GYED,GYES, táppénz


Dödölle1 # 2009.11.01. 12:45
Jogi tanácsot szeretnék kérni, mivel a munkahelyem a táppénz ideje alatt be szeretne hívni. Nem én vagyok beteg, hanem a gyerekem betegsége miatt kell vele itthon maradnom. Mégis behívnak, hogy oldjam meg valahogy. Az egyik nap egy oktatásra hivatkoznak, hogy azt ne mulasszam el, feltétlenül menjek de délután, ill. a hét utolsó napján azért kellene dolgoznom, mert aznap kevesen dolgoznánk. Értem én, hogy gazdasági válság van és az ember örül, hogy van még munkahelye. De ez tényleg így működne, hogy akkor az ember a beteg gyerekével sem lehet nyugodtan otthon, muszáj, hogy a munkahely lelkiismeret furdalást ébresszen? Mitévő legyek, ha erre kérnek engem vagy a kollegáimat? --
  • Válasz:
  1. A gyakorlatban a foglalkoztatók előszeretettel folytatják a fentieket.
  2. Döntened -figyelemmel az általad is kifejtettekre- neked kell.
  3. Jogszerűen jársz el, ha az orvosilag igazolt keresőképtelenség tartama alatt a foglalkoztató ilyen irányú kérésére nemmel válaszolsz.
  4. Az Ebtv. szerint a gyermek ápolása is keresőképtelenséget eredményez. Ahogy a nevében is szerepel ez idő alatt a munkavállaló keresőtevékenységet folytatni nem tud, "képtelen", mivel -jelen esetben- jogszabály és orvosi utasítás alatt a gyermekét ápolja, gondozza.
  5. A keresőképtelenség ideje alatt a munkavállalónak a Munka törvénykönyvében előírtak közül a munkavégzésre alkalmas állapotban megjelenni köteles és hasonló kitételei nem alkalmazhatóak; a foglalkoztató jogelenesen jár el, ha ez idő alatt a munkavállalótól a munkahelyen történő személyes megjelenést kötelezően elvárja, vagy vele munkát végeztet.

(Zárójelben jegyzem meg, hogy amennyiben mégis megtörténik felvetődik a javadalmazás problémája, ugyanis erre az időre egyszerre táppénz és munkabér nem jár. Ha a foglalkoztató az Mt. szerinti munkabért erre az időre nem fizeti ki ( az Mt. szerint köteles bért fizetni) azzal, hogy a dolgozó úgyis táppénzen van és ez kiderül az megalapozza a foglalkoztató elleni REP, OMMF és APEH hatósági ellenőrzést. Természetesen vizsgálat tárgyát képezi az is, hogy a dolgozó a keresőképtelenségének ideje alatt mit keresett a munkahelyen. Itt kívánom megjegyezni, hogy jogilag szemben a nyugellátással a munkavállaló a keresőképtelenség idejére járó pénzbeli ellátásról lemondhat, bár ez csak elvétve fordul elő, ugyanis többnyire életszerűtlen.)

6. Ha tehát nemet mondasz ezen kérésre, úgy ezért jogszerűen negatív jogkövetkezmény nem érhet. Az más kérdés, hogy a foglalkoztató a gyakorlatban bármikor megtalálhatja a módját annak, hogy a "nem"-re megfelelő választ adjon, de ezt Te is tudod.

A másik oldalról viszont sokszor a panaszbejelentések vizsgálatakor a hatóság és/vagy az ügyfél sem tudja megalapozottan bizonyítani a foglalkoztató különben nyilvánvaló (pl fentiek szerinti)jogsértéseit, (jelen esetben az általad használt fogalmat idézve zsarolásait) azonban ez nem jelenti azt, hogy más a hatósági eljárás során feltárt súlyos jogsértésért a hatóság nem szab ki a munkáltatóra bírságot....

Üdv. :)

narno # 2009.10.31. 16:56

Kedves Fórumozók!

