GYED,GYES, táppénz


Picur23 # 2010.03.09. 09:20

Köszi a választ. De én kiszeretném számolni, hogy mennyit kapok egy hónapra. Itt van a 2009-es éves jövedelmemről a papír. Nagyon keveslem a pénzt amit kaptam. Az adójóváírásos papírt meg aláírtam. A másik kérdésem , hogy akkor is a 2009-es éves jövedelmemet veszem alapúl ha veszélyeztetett terhesség miatt beteg szabin voltam? A babám 2010. jan. 4.-én született.
köszönöm...

nandy # 2010.03.09. 09:15

Picur:

A TGYÁS másnéven szülési szabadság, 168 napra jár, a szülés várható időpontját megelőző 28. naptól igényelhető.
Jár az adójóváírás, mert bérjellegű juttatásnak számít a GYÁS, de kérni kell az igénylőlapon.

nandy # 2010.03.09. 09:13

Ja, és azt ne feledd, hogy a példa szerinti április 1-től gyes-re vagy jogosult, tehát a gyed-et le kell mondanod, ha még nem tetted meg. Akkor is mondd le, ha nem tudnak munkát adni, mert munkavégzés hiányában is járni fog a munkabéred, ami viszont ütközne a GYED-del.
Legyél határozott!

Picur23 # 2010.03.09. 09:10

Sziasztok!

Engem az érdekelne, hogy suámítom ki a szülési szabadságot és utána a Tgyás-t. Nekem eddig volt adójóváírásom, és ezekre kapom-e?
Köszönöm a választ

nandy # 2010.03.09. 09:09

Ha nem tudnak foglalkoztatni, akkor is bért kell fizetniük az állásidőre. Ezt - válság ide vagy oda -nem tagadhatják meg!
Ha tényleg szeretnél dolgozni, akkor írj nekik tértis levelet, jelölj meg egy napot, amikortól munkába állsz (pl. április 1-től). Ha nem válaszolnak, akkor az általad megjelölt napon munkakezdésre jelenj meg a munkahelyeden, és maradj ott addig, míg írásba nem adják, hogy nem tudnak foglalkoztatni. Onnantól fizetniük kell az állásidőre járó bért.
Vagy átszervezik a munkát, hogy neked is jusson.

Ha azt válaszolják a leveledre, hogy nem tudnak foglalkoztatni, akkor írd vissza, hogy április 1-től kéred az állásidőre járó bért.

Blacksky # 2010.03.08. 18:23

Kedves Nandy !

Köszönöm a választ. Igyekszem visszaolvasni és nem terhelni ilyen kérdésekkel.

Utolsó kérdésem :
Azt írod, hogy a gyermekem 3 éves koráig kötelesek foglalkoztstni , ha én úgy szeretném.
Jelen esetben én úgy szeretném,de leráztak azzal, hogy a válság miatt nem férek bele a költségvetésbe és nincs esély arra, hogy bármi munkát adjanak.
Sőt, valószínűleg a 3, szülinap után sem.

Szóval ilyenkor el kell fogadnom, hogy a gyes lejártáig távol tartanak, aztán pedig 1 hónap múlva elküldenek?

Köszönöm szépen a választ,
Üdv
Blacksky

nandy # 2010.03.08. 15:29

Ne csodálkozz a szűkszavúságon, naponta legalább háromszor megkérdezik ugyanezt. Csak egy kicsit vissza kellene olvasni.

Amíg a gyermeked a harmadik életévét be nem tölti, addig nem mondhatnak fel neked, kötelesek foglalkoztatni, ha te úgy szeretnéd.
A gyes-sel vigyázni kell, mert ha átadod a nagyszülőnek, és úgy mész vissza dolgozni, akkor viszont megszűnik a védettséged (mindig a gyes-ben részesülő szülő a védett)

nandy # 2010.03.08. 15:27

Megteheti-e a munkáltató, hogy a gyes végéig egyáltalán nem vesz vissza?

Nem.

