GYED,GYES, táppénz


anne01 # 2012.08.24. 19:14

mona30

Segíts magadon azzal, hogy megszakítod a táppénzedet és kérsz még legalább két nap szabadságot, ha van még, és a családi kedvezményt is megigényled.

mona30 # 2012.08.25. 05:21

Sajnos nincs már szabadságom,mielőtt eljöttem táppénzre kivettem mindet.Kérjem meg a munkahelyem,hogy mivel csak ilyen kevés nap hiányzik,vegyenek vissza kb.1 hétre dolgozni?Ha ez így marad és esetleg nem vennének vissza,a gyedem is ilyen kevés lesz,vagy azt máshogy nézik?2011-ben a br.bérem 110.000.volt 2012-ben br.122.900.-.
A családi kedvezményt év elején mikor visszamentem dolgozni,kértem a kisfiamra.A táppénznél is számít?Ha igen akkor nem kellene,hogy többet utaljanak?Csak 23.000.ft-ot kaptam majdnem 1 hónap táppénzre.Illetve a magzatra is kérhetem?Ha igen ezt hol kell megtennem?
Előre is köszönöm válaszát.

ildikogeder # 2012.08.25. 17:09

Tisztelt Szakértők!!

Érdeklődni szeretnék h.kismama vagyok munka nélküli márciustól januárban fogok szülni és a gyes alanyi jogon jár-e még és azt a gyermek 3 éves koráig kapom a születésétől ha meg igénylem??köszönöm a választ.Ildikó

ildikogeder # 2012.08.25. 17:09

Tisztelt Szakértők!!

Érdeklődni szeretnék h.kismama vagyok munka nélküli márciustól januárban fogok szülni és a gyes alanyi jogon jár-e még és azt a gyermek 3 éves koráig kapom a születésétől ha meg igénylem??köszönöm a választ.Ildikó

anne01 # 2012.08.26. 10:36

ildikogeder,

Igen.

PPReni # 2012.08.27. 12:05

Tisztelt Szakértők!
Segítséget szeretnék kérni Önöktől. Jelenleg GYED-en vagyok a kisfiammal, mely 2013 április 17-én jár le. Utána ugye a GYES-re leszek jogosult. 2008 decembere óta határozatlan szerződéssel dolgozok egy kft-nél. Br. 140 000 Ft munkabérrel.
Második gyermeket tervezünk a férjemmel. Arra lennénk kíváncsiak, hogyan járnánk jobban anyagilag, ha a gyermek:
1.gyes alatt születne? (A GYED alatt már biztosan nem szülök, hiszen nem fér már bele az időbe.) Ebben az esetben a szülés előtt vissza kellene mondanom a gyes-t, és kivenni a szabadságaimat a szülésig?
2.Vagy meg kellene várni a gyes végét, és utána 1 vagy 2 hónapra szülni? Szintén a szabadságomat tölteném le, illetve, ha kell táppénzre mennék közvetlen a szülés előtt.
Azt szeretnénk, ha munkabérem után kapnám a gyed-et, nem a gyed-ből számolnák ki a második gyerek utáni járandóságomat.
Várom mihamarabbi válaszukat!
Tisztelettel: PPReni

thimyke # 2012.08.27. 19:21

T. Szakerto!

Azt szeretnem megtudni, h 28 nappal a kiirt szulesi datum elott kotelezoen csak terhessegi allomanyba kerulhetek, vagy tappenzre (betegallomanyba) is mehetek?
A valaszt elore is koszonom!

Hanna2010 # 2012.08.27. 21:17

Tisztelt Szakértők!

