banki hitel probléma

luiji # 2011.02.19. 16:55

Végrehajtó!

kvadra # 2011.02.21. 17:21

Sziasztok,

Levelem nem panasz, inkább kérdés, amire választ nem találok sehol sem.

Magyarországon ma a törvényes fizetőeszköz minimum 5 forint. A kerekítési szabályok szerint 2 Ft-ig lefelé, 3 Ft-tól felfelé kerekítünk. Ezzel nincs is gond. Azonban az alábbi esetet hallottam egy ismerősömtől:

Adott egy ügyfél, aki 20000 Ft hitelhátralékot szándékozik befizetni egy hitelintézetnél úgy, hogy egy fillér sincs nála. Megoldásként azt választja, hogy megkéri a pult mögött ülő pénztárost, hogy a hitelhátralékát 2 ft-osával rögzítse be.

Mi is történik ilyenkor? Nem 2 ft befizetésről beszélünk, hanem 20000 ft-ról, kettő forintosával. A kerekítési szabályok szerint a 2 ft az ugye nulla forint, tehát 10000 darab befizetési bizonylat kiállításával befizeti a 20000 Ft-ot úgy, hogy effektív egy fillért sem ad át. A pénztáros tájékoztatja arról, hogy 50 címletet fizethet be egyszerre kezelési költség nélkül, azon felül százalékos arányban csökkenti a befizetés értékét. Az ügyfél azt mondja, hogy nem baj, azt is kifizeti (csökkentés értéke) 2 ft-osával.

A befizetés alkalmával az ügyfél egy fillért nem fizetett tehát, a hátraléka mégis eltünt.

Érdeklődnék arról, hogy van-e olyan törvény, vagy jogszabály, ami ezt a fajta eljárást megtiltja? Mert a törvényes fizetőeszközzel kapcsolatos rész nem igaz itt, hiszen nem 2 ft-ot akart fizetni, hanem 20000 törvényes forintot.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.21. 18:50

A 2 Ft befizetés a kerekítési szabályok miatt 0 forint befizetés, ergo semmivel sem csökkenti a tartozást.
Egyébként nagyon kreatív, csak egy ilyen fokú kreativitást hasznosíthatnál valami értelmes célra is.

kvadra # 2011.02.22. 16:00

Kovács_Béla_Sándor

én úgy tudom, hogy a 2 forint befizetés az 2 forint befizetés, csak mivel lefele kerekítünk, így nem kell fizikailag átadni pénzt. A probléma viszont az, hogy itt 20000 Ft-ról van szó, 2 ft-osával.

Köszi a kreativitási leismerést, azonban Tőlem is kérdezték, és nem tudtam mit mondani erre.

:))

Mike7373 # 2011.02.25. 12:43

Szép jó napot!

Hitelkártyám szerződését felmondta a bank és az összeget amit felhasználtam egyben kell befizetnem! Én ezt egy összegben nem tudom csak részletekben. Igen ám de a bank minden hónapban továbbra is felszámítja a késedelmes fizetés é a hitelkeret túllépés díját 2000-2000 Ft és minden hónapban további 6000 Ft kamatot. Az összeg amit vissza kell fizetnem 200.000 Ft, a hitelkeretem 170.000. Kérdem én, ha már felmondták a szerződést, akkor miért kell minden hónapban késedelmi és hitelkeret túllépési díjat fizetnem??? A kamatot még meg is értem.

1978 # 2011.02.25. 12:48

Ez a 2 Ft ide vagy oda nagyon tetszik. Tulajdonképpen ha veszek a 6 Ft-os zsemléből egyszerre tíz darabot, akkor 60 Ft-ot fizetek, de ha a tíz darabot egyesével húzatom le a kasszánál, akkor csak 50 Ft... Ki van ez találva, kérem!

nandy # 2011.02.25. 16:16

kvadra:

Logikailag kizárt, hogy az elmélet megvalósuljon...

A kerekítés szabályai szerint ha a fizetendő összeg 2 Ft-ra végződik, akkor kellene lefele kerekíteni.
De te nem a fizetendő összegről beszélsz, hanem a ténylegesen befizetettről, az pedig nem lehet 2 Ft, amit utána lekerekítenének.
A fizetendő összeg nyilván nem 2 Ft...