A Tgyással és gyeddel kapcsolatban kérdeznék,hátha pontos, megnyugtató választ tudtok adni!2007. szeptember 1-től 2009. június 30-ig folyamatos munkaviszonyom volt. Ezt követően 2009. július 1-től szeptember 30-ig álláskeresési ellátásban voltam regisztrált munkanélküliként.Jelenleg október 1-től bejelentett munkaviszonyom van 2010. április 30-ig. Ha most végre megfoganna a baba,és augusztusban megszületne,akkor jogosult lennék-e a tgyás-ra és a gyedre?Munkaviszonyom már nem lesz akkor, viszont ha 2010 májusában elmennék passzív táppénze(42nap) és utána jelentkeznék be munkanélkülire,ami 84 napig jár nekem akkor pont augusztusban még kapnék álláskeresésit. Ha innen megyek el szülni jogosult vagyok rájuk? Válaszotokat előre is köszönöm!

végrehajtó1 # 2009.10.31. 08:20

Jó ötlet ,utána meg feljelent az OEP-nél hogy táppénzen dolgoztál...

Colorpoint # 2009.10.30. 20:51

Jogi tanácsot szeretnék kérni, mivel a munkahelyem a táppénz ideje alatt be szeretne hívni. Nem én vagyok beteg, hanem a gyerekem betegsége miatt kell vele itthon maradnom. Mégis behívnak, hogy oldjam meg valahogy. Az egyik nap egy oktatásra hivatkoznak, hogy azt ne mulasszam el, feltétlenül menjek de délután, ill. a hét utolsó napján azért kellene dolgoznom, mert aznap kevesen dolgoznánk.
Értem én, hogy gazdasági válság van és az ember örül, hogy van még munkahelye. De ez tényleg így működne, hogy akkor az ember a beteg gyerekével sem lehet nyugodtan otthon, muszáj, hogy a munkahely lelkiismeret furdalást ébresszen? Mitévő legyek, ha erre kérnek engem vagy a kollegáimat?

Kamilla81 # 2009.10.30. 15:08

Köszönöm szépen a választ!!!

ikke # 2009.10.30. 13:44

T. Szakértők,
Rendszeres szociális járadékos munkaviszonyba is dolgozik, napi 4 órában. Kérdésem az, hogy milyen járulékot kell neki fizetni, és jogosult-e táppénzre?
Köszönöm előre is a választ.

Sgpha # 2009.10.30. 11:50

kedves fórumozók, a következővel kapcsolatban érdeklődöm: sajnos a hónap elején is 2-3 napot voltam és a hónap közepe óta táppénzen vagyok máig.az utolsó heti táppénzes papírt ma kapom meg orvosomtól. ma elutalták a fizetést, mely nyilván kevesebb, ezt sejtettem is. de az utolsó heti fizetésemet/táppénzt pedig egyáltalán nem utalták, mert még nem adtam le a táppénzes papírt (természetesen jeleztem betegségemet). jelenlévőnek nem vehetnek, mert az előző táppénzes papíron nem szerepel, hogy keresőképes lennék. tehát egyértelmű számukra (is), hogy keresőképtelen vagyok. akkor mi alapján tartják vissza 1 heti (vagy tegyük azt 4 napi) táppénzemet még egy hónapig? megérdeklődtem, csak jövő hónap végén jutok az összeghez, hiába adom le mondjuk hétfőn a papírt. van erről valamilyen rendelkezés, mely megtiltja a hónapon belüli kifizetést? munkahelyem egyébként kifizetőhely.az orvosm táppénzen tart, az oep tudja, a munkahely tudja, minden ellenőrizhető...nem értem, védi valaki a munkavállaló érdekeit? köszönettel sgpha

nandy # 2009.10.30. 08:46

Szia!

Itt olvashatsz a csoportos létszámleépítés szabályairól:

1992. évi XXII. törvény

94/A. §-tól

Lehner78 # 2009.10.30. 07:53

Köszönöm a helyesbítést!
Igen a HR portál oldalán olvastam róla.
Hát ez nem jó hír, pláne mivel szervezeti átalakulás van a cégnél, ha jól tudom ez is nyomós indok már a felmondáshoz!
Létszámleépítésnek vannak jogi szabályai, a munkavállalóra nézve? Mármint tájékoztatási kötelezettsége van a munkaadónak?
Elnézést, de nem vagyok nagyon jártas ezekben a dolgokban, csak nem szeretném ha kiszúrnának velem!
Előre is köszönöm:
Melinda

nandy # 2009.10.30. 07:30

Ez a mondat így szólna helyesen:

A felmondási tilalmat 2006. január 1-jétől már nem a fizetés nélküli szabadság jelenti, hanem a gyermekgondozási segély folyósítása.”... de csak a gyermek hároméves koráig.

