GYED,GYES, táppénz


Dödölle1 # 2010.03.16. 15:11

jacqueline 2010.03.16. 15:52 Válasz:

Thgy: nagyon durván a 4 órás minimálbér 70%-a
GYED: szintén mínusz 9,5% nyugdíjjárulék

GYES: fix összeg, 2010-ben 28.500Ft/hó, ikergyermekek esetén ennek a kétszerese.

Családi pótlék, egyszeri anyasági támogatás, illetve az 1993. évi III. tv. ellátásai réászorultság esetén.
Ez utóbbiról érdeklődni a Polgármesteri Hivatalban lehet.

Üdv. :)

jacqueline # 2010.03.16. 14:52

Tisztelt Szakértő!

Az lenne a kérdésem, hogy 4 órás minimálbér alapján mennyi támogatásra (tgyás, gyes, gyed) számíthatok, illetve, hogy az alap - bér alapján számított - támogatáson felül igényelhetőe bármilyen más támogatás is emellé a valószínűleg nagyon alacsony összeg mellé

Köszönettel

Jacqueline

hhhhh # 2010.03.16. 10:45

Tisztelt pazs4
A munkaszerződésem a gyed ideje alatt járt le. Ebben az esetben mi a teendő? Én úgy tudtam hogy neki kellett volna megtenni a lépéseket(a papírjaimat kipostázni stb), vagy nem?

pazs # 2010.03.16. 09:51

hhhh: amennyiben a határozott időtartam még akkor járt le, amikor dolgoztál, vagyis legalább másnap, amikor a munkaviszonyod lejárt, a felettesed tudtával az addig megszokottak szerint munkát végeztél, akkor valóban határozatlan idejűvé vált a munkaviszonyod (feltételezem, hogy eredetileg nem 30 napos volt a határozott idő, mert akkor csak annyival hosszabbodott volna meg).

hhhhh # 2010.03.16. 09:46

Tisztelt Hozzáértő!
Jelenleg gyeden vagyok, munkahelyemen határozott idejű munkaszerződésem volt ami már lassan két éve lejárt.A munkál­tatóm nem tette meg a szükséges lépéseket, nem postázta a papírjaimat és nem számolt el. Tehát még mindig állományban vagyok nála. Valóban ilyen esetben is határozatlan lett a munkaszerződésem ahogy a munkatörvénykönyve írja?
Köszönöm válaszát!
Tisztelettel. L.M

rush85 # 2010.03.16. 07:29

Kedves Dödölle és nandy,

Köszönöm szépen az eddigi segítségeteket.
Lenne még egy kérdésem, mert annyit agyalok mostanában ezen hogy esezmbe jutott még valami ami lehet hogy jó megoldás lenne,

Szóval, hogy ne hozzam kellemetlen helyzetbe a munkáltatót, egy esetlges ellenőrzéssel az megoldás e ha egy vagy másfél hónap után mégis csak ki jelentetem magam és el megyek munkanélkülire.
Munkanmélküliről mennék el szülni...

Úgy tudom akkor szintén igényelhetem a Tgyást tavalyi év alapján és a gyedet is.
csak kérdésem az lenne hogy a gyed alapját a munkanélküli járandósság képezné és az alján számolnának vagy akkor ezt a 1 vagy másfél havi béremet vennék jövőre alapul a gyed megállapításnál?
Vagy minmdkettőt és átlagolnának?

Köszönöm szépen előre is segítségeteket.

Üdv.

mzolka # 2010.03.15. 22:42

Tisztelt Hozzáértő(k)!

A segítségüket szeretném kérni az alábbi helyzettel kapcsolatban. Jelenleg a felmondási időmet töltöm, én mondtam fel a munkáltatómnak, 35 nap a felmondási időt szükséges letöltenem. 18 nap szabadságot vettem ki eddig, ami lényegesen több a 6 nap időarányos szabadságomnál. Várhatóan betegszabadságon és táppénzen fogom eltölteni a fenti felmondási időszakot. Mekkora várható munkabérrel számolhatok erre az időszakra? Hogyan történik ebben az esetben a bérszámfejtés? Táppénzt ill. betegszabadságra járandóságot csak a ledolgozott napokra kapok?
Nyilvánvalóan a szabadságot a felmondást megelőzően kivettem.

