ingatlan eladás után fizetendő adó


nandy # 2008.11.28. 14:30

Az eldott ingatlant 2000-ben vettem, az ügyvéd és az ingatlanközvetítő is úgy tájékoztatott, nem kell adót fizetnem a befolyt összegre.„akár foghatom az egészet és elnyaralhatom“ egybehangzóan állították.

Feltéve, hogy lakóingatlanról van szó, és az több, mint 5 éve megszerzett, így valóban lehet nyaralni :)

nandy # 2008.11.28. 14:26

Egyjogász:

Átérzem a helyzeted.
Nem tudom, ilyen mértékű módosításoknál általában vannak átmeneti rendelkezések is.
Plusz nem biztos, hogy nem mondhatsz le önként az illetékmentességről. :)

Tényleg várjuk meg a Közlönyt, mégiscsak az a fullverzió, ráadásul még a szentírás is. :)

nandy # 2008.11.28. 14:21

Ági:

Ez 2003-vagy 2004-ben volt. Nem valotta be. Mennyi illetéket kell neki fizetni?

Nem illetéket, hanem személyi jövedelemadót kell fizetni, mégpedig kamattal növelten.

Mivel az önrevízió nem könnyű feladat, ezért célszerű lenne egy könyvelőt felkérni a bevallás elkészítésére.

Jose # 2008.11.28. 09:00

Üdv!

Segítséget szeretnék kérni, néhány hete eladtam a lakásom önerő + hitel bevonásával, úgy tűnt számomra, hogy minden rendben volt. Négy hét alatt megkaptam a teljes vételárat. Azonban, tegnap lefoglalóztam egy másik ingatlant és meglepődve tapasztaltam, hogy a vevővel valami APEH nyomtatványt töltöttek ki, én ilyet nem írtam alá, csak az adás-vételi szerződést és a bejegyzési engadélyt amit a banki utolsó vételárrész utalásakor kellett átadnom. Az eldott ingatlant 2000-ben vettem, az ügyvéd és az ingatlanközvetítő is úgy tájékoztatott, nem kell adót fizetnem a befolyt összegre."akár foghatom az egészet és elnyaralhatom" egybehangzóan állították.
Ilyenkor mi van?

Ágika24 # 2008.11.28. 06:57

Szia Nandy!

Válaszolnál nekem is a feltett kérdésre??? Tegnap kérdeztem töled.

Előre is köszönöm!

Egyjogász # 2008.11.28. 06:49

Amire gondolok, és itt viszont már bukta lesz (és ez sajnos személyesen engem érint):

Örököltem Édesapámtól 1 mFt OTP Optimát, ami 11 %-os illetékköteles.

Fel kellett vennem, és az OTP automatikusan levett a teljes örökölt összegből 20 % kamatadót (azaz nem csak a hozamból!), mivel ingyenesen szereztem, és így az egész összeg "árfolyamnyereségnek" számít. Viszont tájékoztattak, hogy ha kifizetem majd a a 11 % illetéket (aminek kiszabása szintén nem történt meg a mai napig), akkor a 20 % kamatadót visszaigényelhetem az APEH-től.

Hülye egy rendelkezés, de ebben futottam néhény kört, valóban ez van..

Az Szjatv. 67. § (9) bek ak) pontja szerint az olyan értékpapír megszerzése esetében, amely után a magánszemély illetéket fizetett a szerzési érték az illeték kiszabása alapjául szolgáló érték, növelve a magánszemély által az értékpapír átruházásáig teljesített, igazolt ellenértékkel.

Itt viszont vélhetően már nem fogok illetéket fizetni, így nem lesz szerzési érték, azaz az illeték eltörlése miatt nem lesz törvényes módom a 20 % kamatadót visszaigényelni. (Azért majd még ebben futok egy kört az APEH-nél..)

Szóval puszi Herényi......

Nem az a baj, hogy eltörölték a 20mFT alatti öröklési illetéket, ez nagyon helyes, egyetértek.

Csak amikor politikusok pénzügyi jogi kérdéseket használnak kampánycélokra, legalább miért nem nézetik meg a kérdést átfogóan egy adó-illetékjogi specialistával???