Olyan kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy kislányom szeptember 5.-én lesz két éves. 10.-től bölcsődébe megy. Úgy terveztük, hogy én szeptember 6.-tól igényelném a gyest, mellette pedig 6 órában vissza mennék dolgozni a munkahelyemre. Főnökömmel már kb. egy hónapja próbáltam felvenni a kapcsolatot, hogy megbeszéljük a dolgokat, de általában nem volt elérhető, vagy nem ért rá, mindig volt valami kifogása. A mai napon (aug. 27.-én) végre sikerült beszélnem vele és egy olyan döntést hozott, ami rám nézve nem éppen kedvező. Úgy döntött, hogy 4 órába menjek vissza és a gyed alatt összegyűlt szabadságot pedig ki kell vennem, mielőtt munkába állok. Arra a kérdésemre, hogy miért nem mehetek 6 órában vissza, azt a kérdést adta, hogy az a hölgy, akit a helyemre felvett, amíg én gyeden voltam, szintén napi 4 órát fog dolgozni. Tehát őt nem küldik el, hanem ketten fogjuk ledolgozni a 8 órát. Nagyon ledöbbentem, mert ilyenről még nem hallottam. Amint később megtudtam, őt nem határozott idejű szerződéssel vették fel a helyemre, hanem határozatlannal. Tehát ketten vagyunk ugyan arra a pozícióra. Kérdésem az lenne, hogy ez lehetséges-e. Indokolhatja azzal a munkáltatóm, hogy nem vesz vissza 6 illetve 8 órában, mert a másik hölgy is ugyanazt a munkát végzi mint én?

Válaszát előre is köszönöm

intentio # 2012.08.28. 07:31

thimyke

Betegállományba is mehet. Az Mt. úgy fogalmaz, hogy a szülési szabadságot lehetőleg a szülés várható időpontját megelőzően, 28 nappal kezdjék meg kiadni, azonban ez nem kógens (kötelező), hanem diszpozitív (eltérést engedő) norma, attól el lehet térni, azaz annak kiadása kezdődhet a szülés napjától is.

thimyke # 2012.08.28. 10:10

nagyon koszonom a gyors valaszt! szep napot kivanok! :)

zsabetti # 2012.08.28. 10:42

Kedves Fórumozók!

Augusztus 12-én üzemi baleset ért, leestem a létráról, eltört a lábam, így 6 hét betegállományra kényszerültem.
Miután a ház orvosi ügyelete felvette az adataimat és panaszomat, majd a betegszobába vittek (kerekesszékkel), a kihívott mentők vittek el a helyszínről. Másnap felhívott a munkaügyis, hogy telefonon egyeztessünk a jegyzőkönyvről, amit (állítólag!) megírtak, beszéltem a főnökömmel is, aki igen készségesnek és aggódónak tűnt, így gondoltam minden rendben lesz és megkapom a 100 % os táppénzt.
Már több mint 2 hét eltelt a történtek óta, viszont a jegyzőkönyvet még se nekem, sem másnak nem küldték el, az orvoshoz hiába megyek táppénz igazolásért, hisz míg nincs bejelentve a tb felé hogy ez munkahelyi baleset, a kívánt 1-es kód helyett csak 4-esre tud felvenni. Kérdésem az lenne, mennyi a határideje az iratok beküldésének és pontosan mik azok a nyomtatványok, amiket el kell juttatnia a tb-nek, ugyanis főnököm valamilyen céges papír hiányára hivatkozik, amit ha nem küld el az én igazolásaimmal, úgyis visszadobják, ezért ül rajta ennyi ideje.
Sajnos én még nem tudok személyesen ezügyben ide- oda szaladgálni, pedig ha tehetném, megtenném, de így csak az idegeimet őrlik.
Nem értem mi lehet az a céges nyomtatvány, ami hiányozhat, ha hiányzik, miért , és azt hogyhogy nem lehet pótolni...
Előre is köszönöm a segítségeteket :)

Emesi # 2012.08.28. 11:49

Kedves Fórumozók!
Jelenleg GYED-en vagyok, de szeptember 1-től megyek vissza dolgozni. Azt tudom, hogy le kell mondanom a GYED-ről, de a szabadságom letöltése után csak 6 órában fogok dolgozni és mellette megigénylem a GYES-t. A kérdésem az lenne, hogy a GYES-t már szeptember 1-től kell igényelnem, vagy csak attól a dátumtól, mikor letelik a szabadságom és ténylegesen munkába állok?

szannika # 2012.08.28. 12:28

Kedves Joghoz értők!