inez55 # 2011.02.27. 12:23

Jó napot kívánok!
Az alábbi problémában kérném a segítségét:Van egy lakáshitelem 2007-ben vettem fel, két ingatlanfedezetes, svájci frankban van. A bank tavaly áprilisban felmondta a hitelt. A felvett hitel összege 9 millió Ft volt, a bank tájékoztatott arról, hogy ez a hitel mai árfolyamon számolva 15 millió Ft-ot tesz ki.Most februárban tovább adta a bank a Faktoringnak az ügyet. A törlesztő részlet mára 100000 Ft lenne. Nem tudjuk fizetni. Az lenne a kérdésem, hogy a szülöi ház is le van terhelve 100 %-ban, azt is elviheti a bank?Illetve kihez fordulhatnék még segítségért, nehéz helyzetemben?
Várom válaszát:
Tisztelettel:Inez 55

végrehajtó1 # 2011.02.27. 13:05

elviheti

nemesneanita # 2011.02.27. 17:43

Üdvözlöm Önöket!
Mi az ERSTE banktól vettünk fel jelzálog alapú szabad felhasználású hitelt házépítésre. Nem tudtuk fizetni a törlesztéseket, és úgy gondoltuk, hogy eladjuk a házat. Nagy nehezen találtunk is rá vevőt. Erre a bank sorban elutasította a kérelmünket. A ház ára nem elég a hitelre. Semmilyen lehetőséget nem adtak a fenn maradó összeg vissza törlesztésére. Miért jó az, hogy 16.6 millió helyett kap max. 10-et ha árvereztet? Tud valaki olyan segítséget aki el tud járni jogi úton a nevünkben, és nem a lehúzásra megy? Előre köszönöm a válaszokat. Egy 3 kis gyerekes anyuka

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.27. 17:53

Tud valaki olyan segítséget aki el tud járni jogi úton a nevünkben, és nem a lehúzásra megy?

Csak olyat tudunk; de itt túl sokat nem lehet segíteni. Tényleg nem kötelezhető a bank arra, hogy beleegyezzen a tartozást nem fedező áron történő eladásba. Bár egy ügyvéd, aki hivatásos tárgyaló, talán mégis több eséllyel tudja meggyőzni őket. De ez a több esély se sok.

szukimó7 # 2011.02.27. 19:54

Tisztelt Illetékes!

A segítségüket szeretném kérni abban az ügyben, hogy apósom kb. 5 évvel ezelőtt felvettek egy 450.000 Ft-os személyi kölcsönt, aminek még 3 kezese is volt.Első kezes:anyósom, második:anyósom testvére, harmadik:anyósom apja(aki már azóta elhunyt.)
Sajnos apósomék nem tudták fizetni a törlesztőket,mivel munkanélküli lett apósöm, így jöttek a felszólítások felszólítások hátán. Mivel az autójuk is lízingelt, így azzal is voltak gondok, de úgy voltak vele, hogy a kocsi nagyon fontos mert szinte tanyavilágban élnek, így ezt igyekeztek kifizetni. Egyik nap jött egy levél, hogy az autót kivonják forgalomból emiatt a tartozás miatt. Eltelt egy hét és megérkezett anyósom testvére, hogy az ő autóját is ki akarják vonni a forgalomból. Erre apósomék ezt a tartozást rátelheltették a saját ingatlanjukra, aminek a tulajdoni lapján rajta is van az ominózus bank és a tartozás is.Azt gondolták, hogy ezzel "le van tudta" a tartozás és a probléma. Majd jött egy újabb levél anyósoméknak és anyósom testvérének, hogy mindkét autót kivonták a forgalomból és le kell adni a rendszámot és a forgalmit. Majd még egy levél érkezett, hogy ráterhelték anyósom testvérének a házára is.Mára már odáig jutottunk, hogy anyósom és anyósom testvérének egyaránt levonják a fizetéséből is ezt a tartozást. Most akkor hogy is van ez? Hányszor hajthat végre egy tartozást egy bank?6-szor? Mit lehet ilyen esetben tenni?Anyósomnak azt mondták, hogy a kocsikat el is fogják árverezni.Kérem, hogy segítsenek mert ez már tarthatatlan állapot.
Előre is köszönöm

nandy # 2011.02.27. 20:05

Ha készfizető kezességet vállaltak, akkor bármelyikük fizetésére, vagyonára ráteheti a bank a kezét - akár egyidőben is.

félelmetes, hogy az emberek mennyire nincsenek tisztában a kezesség feltételeivel, hátulótőivel...

végrehajtó1 # 2011.02.27. 20:06

megoldás:rendezni a tartozást

szukimó7 # 2011.02.27. 20:40

Köszönöm a hipergyors választ és segítséget.
Mellesleg mélységesen egyetértek a komment-tel.

Mike7373 # 2011.03.03. 09:25

Szép jó napot!

Hitelkártyám szerződését felmondta a bank és az összeget amit felhasználtam egyben kell befizetnem.

Ezt hat hónap alatt tudom megtenni.

