GYED,GYES, táppénz


voriszmore # 2012.01.26. 13:23

Tisztelt szakértők,
Mint korábbi hozzászólásomhoz írtátok, hogy próbáljak meg méltányossági gyedet igényelni, azzal kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy azt mikor kéne megigényelni?Mire van szükség hozzá?
Köszönöm

pazs # 2012.01.26. 13:30

Sweeney:

Viszont lehetőségem van-e ennek kifizetését egyben is kérni?”Nincs lehetőséged a kifizetéséd kérni, hacsak meg nem szűnik a munkaviszonyod.

Ha mégsem kérem, és inkább szeptember-ig töltöm a szabadságom, és utána állok munkába, akkor meddig illet meg a felmondási védelem?”A gyermeked hároméves koráig.

Ha nem illet meg akkor milyen felmondással küldhetnek el? Ha rendes felmondással akkor jár-e a végkielégítés? Ezt milyen átlagkeresetből számítják ki?
Megillet. Végkielégítés mindig jár, ha munkáltatói rendes felmondással szűnik meg a munkaviszony és az aktuális legutolsó kereset az alapja. Legalábbis július 1-ig, utána a végkielégítésre való jogosultság a munkáltatói rendes felmondás indokától függ (nem jár, ha a felmondás oka a munkavállaló személyében rejlő ok).

Adrienn26 # 2012.01.27. 07:36

Tisztelt Szakértő és Fórumozók!

A kérdésem a Gyed-del kapcsolatos.
2012. május végére várom a babámat.
2007 óta folyamatos munkaviszonyom van táppénz nélkül, egészen 2011-ig.
2011-ben összesen 169 biztosított napom van.
2012-ben összesen 43 biztosított nap eddig.
Február 13-tól TP-re kell menjek a terhességem és munkahelyi körülmények miatt. Május hónaptól veszem igénybe a Tégyást, ahhoz minden feltétel megvan.

A kérdésem, hogy a Gyed-hez megvannak a szükséges feltételek?
Annyi pontatlan információ van a neten, hogy már össze vagyok kavarodva, remélem itt megkapom a választ a kérdésemre.

Nagyon köszönöm a választ Mindenkinek!

fruzsi53 # 2012.01.27. 08:00

Segítségüket kérném.
A lányom januárban szült. A biztosítás alapján jár neki a GYÁS és a GYED is, de mivel minimálbéren havi 20 órára volt bejelentve, ezek összege nem éri el a GYES összegét sem. Kérheti e azonnal a gyest, kihagyva az előző lépcsőfokokat? Ha igen, mi a módja?
Köszönöm.

baba2012 # 2012.01.27. 09:51

Tisztelt Szakértők! Segítségüket szeretném kérni TGYÁS, GYED ügyben!
Egyéni vállalkozó vagyok 2002 óta. Jelenleg 3 hónapos kismama vagyok és nehezen igazodom ki azon, milyen lehetőségeim vannak arra,hogy ne kelljen megszakítanom az Egyéni vállalkozásomat és az ellátásokat is megkaphassam, mint a TGYÁS és GYED. Olvastam, olyanokról, hogy ha személyesen nem veszek részt a munkában és nem veszek fel sem fizetést és személyi kivétet akkor jogosult vagyok. Pontosan ez mit jelent? PL: számlázást, bérfizetést, aláírást, ki végezhet? A székhelyem és a telephelyeim nem esnek egy cím alá. További kérdésem, veszélyeztetett terhesség miatt el kell jönnöm táppénzre. Ebben az esetben, mi lesz a táppénz alapja? A legutóbbi havi bejelentett bérem (nem minimálbér)? Ha sikerül igénybe vennem a TGYÁS-t annak mi lesz az alapja a táppénzt követően?
Köszönöm a segítségüket!

Aalexandra09 # 2012.01.27. 10:43

Tisztelt Szakértők !

Közalkalmazott vagyok ,jelenleg GYED-en.
Jeleztem munkáltatóm felé,hogy amennyiben gyermekem betölti a két évét szeretnék GYES mellett részmunkaidőben viszatérni,3 éves koráig.

Azt a választ kaptam,hogy majd megláttják lesz e akkor éppen részmunkaidős állás.
Holott jól tudom,hogy több kolléganőm számára is lehetővé tették a részmunkaidőben dolgozást.