Nekem egy elég speciális helyzetem van. Határozott időre szól a munkaszerződésem egy gyesen lévő személy helyettesítésére, immár 3. éve. Tanár vagyok, így június 31-től következő június végéig szól mindig a szerződésem. Sajna nem tudni, hogy a kismama mikor akar visszajönni, így elég bizonytalan minden év végém. Az érdekelne, ha teherbe esnék és mondjuk júniusig szülnék kötelesek-e állományban tartani vagy kirúghatnak? Kapok-e gyást, gyedet, gyest, ha június 31-vel megszűnik a szerződésem?
Mi történik akkor, ha a szerződésem lejárta után születik a baba és nem hosszabbítják meg..mert nem, vagy visszajön a volt helyére az előző kismama? Attól függetlenül megkapom én a juttatásokat?

Köszönettel

szannika

vales # 2012.08.28. 12:45

Tisztelt Szakértő!

Jelenleg Gyed-en vagyok 7 hónapos gyermekemmel. Angliába költözünk még idén, férjem ott kapott állást. Kérdésem az lenne, hogy a Gyed-et kapom e továbbra is a munkáltatómtól vagy fel kell mondanom?

Vales

mo-nika83 # 2012.08.28. 13:41

Tisztelt Szakértő/k!
Problémám a következő:jelenleg gyeden vagyok a 22 hónapos gyermekemmel, szeptember végére(27)várom a második babámat. Véletlenül megtudtam, hogy a munkáltatóm aug.31-én az összes dolgozójának felmond, visszaadja a vállalkozását, megszűnik a cég(EV volt).NEKEM, ÉS A TÖBBI DOLGOZÓNAK MÉG NEM MONDTAK SEMMIT!!! A könyvelőtől tudok mindent, de senkit nem értesítettek, pedig már csak 3 nap van addig. Ez így szabályos? Jár nekem végkielégítés? Mennyi szabadság jár nekem, illetve mennyit kell kifizetni számomra? Nem kellett volna x nappal hamarabb értesíteni a dolgozókat? Nekem milyen pénz fog így járni? Úgy tudom, szülés napján biztosítottnak kell lennem ahhoz, hogy gyedre jogosult legyek, de ez már valószínűleg nem fog teljesülni.
Mik a lehetőségeim, mi a teendőm most? Vagy amíg nem értesítenek, ne tegyek semmit?
Köszönöm.

intentio # 2012.08.28. 14:07

zsabetti

Ha a munkáltatónál TB kifizetőhely nincs a baleseti táppénz iránti igényt a foglalkoztatónak 5 napon belül az igényt elő kell terjesztenie az EBSZSZ felé.

Ehhez csatolni kell:

Az OEP honlapjáról letölthető Foglalkoztatói igazolást (kitöltve, hitelesítve)

  • az orvosi igazolásait,
  • a Munkabaleseti jegyzőkönyvet,
  • az esetleges tanúk nyilatkozatait,
  • a fényképfelvételeket,
  • a kórházi zárójelentést, ambuláns lapot, (mentő) esetnaplót stb.

A fenti okmányok részbeni hiánya esetén is elő kell az igényt terjeszteni. Ez esetben az EBSZSZ köteles előleget megállapítani és végzésben okmánypótlási eljárást indítani.

Az orvos nyugodtan vegye 4-es kóddal táppénzre! Ez sem akadály! Az orvos jogszerűen 1-es kódot csak az ÜB elismerő határozat kézhezvételét követően használhat. Az ÜB elismerő határozatot az EBSZSZ hozza és megküldi Önnek, valamint a kezelőorvosnak.

Az Ön által hivatkozott "céges papír" számomra is értelmezhetetlen.

Az igényt jogszerűen nem lehet "visszadobni", azt el kell fogadni és okmánypótlási eljárást kell lefolytatni. (Lásd a Ket. rendelkezéseit és a vonatkozó OEP utasításokat.)

Ket: Közigazgatási törvény

EBSZSZ: Kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szerve (volt MEP, illetve REP)

A jegyzőkönyvről így ír a Munkavédelemről szóló Tv.

1993. évi XCIII. törvény
a munkavédelemről

64. § (1) A munkabalesetet és a foglalkozási megbetegedést - ideértve a fokozott expozíciós eseteket - be kell jelenteni, ki kell vizsgálni, és nyilvántartásba kell venni.