(Én nem vagyok az, ez a probléma mégis pillanatok alatt kibukott.)

Egyjogász # 2008.11.28. 06:35

nandy, köszönöm, remélem, hogy igazunk lesz:)

Én minden esetre az ismerősnek azt mondtam, hogy nagyon szívesen segítek neki, ha kell menjünk el akár az LB-ig is.

Minden esetre meg kell várni a törvényt, hogy megjelenjen a közlönyben, ugyan már előzetesen rossz jel, hogy az öröklési illeték részleges eltörlését (ezt a minden szempontból baromság, bár egy politikus szájából vélhetően jól hangzó "haláladó"-t csak azért sem használom), illetve a hatályba léptető rendelkezéseket a Parlament honlapja szerint utólagos képviselői indítványokkal és kiegészítő indítványokkal tették be a törvénybe.

Ilyen esetekben pedig mindenről lehet beszélni, csak átgondolt, a pénzügyi jog egészére figyelemmel lévő jogalkotásról nem.

Így lehet, hogy ez most Herényi bácsinak baromira jól jön, hogy az indítványát elfogadta a Parlament, de szerintem arról lövése sincs, hogy az illetéktörvény változásának adójogi kihatásai is vannak...

Bár tévednék....

nandy # 2008.11.27. 20:14

Szerintem jól gondolkozol, bár 100-asra én sem mondanám.

A lényeg éppen az általad idézett mondatrészben rejlik:

amit az illeték megállapításánál figyelembe vettek.

Tehát nem ami után illetéket fizettek. A törvény nem is köti ahhoz az elszámolhatóságot, hogy utána az illetéket megfizessék. Az csak az illetéknél, mint adóalap-csökkentő tételnél feltétel, a lakás szerzési értékénél nem.

Véleményem szerint a törvényalkotó szándékával is ellentétes lenne az, hogy az illetékmentesség miatt 25% szja-t kelljen fizetni (bár ki tudja...).

Egyjogász # 2008.11.27. 19:06

BOcs az elütésekért, kicsit gyorsan írtam.

Egyjogász # 2008.11.27. 19:03

Kedves adójogban jártas Kollégák!

Én is kíváncsi lennék a véleményedre, egy ismerősömnek máris gondot okozott a 20 mFT értéknél kisebb örökölt ingatlan illetékének eltörlése.

Az örökölt ingatlant a közjegyzői végzésben 8 mFt-re értékelték, az ismerős eladta 10 mFt-ért. Az APEH másfél éve nem szabta ki az illetéket, vélhetően dec. 31-ig már nem is fogja.

Az Szjatv. 62. § (2) nek szerint "Öröklés esetén a megszerzésre fordított összeg az, amelyet az illeték megállapításához figyelembe vettek."

Így korábban azt számítottuk ki, hogy a 8 mFt után nem kll fizetni a 2,5% öröklési illetéket (200eFt), a 8 mFt ugyanakkor a fentiek szerint levonható a 10 mFt-ből, mint szerzési érték, így a 2 mFt különbözet után kell fizetni a 25 % adót, így mindösszesen 700eFt fiezetndő.

Az ismerős kérdése az volt, hogy akkor most ugyan a 8 mFt-s ingatlan öröklése illetékmentes lesz, de ezért nem vonhatja le szerzési értékként az adónál, é a teljes 10 mFt után meg kell fizetni a 25 % adót (2,5 Mft-t)?

Az én álláspontom az, hogy bár az illeték összege már 0%, de az APEH-nak az illetéket ilyen esetben is meg kell állapítani, és az illeték megállapításánál a 8 Mft-t figyelembe kell venni, azza a 8 mFt továbbra is figyelembe vehető szerzési értékként.

Szerintetek jól látom?

Nem megyek itt bele számszaki példákba, de ha ez nem így lenne, igen-igen megszívnák azok a "haláladó eltörlését", akik 20 mFt értéknél kisebb ingatlant örököltek, és azt el kívánják adni, mert nincs rá szükségük.