Kérdésem az lenne, hogy ha már felmondták a szerződést, akkor miért számít fel minden hónapban késedelmes fizetés és hitelkeret túllépés díjat 2000–2000 Ft-ot a bank?
Kérem válaszoljon aki tud!

pazs # 2011.03.03. 09:49

Mert késedelemben vagy a fizetéssel. A hitelkeret-túllépési díjjal kapcsolatban a szerződést kellene megnézni.

gabikaa # 2011.03.03. 18:29

Üdvözlöm!

Kérdésem a következő!
Egy barátom édesapja hitelre vásárolt egy műszaki cikket az unokájának.A hitel törlesztve is volt mindaddig, míg a nagyapa sajnos el nem halálozott.
Mint kiderült,sem kezes, sem adóstárs nem volt megjelölve a hitelszerződésben.A nagyapa nem rendelkezett, /sem a felesége/ semmiféle ingatlannal, így hagyatéki tárgyalás sem volt.Az életben lévő feleség attól fél, hogy a bank tőle fogja behajtani az adósságot. Lehetséges-e ez? A nagymama fél hogy a nyugdíjából fogják levonni az elhunyt nagyapa és az unokája attitüdjéből származó adósságot.A hitelszerződésben nem kötött a nagyapa hitelbiztosítást, mivel a koránál fogva még nem volt kötelező.
Behajtható-e valakin a hátramaradt adósság?
Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.03.03. 18:42

A feleségen a közös vagyonból ráeső rész erejéig, az örökösökön pedig az örökség erejéig.

szjocika # 2011.03.05. 12:43

Sziasztok.
Nagyon kellene egy hozzáértő tanácsa, nagyon el vagyunk keseredve, és nem tudjuk mihez kezdjünk a párommal.

A történet ismerős lehet, megismerkedtünk, dolgozni kezdtünk, összeköltöztünk, először albérletbe, majd mivel viszonylg jól kerestünk, egy kis félretett pénzből, és a szocpol igénybe vételével beleugrottunk egy svájci hitelbe. 15.000.000Ft volt a ház akkori ára, ez négy és fél évvel ezelőtt történt, 2006.decemberében. Felvettünk rá 12.000.000Ft hitelt. Eleinte minden rendben volt, havi 60.000Ft-al törlesztettük is, és úton volt az első baba is, aki meg is született. A feleségem így gyesen volt. Persze a válság utolért, a munkám elvesztettem, a feleségemnek pedig lejár a gyes, gyed, stb. A törlesztő részlet már az egeket verdesi, ez 100.000Ft, és csúszunk egyre jobban. Most úgy áll a helyzetünk, hogy cirka 400.000Ft elmaradásunk van a bank felé. Ahogy látom, ez nem is fog megváltozni, én nem tudok ennyi pénz kifizetni egy összegben, és nem tudok havi 100.000Ft-ot + rezsit fizetni, nem találok munkát, a szülők nem segítenek semmiben.

Kilátástalanságomba azon gondolkoztam, hogy hagyjuk elveszni a házat, és az álmainkat, és elmegyünk egy albérletbe. Azt még talán tudnám fizetni ha elfogadok egy nem olyan rég felajánlott munkát ami 90.000Ft-ot fizet.

Ezt még valahogy elviselném, bár így is kutya élet ennyire lecsúszni, de ahogy olvasom, az vár rám, hogy elárverezik a házat, amin mára számításaim szerint 16,5millió forint tartozás van, szóval elárverezik kb 8–10millióért, ráraknak egy tetemes perköltséget, meg egyebeket, és ráterhelik az életemre, illetve a pároméra is, és a végrehajtók, meg elviszik mindenünket? Mit tehetek? Még most éppen nem mondták fel a szerződést. Kértem könnyítést, nem adták meg, mondván az állam a kezes és így nem adhatják meg, helyette kapok tőke moratóriumot, ami abból áll, hogy fizessem ki egyösszegbe a fennáló hátralékot, és havi 80.000 egy évig a semmire. Szóval ez is zsák utca. Mit lehet tenni ezügyben? Egész életembe üldözni fog mostmár a bank?
Kérlek adjatok tanácsot.

Tovább: http://www.jogiforum.hu/…23/20231.0.0#…

manyoka # 2011.03.09. 15:00

Tisztelt Illetékes!

Az alábbi problémával fordulok Önökhöz, mivel tanácstalan vagyok milyen fórumhoz fordulhatnék hathatós segitségért.

