GYED,GYES, táppénz


Dödölle1 # 2012.02.07. 10:45

an_gyal # e-mail 2012.02.07. 08:22 Tisztelt Szakértő
Azt szeretném tudni hogy én közalkalmazottként jöttem el gyedre. Azt az információt kaptam hogy a gyeden lévőknek is meg kéne kapniuk a kompenzációt automatikusan azonban ma reggel szembesültem azzal hogy 4 ezer forinttal kevesebb pénzt kaptam. Hol tudok panaszt benyújtani illetve visszamenőleg igényelni, ugyanis nekem a munkáltatóm a kifizető hely.
Tisztelettel
Angyal Éva

A kompenzáció nem autómatikus, azt kérni kell a folyósító szervtől, ami lehet a munkahelyi TB kifizetőhely, vagy az Egészségbiztosítási Pénztár!

Nyomtatvány az OEP honlapján található. Ennek a hátoldalán talál egy részletes tájékoztatást is.

A nyomtatvány neve: Nyomtatványok kifizetőhelyek részére

Nyilatkozat és Változás bejelentés a terhességi-gyermekágyi segélyben és a gyermekgondozási díjban részesülők 2012. évi adó változások ellentételezésére szolgáló jövedelempótlékának igénybevételéhez

A nyomtatvány és a tájékoztató megtekintéséhez kattintson ide:

http://www.oep.hu/portal/page?…

Majd a csúszkán menjen lefelé a következő szövegig:

Nyomtatványok kifizetőhelyek részére

Az ez alatti első hiper hivatkozásra (linkre) kattintva feljön a nyomtatvány és a tájékoztató.

Kitöltési útmutató a terhességi-gyermekágyi segélyben és a gyermekgondozási díjban részesülők 2012. évi adó változások ellentételezésére szolgáló jövedelempótlékának igénybevételéhez kitöltendő nyomtatványhoz

A Nyilatkozatot két példányban, a kitöltési útmutató alapján kell kitölteni, különös figyelemmel arra, hogy az ellátást folyósító szerv a
Nyilatkozatban foglaltakat akkor tudja figyelembe venni és a jövedelempótlékot megállapítani, ha a kitöltött Nyilatkozatot Ön, mint Nyilatkozó legkésőbb 2012. május 31-ig illetve visszamenőleges igényérvényesítés esetén 2012. július 31-ig a folyósító szerv rendelkezésére bocsátja.

A jövedelempótlék a Nyilatkozat fenti időpontokat követő benyújtása esetén csak a benyújtást követő hónap 1. napjától folyósítható, visszamenőlegesen nem érvényesíthető.

A folyósító szerv a másolaton igazolja az első példány átvételét, és azt az irattározási szabályainak megfelelően megőrzi.

A Nyilatkozat I. blokkjának 1. pontjában csak abban az esetben jelölheti meg az igen választ, ha 2011. évre vonatkozóan ténylegesen igénybe vette az adójóváírást, függetlenül attól, hogy havonta vagy az adóbevallás benyújtásakor egy összegben érvényesítette.

A Nyilatkozat I. blokkjának 2. pontjában abban az esetben jelölheti meg az igen választ, ha a családi kedvezményt 2012-ben ténylegesen Ön veszi igénybe.
A Nyilatkozat I. blokkjának 4. pontját úgy kell kitöltenie, hogy annyi kedvezményezett eltartottat jelöljön meg, ahány után ténylegesen Ön veszi igénybe a családi kedvezményt 2012-ben.

A Nyilatkozat I. blokkjának 5. pontjában nem csak a kedvezményezett eltartottakat, hanem valamennyi eltartott nevét adóazonosító jelét és TAJ számát jelölje meg.

A Nyilatkozat tartalmát érintő, a jövedelempótlék megállapításánál irányadó adatok változása esetén a Nyilatkozó köteles megváltozott tartalommal változás bejelentés céljából új nyilatkozatot tenni.

A Változás bejelentés során az I. Blokkban ne csak azokat a rovatokat töltse ki, amelyekben változás történt, hanem a teljes I. Blokkot, tehát azokat a rovatokat is, amelyekben változás nem állt be, de eredeti Nyilatkozatában tartalmazott adatot, jelölést.