/Csak nem a hrportál-ról van?/

nandy # 2009.10.30. 07:29

A magyarázat pontatlan, egyébként az első bekezdésben hivatkozott jogszabályhely megadja a kérdésre a választ...

Az Mt. 90.§ (1) bekezdés e) pontjában foglaltak szerint: a munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt a gyermek ápolása, illetve gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadságnak (138.§ (5) bekezdés),

Ez azt jelenti, hogy amíg fizetés nélküli szabin vagy, nem lehet felmondani...

illetve a gyermek hároméves koráig – fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül is – a gyermekgondozási segély folyósításának az időtartama alatt.

Ez pedig azt jelenti, hogy a gyermek hároméves koráig akkor sem mondhatnak fel, ha dolgozol - tehát nem vagy fizetés nélküli szabin -, és mellette kapod a gyest.

De ha a gyermek elmúlt hároméves, hiába kapod továbbra is a gyes-t, ha dolgozol, nincs felmondási védelem. Akkor lenne, ha fizetés nélküli szabin maradtál volna.

Lehner78 # 2009.10.29. 22:45

Köszönöm válaszát!

Akkor ezt félre értettem????

Jelentős változást hozott az Mt. 90.§-ának a módosítása. Az Mt. 90.§ (1) bekezdés e) pontjában foglaltak szerint: a munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt a gyermek ápolása, illetve gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadságnak (138.§ (5) bekezdés), illetve a gyermek hároméves koráig - fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül is - a gyermekgondozási segély folyósításának az időtartama alatt.

Korában a munkáltató felmondási joga csak a gyermek ápolása, gondozása céljából kapott fizetés nélküli szabadság ideje alatt esett korlátozás alá. Ha a munkavállaló a fizetés nélküli szabadság megszüntetését kérte, mert munkát akart vállalni, és ez teljesedésbe ment, akkor a felmondási tilalom a továbbiakban már nem állt fenn, mivel a fizetés nélküli szabadság megszűnt. A munkaviszony rendes munkáltatói felmondással megszüntethető volt.

A felmondási tilalmat 2006. január 1-jétől már nem a fizetés nélküli szabadság jelenti, hanem a gyermekgondozási segély folyósítása.

A gyermekgondozási segély folyósításának az időtartama alatt, ha a munkavállaló akár rész, akár teljes munkaidőben dolgozik, a segély folyósításának a teljes időtartama felmondási tilalomra okot adó körülménynek minősül, a munkavállaló munkaviszonya munkáltatói rendes felmondással nem szüntethető meg.

Ez a szabály érvényes akkor is, ha a munkavállaló 2006. január 1-jét megelőzően fizetés nélküli szabadságon volt, és 2006. január 1-jét követően kéri a fizetés nélküli szabadság megszüntetését, hogy visszamenjen dolgozni korábbi munkahelyére. A munkáltató köteles foglalkoztatni, még akkor is, ha a munkavállaló munkájára már nincs szükség, ha munkaköre átszervezés miatt megszűnt. Amennyiben a munkáltató ténylegesen nem tud a munkavállaló részére munkát biztosítani akkor a munkavállaló részére állásidőre járó bért kell fizetni, amennyiben a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetésére nincs lehetőség.

Amennyiben a gyermekgondozási segély időtartama lejárt és a munkavállaló vissza akar menni korábbi munkahelyére, de a munkáltató nem kívánja foglalkoztatni, akkor munkaviszonyát rendes felmondással - 30 nap figyelembevételével - megszüntetheti, de felmondását köteles megindokolni. Az indokolásból a felmondás okának világosan ki kell tűnnie. Vita esetén a felmondás indokának valóságát és okszerűségét a munkáltatónak kell bizonyítania. A felmondás indoka csak a munkavállaló képességeivel (gyenge szakismeret, gyakorlatlanság), a munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával (hanyag, lusta, rendszeresen késik, tiszteletlen), illetve a munkáltató működésével (létszámcsökkentéssel járó átszervezés) összefüggő ok lehet. (Mt, 89.§ (3) bek.)

nandy # 2009.10.29. 21:28

nincs felmondási védelem, hisz a gyermeked elmúlt hároméves, te pedig dolgozol, nem vagy fizetetlen szabin.