Rosszul tudtam,hogy "kötelező részmunkaidős" foglakoztatás illeti meg a közalkalmazottakat amennyiben kérik a GYES mellet a gyermek 2-től 3 éves koráig ?

A választ előre is közsönöm !


Aalexandra09

Bea08 # 2012.01.27. 13:52

Tisztelt Szakértő!

Nem tudom mi a teendőm.2010.05.20-án született meg a kislányom.Jelenleg gyeden vagyok.A munkaviszonyom 2011.Január 24-én sajnos lejárt és mivel határozott időre szólt, nem hosszabbították meg, pedig én nagyon reméltem.Szerettem volna egyből másidik gyermeket is de ez így kilátástalan. Kérdésem.Ha most munkába állnék mennyit kell dolgoznom hogy ismét megkapjam a megillető ellátásaimat?Illetve hol kell igényelnem a gyed kompenzációt?

Milcsi2 # 2012.01.28. 20:55

Kismamaként szeretném a véleményét, segítségét kérni.
Előzmények: egy multi cégnél vagyok alkalmazott 2009 február óta. 2006 novemberében szültem az első kisfiamat, 2009 áprilistól újra munkába álltam ill. a felhalmozott szabadságomat vettem ki . Majd mivel újra teherbe estem veszélyeztetettség miatt táppénzre mentem, de hogy meg legyen a 180 napom még is dolgoztam 2 hónapot még szülés előtt. Erre az időszakra is már a törvényben meghatározott 44 napra átirányítottak egy másik területre, mert az átszervezések kapcsán a régi munkaköröm megszűnt.
Jelen:
2010 márciusában született a második gyermekünk, aki hamarosan 2 éves lesz így vissza jelentkeztem a céghez, ahol február 20-tól a felhalmozott 47 nap szabadságomat veszem ki, kb. májusig. A gyest a párom édesanyja fogja igényelni, hogy teljes munkaidőben tudjak dolgozni, ha úgy alakul. Ez ha jól tudom akkor nem befolyásolja a védettségemet?
A HR-es kollegával már volt egy telefonos beszélgetésem, amikor el mondta hogy jelenleg létszám feletti vagyok ill. cégnél azóta is folyamatos az átszervezés és leépítés. Azt javasolta, hogy nézegessem a céges állás hirdetéseket, ahol eddig nem találtam megfelelőt.
Jövő: Amennyiben ők tudnának ajánlani még is új pozíciót, azt köteles vagyok elfogadni? vagy vissza utasíthatom, milyen indok az ami elfogadható? mert nem szeretném a végkielégítést el bukni. A bérem változhat, csökkenhet a 3. évben ha a cégen belül új munkakört töltök be?
Több mint 10 éves munkaviszony után ha elküldenének, mi az amire számíthatok? lehetséges hogy kifizethetik a 3. évemet egyben vagy csak havonta mint állás időt? felmondási védelem, felmondási idő, végkielégítés, szabadság megváltás?
A cégnél többféle béren kívüli juttatás is létezik, ezek forintosítását is kérhetem?
Esetleg ha a cégen kívül találnék munkát, akkor annak mi a menete, mikortól állhatok munkába, felmondási idő egyéb?
Az új helyen is élne a védettség?
Válaszát előre is köszönöm!

kukkmuk # 2012.01.30. 11:05

Üdvözletem!
Nagyon nagy problémám van és a segítséget szeretném kérni!2011.Szeptember 1. óta táppénzen vagyok,babát várok.Most a 35.hétben járok.Biztonsági őrként dolgoztam onnét mentem táppénzre.
Egy vasat sem kaptam azóta,pedig a papírjaimat már november óta a tb-hez adom le,biztos ami biztos alapon.
A tb folyamatosan olyan levelekkel bombáz,hogy a munkáltatóm nem a jogszabálynak megfelelően tölti ki a papírjaimat és a türelmemet kérik.Most már a türelmem elfogyott.
A nyakamon itt a szülés a kicsinek sok holmi kell,van egy 6 éves kisfiam akit etetnem,ruháznom kell,és lenne fizetni valóm is,ami nem tűr halasztást.
Én nem kapok türelmet sehol sem!
Segítséget szeretnék kérni,hogy ilyenkor mi a nyavalyát lehetne tenni,hova forduljak még?!
Meglátásaim szerint a tb-t nem igen hatja meg a helyzetem,a bíróságon nyílt napon is a vállukat rángatják az emberek,a nép ügyvédjéről nem is beszélek!
Kérem valaki mondjon valami okosat,amivel mehetek is valamire!!!!