(4) A munkáltatónak a munkaképtelenséggel járó munkabalesetet haladéktalanul ki kell vizsgálnia, és a kivizsgálás eredményét munkabaleseti jegyzőkönyvben kell rögzítenie. A munkaképtelenséget nem eredményező munkabaleset körülményeit is tisztázni kell, és annak eredményét nyilvántartásba kell venni.

(5) A munkáltató köteles a súlyos munkabalesetet a munkavédelmi hatóságnak [84. § (2) bekezdés] azonnal bejelenteni.

66. § (1) A sérült, illetőleg a balesetet észlelő személy köteles a balesetet a munkát közvetlenül irányító személynek haladéktalanul jelenteni.

(2) A munkáltatónak minden bejelentett, illetve tudomására jutott balesetről meg kell állapítania, hogy munkabalesetnek tekinti-e. Ha nem tekinti munkabalesetnek, akkor erről és a jogorvoslat lehetőségéről (68. §) a sérültet, halálos baleset esetén a hozzátartozót értesítenie kell.

68. § (1) Ha a sérült a munkáltatónak a munkabaleset bejelentésével, kivizsgálásával kapcsolatos intézkedését vagy mulasztását, továbbá ha az érintett munkavállaló a foglalkozási megbetegedés és fokozott expozíciós eset bejelentésének elmulasztását sérelmezi, a területileg illetékes munkavédelmi hatósághoz fordulhat.

anne01 # 2012.08.28. 19:43

vales

Ha külföldön vagy, akkor is jár a gyed. Gyessel már más a helyzet.

anne01 # 2012.08.28. 19:48

szannika

Pénzbeli ellátások igénylésének alapvetően két feltétele van:
a megelőző két évben legalább 365 nap biztosításban töltött idő,
és aktuális biztosítási jogviszony.
A két feltételnek együtt kell teljesülnie.
Ha megszűnik a szerződésed, akkor a biztosítási jogviszonyod is megszűnik és anélkül csak a gyes járhat.

Fricike05 # 2012.08.28. 19:50

Tisztelt Szakértők!

Ha 8 órában dolgozok, és nyugdíjas Édesanyám vigyáz a gyermekemre (1 éves elmúlt, de nincs még 3), igénybe veheti a GYES-t? Megkapja ilyenkor a teljes nyugdíját? Ha igen, kell adózna, illetve vonnak-e nyugdíjjárulékot az Ő esetében is a GYES-ből? Nagyon köszönöm a válaszokat előre is!

anne01 # 2012.08.28. 20:59

Fricike05

  1. igen
  2. igen
  3. nincs sem adó, sem nyugdíjjárulék

http://www.allamkincstar.gov.hu/…ozasi_segely

intentio # 2012.08.29. 06:24

anne01 és vales

Az én legjobb tudomásom szerint:

Ha az anya Magyarországon rendelkezik munkaviszonnyal és GYED-re jogosult, de élettársa Németországban folytat keresőtevékenységet és a család életvitelszerűen Németországban tartózkodik, akkor Németország rendelkezik joghatósággal.

Amennyiben az anya már kapja Magyarországon a GYED-et és a fentiek később, de a GYED folyósítása alatt kiderülnek a GYED folyósítását határozattal fel kell függeszteni. (Lásd: OEP Állásfoglalás, 2007. január)

OEP állásfoglalás 2007. január

Németországban élő magyar állampolgár GYED-ellátásának felfüggesztésével kapcsolatban

A levélíró Magyarországon rendelkezik munkaviszonnyal és GYED-re jogosult.

A levélíró élettársa Németországban folytat keresőtevékenységet, és ebből kifolyólag ő Németországban jogosult családi ellátásokra. A hölgy nyilatkozata alapján a család életvitelszerűen Németországban tartózkodik.

A Szociális biztonsági rendszereknek a Közösségen belül mozgó munkavállalókra, önálló vállalkozókra és családtagjaikra történő alkalmazásáról szóló 1408/71/EGK rendelet családi ellátásokat koordináló VII. fejezetében foglaltak alapján, amennyiben olyan helyzet áll fenn, hogy a szülők keresőtevékenységükből fakadóan az Európai Gazdasági Térség két különböző tagállamából jogosultak családi ellátásra, akkor a családi ellátás kifizetésére joghatósággal bíró tagállamot a gyermek lakóhelye jelöli ki.