Ha igen, miután letelik a gyes, 1 hónapig köteles visszavenni, kifizetni a 3 év után járó szabadságomat ?

De nem.

Ha a nagymama megy el gyesre akkor is érvényes a 3. életév betöltéséig szóló védettség?

Nem.

Amennyiben időközben találok egy másodállást, elhelyezkedem, továbbra is védett vagyok a gyes végéig vagy milyen szabályok vonatkoznak rám?

igen.

Blacksky # 2010.03.08. 14:31

Kedves KBS !

Szűkszavú válasza a kérdéseimre nem egészen világosak, de sajnos nem ismerem ennek a fórumnak a stílusát, így próbálok egy bővebb kifejtésért folyamodni valakihez.

Blacksy

Kovács_Béla_Sándor # 2010.03.08. 14:18

Nem; - ; nem; igen.

Blacksky # 2010.03.08. 13:28

Munkajogi szabályok kismamáknak.
Tisztelt Szerkesztőség!

Kérdésem a következő lenne : 2009 Január végén szültem, gyermekem nem régen töltötte be az 1 életévét.
Munkáltatómnál jeleztem, hogy szeretnék visszamenni dolgozni, azonban ők közölték, hogy sajnos, a következő időszakban ( 2 évig biztosan nem ) tudnak visszavenni a válság miatt.
(Nemzetközi cég hazai bázisán dolgoztam, régióigazgatóként.)
Megteheti-e a munkáltató, hogy a gyes végéig egyáltalán nem vesz vissza?
Ha igen, miután letelik a gyes, 1 hónapig köteles visszavenni, kifizetni a 3 év után járó szabadságomat ?
Ha a nagymama megy el gyesre akkor is érvényes a 3. életév betöltéséig szóló védettség?
Amennyiben időközben találok egy másodállást, elhelyezkedem, továbbra is védett vagyok a gyes végéig vagy milyen szabályok vonatkoznak rám?
Sajnos nem vagyok jártas ebben a jogi helyzetben, kérem segítsenek.

Előre is köszönöm.
Blacksky

nandy # 2010.03.08. 11:26

Ha áprilistól őszig lesz 180 bérezett nap (nagyon ki van számolva...), akkor az lesz a táppénz alapja.
Ha nincs 180 bérezett nap, akkor - mivel GYED miatt nincs - a GYED alapjául vett összeg lesz a táppénzalap.

Bérezett napnak számít a szabadság, betegszabadság (a keresőképtelenség első 15 munkanapja).
Nem képez táppénzalapot a GYED, gyes stb., azaz nem rontja le.

Nettóból sajnos nem lehet számolni, de ha a mostani bruttó bér magasabb, mint a GYED előtti, akkor talán érdemes lenne a műtétet +180 nap múlva beütemezni (feltételezem, hogy nem sürgősségi).

hhhhh # 2010.03.08. 09:46

Kedves Hozzáértő!
2007 szept-től 2008 Jan végéig dolgoztam, utána tgyas, gyed, 2008 áprilisábam szültem. Áprilisban szeretnék visszamenni dolgozni, de lehetséges hogy az ősz folyamán komoly műtét vár rám. Kapok e táppénzt, mennyi ideig és milyen alapból számolják. A gyedem nettó 90.000 ft, a fizum kb nettó 125.000 forint lesz ameddig ugye nem kell táppénzre mennem.
Köszönöm válaszát!

Dödölle1 # 2010.03.07. 09:01

Kedves "nika75"!

Nem tudom emlékszik-e rá,hogy kérdeztem Öntől pár hete,hogy az álláskeresési járadék ideje beleszámít-e a Thgy és Gyed-hez szükséges 365 napba.

Válasz: Sajnos nem emlékszem.
Korábban már megkérdeztem még egy szakértőt akitől most érkezett válasz,bemáso­lom Önnek.

Válasz: Köszönöm szépen.
Szeretném megkérdezni, hogy Ön kit tart szakértőnek?

