásnak esnek, hogy mit takar az egyszerűsített felszámolás, mit tehet a végrehajtó, mit tehet az apeh és mit nem...Akkor most végülis én, nem jogtudó, honnét tudjam meg, hogy mihez tarthatom magam??? Melyik ügyvédet bízzam meg? Amelyik kevesebbet kér? Amelyik kevésbé ilyesztget? Mit tegyek amikor a saját céges ügyvédem egy ügyben átpártol a másik félhez mert az fizet neki egy kicsivel többet? Tessék mondani, van ebben az országban jog? És van olyan jogász aki az ügyfele mellett áll ki? Ha van, kérem jelentkezzen, mert jogi segítségre van szükségem! És ha lehetne sikerdíjra...Szívélyes üdvözlettel: Sz. Alexa Veszprém

csokajozsef@mail.datanet. # 2009.10.06. 18:04

tisztelt válaszadó
azért fordulok önhöz mert nekem van egy vállalkozásom sajnos van apeh tartozásom ami nem kevés és az apeh átadta egy végrehajtonak és ráteték az ingatlanra is ami 50%ban van a tulajdonomban a másik része a nejem.é és atol félek hogy mi lesz most mit tudok tenni ilyen helyzetben van 3 gyermekünk és jön e 4 is kérem segitsenek mert semit nem tudok

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.06. 18:15

milyen jogaim vannak.

Ahogy nagy példaképem mondta: "tartozni annyi, mint fizetni vagy megnyúzatni".

végrehajtó1 # 2009.10.06. 18:22

csokajozsef@mail.datanet.:

Mi a kérdés konkrétan?

nandy # 2009.10.07. 07:14

Egyjogász:

Én olyan esetről is tudok, ahol több milliós (valós) tartozás "tűnt el" hirtelen a rendszerből...
Aztán az is érdekes, hogy egyes adózókat tetemes adótartozásuk ellenére is békén hagynak, másokat meg már alig 50-100 ezer forintért is elővesznek. Ehhez mondjuk szerencse is kell.

nandy # 2009.10.07. 07:21

Sz.Alexa:

Azért nem tud neked senki tanácsot adni, mert olyan megoldás nincs, amire te vársz.
Az Art. meglehetősen egyértelműen szabályozza a fizetési könnyítés feltételeit. Ha a jogszabályokban foglalt kritériumnak nem felel meg a cég, akkor jogosan utasították el a kérelmeteket.

Innentől adott a helyzet: tartozás van, amit ki kell fizetni. És mivel részletfizetést nem engedélyeztek, ezért lejártnak minősül, mely bármikor végrehajtás alá vonható.

Azt pedig, hogy mennyi időd van a felszámolási eljárás megindításáig, lehetetlen megmondani. Van, akinél szinte azonnal indítják, másnál évekig várnak...

Jó lenne minél előbb rendezni a tartozást. Ha ez a felszámolási eljárás során, de még annak befejezése előtt megtörténik, akkor természetesen lehet "reaktíválni" a céget.

.

.

nandy # 2009.10.07. 07:22

.

nandy # 2009.10.07. 07:25

csokajozsef: Nagyon gyorsan méltányossági kérelmet kell beadni az APEH-nek (ha még nem tetted). A végrehajtóval pedig fel kell venni a kapcsolatot, tapasztalatom szerint az APEH-osok elég normálisak.
Ha van könyvelőd (egyéni vállalkozóként kellene, hogy legyen), akkor vele egyeztess a továbbiakról.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.07. 07:28

Csődeljárást lehet kezdeményezni, még mielőtt valaki felszámolást kér. Azzal nyerhettek egy kis haladékot; és az sincs kizárva, hogy egyezséget is lehet kötni - ha tudsz reális reorganizációs tervet felmutatni.

stundemacus # 2009.10.07. 12:21

Sziasztok!

A következő problémával fordulok hozzátok, főleg a tisztánlátás kedvéért:
A párom elég sok adósságot halmozott fel, úgy összességében kb. 1,5 M HUF. Ezen összeg nagyobb része egy autóvásárlásos hitel (úgy kb. 600-800 ezer Ft), és több apróbb, mint több személyi kölcsön, "A" hitel, telefondíj-tartozás.

Az autóvásárlásos hitel: a hitel törlesztőrészleteit rendesen fizette, de 2008. novemberével totalkáros lett az autó, a bank beszámított bizonyos összeget, és megállapodtak a további fizetésben, ami egy-két hónapig gond nélkül ment is, azonban nehéz helyzetbe került, és elmaradt a fizetéssel. A bank többször figyelmeztette, majd felmondta a szerződését, és követelte a tartozás teljes összegű megfizetését, ami a mai napig nem történt meg (ami maga után vonta a KHR adatbázisban az aktív státuszt). Azóta csend van. Kérdésem, hogy ez vihar előtti csend? mi várható ez ügyben, és mikor? Mikor évülhet el a tartozása (bár tudom, hogy gondoskodnak róla, hogy ez ne történjen meg).

A másik kényes rész a telefondíj-tartozása, ami összességében 3 havi telefonszámla + a hűségnyilatkozat miatti kötbér, így ca. 160 ezer Forint a tartozás. Amit a rossz anyagi helyzete miatt nem tudott megfizetni, a telefontársaság jogi képviselőjétől kapott levélben egyértelműen közölték vele, hogy ha nem fizeti ki bírósági útra terelik a dolgot. Mi várható, és milyen mértékben (gondolok itt a fizetés visszafogására)?
A többi adóssága is olyan, amit nem tudott fizetni.