Lehner78 # 2009.10.29. 16:02

Tisztelt Szakértők!

Segítséget kérnék GYES mellett való munkavégzéssel kapcsolatban.
Kisfiam tartós beteg, ezért a GYES-t három éves kora után is kapom. A munkahelyem visszavett dolgozni, de szervezeti átalakulás miatt el akarnak dec.15-től küldeni!
Ezúton érdeklődnék, hogy a munkáltató rendelkezhet-e így, legjobb tudomásom szerint felmondási fédelem alatt állok?
Kérem adjank tanácsot!

Köszönettel:L.Melinda

nandy # 2009.10.29. 11:49

Szerintem nem ártana neked is ügyvédet fogadni, aki "helyrerakná" a kollégáját...

panna18 # 2009.10.29. 11:45

Kedves Nandy!

Köszönöm a gyors választ.
Igen, felhatalmazást a német ügyvezetőtől kapott, őket is folyamatosan nyaggatom, de a kedves ügyvéd valamilyen kifogást mindig talál.
Felhívtam a figyelmét a felmondáskor, hogy védett vagyok, erre volt a válasza, hogy rendőrséghez fordul, bűncselekményt követtem el stb. Én csak figyelmeztettem, mi lett volna ha beperlem. Másik kolláganőmnek is gyes alatt mondott fel, a bíróság mindent neki ítélt, mégse kap semmit már a legfelsőbb bíróságnál tartanak. Ideje, rengeteg pénze ment rá. Úgy gondoltam értelmesen meg lehet vele beszélni, tévedtem. Peren kívüli megegyezésben még reménykedhetek?
Milyen büntetést kaphat a kamarától? Érdemes ezzel foglalkozni vagy csak magamnak ártok?
Köszönöm

kovkoni # 2009.10.29. 09:51

Az álláskeresés már folyamatban van egy ideje, de a baj az, hogy találni nem olyan könnyű, főleg itt.
Köszönöm a segítséget.

nandy # 2009.10.29. 09:41

panna18:

Mint írtad, az ügyvéd csak kézbesítési megbízott. De nem ő gyakorolja a munkáltatói jogokat, így nem ő fogja aláírni az igénylésedet sem, hacsak nem kapott rá külön felhatalmazást.

De az valóban nonszensz, hogy nem akarja ellátni a munkáját, érdemes lenne panaszt tenni az Ügyvédi Kamaránál.

Azt írod: „Ezzel egyidőben megkaptam a felmondásomat is, amit nem fogadtam el, mert a szabadságaimat, felmondási időt, betegszabit nem volt hajlandó kifizetni.
Na, emiatt kellett volna 30 napon belül azonnal bírósághoz fordulni, ugyanis táppénzes időszak alatt védett vagy!

Az orvosi papírjaidat valóban nincs joguk elkérni, ha kétely merül fel a táppénz jogosultsággal kapcsolatban, az OEP-től kellett volna ellenőrzést kérniük.

nandy # 2009.10.29. 09:36

Nézd, a te döntésed az, hogy mit fogadsz el és mit nem.
Ha a cégtől pénzt szeretnél látni, lehet, hogy célszerű lenne egy ügyvédet megbízni. De ettől függetlenül szerintem te is akkor járnál a legjobban, ha közben állást keresnél magadnak, mert innen nem fogsz egyhamar pénzt kapni.

