banki hitel probléma

gondok # 2009.01.06. 10:49

Nem akarom szaporítani a topikokat, maradhatunk itt is. KBS válasza lehet helyes, de attól még nem kielégítő. Ugyanis ha nem tudom mit hibáztam, akkor legközelebb is beleeshetek ugyanabba a csapdába.

De visszatérve a problémára: szerintem teljesen mindegy, hogy mi van az ÁSZF-ben rögzítve, ott nincsenek konkrét szerződésre vonatkozó konkrét számok, adatok. Elképzelhető, hogy ilyen-olyan mutatók akár jogszerűen is megváltoznak, tény, hogy mindez befolyásolhatja azt, hogy mennyit kell fizetnem, de ugyanakkor az is nyilvánvaló, hogy én nem vagyok banki szakember és gőzöm nincs hogyan kell kiszámolnom, hogy mennyit kell fizetnem. El tudom képzelni, hogy adott esetben nő, csökken, vagy esetleg nem változik a törlesztő részlet. Mindebből számomra nyilvánvaló, hogyha a bank azt akarja, hogy annyit fizessek, amennyit ő akar, akkor nem elvárható, hogy anélkül, hogy ezt a tudtomra adná működni fog a dolog. A szerződés szövegében az szerepel, hogy a törlesztő részletet egyoldalúan módosíthatja a bank, de nem az, hogy mindenképpen megteszi (vagyis ha változtat, akkor szólnia kell, mert megteheti azt is, hogy nem változtat).

Amiért meg ide fordultam, az az, hogy tanácsot kapjak, ha mást nem, akkor azt, hogy a késedelmi kamatot hogyan úszhatom meg.

Kacsa1111 # 2009.01.06. 09:07

Kedves gondok,

bár tegnapi hozzászólásod töröltetett, azért válaszolok, hátha felnézel még...

van egy olyan érzésem, így látatlanban (hiszen nem olvastam az ÁSZF-t), hogy a bank értesítési kötelezettsége csupán deklaratív, nem pedig konstitutív hatályú.
(magyarul nem akkortól, és nem attól fog változni a törlesztőrészleted, hogy értesítettek téged.)

ez esetben pedig bandeeraznál a pont:
Annyit érhetsz el, hogy késedelmi kamatot ne kelljen fizetned a hátralékról szóló levél kézhezvételéig. De utána igen.

Kacsa11

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.22. 17:57

Rosszul gondolod.

gondok # 2008.12.22. 17:54

hmmmm. A "szerintem" szerintem kevés. Nem lehet egy tartozást úgy érvényesíteni, hogy egyből fenyegetnek és büntetnek. Én úgy gondolom, hogy amíg a hitelező bank nem tájékoztat hivatalosan, addig akárhány levelet is írogat a tartozásról, az indokoratlan és érvénytelen. Ezzel az erővel mindenki, bárki tartozik nekem, abban a pillanatban, hogy értesítem róla.
De hogy tiszta legyen a kép, nekem a hivatalos jogi állásfoglalás kell, illetve tanácsok, hogy miként lehet azt megszerezni (természetesen a banktól nem).
Én azt gondolom, hogy jogom van a szerződéshez ragaszkodni, és ami nem aszerint történik, az szerződésszegés, adott esetben pedig egyenesen törvénytelen (például zsarolás).
De mondom csekket nem kapunk, mert rendszeres átutalással megy a dolog, ráadásul vagy egy papírunk, miszerint 2017-ig annyi a részlet, amit fizetünk. Másik, újabb nincs (azaz hogy van egy, ami dec. 15-én érkezett és okt. 15-ére van datálva).

bandeeraz # 2008.12.22. 16:57

Sztem a csekk elég értesítőnek néz ki, a hátralékról szóló levél meg pláne. Annyit érhetsz el, hogy késedelmi kamatot ne kelljen fizetned a hátralékról szóló levél kézhezvételéig. De utána igen.

gondok # 2008.12.22. 16:42

banki átutalás megy a fix összeggel, amit a hitelező bank határozott meg. De most átírták a kamatot, csak nem szóltak. Így a folyószámláról továbbra is a régi részlet ment, sőt megy még mindig. A csekk meg nem érdekel, mert amíg nem küldenek írásos értesítést arról, hogy változott a havi részlet, addig nem változtatok az átutaláson (és emiatt persze csekk sem jön egyébként). Benne van a szerződésben, hogy 15 napon belül írásban tájékoztatni kell, ha változik a törlesztő részlet. Az meg október közepén elmúlt (mármint az évforduló), és levelet nem küldtek. Csak utólag, hogy hiány van.

monalisa1 # 2008.12.22. 16:33

Amúgy hogy a fenébe lehet elmaradástok? A bank felemeli a kamatot (...) a rákövetkező csekket már magasabb összegről állítja ki = automatice azt kell befizetni.

monalisa1 # 2008.12.22. 16:16

Már megint az a fránya "apróbetűs"... Mivel nincs két egyforma hitelszerződés, így nem tudok mást javasolni mint hogy bújjad át alaposan a tiédet., ha megtalálod, hogy bank köteles lett volna tájékoztatni a kamatváltozásról akkor írj a jogászuknak - aztán meglátod...

Ha netán "nyertél", a többletbefizetést jóváirják a számlán.

Monalisa
laikus hozzászóló

gondok # 2008.12.22. 14:40

Helló mindenki!
Történt, hogy a bank, akinél építési kölcsönt vettem fel a legutóbbi évforduló alkalmával nem informált minket arról, hogy módosította a kamatot. Ebből következően most nekünk az ő nyilvántartásuk szerint elmaradásunk lett, pedig a szerződés szerint semmi "rosszat" nem tettünk, vagyis rendesen fizetünk.
Mit lehet most tenni - azon kívül, hogy visszamenőleg befizetjük azt, amiről nem kaptunk értesítést?

Vajon büntethető-e a bank a végrehajtással való fenyegetőzés meg hasonlók miatt?