Dödölle1 # 2012.01.30. 15:44

kukkmuk # e-mail 2012.01.30. 12:05 Üdvözletem!
Nagyon nagy problémám van és a segítséget szeretném kérni!2011.Szeptember 1. óta táppénzen vagyok,babát várok.Most a 35.hétben járok.Biztonsági őrként dolgoztam onnét mentem táppénzre.
Egy vasat sem kaptam azóta,pedig a papírjaimat már november óta a tb-hez adom le,biztos ami biztos alapon.
A tb folyamatosan olyan levelekkel bombáz,hogy a munkáltatóm nem a jogszabálynak megfelelően tölti ki a papírjaimat és a türelmemet kérik.Most már a türelmem elfogyott.
A nyakamon itt a szülés a kicsinek sok holmi kell,van egy 6 éves kisfiam akit etetnem,ruháznom kell,és lenne fizetni valóm is,ami nem tűr halasztást.
Én nem kapok türelmet sehol sem!
Segítséget szeretnék kérni,hogy ilyenkor mi a nyavalyát lehetne tenni,hova forduljak még?!
Meglátásaim szerint a tb-t nem igen hatja meg a helyzetem,a bíróságon nyílt napon is a vállukat rángatják az emberek,a nép ügyvédjéről nem is beszélek!
Kérem valaki mondjon valami okosat,amivel mehetek is valamire!!!!

Javasolt panasz levelet írni és azt 3 helyre is tértivevényesen elküldeni:

  1. Az illetékes Megyei Kormányhivatal Kormánymegbízottjának.
  2. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Főigazgatójának.
  3. Dr. Szabó Máté Alapjogi Biztosnak (Leánykori neve: Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa)

A tények leírása mellett kérje, hogy a rendelkezésre álló adatok figyelembevételével, haladéktalanul, legalább a minimálbér alapulvételével előleget állapítsanak meg az Ön részére.

A panaszban térjen ki arra, hogy a késedelem a létfenntartását veszélyezteti, nem segélyt, hanem a járulékfizetésért cserébe az Önt, a biztosítási esemény bekövetkezésekor megillető (szerzett jogot) TB ellátást kéri.

Hívja fel a címzettek figyelmét arra, hogy a késedelem miatt súlyosan sérül a tisztességes eljáráshoz és a határidőben történő döntéshez való jog.

Az ombudsman már többször figyelmeztette a TB szerveket arra, hogy az indokolatlan és a biztosított létfenntartását veszélyeztető késedelem semmilyen indokkal nem fogadható el, így az sem érv, hogy a munkáltató a jogszabályi kötelezettségének nem tesz eleget. A közigazgatási szervnek ugyanis joga van a jogsértő foglalkoztatót szankcionálni, hatósági ellenőrzésnek alávetni, a szükséges adatokat így beszerezni, addig is a rendelkezésre álló adatok alapján előleget megállapítani.

Helytelenül jár el a TB szerv, ha határozat, vagy végzés helyett csak egy tájékoztató levelet ír a biztosítottnak. Ezzel ugyanis megfosztja a jogorvoslathoz való jogától.

A TB szervnek vannak hatósági ellenőrei, akik képesek lennének a helyszínen eljárva max. 1 héten belül beszerezni a szükséges okmányokat, adatokat.

Amennyiben a TB szerv 30 napon belül nem hoz érdemi döntést köteles az állam részére büntetést (általános tételű illeték), a biztosítottnak pedig kamatot fizetni. (Nem kell kamatot fizetni, ha az nem éri el az 1.000 Ft-ot.)

Levelében kérje, hogy a TB szerv a kamatot is fizesse ki Önnek.

A panasztételhez való jogot megalapozza az alábbi két jogszabály:

Hivatkozva az Alaptörvény XXV. cikkében foglaltakra, amely jogszabályi hely szerint „Mindenkinek joga van ahhoz, hogy egyedül vagy másokkal együtt, írásban kérelemmel, panasszal vagy javaslattal forduljon bármely közhatalmat gyakorló szervhez”, illetve a 2004. évi XXIX. törvénynek a közérdekű kérelmekkel, panaszokkal és bejelentéssel kapcsolatos eljárásról rendelkező 141.§. , 142.§. és a 143.§-ban foglaltakra az alábbi panaszt kívánom előterjeszteni.