Ágika24 # 2008.11.27. 14:40

Kedves Nandy!
Fontos kérdésem lenne hozzád!
Sógornőm eladta a házát 10 millió forintért ami az apósom nevén volt,és az apósomék háza pedig a sogórném nagyobbik gyerekének a nevén van még jelenleg is. Szóval eladta a házat és nem fordította az összeget semmire.Ez 2003-vagy 2004-ben volt. Nem valotta be. Mennyi illetéket kell neki fizetni? Nem fog elévülni? Apósomat az apeh ugye megbüntetheti? Kérném a segítséged és számold már ki nekem az adó összegét.
Mondjuk a költségek legyenek mindennel együtt 500.000Ft.

KÉRNÉM SEGÍTSÉGEDET HAMAR!!!
Előre is köszi! Ági

LuciferTheReal # 2008.11.27. 11:33

Köszönöm, nandy!

Tudja valaki pontosan, most mi újság az örökösödési illetékkel. Még mindíg nem jött meg a papírom, az illetékhivataltól, de innen-onnan lehet hallani, hogy eltörölték az illetéket, és már a folyamatban lévőkre sem kell fizetni.
Tud valaki pontos infót?

nandy # 2008.11.21. 07:40

Mi van olyankor, ha kb. 200e forint ráfordításból, kb. 2 millióval nagyobb lesz a lakás értéke?
Tehát ráfordítok 200e-t, és 12-őt fog érni?

Főszabály szerint akkor lehet levonni, ha az eladást megelőző két éven belül történt az állagmegóvás/felújítás, ÉS az eladási ár 5%-ánál nagyobb összegben.
12 MFt 5%-a 600 eFt, így a 200 ezres ráfordítást nem vonhatód le.

Ezt a méltányossági részét, akkor fogom tudni intézni, ha már megjöttek a hivataloktól az értesítések, vagy elötte kell elkezdenem intézkedni?

Mivel nincs még határozat, így nincs mit befizetni - egyelőre. Majd ha meglesz a határozat, akkor lehet kérni.

nb007 # 2008.11.20. 18:02

Koszonom a valaszokat.

Erdekes amit mondtok, mert a foldhivatal azt allitja, hogy csak egy formanyomtatvagyt kell kitolteni ami ingyenes es 30 napon belul megtorteneik az atminosites...

Mondjuk az is gyanus, hogy az onkormanyzat latatlanban azt allitja, hogy nem kell toluk engedely...

Na mindegy, megyek az apeh-osokhoz

koszonom megegyszer a valaszokat!

Tamas

LuciferTheReal # 2008.11.20. 13:23

Köszönöm a választ.
Amit még szeretnék tudni:
Mi van olyankor, ha kb. 200e forint ráfordításból, kb. 2 millióval nagyobb lesz a lakás értéke?
Tehát ráfordítok 200e-t, és 12-őt fog érni?
2 millió a "jövedelem", de állítólag az Szja-ból lejön a ráfordítás összege, ha számlával igazolható. Ez így van?
Illetve még egy kérdés:
Jelenleg a hagyatéki után vagyok.
Most várom az illeték, és a földhivataltól a papírokat.
Ezt a méltányossági részét, akkor fogom tudni intézni, ha már megjöttek a hivataloktól az értesítések, vagy elötte kell elkezdenem intézkedni?

A választ előre is köszönöm!!!

nandy # 2008.11.20. 10:45

Ha nem tudod kifizetni az illetéket, lehet kérni kamatmentes részletfizetést, ill. szociális alapon méltányosságból történő elengedést vagy mérséklést.

Ha sehogy sem megy, és el kell adni, akkor az eladás miatt szja-t kell fizetni, feltéve, hogy az eladásból jövedelmed származott.

Ha 10 mFt-nál többért adod el az ingatlant, akkor a különbözet 25%-át kell befizetni (szja). Az ingatlan szerzésének időpontja öröklés esetén az örökhagyó halálának napja (tehát itt nem az számít, mikor kerül a nevedre ténylegesen).

LuciferTheReal # 2008.11.20. 00:43

Sziasztok!