A fórum szerkesztősége kifejezetten felhívja a fórumozók figyelmét arra, hogy "A fórumtagok nem minden esetben jogvégzett szakemberek."

Én kiegészíteném azzal, hogy különböző fórumokon hozzászólók sem mind a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályának gyakorló szakemberei.

Egyszerűbben: Nem biztos, hogy minden válasz amit a kérdéseire különböző helyeken kap helyes. Erre igyekszem a hozzászólásaim végén mindenki figyelmét felhívni és egyben a REP PEEO Osztlyvezetőjéhez irányítani.

Hozzászólásában idézi a "szakértő" válaszát, miszerint:A munkanélküli ellátás folyósítási ideje ugyan biztosítotti időnek számít, és ilyenkor fennáll a természetbeni egészségügyi ellátásokra a jogosultság, de a tgyás és gyed jogosultsághoz szükséges előzetes biztosítási időbe mégsem lehet beszámítani, mert ezen időszak alatt nincs egyéni egészségbiztosítási járulékfizetési kötelezettség. --
Ezen megállapítás egyrésze igaz, viszont az abból levont következtetés, miszerint a THGY-hoz és a GYED-hez szükséges 365 nap biztosítási időbe mégsem lehet beszámítani, mert ezen időszak alatt nincs egyéni egészségbiztosítási járulékfizetési kötelezettség. dúrva szakmai hiba!!!

Helyesen: Az álláskeresési járadék folyósítási ideje biztosítotti időnek számít, a tgyás és gyed jogosultsághoz szükséges előzetes biztosítási időbe beszámítani, viszont az itt elért jövedelem a THGY és a GYED összegének számításakor nem vehető figyelembe, mert ezen időszak alatt nincs egyéni egészségbiztosítási járulékfizetési kötelezettség, márpedig a THGY és a GYED alapja a pénzbeli egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelem.

Ez volt a válasz.Ön szerint? Mert végülis ez is elfogadható indok.

Válasz: Én sajnos nem tudom elfogadni, mert nem felel meg a hatályos anyagi jogi norma előírásainak és a REP-ek által folytatott gyakorlatnak.

Amennyiben kétségei vannak javasolom felkeresni a REP Pénzbeli Ellátási Osztályának vezetőjét,mint a tárgyban hatáskörrel rendelkező közigazgatási szerv vezetőjét.

Várom válaszát és köszönöm ezúton is. Üdvözlettel:Nika ---------
  • Kedves Dödölle1!

Ismét én vagyok. Találtam egy cikket egy részét bemásolom.

A 2010. április 30-a után született gyermekek esetében gyed-jogosultsághoz szükséges munkaviszony ideje 180 napról 365-re emelkedik, a gyes időtartama pedig háromról két évre csökken.
Az elfogadott törvénymódosítás értelmében elmarad a családi pótlék 2009 szeptemberi korrekciója és a 2010-es emelése 2009 szeptember 1-től családi pótlék növeli az adóalapot. Az Országgyűlés hétfőn elfogadta a gyes, a gyed és a családi pótlék szabályainak módosításait.A gyed-jogosultsághoz szükséges munkaviszony ideje 180 napról 365-re emelkedik, a gyes időtartama pedig háromról két évre csökken. A törvényjavaslat szerint a 2010. április 30-a után született gyermekek esetében lesznek érvényesek a gyes- és gyed-változások.

A két munkaviszonyhoz, illetve biztosítási időhöz kötött juttatás, azaz a terhességi-gyermekágyi segély (tgyás) és a gyermekgondozási díj (gyed) jogosultsági ideje 180 napról 365-re emelkedik. Ez azt jelenti, hogy a kismamának minimum 365 nap munkaviszonnyal kell rendelkeznie ahhoz, hogy kapjon tgyást, majd gyedet.