Tekintettel arra, hogy szeptember óta ellátatlan -ha a fentiek sem vezetnek eredményre- forduljon a sajtóhoz.

2 héten belül garantáltan a számláján lesz a pénz.

kukkmuk # 2012.01.30. 18:39

Tisztelt Dödölle 1!
Nagyon szépen köszönöm a választ,tanácsot!
Holnap meg is írom a levelet 3 példányba és postázom is őket!
Remélem ennek lesz hatása és megkapom ami megjár,mert már nagyon elvagyok keseredve és nem tudom hogyan lesz tovább.Már előre félek a szülési szabadságtól és attól hogy mi lesz a gyedemmel.
Még egyszer nagyon szépen köszönöm!!!!

Istvan1984 # 2012.01.31. 00:46

Tisztelt Szakértő!

Élettársamnak 2010 augusztus közepétől folyamatos alkalmazotti munkaviszonya van. (Korábban is volt kisebb megszakításokkal, de ez most nem számít.) A munkaviszonya határozott időre szól és 6 havonta hosszabbították meg eddig, ami azt jelenti hogy most február vége felé fog lejárni. Közben kiderült néhány hete hogy terhes, a szülés várható időpontja szeptember közepe elvileg. Emiatt valószínűleg nem fogják meghosszabbítani a szerződését.

Átolvastam a TGYÁS és GYED-re vonatkozó tájékoztatót: http://www.oep.hu/…_TBKIFIZ.PDF.

Ez alapján a GYED-et meg fogja kapni, hiszen előző évben, azaz 2011-ben megvan a 180 nap munkaviszony, viszont ha nem talál munkát, akkor TGYÁS-t nem fog kapni, mert nem a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül fog szülni.

A kérdésem az lenne, hogy a 2012 februári szerződés lejárta és a 2012 várható szeptemberi szülés közötti időszakra tud-e valami segélyt igényelni, vagy csak az alábbi lehetőségei vannak:

  1. keressen munkát (amire terhesen nem sok esély van). TGYÁS szempontjából ez lenne a legjobb még ha minimálbérre is jelentik be, hiszen ekkor meglenne a szülés előtt vagy akár a szüléskor is a biztosítás, de úgyis az előző év keresetét vennék figyelembe.
  2. menjen el 3 hónap munkanélküli segélyre (ez ugye kb május-ig tartana és akkor még ott van a június, július, augusztus amikor nem kap semmit)?

Válaszát előre is köszönöm

lenovo # 2012.01.31. 08:49

Tisztelt Szakértő!

Tgyás és gyed számításban kérném a segítségét.

2002-től munkaviszonyom folyamatos ugyanannál a munkáltatónál.
2009.09.14-2011.09.14-ig 250e br bér alapján kaptam tgyás-t, illetve maximum gyedet.
2011.09.15-től kivettem az időközben összegyűlt szabadságaimat, és munkába álltam. Jelenleg is dolgozom.
Most 9 hetes terhes vagyok, szülés időpontja várhatóan 2012.09.03. Februártól veszélyeztetett terhesség miatt táppénzre mennék szülésig.

Irányadó időszakban (előző év 2011.) 9,5 hónap gyed, és 3,5 hónap munkabérem volt.
Az oep állásfoglalás szerint:
Ha a szülőnek az irányadó időszakban [a gyed-re jogosultság kezdőnapját megelőző évben, illetve azt
közvetlenül megelőzően] azért nem volt 180 naptári napi keresete, mert táppénzben, terhességigyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban részesült, a táppénz összegét a korábban folyósított
ellátás alapját képező összeg figyelembevételével kell megállapítani, feltéve, hogy ez kedvezőbb, mint
a minimálbér.

Ezek szerint most is jogosult leszek tgyás-ra, és maximum gyedre?

Elbizonytalanodtam, mert ha a tgyás-hoz, és a gyed-hez tényleg kell 180 bérezett nap a munkába állásomtól számítva, a táppénz miatt nem lesz meg.

Segítségét előre is köszönöm.

Dödölle1 # 2012.01.31. 10:39

Montika # 2012.01.31. 10:33 Tisztelt Szakértő!

Azt szeretném megtudni, hogy ha lejár a gyed, akkor gyest fogok kapni automatikusan vagy igényelnem kell az OEP-től?
Ha igen, akkor hogyan, milyen nyomtatványon?
Válaszát előre is köszönöm!

Minden egyes új ellátást igényelni kell, autómatikusan semmit nem folyósítanak.