Lehet, hogy rossz helyen kérdezősködöm, akkor elnézést!:)

Köszönettel

zsili83 # 2010.03.15. 12:53

Dödölle nagyon szépen köszönöm a segítséget:)

hhhhh # 2010.03.14. 15:07

Tisztelt Hozzáértő!
Jelenleg gyeden vagyok, munkahelyemen határozott idejű munkaszerződésem volt ami már lassan két éve lejárt.A munkál­tatóm nem tette meg a szükséges lépéseket, nem postázta a papírjaimat és nem számolt el. Tehát még mindig állományban vagyok nála. Valóban ilyen esetben is határozatlan lett a munkaszerződésem ahogy a munkatörvénykönyve írja?
Köszönöm válaszát!
Tisztelettel. L.M

Dödölle1 # 2010.03.14. 09:00

TB Kifizetőhelyi ügyintézők, illetve pénzbeli ellátásokkal foglalkozó könyvelők, ügyintézők figyelmébe ajánlom:

Megjelent a Kifizetőhelyi Tájékoztató aktualizált változata. Hatályos 2010.02.15-től.

Kapható a REP házipénztáraiban.

Ára a kiegészítéssel együtt 2.640 Ft.-

A Tájékoztatóban foglaltakat minden társadalombiztosítási kifizetőhely köteles alkalmazni!

Az OEP Főigazgatója élve a 217/1997 (XII. 1) Kormányrendelet 40. §-ban kapott felhatalmazással 2006-ban a jogalkotásról szóló 1987. évi XI. törvénynek az állami irányítás egyéb jogi eszközeiről szóló részében szereplő módon Tájékoztatót bocsátott ki.

A tájékoztató a hivatkozott tv. 55. §-nak megfelelően olyan tényt és adatot közöl, amelyet a jogszabály végrehajtásáért felelős szervnek a feladata teljesítéséhez ismernie kell.

Kivonat a tájékoztató "preambulumából":

Az OEP célja, hogy elősegítse az egységes kifizetőhelyi feladatellátást, az Egészségbiztosítási Alap védelmében a pénzbeli ellátások jogszerűen kerüljenek megállapításra, továbbá, hogy a biztosítottak a jogosan járó egészségbiztosítási pénzbeli és baleseti táppénz ellátásokhoz hozzájussanak. Elengedhetetlen, hogy a kifizetőhelyek naprakész ismeretekkel rendelkezzenek a foglalkoztatók és a biztosítottak társadalombiztosítással kapcsolatos jogai és kötelezettségei vonatkozásában és az igény érvényesítési eljárások során a jogszabályokban előírtakat alkalmazzák.

A fentiekben meghatározott célok elérése érdekében a szakanyag a biztosítási kötelezettség, a járulékfizetési kötelezettség, valamint a vonatkozó uniós szabályok ismertetésétől kezdve, az egészségbiztosítási pénzbeli ellátások és a baleseti táppénz összegének megállapítására vonatkozó szabályokig bezárólag –a gyakorlati alkalmazást magyarázatokkal és példákkal segítve- mindazon alapvető ismereteket tartalmazza, amelyek a kifizetőhelyi munkát támogatják.

A tájékoztató 2006.05.01-től lépett hatályba, amely aktualizálásra került. Ezen javított változatban leírtak 2009. 10.01-től, illetve az időközben bekövetkezett további módosítások 2010.02.15-től minden társadalombiztosítási kifizetőhely számára kötelező érvényű azzal, hogy jogszabályváltozás esetén a jogszabályban előírtakat kell alkalmazni.

További kérdésekkel, javaslatokkal a REP PEEO Osztályvezetőjéhez, vagy dr. Rendek Vilma megbízott Főigazgatóhoz, illetve az OEP Felügyeleti Ellenőrzési Főosztályvezetőjéhez, a kiadványt lektoráló dr. Bukodi Zsolthoz, valamint a pénzbeli ellátási terület részéről a kiadványt lektoráló Tóth Libóriusznéhoz lehet fordulni.

Üdv. :)

hhhhh # 2010.03.13. 16:31

Tisztelt Hozzáértő!
Jelenleg gyeden vagyok, munkahelyemen határozott idejű munkaszerződésem volt ami már lassan két éve lejárt.A munkál­tatóm nem tette meg a szükséges lépéseket, nem postázta a papírjaimat és nem számolt el. Tehát még mindig állományban vagyok nála. Valóban ilyen esetben is határozatlan lett a munkaszerződésem ahogy a munkatörvénykönyve írja?
Köszönöm válaszát!
Tisztelettel. L.M

Picur23 # 2010.03.13. 13:34

Szia NAndy!