Szeretnék infót kérni tőletek.
Örököltem ingatlant, melyet az önkörmányzat 10M forintra becsült (négyzetméter alapján) a kertet, garátzst, sufnit bele sem számolták, ami növeli az ingatlan értékét. Előreláthatólag a jövő hónapban fog a nevemre kerülni. A hagyatéki tárgyaláson mondták, hogy 8% illetéket kell fizetnem, amiből lejön a temetési számlák összege, így kb. 750e forint, amit adóban kell fizetnem. Innentől nem tudom a menetét:
Ha nem tudom kifizetni, és ezért el kell adnom, hogyan és mennyit kell utána fizetnem a jogszabályok szerint?

Tud valaki segíteni esetleg?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.19. 09:18

Nincs benne hatásköre az adóhatóságnak. (Beleértve az Illeték Főosztályt is.)

Eljárási illeték- és költségvonzata viszont lesz: az építésügyi hatósági eljárásnak is és az ingatlan-nyilvántartási eljárásnak is.

zsanka # 2008.11.19. 09:04

A nyaraló átminősítése lakóingatlanná... ezt nem tudom, hogy milyen adó- vagy illeték vonzata van.
Legjobb ha az APEH véleményét kéred.
www.apeh.hu - n vagy a www.adozona.hu -n.
Kérhetsz az APEH-től állásfoglalást is, ez hivatalos vélemény a részükről.
Az ingatlan tulajdonosának is jobb ha egy hivatalos állásfoglalást kap az adóhatóságtól.
Zsuzsa

zsanka # 2008.11.19. 08:56

Kedves Tamás!
www.adozona.hu
Itt az APEH vagy pénzügyi-, számviteli szakemberek adnak választ a kérdéseidre.
Pontosan le kell írnod, hogy mi az az alaphelyzet amihez segítséget kérsz. Ez amit írtál sajnos nem egészen világos.
Zsuzsa (könyvelő)

nb007 # 2008.11.18. 18:35

Sziasztok!

Nekem tud valaki segiteni az lentebbi kerdesemben?
Ha mast nem, legalabb annyit, hogy hol tudnek utananezni, vagy kihez fordulhatnek tanacsert?

Koszi.

bigdady # 2008.11.17. 10:16

köszöntem a segítséget.

nandy # 2008.11.17. 07:00

Igen, kérd vissza a számlákat. Az nekik csak az ellenőrzéshez kell, utána vissza kell adniuk.

bigdady # 2008.11.16. 13:06

ahha, értem.
5,5+1,2-ről kérték. Így hát annyit küldtem.
Ilyenkor visszaszolgáltatják az eredeti számlákat ha én például le kéne hogy adjam szocpolhoz?

laurea # 2008.11.16. 11:37

Bigdady!

Csakhogy az Szja tv 63. (5)bekezdésében tavaly még ez volt:
Amennyiben a (2) bekezdésben említett cél megvalósítása a magánszemély és/vagy más magánszemély által igénybevett, a következő források felhasználása terhére (is) szervezett ügyletben történik

  1. az adott ügyletben lakásszerzési kedvezmény érvényesítésével ingatlan, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem,
  2. adómentes lakáscélú munkáltatói támogatás,
  3. kamatkedvezménnyel nyújtott lakáscélú munkáltatói hitel,
  4. lakás-előtakarékossági szerződés alapján folyósított összeg,

e) a lakáscélú állami támogatásokról szóló kormányrendelet alapján nyújtott közvetlen támogatás,

  1. a lakáscélú állami támogatásokról szóló kormányrendelet alapján kamattámogatással folyósított kölcsön,
  2. az e törvény szerint törlesztési adókedvezmény érvényesítésével lakáscélú hitel,

akkor a magánszemély az adott ügyletben nem érvényesíthet lakásszerzési kedvezményt az ingatlan, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelmének arra a részére, amely e jövedelem és az a)–g) pontban említett források együttes összegéből a (4) bekezdésben említett okiratok által igazolt összegek együttes értékét meghaladja.

Mivel építkezésről van szó gondolom támogatott hitelről van szó és ezért akar betekintést az APEH a hitellel történő elszámolásról

Szerintem jogosan kéri a hitellel való elszámolást is, persze azon lehet vitatkozni, hogy mennyiről is kell számla.
(11m+1,2m; 5,5m+1,2m; 5,5m+0,6m)