A Nyilatkozat II. Blokkját Változás bejelentés esetén szintén töltse ki és írja alá, mert a változás bekövetkezése napjának feltüntetése és aláírás nélkül a Változás bejelentés érvénytelen.

A jogalap nélkül felvett jövedelempótlék összegét Ön köteles a folyósító szerv által kiadott visszafizetésre kötelező határozat kézhezvételét követő 90 napon belül egy összegben visszafizetni.
Ön nem jogosult jövedelempótlékra ha

  1. 2011. évre vonatkozóan adójóváírást nem vett igénybe vagy,
  2. családi kedvezményt 206 250 forintot elérően vagy azt meghaladóan érvényesít 2012-re vonatkozóan.

Családi kedvezményre jogosult:

A családi kedvezmény érvényesítésére az a magánszemély jogosult, aki a családok támogatásáról szóló törvény szerint gyermekre tekintettel családi pótlékra jogosult. A nyilatkozat kitöltésekor vegye figyelembe, hogy Ön akkor is családi pótlékra jogosultnak minősül, ha a családi pótlékot nem Ön, hanem az Önnel és a gyermekkel egy háztartásban élő másik szülő igényelte az azt folyósító szervtől, vagy - a jogosultság ellenére - azt bármely okból egyikőjük sem igényelte.

(Családi pótlékra való jogosultsága ellenére családi kedvezmény érvényesítésére nem jogosult az a magánszemély, aki a családi pótlékot a gyermekotthonban nevelt vagy szociális intézményben elhelyezett gyermekre (személyre) tekintettel a gyermekotthon vagy a szociális intézmény vezetőjeként, illetve a javítóintézetben nevelt vagy a büntetés-végrehajtási intézetben lévő, gyermekvédelmi gondoskodás alatt álló gyermekre (személyre) tekintettel a javítóintézet igazgatójaként vagy a büntetés-végrehajtási intézet parancsnokaként kapja.)

A családi kedvezmény érvényesítésére jogosult továbbá a várandós nő és vele közös háztartásban élő házastársa - a várandósság időszakában (a magzat fogantatásának 91. napjától megszületéséig) - , a családi pótlékra saját jogán jogosult gyermek (személy), a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély.

A
családi pótlékra saját jogán jogosult gyermek (személy), és a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély azzal a kitétellel, hogy az említett jogosult és a vele közös háztartásban élő hozzátartozói közül egy - a döntésük szerinti - minősül jogosultnak.

A családi kedvezmény érvényesítésére jogosult még bármely EGT-állam jogszabálya alapján családi pótlékra, rokkantsági járadékra, vagy más hasonló ellátásra jogosult magánszemély is.

Eltartott: Eltartottnak minősül a kedvezményezett eltartottakon túl a családi pótlékra már nem jogosító tanuló, hallgató is mindaddig, ameddig őt is figyelembe veszik a testvérei után járó családi pótlék összegének megállapításánál, tehát aki közoktatási intézmény tanulója vagy felsőoktatási intézményben első felsőfokú szakképzésben, első alapképzésben, első mesterképzésben vagy első egységes, osztatlan képzésben részt vevő hallgató és rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik.

Kedvezményezett eltartott meghatározásához: Kedvezményezett eltartott az, akire tekintettel a családok támogatásáról szóló törvény szerint családi pótlékot folyósítanak, a magzat a várandósság időszakában - fogantatásának 91. napjától megszületéséig -, továbbá aki a családi pótlékra saját jogán jogosult, valamint a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély.

A Nyilatkozat I. Blokkját a Nyilatkozat első benyújtásakor, és a változás bejelentések alkalmával is ki kell töltenie, majd alá kell írnia. Aláírás nélkül a Nyilatkozat érvénytelen. Változás bejelentés esetén a II. Blokkot is írja alá. A III. Blokkban található záradék aláírásáról se feledkezzen el sem az első Nyilatkozat, sem a változás bejelentésekor!