A GYES-t a Magyar Államkincstártól kell igényelni. A nyomtatvány az ügyfélszolgálatukon, vagy a Kormányablaknál kérhető.

Dödölle1 # 2012.01.31. 11:03

Istvan1984 # e-mail 2012.01.31. 01:46 Tisztelt Szakértő!

Élettársamnak 2010 augusztus közepétől folyamatos alkalmazotti munkaviszonya van. (Korábban is volt kisebb megszakításokkal, de ez most nem számít.) A munkaviszonya határozott időre szól és 6 havonta hosszabbították meg eddig, ami azt jelenti hogy most február vége felé fog lejárni. Közben kiderült néhány hete hogy terhes, a szülés várható időpontja szeptember közepe elvileg. Emiatt valószínűleg nem fogják meghosszabbítani a szerződését.

Átolvastam a TGYÁS és GYED-re vonatkozó tájékoztatót: http://www.oep.hu/…_TBKIFIZ.PDF.

Ez alapján a GYED-et meg fogja kapni, EZT ROSSZUL ÉRTELMEZI!!!!! hiszen előző évben, azaz 2011-ben megvan a 180 nap munkaviszony, viszont ha nem talál munkát, akkor TGYÁS-t nem fog kapni, mert nem a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül fog szülni.

A kérdésem az lenne, hogy a 2012 februári szerződés lejárta és a 2012 várható szeptemberi szülés közötti időszakra tud-e valami segélyt igényelni, vagy csak az alábbi lehetőségei vannak:

keressen munkát (amire terhesen nem sok esély van). TGYÁS szempontjából ez lenne a legjobb még ha minimálbérre is jelentik be, hiszen ekkor meglenne a szülés előtt vagy akár a szüléskor is a biztosítás, de úgyis az előző év keresetét vennék figyelembe.
menjen el 3 hónap munkanélküli segélyre (ez ugye kb május-ig tartana és akkor még ott van a június, július, augusztus amikor nem kap semmit)?
Válaszát előre is köszönöm

Főszabály szerint mind a THGY, mind a GYED ellátásnak az a feltétele, hogy az igénylőnek legyen biztosítása ÉS a szülést megelőző 2 éven belül rendelkezzen 365 nap biztosításban töltött idővel! (A feltételeknek együttesen, konjuktív módon kell fennállniuk.)

Ezen ellátásokra tehát csak akkor lesz az élettársa jogosult, ha a fenti feltételekkel rendelkezik.

Az előző keresetet csak abban az esetben vehetik figyelembe, ha a jogviszonyok között nincs 30 napnál hosszabb megszakítás.

A "szivességi bejelentés" veszélyeire már többször felhívtam a fórumozók figyelmét, sőt a vonatkozó ítéleteket is bemásoltam. Javaslom azokat visszakeresni.

Természetesen ha nincs munkaviszony nem kap munkabért.
Tekintettel arra, hogy a passzív táppénz intézménye megszűnt, így a terhesség alatt -biztosítás hiányában- táppénzre sem jogosult.

THGY, GYED, GYES ellátásokat (anyasági ellátások) csak a szülést követően lehet megállapítani, azaz a kérdésére válaszolva addig valóban nem kap semmit.

Amennyiben a szociális helyzetük megalapozza az Önkormányzattól igényelhetnek a Szoc. Tv-ben nevesített ellátásokat. (segélyeket)

Bori79 # 2012.01.31. 14:04

Tisztelt Szakértő!
2 hete felmondtak nekem a munkahelyemen létszámleépítés miatt, viszont pont mostanra terveztük be a 2. babánkat és az is elképzelhető, hogy már meg is fogant. Jelenleg 2 hónapig még a felmondási időmet töltöm, a kérdésem az lenne, hogy milyen juttatásban részesülhetek, ha lejár ez a két hónap. Előtte 3 évig folyamatosan volt munkaviszonyom, arra gondoltam, hogy ha mást nem is, talán munkanélküli járadékot kaphatok, amíg meg nem születik a baba. A munkahelyemre már nem mennék vissza szívesen azzal, hogy bocs, de sikerült teherbe esnem, úgyhogy nem tehettek ki, küldjetek el mást, kényszerből nem szeretném, ha alkalmaznának. Tehát arról szeretnék tanácsot kérni, hogy milyen ellátást vagy juttatást kaphatnék addig is, valamint hogy ha megszületik a baba, járna-e nekem gyed és gyes? A válaszokat előre is köszönöm.

pazs # 2012.01.31. 16:35

Ha nem leszel biztosított a szülés napján, akkor csak gyes. A munkanélküli (mai nevén álláskeresési járadék) meg nem tart ki addig. Ha egyébként a család jövedelmi-vagyoni viszonyai olyanok, kaphatsz még szociális segélyt is.
Biztos nem éri meg a tgyás és a gyed félretenni a büszkeséged?

végrehajtó1 # 2012.01.31. 16:57

Munkanélküli nem egyenlő az álláskeresési járadékkal.

