banki hitel probléma

gabikaa # 2011.03.03. 18:29

Üdvözlöm!

Kérdésem a következő!
Egy barátom édesapja hitelre vásárolt egy műszaki cikket az unokájának.A hitel törlesztve is volt mindaddig, míg a nagyapa sajnos el nem halálozott.
Mint kiderült,sem kezes, sem adóstárs nem volt megjelölve a hitelszerződésben.A nagyapa nem rendelkezett, /sem a felesége/ semmiféle ingatlannal, így hagyatéki tárgyalás sem volt.Az életben lévő feleség attól fél, hogy a bank tőle fogja behajtani az adósságot. Lehetséges-e ez? A nagymama fél hogy a nyugdíjából fogják levonni az elhunyt nagyapa és az unokája attitüdjéből származó adósságot.A hitelszerződésben nem kötött a nagyapa hitelbiztosítást, mivel a koránál fogva még nem volt kötelező.
Behajtható-e valakin a hátramaradt adósság?
Köszönöm.

pazs # 2011.03.03. 09:49

Mert késedelemben vagy a fizetéssel. A hitelkeret-túllépési díjjal kapcsolatban a szerződést kellene megnézni.

Mike7373 # 2011.03.03. 09:25

Szép jó napot!

Hitelkártyám szerződését felmondta a bank és az összeget amit felhasználtam egyben kell befizetnem.

Ezt hat hónap alatt tudom megtenni.

Kérdésem az lenne, hogy ha már felmondták a szerződést, akkor miért számít fel minden hónapban késedelmes fizetés és hitelkeret túllépés díjat 2000–2000 Ft-ot a bank?
Kérem válaszoljon aki tud!

szukimó7 # 2011.02.27. 20:40

Köszönöm a hipergyors választ és segítséget.
Mellesleg mélységesen egyetértek a komment-tel.

végrehajtó1 # 2011.02.27. 20:06

megoldás:rendezni a tartozást

nandy # 2011.02.27. 20:05

Ha készfizető kezességet vállaltak, akkor bármelyikük fizetésére, vagyonára ráteheti a bank a kezét - akár egyidőben is.

félelmetes, hogy az emberek mennyire nincsenek tisztában a kezesség feltételeivel, hátulótőivel...

szukimó7 # 2011.02.27. 19:54

Tisztelt Illetékes!

A segítségüket szeretném kérni abban az ügyben, hogy apósom kb. 5 évvel ezelőtt felvettek egy 450.000 Ft-os személyi kölcsönt, aminek még 3 kezese is volt.Első kezes:anyósom, második:anyósom testvére, harmadik:anyósom apja(aki már azóta elhunyt.)
Sajnos apósomék nem tudták fizetni a törlesztőket,mivel munkanélküli lett apósöm, így jöttek a felszólítások felszólítások hátán. Mivel az autójuk is lízingelt, így azzal is voltak gondok, de úgy voltak vele, hogy a kocsi nagyon fontos mert szinte tanyavilágban élnek, így ezt igyekeztek kifizetni. Egyik nap jött egy levél, hogy az autót kivonják forgalomból emiatt a tartozás miatt. Eltelt egy hét és megérkezett anyósom testvére, hogy az ő autóját is ki akarják vonni a forgalomból. Erre apósomék ezt a tartozást rátelheltették a saját ingatlanjukra, aminek a tulajdoni lapján rajta is van az ominózus bank és a tartozás is.Azt gondolták, hogy ezzel "le van tudta" a tartozás és a probléma. Majd jött egy újabb levél anyósoméknak és anyósom testvérének, hogy mindkét autót kivonták a forgalomból és le kell adni a rendszámot és a forgalmit. Majd még egy levél érkezett, hogy ráterhelték anyósom testvérének a házára is.Mára már odáig jutottunk, hogy anyósom és anyósom testvérének egyaránt levonják a fizetéséből is ezt a tartozást. Most akkor hogy is van ez? Hányszor hajthat végre egy tartozást egy bank?6-szor? Mit lehet ilyen esetben tenni?Anyósomnak azt mondták, hogy a kocsikat el is fogják árverezni.Kérem, hogy segítsenek mert ez már tarthatatlan állapot.
Előre is köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.27. 17:53

Tud valaki olyan segítséget aki el tud járni jogi úton a nevünkben, és nem a lehúzásra megy?