Valakinek van ötlete, hogy hogy lehetne ebből az adósság-tengerből kikeveredni? A páromnak nincs semmilyen ingatlan, és ingóság a nevén.

Válaszaitokat előre is köszönöm!!

kadaj01 # 2009.10.07. 12:42

"hogy lehetne ebből az adósság-tengerből kikeveredni?"

Közhely, de ki kell fizetni, és nem arra apellálni, hogy majd elévül, ami legkorábban is 2013. Ha lekakiljátok az egészet, akkor majd ha egyszer a párodnak lesz állása, vagy lesz öröksége, akkor abból nem sok fog maradni mert azonnal elveszik, soksokszoros kamattal együtt.

mehlaw # 2009.10.07. 14:52

Ha vártok a telejsítéssel tetemes költségek (ügyvédi munkadíj, illeték, kamat, stb. stb. stb.) fogják terhelni az amúgy sem kevés tartozást.
Elévülésre nem szabad számítani, mert azt nem fogják megvárni.
Csengetni, de minél hamarabb ez a javaslatom

M.

csokajozsef@mail.datanet. # 2009.10.07. 18:45

nagyon köszönöm a gyors választ és ez után mit tegyek
már holnap be adom a méltányosági kérelmet

stundemacus # 2009.10.08. 07:07

Köszönöm a válaszokat!
Valóban az lenne a legjobb megoldás, ha kifizetné, de erre nincs lehetőség, örül, hogy épphogy meg tud élni.
Bár van állása, de nagyon keveset keres.
Nem "kakiljuk" le egyáltalán, csak tanácstalanok vagyunk. Az elévülés dolgot, csak kíváncsiságból kérdeztem, egyértelmű, hogy ki kell fizetni a tartozásokat!

monalisa1 # 2009.10.08. 16:36

mehlaw leírta mit kell tenni ill. mi várható. A méltányossági kérelmet le fogják söpörni az asztalról...

A jogerős bírósági végzéssel előbb-utóbb csöngetni fog a végrehajtó, aztán a második "látogatásakor" már nagy valószínűséggel visz mindent amit lát/érdemes - később meg lehet próbálni bizonyítani mi minden nem az adósé volt...

De az ingóságok csak aprópénz az időközben jócskán felhalmozódó tartozás egészéhez.

Másodállás-, mellékfoglalkozás- netán feketemunka (...) de muszáj jóval több pénzre szert tenni, hogy hosszútávon legyen miből fizetni.

Próbálj meg te is többet dolgozni, hogy tudj a párodon segíteni...

"Lisa"
laikus hozzászóló

végrehajtó1 # 2009.10.08. 17:31

Valakinek van ötlete, hogy hogy lehetne ebből az adósság-tengerből kikeveredni? A páromnak nincs semmilyen ingatlan, és ingóság a nevén.

Ha nincs semmi a nevén és még állása sincs én nagyon nem izgulnék.Csak arra vigyáznék hogy a továbbiakban sem legyen.
Sok ember él így.:)

nandy # 2009.10.09. 06:31

monalisa:

A méltányossági kérelmet én csokajozsef-nek javasoltam... És nem biztos, hogy "lesöprik az asztalról", mert az Art.-ban benne van, hogy magánszemély adózó esetében helye van a fizetési könnyítésnek (részletfizetés, adómérséklés) akkor, ha a tartozás kifizetése az adózó és családja megélhetését súlyosan veszélyezteti. Utóbbit persze az adózónak kell bizonyítania, de négy gyermek és egy becsődölt vállalkozás fényében szerintem nem lesz nehéz...

lyndab # 2009.11.06. 15:38

Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni. A bátyám 4 másik emberrel kezességet vállalt az egyik barátja hitelénél. A "kedves" barát egy idő után a fizetési kötelezettségeit nem teljesítette. (Van hivatalos, bejelentett munkahelye.) Most jött egy értesítés a testvéremnek, hogy a hitelszerződést felmondják és ezzel a teljes tartozást lejárttá teszik. Amennyiben pedig a keletkezett hátralékot levelük kézhezvételétől számított 3 napon belül nem rendezi, úgy a bátyámmal szemben bírósági eljárást indítanak.
Én logikusan úgy látom, hogy jelen esetben az lenne a legegyszerűbb - hogy ne pörögjön idővel a kamat -, ha egy összegben rendezné az 5 kezes az adósságot, később pedig - ha lehet - be kellene perelni a "barátot". (A tartozás egyébként 484 ezer forint jelenleg.) Viszont a kezesek közül 2 gyesen van. Ha nem egyenlítik ki a tartozást, gondolom fizetésletiltásra kerül a sor. Ekkor a tartozás 1/5-e hárul rá vagy aki éppen fizetőképes, attól vonják, a többi pedig jól jár?(Mert gondolom gyesből nem vonnak.)
Köszönöm mielőbbi válaszotokat!
Üdv,
Lyndab

végrehajtó1 # 2009.11.06. 17:33

Milyen kezes volt?

lyndab # 2009.11.06. 18:09

A takarékszövetkezetnél kezesnek írt alá 4 másik emberrel együtt. Személyi kölcsönnél.