Elévülés


drbjozsef # 2024.09.27. 06:20

1ügyfél,

A 2017-18-as évre vonatkozó súlyadóra nekem azt mondta a NAV-os, hogy elévülésre ne hivatkozzak.

Már miért ne? Nem tilos az, sőt. Hivatkozhatsz rá akkor is, ha nincs igazad, ilyenkor nem neked kell bizonyítani, hanem a jogosultnak, hogy nem évült el. Aki ezt mondta neked, az szerintem nem nagyon akar dolgozni ezzel...

A 2017 és 2018-ban esedékes teljesítményadó szerintem már a Ptk. és az Avt. szerint is elévült már. Előbbi esetében persze nem biztos, elvileg ott lehetséges megszakítás, de ennek az esélye kicsi - ráadásul, szerintem itt nem is játszik a Ptk., akkor sem, ha ezeket még a régi törvény alapján az önkormányzat szedte be, ezek akkor is adók módjára behajtandó tartozások voltak, azért is adták át a NAV-nak.

Én hivatkoznék.

oligaliga # 2024.09.27. 07:01

1ügyfél

Az elévülés szabályai egységesek, mindegy, hogy a központi költségvetésbe vagy az önkormányzati költségvetésbe kell-e teljeíteni, az Art. XXVI. fejezet ebben nem tesz különbséget.

Végrehajtás alatt van? Ha igen, akkor drbjozsef szavai az irányadók.

Ha még ki se sabták, akkor az Art. 274/I. § (4) bekezdése irányadó, ami szerint az önkormányzati adóhatóság kivetéssel állapítja meg a 2021. január 1-jét megelőző időszakra vonatkozó belföldi gépjárművek adóját.