Csak olyat tudunk; de itt túl sokat nem lehet segíteni. Tényleg nem kötelezhető a bank arra, hogy beleegyezzen a tartozást nem fedező áron történő eladásba. Bár egy ügyvéd, aki hivatásos tárgyaló, talán mégis több eséllyel tudja meggyőzni őket. De ez a több esély se sok.

nemesneanita # 2011.02.27. 17:43

Üdvözlöm Önöket!
Mi az ERSTE banktól vettünk fel jelzálog alapú szabad felhasználású hitelt házépítésre. Nem tudtuk fizetni a törlesztéseket, és úgy gondoltuk, hogy eladjuk a házat. Nagy nehezen találtunk is rá vevőt. Erre a bank sorban elutasította a kérelmünket. A ház ára nem elég a hitelre. Semmilyen lehetőséget nem adtak a fenn maradó összeg vissza törlesztésére. Miért jó az, hogy 16.6 millió helyett kap max. 10-et ha árvereztet? Tud valaki olyan segítséget aki el tud járni jogi úton a nevünkben, és nem a lehúzásra megy? Előre köszönöm a válaszokat. Egy 3 kis gyerekes anyuka

végrehajtó1 # 2011.02.27. 13:05

elviheti

inez55 # 2011.02.27. 12:23

Jó napot kívánok!
Az alábbi problémában kérném a segítségét:Van egy lakáshitelem 2007-ben vettem fel, két ingatlanfedezetes, svájci frankban van. A bank tavaly áprilisban felmondta a hitelt. A felvett hitel összege 9 millió Ft volt, a bank tájékoztatott arról, hogy ez a hitel mai árfolyamon számolva 15 millió Ft-ot tesz ki.Most februárban tovább adta a bank a Faktoringnak az ügyet. A törlesztő részlet mára 100000 Ft lenne. Nem tudjuk fizetni. Az lenne a kérdésem, hogy a szülöi ház is le van terhelve 100 %-ban, azt is elviheti a bank?Illetve kihez fordulhatnék még segítségért, nehéz helyzetemben?
Várom válaszát:
Tisztelettel:Inez 55

nandy # 2011.02.25. 16:16

kvadra:

Logikailag kizárt, hogy az elmélet megvalósuljon...

A kerekítés szabályai szerint ha a fizetendő összeg 2 Ft-ra végződik, akkor kellene lefele kerekíteni.
De te nem a fizetendő összegről beszélsz, hanem a ténylegesen befizetettről, az pedig nem lehet 2 Ft, amit utána lekerekítenének.
A fizetendő összeg nyilván nem 2 Ft...

1978 # 2011.02.25. 12:48

Ez a 2 Ft ide vagy oda nagyon tetszik. Tulajdonképpen ha veszek a 6 Ft-os zsemléből egyszerre tíz darabot, akkor 60 Ft-ot fizetek, de ha a tíz darabot egyesével húzatom le a kasszánál, akkor csak 50 Ft... Ki van ez találva, kérem!

Mike7373 # 2011.02.25. 12:43

Szép jó napot!

Hitelkártyám szerződését felmondta a bank és az összeget amit felhasználtam egyben kell befizetnem! Én ezt egy összegben nem tudom csak részletekben. Igen ám de a bank minden hónapban továbbra is felszámítja a késedelmes fizetés é a hitelkeret túllépés díját 2000-2000 Ft és minden hónapban további 6000 Ft kamatot. Az összeg amit vissza kell fizetnem 200.000 Ft, a hitelkeretem 170.000. Kérdem én, ha már felmondták a szerződést, akkor miért kell minden hónapban késedelmi és hitelkeret túllépési díjat fizetnem??? A kamatot még meg is értem.

kvadra # 2011.02.22. 16:00

Kovács_Béla_Sándor

én úgy tudom, hogy a 2 forint befizetés az 2 forint befizetés, csak mivel lefele kerekítünk, így nem kell fizikailag átadni pénzt. A probléma viszont az, hogy itt 20000 Ft-ról van szó, 2 ft-osával.

Köszi a kreativitási leismerést, azonban Tőlem is kérdezték, és nem tudtam mit mondani erre.