FONTOS, hogy ezt a Nyilatkozatot Ön a 2012. évi adóváltozásoknak a terhességi-gyermekágyi segély/ gyermekgondozási díjban részesülők körében történő jövedelempótlék megállapításához adta. EZ A NYILATKOZAT NEM HELYETTESÍTI A CSALÁDI KEDVEZMÉNY ÉRVÉNYESÍTÉSÉRE SZOLGÁLÓ ADÓELŐLEG-NYILATKOZATOT!

Dödölle1 # 2012.02.07. 11:17

Vikyss # e-mail 2012.02.07. 10:02 Kedves Szakértő!

2010 decemberében szültem és 2011 év közepétől vagyok GYED-en. Most a 2012. január havi GYED-em majdnem 10.000 Ft-al kevesebb mint az eddigiek. Eddig kb. 54-55.000 GYED-et kaptam. A kérdésem,hogy ez az összeg marad ugyanennyi vagy kaphatom a régi összeget? Kell-e ehhez valamiféle nyilatkozat, kérvény? Válaszát előre is köszönöm!

Vikyss

Ha a jogszabályi feltételeknek megfelel Ön is kaphat kompenzációt. Ennek módjáról, feltételeiről lásd az előző hozzászólásomat.

kissroland # 2012.02.07. 11:24

Tisztelt Cím!

Feleségem szülés előtti fizetése 175.000 forint volt, így tavaly a maximális (bruttó 109.200 Ft -> nettó 88.190 Ft) GYED-et kapta. Úgy számoltuk, hogy idén a 175.000*70% alapján bruttó 122.500 forint a GYED-e és abból 90.650 forintot kellene kapnia. Erre a MÁK január hónapra a maximális (bruttó 130.200 Ft -> nettó 96.350 Ft) GYED-et utalta feleségemnek.

Kihez kell/lehet fordulni ez ügyben?
Mert amint rájönnek, hogy (már megint) rosszul számoltak, jövőre küldik majd a levelüket, hogy többet fizettek mint kellett volna. Ha a következő 5 hónapban is elszámolják, akkor az ~30.000 forint...

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel:
Kiss Roland

U.i.
Legszívesebben a MÁK-nak írnék, hogy páros lábbal rúgják ki az ügyintézőt, mert a korábbi években mindig vétettek valamilyen hibát...

Dödölle1 # 2012.02.07. 12:29

Gizimama # e-mail 2012.02.06. 14:05 T.Szakértő!

23 hetes várandós vagyok, a munkám jellegénél fogva, a szülésig táppénzen.A munkahelyem, ahol egy munkaerő-kölcsönző cégen keresztül álltam alkalmazásban, időközben megszűnt.
Kérdésem:táppénzt kapom-e tovább, és jogosult leszek-e GYED-re, GYES-re?

Köszönöm

Nem, az un. "passzív táppénz" intézménye 2011-ben megszűnt, azaz ha a munkaviszonya megszűnik azt követően nem kaphat táppénz ellátást.

GYES-re mindenki alanyi (állampolgári) jogon jogosult a szülés napjától, igényelni a MÁK Cst. Irodától kell.

A GYED munkaviszonyhoz kötött ellátás, azaz -főszabály szerint- ha nincs a szüléskor biztosítási jogviszonya (ez csak az egyik feltétel a kettő közül) nem jogosult sem THGY, sem GYED ellátásra.

Dödölle1 # 2012.02.07. 13:23

kissroland # e-mail 2012.02.07. 12:24 Tisztelt Cím!

Feleségem szülés előtti fizetése 175.000 forint volt, így tavaly a maximális (bruttó 109.200 Ft -> nettó 88.190 Ft) GYED-et kapta. Úgy számoltuk, hogy idén a 175.000*70% alapján bruttó 122.500 forint a GYED-e és abból 90.650 forintot kellene kapnia. Erre a MÁK január hónapra a maximális (bruttó 130.200 Ft -> nettó 96.350 Ft) GYED-et utalta feleségemnek.

Kihez kell/lehet fordulni ez ügyben?
Mert amint rájönnek, hogy (már megint) rosszul számoltak, jövőre küldik majd a levelüket, hogy többet fizettek mint kellett volna. Ha a következő 5 hónapban is elszámolják, akkor az ~30.000 forint...