Kérdeztem mennyi a TGyás alapja a helyeztemben. de közben átnyálasztam a munkatörvény könyvének azt a részét amit írtál. Eléggé száraz a szakszövege de megtaláltam amit kerestem és újfent beszéltem a munkaügyissel. Jövő hónapban megkapom a 3 havi elmaradt pénznek a korrekióját és most már rendesen a havi Tgyás-t is. Bár számomra fura volt a helyzet, hogy neki kellene tudnia ezt és nekem kell felvilágosítanom a szankmunkásommal.
Nagyon szépen köszönöm a segítséget
Lehet ha nem kapok választ tőlled simán leráznak.
Piroska

nandy # 2010.03.12. 12:06

Szívesen :)

Dödölle1 # 2010.03.12. 12:02

Köszi. :)

nandy # 2010.03.12. 10:05

Kb. milyen arányban törlik a biztosítási jogviszonyt, illetve milyen arányban tárnak fel az ellenőrzés során más, mulasztási bírságot megalapozó jogszabálysértést?
Az ellenőr által elmondott sztorikból egyetlen egy olyan volt, ahol a jogosultságot megalapozottnak találták. Tehát mondhatni úgy is, hogy elég jól céloznak.

Történik-e, ha igen milyen arányban bírság kiszabása, netán büntető feljelentés szivességi bejelentéses ügyekben?
Erről nem esett szó. Inkább más könyvelőktől tudom, hogy ha visszamenőleg törlik a jogviszonyt, akkor a befizetett járulékos nem lehet sem visszakérni, sem költségként elszámolni. Ez is jelentős büntetésnek számít. Plusz maga után vonhat egy munkaügyi vagy APEH- ellenőrzést.

nandy # 2010.03.12. 09:08

Kérdésem, hogy mi lesz a tgyás/gyed alapja? A tavalyi, 2009-es teljes évi jövedelmem? Vagy esetleg a mostani fizetésem, amit e pár hónap alatt kapok?

Az idei bér lesz az ellátások alapja.

Dödölle1 # 2010.03.12. 09:04

:)

nandy # 2010.03.12. 09:04

Azért nem kell megijedni, látod a nandy is kedélyesen elbeszélgetett velük. :)

Nem lett volna olyan kedves és barátságos az ellenőr, ha visszaélés gyanúja miatt ellenőrzött volna :)

peacet # 2010.03.12. 08:52

Kedves Szakértők!
Próbálok utánanézni, hogy hogyan, mire vagyok/leszek jogosult, helyzetem a következő:
Fiaim 2008. decemberében születtek, ezt követően tgyáson voltam, jelenleg gyed-en vagyok. Éppen terveztem az újbóli munkába állásomat, de most kiderült, hogy újra babát várok, aki még az idén meg fog születni.
A várandósság ellenére úgy tervezem, hogy májustól ténylegesen visszamegyek dolgozni (gyed-et lemondom és gyest igénylek).
Kérdésem, hogy mi lesz a tgyás/gyed alapja? A tavalyi, 2009-es teljes évi jövedelmem? Vagy esetleg a mostani fizetésem, amit e pár hónap alatt kapok?

Amikor az ikrek születtek, az akkori szabályok szerint ikreknél a gyes tanköteles korig jár. Tehát ha a harmadikkal letelik a 2 év, amíg bármilyen ellátást kapok, utána kérhetem újból az ikrekre a gyest?
Még annyit, hogy biztos, hogy a munkahelyem nem fog megszűnni közben, tehát a biztosítási jogviszonyom folyamatos lesz.
Köszönöm előre is a választ!

Dödölle1 # 2010.03.11. 15:09
Tisztelt Hozzáértő! Én táppénzen voltam 2009 decemberben 4 napot, de a munkáltató csak három napot számolt el. utána 2010. januárba 11–19.ig itt nyolc napot kellett volna fizetni mert volt egy pihenönap, de csak 7et fizettek ki. (4 müszakos beosztás szerint)A rekla­máció a munkáltató felé, de ök állitják hogy jol számolták el. Mit lehet ezek után tenni? És hogy fordulhatok? Köszönettel. Otyo ----
Már többször leírtuk, hogy a ilyen esetben a REP (Regionális Egészségbiztosítási Pénztár) Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályvezetőjéhez, vagy a REP Igazgatójához, mint a tárgyban hatáskörrel és illetékességgel rendelkező közigazgatási szerv vezetőjéhez lehet fordulni, kérve a munkáltató, vagy a munkáltatónál működő TB Kifizetőhelynél történő cél ellenőrzést.

Ők jogosultak a fentiek kivizsgálására, ha szükséges határozat hozatalára, az elmaradt pénzellátás kiutaltatására. Az ellenőrzés eredményéről és a megtett intézkedésekről írásban fogsz válasz kapni.

A panaszban hivatkozhatsz a többször módosított, de jelenleg is hatályban lévő 1949. XX. törvény 64.§-ban foglaltakra, amely jogszabályi hely szerint a Magyar Köztársaságban mindenkinek joga van arra, hogy egyedül, vagy másokkal írásban panaszt terjesszen az illetékes állami szerv felé, illetve a 2004. évi XXIX. törvénynek a közérdekű kérelmekkel, panaszokkal és bejelentéssel kapcsolatos eljárásról rendelkező 141.§. , 142.§. és a 143.§-ban foglaltakra.

