GYED,GYES, táppénz


kismami1 # 2012.02.02. 14:15

Tisztelt Szakértők!

Ha Apuka megy GYED-re a picivel, őt is köteles visszavenni a munkahelye (közalkalmazott) amikor lejár a GYED, vagy korábban ha vissza szeretne menni?

pazs # 2012.02.02. 16:07

kismami1: igen.
Dreaming: az állam. Kitől szeretné a munkáltató visszaigényelni (már ha egyáltalán neki kéne fizetnie, de nem)?

Dreaming # 2012.02.02. 16:25

Pazs, Köszönöm a választ. (egyes fórumokon olvastam,hogy a munkáltató fizetheti a gyedet és azt a Magyar Államkincstártól visszaigényelheti) Ezért is fordultam ide, hogy tisztázzam ezt a kérdést.

Picijány # 2012.02.02. 17:23

Tisztelt Szakértő!

Határozott idejű közszolgálati munkaviszonyom március 29-én lejár. Kisbabámat június 20-a körül várom. A munkahelyemen felajánlották, hogy augusztus 1-ig meghosszabbítják a munkaviszonyomat, hogy folyamatos legyen a munkaviszonyom, és úgymond megkaphassam a maximális GYEDet.

Vagyis szülésem alatt még munkaviszonyban leszek, de hamarosan rá lejár a határozott idejű munkaviszonyom.

Azt a felvilágosítást kaptam, hogy a határozott idő lejárta után kifizetik a szabadságaimat. Kérdésem az lenne, hogy így is kötelesek-e kifizetni, hogy közben elmegyek GYED-re?

Hallottam olyasmit is, hogy nem szűnik meg a határozott idejű munkaviszony akkor, ha a kismama veszélyeztetett terhes lesz. Ez igaz? Vonatkozik erre valamilyen jogszabály?

Lehet-e valamit tenni, hogy minél jobban jöjjek ki a helyzetből?

Mi van akkor, ha elmegyek GYED-re, de közben folyton áttesznek egy másik határozott idejű státuszra (ami éppen megürül)? Ez mivel jár a munkáltató számára, úgy hogy GYED-en vagyok? Származna a munkáltatónak ebből valami hátránya, kellene-e utánam ekkor fizetnie valamit stb.

Válaszát előre is köszönöm!

Nikolett

encsi 0915 # 2012.02.02. 23:12

KEDVES SZAKÉRTÖK!
A FÉEJEMMEL TERVEZÜNK EMÉG EGY KISBABÁT UGY KÖRÜLBELÜL HÁROM HONPON BELLÜL BIZUNK BENNE HOGY SIKERÜL.ÉRDEKLÖDNÉK HOGY ÉN TAVALY OTA VAGYIS 2011.0912 OTA DOLGOZOM, FÉL ÉVES SZERZÖDÉSEKET KAPUN MOST LENNE MEG MÁRCIUSBAN A FÉL ÉVEM .EL TUDNÁK UTÁNNA MENNI GYEDRE MERT HA JOL SZÁMOLOK MEGVAN A 180 NAP VAGY VÁLTOZOTT AZOTA.?MINDENKÉPP HA HOSSZABITANAK ÉS ÖSSZEJÖN A BABA CSAK FÉL ÉVEM LENNE MEGINT.DE AZ ORVOS KIIRNA MINDENKÉPP TP-RE MERT OLYAN ANYAGGAL FOGLALKOZUNK.HA LEJÁR A FÉL ÉV MEGTEHETI AZT A CÉG HOGY NEM HOSSZABIT UTÁNA?MELENNE AZ EGY ÉVEM A CÉGNÉL TP-ZEL EGGYÜTT.DE HA NEM HOSSZABITANAK EL TUDOK UGYIS MENNI GYEDRE VAGY?SZERETNÉK VALAMI FELVILÁGOSSITÁST KAPNI EZEKRŐL A DOLGOKROL!
KÖSZÖNETTEL:ENCSI0915

Dreaming # 2012.02.03. 09:03

Tisztelt Szakértők!

Arra lennék kíváncsi, hogy ha biztosított vagyok a szülés pillanatában(biztosított idő megvan hozzá), akkor ugye kapom a GYED-et. De ha a cég amiből elmentem szülni a szülés után becsődöl, akkor is kapom tovább?

Válaszukat köszönöm!