Itt konkrétan munkaviszonyt ír és nem biztosítási időt.Már egyre biztosabb számomra is,hogy nem fog beleszámítani a 365 napba az álláskeresési járadék időtatalma.:(
Üdvözletel:Nika

Válasz:
Sajnálom, de az Ebtv. nem munkaviszonyról ír, hanem biztosítási jogviszonyról. A munkaviszony szót a cikkíró, mintegy leegyszerűsítésként alkalmazza, de figyelmesen végigolvasva láthatja, hogy használja a biztosítás szót is. (Egy átlag olvasó a biztosítás szót többnyire nem érti, viszont a munkaviszonnyal tisztában van. A cikk a jogot kevésbé ismerő, átlag olvasónak íródott, ezért mellőzi a terminis technicusokat. )

Amennyiben Önnek lenne igaza, úgy nem kaphatna THGY és GYED ellátást az egyéni és társas vállalkozó, a közalkalmazott,(ápolónő, tanítónő, tanárnő, orvosnő, könyvtárosnő stb.) a köztisztviselő (polgármesteri hivatalokban, államigazgatási szerveknél dolgozó ügyintézőnők stb.

Az álláspontomat alátámasztó jogszabályok:

1997. évi LXXX. törvény
a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről

III. Fejezet
A TÁRSADALOMBIZ¬TOSÍTÁS ELLÁTÁSAI ÉS AZ ELLÁTÁSRA JOGOSULTAK

A biztosítottak
5. § (1) E törvény alapján biztosított
d. az álláskeresési támogatásban részesülő személy,

1997. évi LXXXIII. Törvény
a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól

Terhességi-gyermekágyi segély

40. § (1) Terhességi-gyermekágyi segély annak jár, aki a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt, és

  1. a biztosítás tartama alatt vagy a biztosítás megszűnését követő negyvenkét napon belül szül, vagy

Ha figyelmesen elolvassa a normaszöveget láthatja, hogy a jogszabály nem a munkajogviszonyt, hanem a biztosítási jogviszonyt nevesíti!!!

Gyermekgondozási díj

42/A. § (1) Gyermekgondozási díjra jogosult

  1. a biztosított szülő, ha a gyermekgondozási díj igénylését - a gyermeket szülő anya esetén a szülést - megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt,
Láthatja tehát, hogy a jogszabály mindkét ellátásnál a biztosíts és nem a munkaviszony szót használja, amely jelen esetben egy -szemléltetésként a matematikát segítsgül hívva egy nagyobb halmazt jelent. -------
Természetesen -semkitől nem vindikálva el a tévedés jogát- ebben az esetben is igaz:

"Non videntur, qui errant, consentire"

Végül:

"Imperitia culpae adnumerátur"

Üdv. :)

milumil # 2010.03.05. 10:29

Aki tud segítsen!
Jár e álláskeresési járadék gyes mellett?ugyanis a régi munkahelyemre felszámolás miatt nem tudnak visszavenni,munkát pedig egyenlőre nem találok.
köszönöm a választ!!!

effata # 2010.03.04. 18:22

Tisztelt Szakértő!

A következő kérdéssel fordulok Önhöz: 2009. júliusában szereztem meg a diplomámat és október 1-jével el is helyezkedtem a pályakezdőknek szóló Ösztöndíjas foglalkoztatási program keretében, ami egy év munkaviszonyt jelent. A munkaviszonyom 2010.szeptember 31-én szűnik meg. A férjemmel már szeretnénk gyermeket vállalni, de mivel még nem volt munkaviszonyom így várnunk kellett. Ha szeretnénk az idén szülni, akkor jogusult vagyok a TGYÁS-ra, GYED-re, GYES-re? Amennyire én tudom, ugyan ösztöndíjat kapok, de biztosított vagyok erre az egy évre és a főiskolai évekből is beszámítandó 180 nap. És még egy kérdés: Mi lesz a GYED számításának alapja? Hogyan számolja ki, hogy mekkora összegre számíthatunk? Bruttó 160.000 ft az ösztöndíjam.