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel:
Kiss Roland

U.i.
Legszívesebben a MÁK-nak írnék, hogy páros lábbal rúgják ki az ügyintézőt, mert a korábbi években mindig vétettek valamilyen hibát...

Keresse a MÁK Illetményszámfejtési Iroda irodavezetőjét és kérje meg, hogy ellenőriztesse a kiutalt ellátás összegét (helyességét).

Kati0929 # 2012.02.07. 13:39

Tisztelt Szakértő.

3. gyermekünkkel vagyok várandós. Szerződés szerinti fizetésem: br. 196000 Ft. Első gyermek 2008.07.12-én született, második gyermekünk: 2010.04.26-án. Harmadik gyermekünk várhatóan 2012.13.2-én születik meg. Mindkét esetben gyed-be született/tik bele a kistesó. Az lenne a kérdésem, hogy most is a szerződés szerinti bérem, de max. a min.bér 2-szerese lesz az ellátások alapja? Tehát kb. ugyan annyi tgyásra és gyedre számíthatok, mint a 2. gyermekemnél? Ez a sok változás már kissé összezavart minket és elvesztettük a fonalat.
És pontosan összegre meg tudná mondani, hogy mennyi is lesz a tgyás és a gyed?

ELőre is köszönöm!
Katalin

Dödölle1 # 2012.02.07. 14:01

Man0ka # e-mail 2012.02.06. 12:50 Kedves Szakértő!

Az alábbi kérdésben szeretnék tanácsot kérni:

Még szülés előtt lejárt a munkaszerződésem, így passzív táppénzre kerültem. Amikor ez is lejárt munkanélküli lettem és álláskeresési járadékot kaptam. Szülés után megkaptam a tgyást és utána a passzív gyedet is. Most ez is lejárt. Ma a munkanélküli központban azt mondták, hogy döntsem el, hogy nyílvántartásba vegyenek-e vagy a gyest kérem. Nem értem, hogy ha a gyes alanyi jogon jár és gyes mellett lehet dolgozni, akkor most, hogy nincs munkám miért kéne lemondanom róla? Illetve mi alapján döntsem el, hogy melyiket kérem?
Válaszokat előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
Manóka

Az Flt szerint: 29. § (1) Szüneteltetni kell az álláskeresési járadék folyósítását, ha az álláskereső

  1. a terhességi gyermekágyi segélyre, gyermekgondozási díjra, illetőleg gyermekgondozási segélyre való jogosultságának megállapítását jelenti be.

Egyidejűleg tehát nem kaphat álláskeresési járadékot és GYES ellátást. Célszerű az összeg szempontjának figyelembevételével választania.

Dödölle1 # 2012.02.07. 14:45

sissy074 # e-mail 2012.02.06. 09:38 Tisztelt fórumozók!
Jelenleg GYED-en vagyok,munkáltatóm nem kifizetőhely így az OEP-től kapom a pénzem.Kérdésem az,hogy a családi adókedvezményhez a nyomtatványt a munkáltatómnak kell aláírni vagy az OEP-nek?
Köszönöm a választ előre

A nyilatkozat kitöltése és aláírása az Ön feladata, azt, ha a munkáltatónál nincs kifizetőhely az OEP (helyesen Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szerve)részére kell benyújtania.

Csontgizi # 2012.02.07. 16:37

Tisztelt Szerkesztők!
1956-ban született közalkalmazott nő vagyok. A nők kedvezményes nyugdíjához hiányzó éveimet a születendő unokám után járó GYED és GYES igénybevételével szeretném növelni. A kérdésem az, hogy jogosító időnek számítanak-e ezek az évek a nők 40 éves öregségi nyugdíjához?

Köszönettel!

Szeben72 # 2012.02.07. 17:25

T.Cím!