:))

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.21. 18:50

A 2 Ft befizetés a kerekítési szabályok miatt 0 forint befizetés, ergo semmivel sem csökkenti a tartozást.
Egyébként nagyon kreatív, csak egy ilyen fokú kreativitást hasznosíthatnál valami értelmes célra is.

kvadra # 2011.02.21. 17:21

Sziasztok,

Levelem nem panasz, inkább kérdés, amire választ nem találok sehol sem.

Magyarországon ma a törvényes fizetőeszköz minimum 5 forint. A kerekítési szabályok szerint 2 Ft-ig lefelé, 3 Ft-tól felfelé kerekítünk. Ezzel nincs is gond. Azonban az alábbi esetet hallottam egy ismerősömtől:

Adott egy ügyfél, aki 20000 Ft hitelhátralékot szándékozik befizetni egy hitelintézetnél úgy, hogy egy fillér sincs nála. Megoldásként azt választja, hogy megkéri a pult mögött ülő pénztárost, hogy a hitelhátralékát 2 ft-osával rögzítse be.

Mi is történik ilyenkor? Nem 2 ft befizetésről beszélünk, hanem 20000 ft-ról, kettő forintosával. A kerekítési szabályok szerint a 2 ft az ugye nulla forint, tehát 10000 darab befizetési bizonylat kiállításával befizeti a 20000 Ft-ot úgy, hogy effektív egy fillért sem ad át. A pénztáros tájékoztatja arról, hogy 50 címletet fizethet be egyszerre kezelési költség nélkül, azon felül százalékos arányban csökkenti a befizetés értékét. Az ügyfél azt mondja, hogy nem baj, azt is kifizeti (csökkentés értéke) 2 ft-osával.

A befizetés alkalmával az ügyfél egy fillért nem fizetett tehát, a hátraléka mégis eltünt.

Érdeklődnék arról, hogy van-e olyan törvény, vagy jogszabály, ami ezt a fajta eljárást megtiltja? Mert a törvényes fizetőeszközzel kapcsolatos rész nem igaz itt, hiszen nem 2 ft-ot akart fizetni, hanem 20000 törvényes forintot.

luiji # 2011.02.19. 16:55

Végrehajtó!

végrehajtó1 # 2011.02.19. 15:32

Milyen hatóság?

luiji # 2011.02.19. 15:24

Tisztelt Fórumozók! Úgy néz ki, hogy az egyik pénzintézetnél vezetett bankszámlámat a Hatóság Zárolni fogja! Külföldi bankszámlámról már utaltam ide ,(sajnos) tehát nyomon követhető! Mire számithatok, zárolhatják a külföldi számlát is?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.18. 18:47

Igen, nincs. (Válaszoltam ám én arra a hosszú kérdésre az előbb is...)

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.18. 16:23

Ez jó is lenne, de nem tudom, hogy ezután mi, mint vevők és a nagybácsi, mint eladó fog-e adózni vagy illetéket megfizetni.
Nem, ez nem növeli a fizetendő terheket, sőt, annyiban még kedvező is, hogy ugyanazt az illetékösszeget két részletben fizethetitek meg.
(Az egyetlen kockázat, hogy a nagybácsi haszonélvezőként jogosult az ingatlan birtoklására, használatára, hasznosítására, de ez meg egy haszonélvezet gyakorlásának átengedésére vonatkozó megállapodással kivédhető.)

De nincs ügyvédetek? Kötelező...

pato9 # 2011.02.14. 06:27

Jó napot!

Szeretnék egy kérdést fel tenni! Ha valaki nem vallota be hitel felvételnél az előző hiteleit az hitel csalásnak minősül-e?

monalisa1 # 2011.02.13. 20:51

Ketrin, a másik topicban feltett ugyanezen kérdésre írtam választ.

Ketrin # 2011.02.12. 18:04

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni, mi szerint van a nevemen egy ház, én fizetem a banki kölcsön tartozását ami 30ezer ft,de nem én élek ott, hanem ismerős és családja. 3millió ft hiányzik a bank felé ahhoz, hogy ki legyen egyenlítve a kölcsön, na most szeretném ha a nevemről lekerülne a ház, és az ismerősé lenne akik benne élnek, ott van 2 kiskorú gyerek, és ő miattuk szeretném. Ilyenkor mi a teendő, hogy le kerüljön a nevemről és ne nekem kelljen tovább fizetni a kölcsönt?

Köszönettel:
Ketrin