Csbogyo # 2012.02.03. 11:05

Tisztelt Szakertok!
Kulfoldrol hazaterni szandekozo 31 eves holgy vagyok.Terveim kozt szerepel a gyermekvallalas.Jelenleg meg kulfoldon dolgozom volegenyemmel,babat szeretnenk, viszont ha sikerulne teherbe esnem akkor mindenkeppen magyarorszagon szeretnek szulni es utana vegleg otthon is maradnank.Az lenne a kerdesem hogy ebben az esetben Magyarorszagon jogosult vagyok e gyes/gyed-re es ha igen akkor a kulfoldi fizetesem utan kapnam e ezeket?Mivel nekem Magyarorszagon az utolso bejelentett munkaviszonyom 2003-ban volt, ez jelent e valamilyen akadalyt, vagy kiesest a jogosultsagbol?
Sajnos nem tudom hogy Magyarorszagon a rendelkezesek jogosultsagok mitol fuggnek most 2012-ben mivel minden szinte naprol napra valtozik.De szeretnenk a jovendo gyermekunket Magyarorszagon, otthon felnevelni.
Valaszt elore is koszonom.
Tisztelettel:Melinda

Boeske15 # 2012.02.03. 20:18

Levelemben a kismamáknak járó jövedelemkompenzációról szeretnék érdeklődni. A Magyar Közlönyben megjelent, hogy kompenzálják azon kismamákat, akik az adóváltozások miatt kevesebb Tgyás-t vagy Gyed-et kapnak. Mivel én közalkalmazott vagyok ( a munkáltatóm TB kifizető hely), így a kiadvány alapján a munkáltatómnál szerettem volna igényelni, ám ott azt a tájékoztatást kaptam, hogy mivel a GYED ideje alatt fizetés nélküli szabadságon van az alkalmazott, így a törvény alapján (Magyar Közlöny 371/2011.) nem kaphatok kompenzációt. Egyébként a többi feltételnek "eleget teszek" pl. hogy dec.31-én jan.1-jén ugyanazon folyósításon kell lenni stb.
Érdeklődnék, hogy ez valóban így van-e és nem csak a bér-kompenzációra igaz?
Válaszukat előre is köszönöm!

boribr # 2012.02.03. 21:01

Tisztelt Szakértő!
2 kérdéskörben kérem a segitséget.
Alap adatok: 1997-től ugyanazon a munkahelyen dolgozom. 2009. március 9-től táppénzen voltam - 2009. július 28-ig, ekkor született gyermekem. 2009-ben 28.nap szabadságom volt, a gyermek után járó 2 nap nélkül amit én igényelek, és 2009. évben egyet sem vettem ki. Kb. 2010. január 15-ig voltam Tgyáson, majd gyeden 2011. július 28-ig, jelenleg gyes-en vagyok 2012. július 28-ig.

1./ Kérdésem, hogy hány nap szabadság jár nekem? A munkáltatóm már 2 félét is mondott: 57 nap,és 74 nap.
2./ Szivből várjuk a kistesót, aki kb. novemberben születhet meg. Mit tanácsol hogy járok a legjobban? Mehetek a gyes lejárta után felgyült szabadságra és utána táppénzre ( a szülés előtt 1-2 hónapig)? Eltérőek erről a vélemények.
Ny. Regina.

anne01 # 2012.02.05. 19:02

encsi0915

A pénzbeli ellátások igénylésének alapvetően két feltétele van:

  • a megelőző két évben 365 nap biztosítási idő
  • aktuális biztosítási jogviszony.

A két feltételnek egyszerre kell fennállnia.

Ha a határozott idejű munkaszerződésed lejár, akkor a biztosításod is megszűnik, így tgyásra, gyedre sem leszel jogosult.

tilda84 # 2012.02.05. 19:41

Tisztelt szakértő!
Segítségre lenne szükségem.007 Júniusától dolgoztam egy munkahelyen,ahonnan eljöttem szülni 2010.03.24-én.Munkahelyemen megváltozott a munkaidő ezért a munkaviszonyt közös megegyezéssel 2011 decemberben megszüntettem.Ezek után passzív gyedet kaptam.2012 január 31-én lemondtam a gyedről,mert találtam heti 5 órás állást ahol február 01-vel kezdtem,és ettől az időponttól kértem a gyest is.Viszont nem szeretnék mégsem itt dolgozni,mert nem olyan a munka amit ígértek.Kérdésem az lenne,hogy visszaigényelhetem-e a passzív gyedet,ha a munkát és a gyest felmondom.Amúgy a gyedem 2012,03.24-ig járna.