kovkoni # 2009.10.29. 09:23

Köszönöm a választ!
Az, hogy itt valami nem tiszta az nem is kérdés, sőt egyenesen bűzlik ez az egész.
A felszámolásra kerülő cégben már nem is dolgozik senki, csak a kismamák (azt hiszem 3-an vagyunk), mert a mi munkavisznyunkat rendezni problémás, arról nem is beszélve, hogy mindannyian szereztünk magunknak egy hatalmas nagy fekete pontot, hogy elmertünk jönni szülni.
Azt pl nem is írtam, hogy ahhoz a céghez, amit nemrég alapítottak (kimentették amit lehetett), felvettek volna október elején, de olyan feltételekkel, amit nem tudtam elfogadni - 3 hónap próbaidőt szabtak, illetve azonnali munkába állást. Az alig 3 éves gyerekemet meg tegyem ahova akarom. Két hetet kértem, amíg a gyerkőc elkezdi az ovit, de nem kaptam, a próbaidőből pedig nem engedtek.
Ezek után pedig következett ez a tenisz labda effektus, passzolgatnak ide-oda, de érdemi választ senkitől nem kapok arra a kérdésre, hogy dec.4-én hova menjek.
Arról nem is beszélve, hogy a cég székhelye Miskolcról Budapestre változott, természetesen papíron, amiről semmilyen értesítést nem kaptam. Ez szabályos?

panna18 # 2009.10.29. 08:44

Sziasztok! A segítségeteket, tanácsotokat szeretném kérni. 2006-ban született első gyermekünk, még abban az évben a munkahelyem úgynevezett passzív állományba került, tehát nem maradt aktív dolgozója. Mivel külföldi tulajdonban van, egy ügyvéd lett a kézbesítési megbízott. 2009-re vártuk második babánkat, én ekkor már Gyesen voltam, de a terhességgel felmerülő problémák miatt kíirtak táppénzre. Ekkor írtam egy levelet a számomra ismeretlen ügyvédnek, hogy mi a helyzet. Kinyomoztam a telefonszámát, mert ő nem lépett velem soha kapcsolatba, az ügyvédi irodájában letagadtatta magát, a könyvelőt hibáztatta stb stb. Erre én a TB-hez fordultam, mert hiába az állam fizeti a táppénz 70%-át (akkor még), a munkáltató aláírása is szükséges ehhez és a TGYÁS-hoz is. Az ügyvéd mindenáron orvosi papírokat akart (amihez semmi joga nincs), a háziorvosom levélben tájékoztatta. 5 hónap elteltével a TB-s, német kolléganőm nyaggatására aláírta a szükséges papírokat, de, hogy még rúgjon belém egyet, elkeverte az összes táppénzes papíromat, így a pár napos babámmal rohangálhattam értük. Hangsúlyozom, ekkor már 5 hónapja semmilyen ellátást nem kaptam. Ezzel egyidőben megkaptam a felmondásomat is, amit nem fogadtam el, mert a szabadságaimat, felmondási időt, betegszabit nem volt hajlandó kifizetni. Felhívtam, hogy jogi útra terelem az ügyet, erre válaszul levélben tájékoztatott, hogy szerinte bűncselekményt követtem el, jogtalanul voltam táppénzen. Erre persze elküldtem az orvosi papírjaimat, amiben persze csak hibákat keresett. Olvashatatlan a kismamakönyvem, nem látszik a dátum, tehát mondvacsinált kifogások. Most ott tartok, hogy letelt a 24 hét és a GYED igénylésemet is alá kellene írnia, amit természetesen nem tesz meg. Méltányossági kérelmet adtam be a TB-nek az előzmények miatt, most úgy néz ki megbírságolják, de ha ez lesz azt mondták, onnantól leáll az ügyem, mert pereskedni fog a TB és az ügyvéd. Azt gondolom, abszurd, hogy évekig adóztam, megvolt a munkaviszonyom és egy vadidegen aláírásán múlik a családom sorsa. Egy ügyvéd bármilyen jogsértést elkövethet? Előre is köszönöm.

