Lehet - e ennél lejjebb süllyedni jogállamban?


pazs # 2010.10.27. 09:18

Az indokolásból (kiemelés tőlem - nem is tudok mit mondani rá):

Az Alkotmánybíróság széleskörű jogosítványokat gyakorol a normakontroll terén, ami a
rendszerváltás első időszakában indokolt volt. A jogállam megszilárdulásával az
alkotmánybíráskodás ilyen széles jogköre mára indokolatlanná vált.
A Javaslat megteremti a
népfelség és pozitív jogi dogmatika közötti kell ő egyensúlyt.

Ez utóbbi mondatot nem is értem egyébként.

ObudaFan # 2010.10.27. 08:53

Az AB megsemmisítette az új parlamenti többség egyik törvényét, mire az új parlamenti többség az AB hatáskörének megnyírbálásával válaszol azonnal. Az Alkotmánybíróság hatáskörének elvonásával ezt a hatáskört semmilyen szerv nem fogja gyakorolni, így lesznek olyan kérdések, amelyek vonatkozásában semmilyen alkotmányos kontroll nem lesz gyakorolható Magyarországon. Emellett a lépésnek nagyon szomorú üzenete van: ha bármely szerv az alkotmányosság nevében szembe mer szállni a kormány törekvéseivel, az hasonló elbánásra számíthat.

Emellett a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője változatlan formában javasolja az Országgyűlésnek elfogadásra az alkotmányellenesnek talált törvényt. Ha ezt újra elfogadja az Országgyűlés, azzal nyilván sérti az Alkotmányt, hiszen az Alkotmány megsértése akkor is megvalósul, ha nincs szerv, amely ezt megállapíthatná.

Végül a kormánypárt frakcióvezetője kijelentette, hogy a határozat azt bizonyítja, hogy a jelenlegi Alkotmánnyal van a probléma. Nos, az Alkotmánybíróság elsősorban azért semmisítette meg a törvényt, mert az a jogállamiságot sértette. Ezek szerint a frakcióvezető úrnak a jogállamisággal van problémája?

Nem tudom, süllyedhetünk-e mélyebbre.