anne01 # 2012.02.05. 19:57

Csbogyo,

A külföldi biztosításod beleszámít az előzetes biztosítási időbe, de mivel nem volt ott olyan jövedelmed (nem is lehetett), ami után pénzbeli egészségbiztosítási járulékot vonnak, tgyásként, gyedként semmilyen összeget nem tudnak majd megállapítani. Gyesre jogosult lehetsz biztosítás nélkül is (br. 28.500 Ft.).

Olvasgatásra:
http://www.oep.hu/…_2012_02.PDF
http://www.oep.hu/…_2012_01.PDF
http://www.allamkincstar.gov.hu/…ozasi_segely
http://www.allamkincstar.gov.hu/…aladi_potlek
http://www.allamkincstar.gov.hu/…gi_tamogatas

Pofi77 # 2012.02.05. 21:45

Kedves Szakértő,

Nagy boldogsággal írom, hogy várandós hölgy vagyok, igaz a terhesség elején járok.

Határozott szerződésemet nem hosszabították meg, több mint 7 hónapot dolgoztam (egyetemi végzetséggel szellemi munkát). Az utolsó munkanapom tavaly karácsony előtt volt amikor megkaptam a kilépőpapírokat is. Annak ellenére, hogy nagyon szeretnék dolgozni, nem kapok munkát a szakmámban.

Kérdéseim:

  • mivel már kaptam munkanélküli segélyt az utolsó munkahelyem előtt, most járna-e?
  • ha jár munkanélküli segély, és mivel várandós vagyok, munkanélküli segélyből mehetnék-e Gyes / Gyed-re? Ha igen, mit javasolnának, hogyan tegyem ezt meg hogy a Gyed-t a munkanélküli segély alatt kapjam meg?

Üdvözlettel:
Pofi

Wicke # 2012.02.06. 08:30

Kedves Szakértő!

Az alábbi kérdésben szeretnék tanácsot kérni.

2010. decemberében szültem. Mielőtt elmentem szülési szabadságra a munkahelyemmel megállapodtunk (szóban), hogy 2012. decemberében állok ismét munkába.

2011. decemberében megkeresett a munkáltatóm, hogy nem tudnék-e hamarabb munkába állni, mert olyan körülmények merültek fel, ami miatt szeretnék, ha mihamarabb kezdenék. Szóban megállapodtunk a feltételekben (a közvetlen felettesemmel), valamint abban, hogy február 1-el visszavesznek állományba (először a felhalmozott szabadságokat veszem ki).

A múlt héten viszont tudomásomra jutott, hogy bár ugyanabban a munkakörben fogok dolgozni, de egy másik osztályon.

A kérdésem az, hogy amennyiben a korábbi felettesemmel történt szóbeli megállapodást az új felettesem nem kívánja elfogadni, hanem számomra egy kedvezőtlen ajánlatot tud tenni, amelyet nem tudok elfogadni, mondhatom-e azt, hogy így nem kívánok még visszamenni dolgozni?

(Nem tudom ez változtat-e valamin, de állítólag már "ketyeg" a szabadságom, viszont semmiféle papírt nem írtam még alá.)

Válaszát előre is köszönöm!

sissy074 # 2012.02.06. 08:38

Tisztelt fórumozók!
Jelenleg GYED-en vagyok,munkáltatóm nem kifizetőhely így az OEP-től kapom a pénzem.Kérdésem az,hogy a családi adókedvezményhez a nyomtatványt a munkáltatómnak kell aláírni vagy az OEP-nek?
Köszönöm a választ előre is.

Man0ka # 2012.02.06. 11:50

Kedves Szakértő!

Az alábbi kérdésben szeretnék tanácsot kérni:

Még szülés előtt lejárt a munkaszerződésem, így passzív táppénzre kerültem. Amikor ez is lejárt munkanélküli lettem és álláskeresési járadékot kaptam. Szülés után megkaptam a tgyást és utána a passzív gyedet is. Most ez is lejárt. Ma a munkanélküli központban azt mondták, hogy döntsem el, hogy nyílvántartásba vegyenek-e vagy a gyest kérem. Nem értem, hogy ha a gyes alanyi jogon jár és gyes mellett lehet dolgozni, akkor most, hogy nincs munkám miért kéne lemondanom róla? Illetve mi alapján döntsem el, hogy melyiket kérem?
Válaszokat előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
Manóka

Grace33 # 2012.02.06. 12:47

Tisztelt Szakértők!

