Elővásárlási jog vs eltartási szerződés


sarkany567 # 2024.09.29. 06:24

Tisztelt Jogászok!
Örökléskor az ingatlan közös vagyonná válik és a túlélő házastárs a tulajdoni hányadára eltartási szerződést akar kötni vkivel.
Kérdésem az lenne, hogy a nagyobb tulajdoni hányaddal rendelkező ezt elővásárlási jog címén vagy bárhogy jogi úton meg tudja e akadályozni.
Köszönöm előre is a válaszokat.
Másik kérdésem, hogy közös tulajdon megszüntetése iránt indított perben a kivásárlást a másik tulajdonosa ellenében is lehet érvényesíteni vagy nem?
A másik tulajdonostársnak holtig tartó haszonélvezeti joga van tehát élete végéig élhet az ingatlanban de legalább nem osztja annak sorsát .

Szomorú örökös # 2024.09.29. 07:33

sarkany567

a túlélő házastárs a tulajdoni hányadára eltartási szerződést akar kötni vkivel......a nagyobb tulajdoni hányaddal rendelkező ezt elővásárlási jog címén vagy bárhogy jogi úton meg tudja e akadályozni.
Az elővásárlási jog nevében benne van a válasz. Az eladáskor jogosít fel elővásárlásra, de csakis ugyanazon feltételekkel, ahogy a külső harmadik személy megvásárolta volna. Azon változtatni már nem lehet semmilyen formában. Viszont jelen esetben - azaz a te kérdésedre válaszul - a „túlélő házastárs” azt csinál életében a vagyonával, amit akar, abba a többségi tulajdonosnak nem sok beleszólása lehet, ugyanis jelen esetben ahhoz a tulajdoni hányadhoz vajmi kevés köze van.

közös tulajdon megszüntetése iránt indított perben a kivásárlást a másik tulajdonosa ellenében is lehet érvényesíteni vagy nem?
A bíróság arra a megoldásra fog törekedni, amibe mindkét fél egyöntetűen beleegyezik. Kivásárolni lehetséges nagy valószínűséggel, de gyanús nekem, hogy ha nem mond le a haszonélvezeti jogáról, akkor az továbbra is ott fog maradni a többségi tulajdonos részén, mivel az általában nem tárgya a pernek. Félek, hogy azt a bíróság nem fogja ilyen esetben megszüntetni. Tehát csöbörből vödörbe tipikus esete.

A másik tulajdonostársnak holtig tartó haszonélvezeti joga van tehát élete végéig élhet az ingatlanban
Magyarul ha jól értem, akkor az a bizonyos „túlélő házastárs” jelenleg a teljes ingatlant birtokolhatja, így a többségi tulajdonos csak max. állagellenőrzés céljából mehet oda előzetes egyeztetés után. Nem zaklathatja a tulajdonostársát indokolatlanul.