Előre is köszönöm a segítségét!
Effata

böbe78 # 2010.03.04. 16:15

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Azzal a kéréssel fordulok Önhöz, hogy segítsen egy jogi kérdésben! A mostani jogszabályok szerint hogy van a következő helyzet?:
Én jelen pillanatban GYED-en vagyok. 2008.09.14.-én született meg a kisfiam. Egy vendéglátó egységben dolgoztam addig(és még jelen pillanatban is munkaviszonyban állok)De már az utolsó hónapban el szerettek volna bocsájtani,de nem sikerült a terhesség miatt,mert közbejött. Az lenne a kérdésem hogy a Gyes alatt és után kötelesnek kell-e lennie a munkáltatónak továbbra is alkakmaznia ,és ha igen akkor mennyi a minimum idő amig alkkalmaznia kell továbbra is?Nagyon fontos lenne mert nem igazáz szeretne munkát adni.

Tisztelettel:Böbe

hhhhh # 2010.03.04. 08:39

Nandy!
Olvastam elöző válaszodat, én is hasonló cipőben járok.
Tehát a felmentési idő az lehet a szabadság alatt is vagy az a letöltött szabadság után következik.
Köszönöm

nandy # 2010.03.04. 08:33

Pedig ha egy picit visszaolvastál volna, tudnád a válaszokat...

2010. nov. 6-ig és még utána 30 napig a munkáltató küldhet el rendes felmondással. Ha ő mond fel, akkor a felmondási idő felére kötelezően fel kell mentenie a munkavégzés alól. A másik felében és a 30 napos védelem alatt kiadhatja a szabadságaidat.
Szabadság jár a TGYÁS idejére ÉS a GYED első évére. (A TGYÁS ugyanis munkajogilag nem fizetés nélküli szabadság, hanem szülési szabadság, melyet a tv. külön nevesít)

Közös megegyezést nem kötelező aláírni, akkor érdemes, ha jobb feltételeket ajánlanak benne, mi

BubuNr1 # 2010.03.04. 08:04

Tisztelt Szakértő!

Helyzetem viszonylag egyszerűnek mondható, mégsem találok egzakt választ néhány fontos kérdésemre. Remélem, Ön tud nekem segíteni.

2007. nov. 6-án született a fiam, előtte márciustól voltam a szülésig betegállományban, ezt megelőzően 8 hónapig aktívan dolgoztam a cégnél. Tgyás, gyed, gyes, annak rendje és módja szerint megvolt/van; gyes 2010 nov. 6-ig.

Munkáltatóm már utalt rá, hogy nem fognak tudni visszavenni - már ez önmagában nem tetszik, tekintve, hogy a pozícióm megvan, valaki más tölti be jelenleg, tehát kötelességük lenne visszavenni, de erőszakkal, jogi útra terelve a dolgot nem szeretnék ott dolgozni.

Ha valóban így lesz, mi az, amit nekem ki kell fietniük?
Gondolok itt a szabadság mértékére (tgyásra ÉS utána egy évre jár, vagy összesen egy évre? - ez nagyon fontos kérdés számomra. Pótnapokról korábban nem nyilatkoztam, tehát azok is járnak visszamenőleg is, igaz?), védettség (mennyi ennek időtartama? ez már "leketyeghet" a szabadság töltése alatt is?) felmentési idő, végkielégítés? A három év munkaviszony megvan, ha a gyermekemmel itthon töltött idő is beleszámít ebbe.
Végső soron az (is) érdekel, mikor mondhat fel nekem hivatalosan és jogszerűen? Már a megkezdett szabadság letöltése alatt is?

Közös megegyezéssel nem szeretnék semmit aláírni, úgy tudom, ekkor járnék a legrosszabbul. Vagy nincs igazam?

Nagyon hálás lennék, ha erre a sok kérdésre válaszolna nekem, már egy ideje rágódok rajta, és nem kapok sehol választ...

Előre is nagyon köszönöm segítségét!
BubuNr1

Dr. Botond Ferenc # 2010.03.03. 21:23

Tisztelt Szakértő !

http://www.spiritaker.atw.hu/lelek.php?…

Ezen az oldalon írt cikkben teljesen FELHÁBORÍTÓNAK találom 2. 6. és a 13. pontot ! Éppenezért teljes mértékben elhatárolódom az ilyen témákkal foglalkozó szakértői véleményektől!
Továbbá remélem a jövőben változni fog a helyzet az országban !!!