2010. decemberében szültem. Előtte folyamatosan a közszférában dolgoztam, jelenleg fizetés nélküli szabin vagyok. A Tgys és a Gyed megállapításánál 256000 Ft bruttó átlagkeresetet vettek figyelembe, így a Gyedem (2010.05. hótól)br.109200 Ft volt, amiből megkaptam kb 88 ezret.
A kalkulátor szerint 2012. januártól járna a br. 130200
Ft. Ezzel szemben januárra továbbra is 109200 Ft-ot kaptam, aminek a nettója kb 76 ezer ft lett.
Beszéltem a bérszámfejtőnkkel aki azt mondta hogy előző évben nem volt meg a 180 napos biztosítási jogviszonyom ezért nem kaphatom a magasabb összeget.
A szülést megelőzően 2010 június 1-től a szülésig decemberig táppénzen voltam.Ez "kavar" most be nekem?
Az eredeti Gyed megállapításánál a 2009-es évet nézték. Most akkor nem értem, az új Gyednél nem a szülést megelőző év átlagkeresete számít?

fkrisz # 2012.02.07. 21:12

Kedves Szakértő!

Jelenleg Gyesen vagyok március 12-ig.Utána kiveszem az összegyűlt szabadságomat.Mivel nem tudok visszamenni az előző munkahelyemre(a munkaidő miatt nem megfelelő), így másik állást keresek és felmondok.

1.A kérdésem az lenne: amennyiben nem találnék állást időben, a szabadságom lejárta után elmehetek-e táppénzre, még a felmondás előtt?

2.Vagy ha a szabadságom után felmondok, jogosult vagyok-e munkanélküli segélyre a GYES után, ha igen, ez meddig tarthatna?

3.Ha időközben teherbe esnék, és szabi után táppénzre mennék (nem kellene felmondanom), mi alapján számolnák a táppénzt, TGYÁS-t, GYED-et?

Válaszát előre is köszönöm!

maraq # 2012.02.08. 06:58

Tisztelt Szakértő!

Ha a gyes ideje alatt a fizetés nélküli szabadságot megszakítom, és kiveszem az összegyűlt szabadságokat, annak idejére jár még a gyes? ( A kisfiam 2012. októberében lesz 3 éves, de én már szeptembertől visszamennék dolgozni, és előtte venném ki az összegyűlt szabadságokat. ) Válaszát előre is köszönöm: Mara

picur18 # 2012.02.08. 07:44

Tisztelt Szakértők!

Tudom, hogy ezerszer teszik fel Önöknek ugyanazokat a típusú kérdéseket, de én mégis nem találtam az enyémre választ.
2010. decemberében szültem, 2011. júniusától folyósítanak nekem Gyed-et. Közalkalmazotti jogviszonyvban állok és a munkahelyemtől (ami Tb kifizetőhely) azt a választ kaptam, amikor a gyed kompenzációról érdeklődtem, hogy nem kaphatok, mert Gyed alatt fizetés nélküli szabadságon vagyok és nincs jövedelmem.(Egyébként meg az igénylés egyéb feltételeinek eleget teszek.)
Nem vagyok ebben túlságosan jártas, de ez nekem valahogy nem tiszta.

Ha mégis igényelhetném, akkor a mukahelyemre kell ezt a nyomtatványt beküldeni?

Kérem válaszoljanak, mert rajtam kívül sokan járhatnak még ebben a cipőben.
Köszönettel:
picur18

geo29 # 2012.02.08. 10:50

Tisztelt Szakértő!

Tgyás ügyben szeretnék segítséget kérni! 2011. augusztus 31.-én kiléptem munkahelyemről, mivel nappali tagozatos PhD képzésre nyertem felvételt,ami mellett nem lehet még egy főállásom is. Itt az egyetem fizeti utánam a járulékokat, ösztöndíjat kapok.Az elmúlt 5 évben folyamatos volt a munkaviszonyom, illetve tudtommal most is biztosítottnak számítok, mint nappali tagozatos hallgató.Mégis azt a tájékoztatást kaptam, hogy esetleg egyedi méltányosságban kaphatok Tgyást, Gyed-et! Mi lenne a teendőm, illetve akkor , hogy is van ez?! 2012. márciusban születik a babánk.

Köszönöm szépen,

geo29 # 2012.02.08. 10:52

Tisztelt Szakértő!