A családi adókedvezményt egy gyerkőc után a férjem veszi igénybe mert én júniustól gyesen leszek és még nem döntöttünk hogy visszamegyek-e dolgozni azért javasolták ezt. hallottam a tv-ben a gyedkompenzációról hogy azoknak akik rosszabul járnak május 31-ig nyilatkozniuk kell a gyedkompenzáció igényléséről és akkor visszamenőleg is megkapják. Én azt olvastam hogy így is csak azok vehetik igénybe akik egy gyerek után érvényesítik az adókedvezményt..Akkor én nem tudom megigényelni ezt? Későbbiekben ha úgy döntök hogy mégis visszamegyek gyes mellett dolgozni akkor valamit lehet ezzel kapcsolatban variálni? A másik kérdésem hogy a munkahelyem megteheti azt is hogy csak 8 órában vesz vissza és akkor elesek a gyestől?

Előre is köszönöm válaszukat!

Gizimama # 2012.02.06. 13:05

T.Szakértő!

23 hetes várandós vagyok, a munkám jellegénél fogva, a szülésig táppénzen.A munkahelyem, ahol egy munkaerő-kölcsönző cégen keresztül álltam alkalmazásban, időközben megszűnt.
Kérdésem:táppénzt kapom-e tovább, és jogosult leszek-e GYED-re, GYES-re?

Köszönöm

Larababa # 2012.02.06. 20:38

Tisztelt szakértő!

Táppénzzel kapcsolatos kérdésemmel fordulnék Önhöz.
2011 szeptember 7.-e óta veszélyeztetett terhesként vagyok táppénzen. Valóban igaz-e az az állítás, hogy most 2012 január 1.-től is ugyanazt a napi összeget kapom táppénz gyanánt, mint a 2011-es évben? Ez azért fontos, mert a 2010-es jövedelmemből számított táppénz nagyon alacsony, de 2011-ben a duplájára emelték a bérem, így igazából a 2012-es évre járó táppénzemnek magasabbnak kellene lennie. Mit tudok tenni az ügyben, hogy a magasabb táppénzt kapjam a terhességem hátralevő részében? Vagy bele kell törődnöm az alacsonyabb összegű táppénzbe? Valami kérelem alapján lehet-e igényelni, hogy a 2011-es évből számolják a táppénzt? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel:Larababa

tothe # 2012.02.07. 06:30

Tisztelt szakértő!

A kismamák jövedelempótló kompenzációjával kapcsolatban szeretnék kérdezni.

Kislányom gyeden van, 2011-évben érvényesítette az adójóváírást. A babára nézve ő érvényesítette a családi kedvezményt. A problémám a családi kedvezménnyel van, hiszen könyvelőként tudom, hogy a családi kedvezmény 1 gyermek esetén havi 62.500.- ft-tal csökkenti az adóalapot, ez 10.000.- ft adókedvezmény.
Nem tudom, hogy ebben a kompenzációs nyilatkozatban a családi kedvezmény 206250.- ft-os összege az adóalapot csökkentő 62.500.- ft többszörösére, vagy a 10.000.- többszörösére, vagy évre vagy hónapra vonatkozik?

2012-ben még a rendelet megjelenése előtt úgy nyilatkozott, hogy 2012-ben ő veszi igénybe a családi kedvezményt.Ez havi 10.000.- ft adókedvezmény lesz. Akadálya ez annak ő jövedelemkompenzációt kapjon?

Köszönöm szíves válaszát.

an_gyal # 2012.02.07. 07:22

Tisztelt Szakértő
Azt szeretném tudni hogy én közalkalmazottként jöttem el gyedre. Azt az információt kaptam hogy a gyeden lévőknek is meg kéne kapniuk a kompenzációt automatikusan azonban ma reggel szembesültem azzal hogy 4 ezer forinttal kevesebb pénzt kaptam. Hol tudok panaszt benyújtani illetve visszamenőleg igényelni, ugyanis nekem a munkáltatóm a kifizető hely.
Tisztelettel
Angyal Éva

Vanita76 # 2012.02.07. 08:05

Tisztelt Szakértő!