VISZONTNEMLÁTÁSRA!

and922 # 2010.03.03. 19:32

Üdv. kérdésem következő lenne.Nejem 5éve gyes ,gyeden van 3gyermekünk született a legkisebb sajnos down szindrómás ezértugynézki hogy nemnagyonfog visszamenni dolgozni . A szabadsága 5éve bentvan állitólag nemfizetik ki csak akkor ha visszamegy dolgozni de sajnos nembiztos hogy valaha visszamegy a szabadság nemveszel vagy mit lehetne tenni?

durmi # 2010.03.03. 16:50

Tisztelt Szakértő!

Az új rendszerben a GYES még munkaviszonynak számít?

Köszönöm!

Dödölle1 # 2010.03.03. 15:22
Tisztellt Szakértők! Megbízási szerződéssel dolgoztam 2008.06.-tól – 2009.03.hó ig aztán kiskönyves munkaviszonyra válltoztatták érdeklődni szertnék hohy jogosúlt leszek -e a gyedre?Talán be kéne jelentkeznem a munkaügyi központba munkanélkülikén­t?Kérem segítsenek!!!!! Endzsy78 --
  • "jogosúlt leszek -e a gyedre?"

Válasz:

Nem.

A GYED-nek két feltétele van, amelyeknek egyidejűleg kell fennállniuk.

1. Feltétel: Főszabály szerint az igénylőnek biztosítottnak kell lennie. Az alkalmi munkavállalói kiskönyvvel foglalkoztatott személy a Járulék Törvény szerint nem biztosított, így GYED-re sem jogosult.

2010.04.30. utáni szülés esetén a 2. feltétel: A szülést megelőző 2 éven belül 365 nap biztosításban töltött idővel kell rendelkeznie.

További kérdéseivel jevasolom megkeresni a REP PEEO Osztályvezetőjét, akivel időpont egyeztetés után átbeszélheti a lehetőségeit és aki minden kérdésére teljeskörű választ tud adni.

Ezzel kapcsolatban javasolom az alábbiakat elolvasni, hátha segítséget jelent:
Kevesen tudják, hogy a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 5.§. kötelezően előírja a REP-nek (REP = Regionális Egészségbiztosítási Pénztár; a REP az OEP, azaz az Országos Egészségbiztosítási Pénztár területi szerve) az ügyfelek tájékoztatását.
Ezen jogszabályi hely szerint: "Az egészségbiztosító TÁJÉKOZTATJA a biztosítottat JOGAIRÓL és kötelezettségeiről, SEGÍTSÉGET NYÚJT IGÉNYE ÉRVÉNYESÍTÉSÉHEZ.

Mindezek figyelembevételével javasolom, hogy élj a jogszabály adta lehetőséggel és keresd fel a lakóhelyed szerinti Regionális Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályát, vigyél magaddal minden okmányt (TB igazolvány, kinevezés, munkaszerződés, megbízási szerződés, szigorú számadású jövedelemigazo­lások, munkanélküli, álláskeresési járadékról szóló, illetve GYES határozatok stb.), kérd meg az osztályvezetőt, – ha kell előzetes időpont egyeztetés után- szánjon rád negyed órát és érthetően magyarázza el a lehetőségeidet.

(Többek között azért az osztályvezetőt és nem egy ügyintézőt javasolok, mert ő a témában, helyben az a legmagasabb döntésképes vezető, aki érdemi felelős választ tud adni a kérdéseidre, míg egy ügyintéző szóbeli tájékoztatását később, az igényelbírálás során felülbírálhatja, megváltoztathatja a revizora, illetve az osztályvezetője, továbbá egy túlterhelt ügyintéző lehet, hogy a részletes, teljeskörű, mindenre kiterjedő válasz helyett –ahogy a kérdezők szokták jelezni- rövid úton megpróbál lerázni, illetve sajnos esetenként előfordul, hogy egy kezdő, vagy kevésbé felkészült ügyintéző szóban téves tájékoztatást ad.. Ha tehát biztos és megmásíthatatlan választ szeretnél bizalommal fordulj a szakosztály vezetőjéhez.)