panna18 # 2009.10.29. 08:42

Sziasztok! A segítségeteket, tanácsotokat szeretném kérni. 2006-ban született első gyermekünk, még abban az évben a munkahelyem úgynevezett passzív állományba került, tehát nem maradt aktív dolgozója. Mivel külföldi tulajdonban van, egy ügyvéd lett a kézbesítési megbízott. 2009-re vártuk második babánkat, én ekkor már Gyesen voltam, de a terhességgel felmerülő problémák miatt kíirtak táppénzre. Ekkor írtam egy levelet a számomra ismeretlen ügyvédnek, hogy mi a helyzet. Kinyomoztam a telefonszámát, mert ő nem lépett velem soha kapcsolatba, az ügyvédi irodájában letagadtatta magát, a könyvelőt hibáztatta stb stb. Erre én a TB-hez fordultam, mert hiába az állam fizeti a táppénz 70%-át (akkor még), a munkáltató aláírása is szükséges ehhez és a TGYÁS-hoz is. Az ügyvéd mindenáron orvosi papírokat akart (amihez semmi joga nincs), a háziorvosom levélben tájékoztatta. 5 hónap elteltével a TB-s, német kolléganőm nyaggatására aláírta a szükséges papírokat, de, hogy még rúgjon belém egyet, elkeverte az összes táppénzes papíromat, így a pár napos babámmal rohangálhattam értük. Hangsúlyozom, ekkor már 5 hónapja semmilyen ellátást nem kaptam. Ezzel egyidőben megkaptam a felmondásomat is, amit nem fogadtam el, mert a szabadságaimat, felmondási időt, betegszabit nem volt hajlandó kifizetni. Felhívtam, hogy jogi útra terelem az ügyet, erre válaszul levélben tájékoztatott, hogy szerinte bűncselekményt követtem el, jogtalanul voltam táppénzen. Erre persze elküldtem az orvosi papírjaimat, amiben persze csak hibákat keresett. Olvashatatlan a kismamakönyvem, nem látszik a dátum, tehát mondvacsinált kifogások. Most ott tartok, hogy letelt a 24 hét és a GYED igénylésemet is alá kellene írnia, amit természetesen nem tesz meg. Méltányossági kérelmet adtam be a TB-nek az előzmények miatt, most úgy néz ki megbírságolják, de ha ez lesz azt mondták, onnantól leáll az ügyem, mert pereskedni fog a TB és az ügyvéd. Azt gondolom, abszurd, hogy évekig adóztam, megvolt a munkaviszonyom és egy vadidegen aláírásán múlik a családom sorsa. Egy ügyvéd bármilyen jogsértést elkövethet? Előre is köszönöm.

nandy # 2009.10.29. 08:36

Kamilla:

Főszabály szerint az ellátások alapja az igénylés évét megelőző évben elért jövedelem.
Ha 2009-ben igényelsz táppénzt, TGYÁS-t, akkor annak alapja a 2008. évi jövedelem lenne - ami számodra kedvezőbb. Ezért érdemes lenne a szülés előtt 28 nappal TGYÁS-t kérni. Ha 2010-ben kérnéd, akkor csak a havi 140.000,-Ft alapján kapnád.

A GYED alapja mindenképp a 2009-es jövedelem.

nandy # 2009.10.29. 08:33

A táppénz időszaka alatt felmondási védelem alatt állsz. Kivéve akkor, ha még a táppénz előtt megkapod a felmondást. A felmondási védelem időszaka alatt is lehet közölni a felmondást, de az nem kezdődhet el a védelmi időszak alatt.
Ha felszámolásra kerül a cég, akkor a kéviselői, munkáltatói stb. jogok a felszámolóhoz kerülnek.
De ha még nincs felszámolás alatt a cég, akkor a banknál hiába érdeklődsz. VAlami nem tiszta...

kovkoni # 2009.10.28. 18:36

Köszönöm a választ, továbbiakban annyit kérdeznék még,ha én a 30 napon belül eljövök táppénzre (pl. kiderül, hogy babát várok), akkor mi történik, felmondhatnak nekem?

A másik, ami nem tiszta még, hogy egy felszámolás alá kerülő cégnél a munkáltatói jogkör átkerül a felszámolást kérő bank, vagy felszámoló kezébe, vagy gyakorolhatja továbbra is cég tulajdonosa/ügyvezetője stb. Ezzel végülis arra szeretnék rákérdezni, hogy miért nem adnak felvilágosítást a cégnél a munkaviszonyomat érintő kérdésekre, miért a bank alkalmazottait kell megkeresnem. Ez normális dolog?

Köszi előre is, kovkoni