Segítségét szeretném kérni.
2008.04.-tól TGYS-t kaptam, majd utána a maximális GYED-et. 2010.05.01-től táppénzt kaptam, illetve 1 hónap szabadságot fizetett ki a munkáltatóm. 2010.09.20-tól 2012.09.20-ig újra GYED-et kapok a (másodig babám után), természetesen kevesebbet kapok, mint az első gyermek után. Kaptam a tavalyi (2011)évben az adójóváírást, és a családi kedvezményt is a 2 gyerekre én igényeltem.
A kérdésem az volna, hogy ha idén a családi kedvezményt 1 gyerekre kérem, akkor jogosult vagyok e a GYED kompenzációra?

A korábban írt -másik fórumozónak adott válaszából sajnos nem tudtam a saját kérdésemre választ kapni, hiába néztem meg a törvény hivatkozásokat.
Kérem segítsen, hogy beadhatom e az igényemet.

Előre is köszönöm szíves válaszát.

Tisztelettel: Vanita76

Vikyss # 2012.02.07. 09:02

Kedves Szakértő!

2010 decemberében szültem és 2011 év közepétől vagyok GYED-en. Most a 2012. január havi GYED-em majdnem 10.000 Ft-al kevesebb mint az eddigiek. Eddig kb. 54-55.000 GYED-et kaptam. A kérdésem,hogy ez az összeg marad ugyanennyi vagy kaphatom a régi összeget? Kell-e ehhez valamiféle nyilatkozat, kérvény? Válaszát előre is köszönöm!

Vikyss

Lizi906 # 2012.02.07. 10:12

Tisztelt Szakértő!
Segítségét szeretném kérni a következő ügyben;
2011. október 17-én jeleztem munkáltatómnak, hogy szeretnék újra munkába állni. Szülési szabadságom alatt a cég ugyan nem szűnt meg, de Magyarországon irodát már nem tart fenn (egy kolléga dolgozik otthonról, távmunkában). Novemberben november elején üzente meg a cég vezetője, hogy státusz és iroda nincs ill. a Pozsonyi irodában tudna foglalkoztatni. Kértem őket, hogy bár elsősorban dolgozni szerettem volna, de ha ez nem lehetséges, akkor állapodjunk meg. Azóta egy-egy sürgető e-mail után valaki felhív és közli, hogy folyamatban van az ügyem.
1.) Mit tehetek, meddig ildomos türelemmel várni?
2.) 2012. június 23-án jár le a Gyesem. Ha közös megegyezéssel válunk el egymástól, akkor mit kérhetek jogosan.
Köszönettel:
Lizi906

Dödölle1 # 2012.02.07. 10:34

Larababa # e-mail 2012.02.06. 21:38 Tisztelt szakértő!

Táppénzzel kapcsolatos kérdésemmel fordulnék Önhöz.
2011 szeptember 7.-e óta veszélyeztetett terhesként vagyok táppénzen. Valóban igaz-e az az állítás, hogy most 2012 január 1.-től is ugyanazt a napi összeget kapom táppénz gyanánt, mint a 2011-es évben? Ez azért fontos, mert a 2010-es jövedelmemből számított táppénz nagyon alacsony, de 2011-ben a duplájára emelték a bérem, így igazából a 2012-es évre járó táppénzemnek magasabbnak kellene lennie. Mit tudok tenni az ügyben, hogy a magasabb táppénzt kapjam a terhességem hátralevő részében? Vagy bele kell törődnöm az alacsonyabb összegű táppénzbe? Valami kérelem alapján lehet-e igényelni, hogy a 2011-es évből számolják a táppénzt? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel:Larababa

Igen, igaz az az állítás, hogy most 2012 január 1.-től is ugyanazt a napi összeget fogja kapni táppénz gyanánt, mint amit 2011-es évben megállapítottak.

Oka: A hatályos jogszabály csak a GYED bizonyos eseteiben ír elő átszámítási (megemelési)kötelezettséget, de itt sem újra megállapításról, hanem a korlát (GYED max.) miatti emelésről van szó.

Semmit nem tud tenni, mivel így rendelkezik a hatályos jogszabály. Kérelmet előterjeszthet, de a változtatást (újramegállapítást) anyagi jogi jogszabály nem teszi lehetővé.