A munkanélküli max. 3 hónapig jár.Utána 1 évig együtt kell működni a munkaügyi központattal és a csak ez után kaphat álláskeresési támogatást.Ha az egyfőre jutó jövedelem a családban nem haladja meg a 28500 ft-t.

Tehát ez a kérdezőnek még kicsit odébb van.

elmar # 2012.01.31. 19:19

Kedves Szakértő!
Határozott idejű munkaviszonyom van, lejárat x.y kismama távolléte. A kismama azóta újra babát vár, szóval min 3évig még nem jön vissza.
A kérdésem az lenne, hogy mit javasolnak, ha babát várok mi lenne a legjobb megoldás, ha eljönnék táppénzre rögtön(félve a mondva csinált kirúgástól) vagy maradhatok szülésig, mert úgysem rúghatnak ki? Valamint ilyen esetben jogosult leszek-e tgyásra és gyedre? 2.babánál valóban nem leszek jogosult csak gyesre, ha rögtön munkába állás nélkül jönne a baba? Határozatlan idősöknél a 2.babánál is jogosultak ilyen esetben is mindenre?
Válaszukat előre is köszönöm!

Smiling27 # 2012.01.31. 20:57

Tisztelt Szakértő,

Főállásban alkalmazottként dolgozom egy vállalatnál 40 órás munkaidőben, azonban jelenleg gyesen vagyok. Van egy saját Kft-m, mely jelenleg nem végez tevékenységet, de ügyvezető vagyok. Kérdésem az lenne, hogy a 2012 01-01 től megváltozott jogszabályok értelmében köteles vagyok -az ügyvezetői jogviszony- miatt a minimálbér utáni járulékokat befizetni? vagy esetleg elegendő lenne havi 4 órás részmunkaidőben ellátni az ügyvezetői feladatokat és azután fizetni a járulékot. Vagy mivel van főállásom, nem is kell fizetni?

köszönettel:

lilien1984 # 2012.02.01. 06:05

Kedves Szakértő!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy jelenleg a 8 hónapos kisfiammal GYED-en vagyok ami 2013 májusában fog lejárni. Ha ezután születne meg a tesó tehát már belenyúlna a GYES-be akkor milyen juttatásokra számíthatok? Újra járna a TGYÁS, GYED vagy csak a második baba után is GYES-t kapnék? Illetve ha az első baba 2. születésnapjáig megszületne a tesó akkor hogyan alakulnának a juttatások? Nem szeretnék azért szülni, hogy jól járjunk anyagilag de nem maradhatok itt azzal a minimális GYES-el és a munkahelyemre nem valószínű, hogy visszavesznek a gyerekek miatt.

Köszönettel,

Lelika # 2012.02.01. 10:37

Kedves Szakértő!

2010.07.23-án szültem,2010.02-től táppénzen voltam.
Gyedet kapok 2011.01.07-től,eddig a maximum összeget kaptam.(Jövedelmem 2009-ben bőven 270.000ft felett volt,és 562 napnál több a biztosítási időm,ha jól tudom ez a gyed alapja,eddig legalábbis ez volt.)Most eltörölték az adójóváírást és emelkedett a minimálbér összege,így 130200ftlett a gyed. Én pedig jóval kevesebb gyedet kaptam,mint eddig.A munkáltató szerint mert a gyedet újra megállapították és nem vagyok jogosult a maximumra.Szerinte a számítás alapja a 2010-es év.Én ezt nem értem pontosan,ha eddig a maximumra voltam jogosult most miért nem?Mivel a szülést megelőző év 2009,nem értem mi alapján számolta újra,és miért?

Tisztelettel:Lelika

Dödölle1 # 2012.02.01. 13:42

Montika # 2012.02.01. 12:12 Tisztelt Szakértő!