Üdv. :)

Dödölle1 # 2010.03.11. 14:45

Kedves nandy és Dödölle,

Köszönöm szépen a hozzászólásokat.

Bár egy kicsit a frászt hoztátok rám..

Az igazság viszont az hogy én ténylegesen dolgozom, ebben az időszakban.

Ügyintéző munkakörben, irodában, napi 8 órában.
Szóval jelenléti ív, megrendelések, ajánlatok miegymás alátámasztja hogy én valóban itt vagyok és dolgozom..

Ha jól értettem ezt az ellenőrzést a cég könyvelőjénél fogják tartani.

Válasz: A megbízólevél a foglalkoztató ellenőrzésére szól.

Az ellenőrzés történhet/indulhat a REP hivatali helyiségében (REP PEEO), a vállalkozás székhelyén/telephelyén amennyiben az iratanyag a könyvelőnél van, úgy akár a könyvelőirodában is.

A hatóság az okiratok ellenőrzésén túl meghallgathatja a feleket (foglalkoztató, munkavállaló), a tanúkat, illetve helyszíni szemlét tarthat.......

És ezt minden esetben megtartják?
Nem feltétlenül. Függ az osztály leterheltségétől, létszámától.....

Válasz:
Maga a kezdeményezés mindíg a helyi REP Pénzbeli Ellátási Osztály igényelbírálójától, illetve annak revizorától függ, Ő tesz javaslatot az osztályvezetőnek az ellenőrzés elvégzésére.....

Mert igazából ez nem pár napos hanem másfél hónapos bejelentés lesz, és utána sem kijelentenek hanem táppénzen leszek.

Válasz: Nincs jelentősége.

Szóval akkor is gyanúsak leszünk?

Válasz: Igen.

A céggel rokoni kapcsolat nem áll fenn, csak távoli ismeretség.

Válasz: Elsősorban a jogviszony rövidsége és nem a rokoni kapcsolat az, ami miatt az ellenőrzésre sorkerül.

Ha még ezekre tudnátok válaszolni, azt megköszönném..

Remélem kielégítő a válasz.
Azért nem kell megijedni, látod a nandy is kedélyesen elbeszélgetett velük. :)

Üdv.

lupoti # 2010.03.11. 14:29

Tisztelt szakértők!
Szeretnék segítséget kérni gyeddel kapcsolatban.
2006 08.03-2007.03.09 ig dolgoztam minimálbérrél,majd táppénz,szülésig 2007 okt 28.-ig.
Kaptam tgys-t és gyedet kb.havi 40000ft-ot.
Szeretnénk második babát,aki 2011-ben születne.
Most állományban vagyok ,de valószínű,hogy a gyes lejárta után megszűnne a munkaviszony.
2011 es születésnél a gyed számítása 2010 béréből számolandó,tehát nekem gyesből és november,decemberi munkabérből???
Mire számíthatok?
Segítséget előre is köszönöm!

Dödölle1 # 2010.03.11. 09:51

Köszi.
:)

rush85 # 2010.03.11. 07:44

Kedves nandy és Dödölle,

Köszönöm szépen a hozzászólásokat.

Bár egy kicsit a frászt hoztátok rám..

Az igazság viszont az hogy én ténylegesen dolgozom, ebben az időszakban.

Ügyintéző munkakörben, irodában, napi 8 órában.
Szóval jelenléti ív, megrendelések, ajánlatok miegymás alátámasztja hogy én valóban itt vagyok és dolgozom..

Ha jól értettem ezt az ellenőrzést a cég könyvelőjénél fogják tartani.
És ezt minden esetben megtartják? Mert igazából ez nem pár napos hanem másfél hónapos bejelentés lesz, és utána sem kijelentenek hanem táppénzen leszek.

Szóval akkor is gyanúsak leszünk?

A céggel rokoni kapcsolat nem áll fenn, csak távoli ismeretség.

Ha még ezekre tudnátok válaszolni, azt megköszönném..

Otyo # 2010.03.10. 17:17

Tisztelt Hozzáértő!
Én táppénzen voltam 2009 decemberben 4 napot, de a munkáltató csak három napot számolt el. utána 2010. januárba 11-19.ig itt nyolc napot kellett volna fizetni mert volt egy pihenönap, de csak 7et fizettek ki. (4 müszakos beosztás szerint)A reklamáció a munkáltató felé, de ök állitják hogy jol számolták el. Mit lehet ezek után tenni? És hogy fordulhatok?
Köszönettel. Otyo