Tekintettel arra, hogy a 1408/71/EGK rendelet alkalmazásában a GYED családi ellátásnak minősül, illetve arra, hogy a levélíró esete az előző bekezdésben leírt helyzetet tükrözi, a Magyar Államkincstár (MÁK), mint a családi ellátások koordinálását végző összekötő szerv felhívta a kifizetőhelyként működő munkáltató figyelmét arra, hogy a levélíró esetében – tekintettel a gyermeknek a mellékelt nyilatkozat szerinti lakóhelyére – a családi ellátások folyósítására elsősorban Németország rendelkezik joghatósággal, így a GYED folyósítását fel kell függeszteni. A MÁK egyúttal az addig folyósított családi pótlék folyósítását határozatával felfüggesztette. A munkáltatónak is határozatot kell hozni a GYED felfüggesztéséről.

Budapest, 2007. január

Tény, hogy az állásfoglalás kiadása óta hatályba lépett a 883/2004/EK a 987/2009/EK rendelet, azonban álláspontom szerint ez a rész nem változott.

A családi ellátások koordinálását végző szerv Magyarországon a Magyar Államkincstár. Akinek tehát EU-s jogszabályt érintő családtámogatási ügye (családi pótlék, GYED, GYES) van annak célszerű a Magyar Államkincstár Nemzetközi kapcsolatok Osztályát személyesen fel, vagy írásban megkeresni, mivel ezzel országosan, központosítva Ők foglalkoznak, így egy konkrét esetben teljeskörű tájékoztatást is ők tudnak adni.

(Magyar Államkincstár Budapesti- és Pest Megyei Igazgatóság Nemzetközi Kapcsolatok Osztálya 1139. Budapest Váci út 71. Tel: 06-1-452-2910)

Fricike05 # 2012.08.29. 08:51

Tisztel anne01!
Nagyon szépen köszönöm a választ!

nikee24 # 2012.08.29. 10:29

Kedves Szakértők!

A következőben kérném a segítséget! Jelenleg gyeden vagyok 1. gyermekemmel szept 6ig! A kistestvér 2013 márc 25re várható. Mivel járok anyagilag a legjobban,illetve járható-e ez az út: szeptember 7től kivenném a felgyülemlett 43 nap szabimat,majd táppénz,szüléstől tgyás, majd gyed. Ilyenkor mit miből fognak számolni? A cégemnél 2009 febr 3óta vagyok,2010. Márc 1től táppénzem voltam veszélyeztetettként,a szerződésem határozatlan idejű. Járható út lehet-e a szabi-táppénz-tgyás-gyed, és a munkáltatóm köteles-e kiadni a szabijaimat,ha így kérem? Az első gyerek előtti bérem bruttó 152ezer volt,így max gyedet kaptam.

Köszönöm a választ előre is!

Netti1984 # 2012.08.29. 12:29

Kedves Szakértők!

Megoldást keresek egy elég összetett problémámra. Ráadásul az idő is szorít. Márciustól tértem vissza Gyedről(fiz.nélk.szab-ról)dolgozni. Munkaviszonyom viszont megszűnik szeptember 15-én(kiszervezték a pozíciómat) és most derült ki, hogy várandós vagyok, ráadásul veszélyeztetett vagyok császármetszés és méhen kívüli terhességeim miatt. Most viszont váratlanul összejött a baba.
Kiadta a munkáltatóm a szabadságokat,július 15-től már a felmondási időmet töltöm papíron, azután fogom megigényelni még csak a gyest, ami március 2013.20-ig jár. A baba viszont áprilisba fog érkezni. Menjek gyes után munkanélkülire amíg nem szülök meg?
2008 óta voltam ennél a cégnél, 2010 márciusba szültem. Jogosult leszek így gyedre, tgyásra 2 évig? Táppénz nem jöhet szóba?
Összegben fog változni a Tgyásom,gyedem az első babánál számolthoz képest? Tudok esetleg növelni rajta?

Várom mielőbbi válaszukat

levendula66 # 2012.08.29. 12:45

T. Szakértők!
Azt mondták nekem, hogy a veszélyeztetett táppénz mértéke 50%, a rendes betegállományé 60%? Így van ez? Köszönöm