Azt szeretném megtudni, hogy a gyed lejárta után igényelhetek-e gyest és, ha igen, akkor mikor tehetem ezt meg?

Igen, igényelhet.

A GYED lejártát követő naptól mielőbb, lehetőleg 60 napon belül.

Dödölle1 # 2012.02.01. 14:06

Lelika 2012.02.01. 11:37 Kedves Szakértő!

2010.07.23-án szültem,2010.02-től táppénzen voltam.
Gyedet kapok 2011.01.07-től,eddig a maximum összeget kaptam.(Jövedelmem 2009-ben bőven 270.000ft felett volt,és 562 napnál több a biztosítási időm,ha jól tudom ez a gyed alapja,eddig legalábbis ez volt.)Most eltörölték az adójóváírást és emelkedett a minimálbér összege,így 130200ftlett a gyed. Én pedig jóval kevesebb gyedet kaptam,mint eddig.A munkáltató szerint mert a gyedet újra megállapították és nem vagyok jogosult a maximumra.Szerinte a számítás alapja a 2010-es év.Én ezt nem értem pontosan,ha eddig a maximumra voltam jogosult most miért nem?Mivel a szülést megelőző év 2009,nem értem mi alapján számolta újra,és miért?

Tisztelettel:Lelika

A pontos adatok hiányában érdemi választ adni nehéz.
A teljeskörű tájékoztatás adása az Ebtv. 5. § értelmében a munkáltatónál működő TB kifizetőhely feladata.

Ebtv. 5. § Az egészségbiztosító tájékoztatja a biztosítottat jogairól és kötelezettségeiről, segítséget nyújt igénye érvényesítéséhez.

217/1997 Korm. rendelet 39. § (3) A pénzbeli ellátás iránti kérelmet elbíráló kifizetőhely vagy egészségbiztosítási szakigazgatási szerv a pénzbeli ellátás jogosultját – kérelmére – tájékoztatja a megállapított pénzbeli ellátás összegének kiszámítása során figyelembe vett adatokról.

A 2011.01.07-től megállapított GYED ellátás alapját a 2010.01.01.-2011.01.06. irányadó időszakban elért keresete képezi. Ezen belül, ha 2010-ben volt 180 bérezett napja a GYED alapja a 2010.01.01-től 2010.12.31-ig elért keresete.

Amennyiben 2010.02-től táppénzen volt, majd 2010.07.23-tól THGY ellátásban részesült, úgy Önnek a 2010.01.01.-2011.01.06. irányadó időszakban nincs 180 bérezett napja, így a GYED ellátást a 78000 Ft-os minimálbér 30-ad része alapján kellett megállapítani.

Mivel azonban Önnek azért nem volt 180 bérezettnapja, mert táppénzben és THGY-ban részesült (Ebtv. 48. § (5) alkalmazható az előny/kedvezmény szabály, azaz ha ez Önnek kedvezőbb a GYED ellátását az előző THGY ellátás alapjával kell(ett) megállapítani.

Az Ebtv. 42/D § (3) rendelkezik a GYED átszámításáról.(emeléséről) A 2011.01.01-től hatályos jogszabály változás értelmében azonban a GYED ellátást csak azoknál lehert átszámolni (megemelni), akiknek a GYED-ét az Ebtv. 48. § (2)-(3) alapján állapították meg.

Az Ön GYED ellátását nem ez, hanem az Ebtv. 48. § (5) alapján állapították meg, így annak bruttó összegét 2012-ben megemelni nem lehet. A bruttó GYED alap tehát a tavalyi évhez képest nem változik. (Kevesebb nem lehet, de megemelni sem engedi a hatályos jogszabály.)

Tekintettel az adóváltozásokra nettó összegben viszont csökkenhet, mint ahogyan a munkabérek is csökkentek egyeseknél. A Kormány ezért tervezi, hogy a bérkompenzációhoz hasonlóan a költségvetési tartalék terhére kidolgozza a GYED kompenzáció rendszerét. Ez folyamatban van.

Ettől többet sajnos nem tudok segíteni.

Üdvözlettel: :)

Dreaming # 2012.02.02. 09:57

Kedves Szakértők!

Azt szeretném megkérdezni, hogy a GYED-et és a többi segélyt, amire ilyenkor jogosult az anya, a munkáltató vagy pedig az állam fizeti? Ha pedig a munkáltató fizeti, akkor azt a munkáltató vissza tudja igényelni?
Válaszukat köszönöm!