Tgyás ügyben szeretnék segítséget kérni! 2011. augusztus 31.-én kiléptem munkahelyemről, mivel nappali tagozatos PhD képzésre nyertem felvételt,ami mellett nem lehet még egy főállásom is. Itt az egyetem fizeti utánam a járulékokat, ösztöndíjat kapok.Az elmúlt 5 évben folyamatos volt a munkaviszonyom, illetve tudtommal most is biztosítottnak számítok, mint nappali tagozatos hallgató.Mégis azt a tájékoztatást kaptam, hogy esetleg egyedi méltányosságban kaphatok Tgyást, Gyed-et! Mi lenne a teendőm, illetve akkor , hogy is van ez?! 2012. márciusban születik a babánk.

Köszönöm szépen,

Masodik # 2012.02.08. 14:12

Tisztelt Szakértők!

Szakmai tanácsukat szeretném kérni.
2010. októberében születtet első gyermekünk.
2009-ben, 2010-ben az alap brutto bérem 165.000 HUF volt.
2011-ben az alap brutto bérem 170.000 HUF volt. (Mindkét évben kaptam jutalmakat, minőségi bért).

Azonban 2010 márciusában részben táppénzen részben szabadságon voltam áprilisig, májustól a szülésig szintén táppénzen.
A TGYÁS-om után a GYED-et 2011. év februárjától vettem igénybe a mai napig is tartóan. 2011-ben havi 88.450 Ft. GYED-et kaptam az adójóváírást is beleszámolva.

2012. februártól 8 ezer Ft-tal kevesebb lett a GYED-em.
Azt olvastam, hogy akinek a brutto bére 167.000 Ft felett van, az idén jobban jár, több illetményt kap. Miért kaptam kevesebbet?
Vagy csak a 2012-ben születő gyermekekre igaz már a adójóváírás kivezetése miatti előnyösebb GYED a 167.000 Ft feletti bérnél?

Az OEP-nél beadtam a "GYED-kompenzáció"-t igénylő iratokat. Mennyi kompenzációra számíthatok?
A családi kedvezményeket nem én veszem igénybe, hanem a férjem az élő gyermekünkre és a magzatunkra is.

2012. júliusára várjuk a második gyermekünket. Mekkora összegű TGYÁS és GYED illet meg?

Kifejezetten köszönöm válaszukat!!

K.

xszandy # 2012.02.08. 15:50

Tisztel szakértő!
Kérdésem volna azzal kapcsolatban hogy,: babát szeretnénk a párommal,vagy idén vagy jövőre, ez az anyagiakon múlik,hogy lesz-e az idén, és nem tudjuk, hogy kapnék-e GYED-et vagy TGYÁS-t? A jelenlegi helyzetem hogy, én még tanulok nappali tagozaton, most végzem el júniusban az OKJ-s képzést, és kaptam az idén ösztöndíjat is , valamint jár nekem árvasági ellátás, és kaptam 2011 szeptemberig családi pótlékot is.Ha én most nem állok munkába, tehát nem lesz bedolgozott munkanapom, akkor kapok-e GYED-et, TGYÁS-t? Fontos e hogy 180 nap legyen bedolgozva?
Válaszát előre is nagyon szépen köszönjük!
Üdvözlettel: Alexandra.

pazs # 2012.02.08. 16:33

A tgyás-nak és a gyednek két együttes feltétele van:

  • a szülés napján aktív biztosítotti státusz és
  • a szülést megelőző 2 évben 365 nap biztosítotti jogviszony.

A biztosítotti státusz alatt az egyszerűség kedvéért érts munkaviszonyt.

Szeben72 # 2012.02.08. 16:50

Ennek a tv-nek a 48-as §-ra hivatkozva nem kapom meg a 130200 Ft-os Gyedet. Akkor az összeg megállapításánál mégsem a szülést megelőző 2 év számít? Végül is jó lesz a kompenzáció is ha azt megkapom, csak egyszerűen nem értem...
1997. évi LXXXIII. törvény
a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól

42/D. §298 (1)299 A gyermekgondozási díj a naptári napi átlagkereset 70 százaléka, de legfeljebb havonta a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka.
(2)300 A gyermekgondozási díj alapjául szolgáló naptári napi átlagkeresetet a 48. § (2)-(5) bekezdése szerint kell megállapítani.
(4)302 A 48. § (2)-(3) bekezdése alapján maximális összegben megállapított gyermekgondozási díj összegét minden év január 15-éig - hivatalból felül kell vizsgálni, és a tárgyévre érvényes összeghatár figyelembevételével január 1-jei időponttól újra meg kell állapítani.
48.§
(2) A táppénz összegét a táppénzre jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári évben elért, pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelem (a továbbiakban: jövedelem) naptári napi átlaga alapján kell megállapítani.