2008-ban vettem fel az Erste Banktól l mFt személyi kölcsönt. Való igaz, hogy a fizetéssel egy-egy hónapban elmaradtam, igy átadták azt egy behajtó cégnek, aki tavaly kérte, hogy egyösszegben fizessek meg egy bizonyos összeget amivel még tartozom, plusz a kamat és minden ami még rájöhet. Az összeget pontosan részletezte és az Erste Banknál kellett befizetnem. Az Erste Banknál egy fél délelőttöt eltöltöttem, amig kiszámolták, hogy a behajtó cég által kért összegen felül még 20.000 Ft-ot fizessek rá, mivel a levél kézhezvételétől számitva két hónapon belül fizettem csak be. Kértem a szla megszüntetését mire közölték, csak akkor tudják megszüntetni, ha a behajtó cég leemeli tőlük az összeget, mivel már nem a banknál van az ügyem, ők csak szivességből vették el tőlem a pénzt, ezt a behajtó cégnél kellett volna rendeznem.Mivel közben családi tragédia miatt el is feledkeztem a bankról, csak 5 hónap mulva mentem be megszüntetni a számlámat mivel még minden hónapban jött a szla.egyenleg 5oo.-, 8oo.-, l5oo.-ft. számlavezetési dijról. Ekkor döbbentem meg mert nem akarták megszüntetni a szlámat arra hivatkozva, hogy még 60.000 Ft-al tartozom, mert rosszul számolták ki a tartozásomat. Ezt nem akarom elfogadni, mivel a behajtó cég pontosan, tételesen kiközölte a befizetendő tartozást. Az Erste Banknál, ahol már nem is szerepeltem mert átadták a behajtó cégnek fél délelőtt számolták, hogy mennyi késedelmi kamatot számoljanak fel a két hónap késedelemért. Nem tudom elfogadni, hogy a behajtó cég is tévedett és véletlenül az Erste Bank is tévedett a kiszámolásnál.
Nem beszélve arról, hogy azóta egy telefon egy felszólitólevél semmi nem jött, hogy még tartozom, és ha nem megyek be még ma sem tudom, hogy rosszul számoltak. Az addig és az azóta is küldözgetett szla.egyenlegen is csak a szla.vezetési dij szerepel és semmiféle hátralék nincs feltüntetve.Én úgy érzem becsületesen befizettem a kért tartozásomat plusz még huszezer forintot a két hónapi késedelmi kamatra, jogtalannak érzem, hogy követeljenek tőlem még plusz pénzt. Ha ők /véletlenül mind a két cég/ tévedett arról nem én tehetek, ilyen alapon ha befizetném /amit nem is tudok/ a kért összeget, mi a biztositékom, hogy nem követelnek tőlem még akármennyit és ez igy mehet akármeddig. Pénztártól való távozás után én is hiába reklamálok, nem állnak szóba velem.
Egyszerüen tehetetlen vagyok nem tudok kihez fordulni, mert a banknál csak annyit hajtogatnak, hogy sajnos tévedtek ez még jár tőlem.
Várom segitségüket fenti ügyben.
Köszönettel Nagyné

szjocika # 2011.03.21. 12:01

Kösz szépen a rengeteg tanácsot, hogy rohadna ki nektek si a szemetek, férgek.

Kacsa1111 # 2011.03.21. 12:59

Kedves szjocika,

hogy a klasszikust idézzem: "rendkívül durva és antiszociális!"

nem tudom mit gondolsz, hogy miképpen működnek a dolgok ezen a fórumon (nem is érdekel), de ha nem kapsz választ, az azért van, mert nincs senkinek ötlete.

mellesleg úgy csinálsz, mintha itt bárkinek munkaköre volna válaszolni neked...

Kacsa11

válságkezelő # 2011.03.21. 14:42

Hilel mentés,válságkezelés,pénzügyi, jogi képviselettel!
Banki hitelproblémákat kezelő, jogászokból, pénzügyi szakemberekből álló professzionális válságstáb, hitel károsultak számára: 06 20 400 6320
valsagstabok@gmail.com

Banki hitelproblémákat kezel?, jogászokból, pénzügyi szakemberekb?l álló szakmai válságstáb, hitel károsultak számára.
06 20 4006320

szjocika # 2011.03.23. 07:22

Kösz, erre voltam kiváncsi, hogy egy ilyen beszólásra érkezik e azonnal válasz. Tudom, hogy működik egy fórum, én sok éve fórumozok, és inkább a segítő oldalon vagyok, csak nem jogi témába, azt is tudom, hogy a nem válaszolás, nem ötlet hiány miatt van hanem azért mert lusták segíteni az emberek, ne mondjad már nekem, hogy itt senkinek nincs ötlete, vagy nem tudta volna megmondani mit lehet tenni? Nem, ez azért van, mert ilyenek a Magyarok. Dögöljön meg a szomszéd tehene is. Egyébként megoldom, nem érdeket,de ennyit erről a fórumról. Lehet jönni az ilyen olyan dumával, hogy "jaaj durva szöveg " meg az efféle hímsoviniszta egoista böfögések, egyszerűen basztok az emberre na, lássuk be. Nem kell ezt szépíteni. Mi másért van egy fórum ha nem azért , hogy segítsük egymást? Ez a fórum ezek szerint nem azért van.