A fórum jó dolog, de írásban sajnos sokszor nem lehet kitérni részletesen mindenre. Aztán a válaszadást sokszor az is megnehezíti, hogy a kérdező a jogosultságot érintő lényeges adatokat sem adja meg, amelyek azonban döntőek lehetnek a válaszadás, illetve a jogosultság szempontjából.
Ezért, illetve a félreértések elkerülése érdekében is azt szoktam javasolni mindenkinek, hogy az itt, vagy más fórumon kapott tájékoztatáson túl –amennyiben teheti- forduljon bizalommal a REP Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályának osztályvezetőjéhez, aki a témában, helyben a legfelkészültebb szakember és aki ha szépen megkérik – szükség esetén előzetes időpont egyeztetés után- készséggel segít, dolgokra visszakérdez….
(Az osztályvezető –távolléte estén a helyettese- felkereshető a hivatalában személyesen, illetve elérhető telefonon, vagy e-mail útján.)

Szintén kevesen tudják, hogy kérésre a REP, azaz a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár részletes tájékoztatást ad arról, hogy hogyan számolták ki az igénylő biztosított táppénz, Terhességi Gyermekágyi Segély (THGY, TGYS, vagy mások a GYÁS rövidítést használják) és a Gyermekgondozási Díj (GYED) ellátásait.
Kivonat az ombudsmannak az ezzel kapcsolatos OBH 3135/2008 számú jelentéséből:
Az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa -az alaposabb tájékoztatás, valamint a táppénz kiszámításának átláthatósága érdekében, tekintettel arra, hogy a tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülésében alapvető fontosságú garanciális követelmény az alapos tájékoztatás – az OBH 3135/2008 szám alatt javasolta az egészségügyi miniszternek, hogy a hatóságok az eljárásuk során kellően alapos tájékoztatást adjanak az állampolgároknak. Az ilyen tájékoztatás az ombudsman véleménye szerint nemcsak megelőzheti a félreértéseket és a későbbi jogvitákat, de egyúttal előfeltétele a jogorvoslathoz való jog gyakorlásának.

Az egészségügyi miniszter válaszában kifejtette, hogy a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár (REP), külön kérésre tájékoztatást ad a táppénz kiszámításának módjáról is. Ez 2009.08.15-től jogi normaként is megjelent, hatályba lépett. (Lásd a Magyar Közlöny 2009/115 számát, valamint a 217/1997 (XII.1) Kormányrendelet 39.§. új, (3) bekezdését.)

Javasolom tehát, hogy mindenki éljen a két lehetőséggel, kérje az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) területi szervének, azaz a REP, ezen belül a Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztály Osztályvezetőjének a segítségét az igény érvényesítésében, illetve a REP Igazgatójától kérjen írásos tájékoztatót arról, hogy hogyan (milyen módszerrel, mely rendszeres, illetve nem rendszeres jövedelmek, valamint mely jogviszonyok figyelembevételével és milyen mértékkel) számolták ki az egészségbiztosítási pénzellátásait.

Nagyon röviden és hangsúlyozva, hogy a teljesség igénye nélkül én ennyit tudtam segíteni. Remélem rajtam kívül más hozzászóló is tud érdemi tanácsot adni.

Üdv. :)

Endzsy78 # 2010.03.03. 13:38
Tisztellt Szakértők! Megbízási szerződéssel dolgoztam 2008.06.-tól -
  • 2009.03.hó ig aztán kiskönyves munkaviszonyra válltoztatták érdeklődni szertnék hohy jogosúlt leszek -e a gyedre?Talán be kéne jelentkeznem a munkaügyi központba munkanélküliként?Kérem segítsenek!!!!!