(3)Ha a biztosított a (2) bekezdésben megjelölt időtartam alatt nem rendelkezett legalább 180 naptári napi jövedelemmel, a táppénz összegét a táppénzre jogosultság kezdő napját megelőző 180 naptári napi jövedelem napi átlaga alapján kell megállapítani. A 180 naptári napi jövedelmet legfeljebb a táppénzre jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári év első napjáig lehet figyelembe venni, ha a biztosítási idő folyamatos. A folyamatos biztosítási idő [46. § (7) bek.] megszakítása esetén a táppénz alapjaként a megszakítást megelőző jövedelmet nem lehet figyelembe venni.

Dödölle1 # 2012.02.09. 12:47

Szeben72

(4) A 48. § (2)-(3) bekezdése alapján maximális összegben megállapított gyermekgondozási díj összegét minden év január 15-éig - hivatalból felül kell vizsgálni, és a tárgyévre érvényes összeghatár figyelembevételével január 1-jei időponttól újra meg kell állapítani.

2010. decemberében szültem. Előtte folyamatosan a közszférában dolgoztam, jelenleg fizetés nélküli szabin vagyok. A Tgys és a Gyed megállapításánál 256000 Ft bruttó átlagkeresetet vettek figyelembe, így a Gyedem (2010.05. hótól)br.109200 Ft volt, amiből megkaptam kb 88 ezret.
A kalkulátor szerint 2012. januártól járna a br. 130200
Ft. Ezzel szemben januárra továbbra is 109200 Ft-ot kaptam, aminek a nettója kb 76 ezer ft lett.
Beszéltem a bérszámfejtőnkkel aki azt mondta hogy előző évben nem volt meg a 180 napos biztosítási jogviszonyom ezért nem kaphatom a magasabb összeget.
A szülést megelőzően 2010 június 1-től a szülésig decemberig táppénzen voltam.Ez "kavar" most be nekem?
Az eredeti Gyed megállapításánál a 2009-es évet nézték. Most akkor nem értem, az új Gyednél nem a szülést megelőző év átlagkeresete számít?

Ha Ön 2010.12. hóban szült a GYED ellátása 2011. májusban indult. Elmondása szerint a szülést megelőzően 2010 június 1-től a szülésig decemberig táppénzen volt, azaz a 2010.01.01-től 2011. május közötti időszakban nem volt 180 bérezett napja, így a GYED ellátását nem az Ön által is idézett T. 48. §. (2)-(3) alapján, hanem az (5) bek. figyelembevételével állapították meg.

A GYED ellátást emelni ( helyesen: maximális összegben megállapított gyermekgondozási díj összegét minden év január 15-éig - hivatalból felül kell vizsgálni, és a tárgyévre érvényes összeghatár figyelembevételével január 1-jei időponttól újra meg kell állapítani) viszont csak azoknak lehet, akiknek a GYED ellátását a T. 48. §. (2)-(3) alapján állapították meg.

Ez az oka annak, hogy az Önnek megállapított és a tavalyi GYED max. figyelembevételével lekorlátozott ellátását nem lehet megemelni.

knepi # 2012.02.09. 12:48

Tisztelt Szakértő!

Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy segítsen annak megállapításában, hogy jogosult vagyok-e a max. GYED-re?
2004. óta folyamatos munkaviszonyom van, a bruttó fizetésem 194.000 Ft volt. 2008. szeptemberben mentem táppénzre, majd októberben megszületett a kislányom, onnan TGYÁS, GYED 2010. februárig.
Ezután a 2. babát vártam ,így februártól szabit kivettem, (felemelték a fizetésem 234.000 Ft-ra) majd táppénz, 2010. aug-ban megszületett a 2. gyermekem.
Mivel itt nem volt 180 bérrel ellátott napom, így a TGYÁS és a GYED maximuma a minimálbér kétszerese volt.
Most viszont nem emelték fel a GYED-em 130.200-ra, hanem a tavalyin hagyták, pontosabban 106.300 Ft volt a januári GYED-em bruttója, így 78.000 körüli összeget kaptam családi adókedvezmény nélkül.
Felhívtam az OEP-et, ott azt mondták, hogy azért, mert nem volt 180 bérrel ellátott napom, így az előző gyed lett az alapja a mostani gyedemnek (ezt tudtam) , és ezt nekik nem kell most felemelniük a mindenkori minimálbérre. (ezt már nem tudtam ,és nem is értem)
A jogszabályokat is elolvastam, mégsem értem,miért nem emelték fel a mindenkori minimálbér kétszeresére a GYED-em alapját!
Ha mégis ez az alacsonyabb összeg marad, akkor jogosult vagyok kompenzációra?
Válaszát köszönöm:
K.P.I.

Zerge*** # 2012.02.09. 13:45

Tisztelt Szakértő!

kislányom 2010.07.17-én született, előtte május 18-tól a szülésig táppénzen voltam ( jelenlegi munkaviszonyom 2008 márciusától tart és a bérem br. 280 eft.
szülést követően TGYÁS-t igényeltem, majd 2011 jan. 01-től GYED-et kapok, tavaly bruttó 109 eft-ot, havi 76 eft nettót, az adójóváírást idén kapom meg a tavalyi évre vonatkozóan adóbevallás után.
A 2012 januári GYED-em maradt 109 eft ( pedig vártam hogy 130 eft-ra emelkedik. ) Ennek oka a lentebb említett 48-as paragrafus esetemben is?
KOmpenzációra jogosult vagyok, igaz?

Tervezzük egy második gyermek vállalását és ezt illetően is lennének kérdéseim, két opció között gondolkodunk, hogy még gyes alatt szülessen a kistestvér, vagy esetleg visszamennék dolgozni és utána.

ha a baba gyes alatt születik, miképp alakulnak a járandóságaim, mi lesz az ellátásom alapja?
hogyan járok jobban, ha esetleg megpróbálom az eddig felgyűlt szabadságaimat kivenni ha teherbeesem és utána TP-re menni ( ezt ebben az esetben az OEP fizeti, vagy a munkahely )vagy ez nem mérvadó az ellátások összegében?

Nagyon szépen köszönöm válaszát előre is!
Zerge*

tami0220 # 2012.02.09. 14:50

Tisztelt Szakértő!

A kérdésem a következő lenne,dec.8-án szültem 22-én adtam be az igénylésem a gyesre most február 9-ét írunk,és felhívtam az államkincstárt hogy mért nem kaptam még pénzt,erre a válaszuk hogy még elbirálás alatt van.Kérdezem én hogy ez jogszerű hogy ennyit kell várnom az összegre?

szilva4 # 2012.02.09. 16:55

Tisztelt Szakértő!
2012.jan.22-ig kaptam gyedet 2.gyermekem után, 23-tól munkába álltam. Kértem a csal.adókedv. 2 gyermek után az Oepnél, de nem érkezett be, így az összes adót levonták a törthónapra. Munkahelyemen is kitöltöttem a 2 gyerek után az adókedv.re vonatkozó nyilatkozatot, érvényesítették is több mint a felét.
Ha az OEP-nél nem érvényesítették az adókedv.t, a munkahelyemen pedig igen, erre a törthónapra jogosult vagyok kompenzációra?
Múlt évben kértem az adójóváírást is.
köszönöm segítségét
Szilvia

Pbetty84 # 2012.02.09. 18:45

Tisztelt Szakértő!

Szeretnék érdeklődni, hogy én 2012. Január 3.-tól a szabadságomat töltöm GYES után és a munkáltatóm által felajánlott munkakőrt nem tudom elvállalni, ilyenkor ha én mondok fel nem vagyok akkor jogosult a munkanélkülire? Vagy ha meg tudnám vele beszélni hogy közös megegyezéssel váljunk meg egymástól akkor jár nekem munkanélküli?
Válaszát előre is köszönöm!