Előrehozott öregségi nyugdíj

farnadi # 2011.03.29. 18:16

52-es születésű vagyok,előrehozott csökkentett összegű nyugdíjra vagyok jogosult.Jelenleg szociális járadékban részesülök (régebben ezt úgy nevezték, hogy 50%-os rokkant). A kérdésem az, hogy ebben az esetben miből számítják ki a nyugdíjat ill. mi a nyugdíj alapja és mennyivel csökkentik.
Aki tudja válaszoljon.
A segítséget előre is köszönöm.

lne52tj # 2011.03.29. 19:05

Kedves Veci!
Az előző kérdésem kissé valószínüleg meghökkentő volt, azóta olvasgattam elég sok mindent. A problémám - hogyan lehet tanév közben úgy nyugdíjba menni, hogy utána még végezhessek munkát - változatlan. A zavaró körülmény a felmentési idő. Újabb kérdésem lényege, lehet - e felcserélni a felmentési idő 4 - 4 hónapját, azaz az első 4 hónapban mentenek fel a mukavégzés alól és a második 4 hónapban pedig munkát végzek? Döntési kényszer szabja meg az időmet, gyors választ szeretnék kapni. Előre is köszönöm!

Veci # 2011.03.29. 19:47

ne52tj
A Kjt-ben Lyonee a jártasabb, biztos fog válaszolni neked. ITT a Kjt:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
33.§
(3) A munkáltató legalább a felmentési idő felére köteles a közalkalmazottat mentesíteni a munkavégzés alól. A munkavégzés alól a közalkalmazottat - a mentesítési idő legalább felének megfelelő időtartamban a kívánságának megfelelő időben és részletekben kell felmenteni.
Eszerint a felmentési idő felét a te kérésedre kiveheted. DE várd meg Lyonee válaszát is.

mimi52
Közös megegyezés alapján azt kaphatsz, amiben közösen megegyeztek. Ha abban egyeztek meg, hogy fizetnek neked jubileumi jutalmat, akkor megkaphatod. A törvény a munkáltatót nem kötelezi arra, hogy mindent megadjon, anit a munkavállaló kér. Tekintettel arra, hogy te akarnád megszüntetni a jogviszonyt, ekkor meg pláne nem adja meg.

csaszimari
Mielőtt megszűnne a munkaviszonyod előbb kérj jogosultsági idő megállapítást (voltak már meglepetések) a K01-es nyomtatványon, küld be a gyerekek eredeti anyakönyvi kivonatát és az N05-ös nyilatkozatot:
https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp
Neked nem jár kiemelt végkielégítés, mert még 5 évnél több van az öregségi nyugdíjkorhatárodig (63,5 év).

farnadi
Ha jól következtetek, akkor minimum 37 év szolgálati időd van (a szociális járadék időtőrtema nem számít bele a szolgálati időbe). A nyugdíjszámítás alapja a szolgálati idő és a jövedelem, amit 1988-tól vesznek figyelembe. Akkor amikor megállapították a járadékot, mennyi szolgálati időd volt? Ha azóta nem volt munkaviszonyod, vagy alkalmi munkavállalói könyvvel munkád, akkor most is azt a szolgálati időt és jövedelmet veszik figyelembe, de a mostani szorzók szerint számolnak.
Nem értem, hogy te miért nem átmeneti járadékot kaptál 57 éves korodtól (az a kiszámított nyugdíj 75 %-a lenne), valószínűleg nem igényelted.
Egyáltalán te nőként érdeklődsz? A nick névből ez nem derül ki, ezért nem biztos, hogy kielégítő választ írtam neked.

Üdvözlettel Veci

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.03.30. 04:12

Készítettem egy nyugdíjszámító excel állományt 2011-re, akit érdekel próbálja ki működik-e (tulajdonképpen egy korábbit egészítettem ki 2011-es adatokkal).
http://data.hu/…tor_2011.xls
innen törlthető le.
Garanciát mindenért nem vállalok, de remélem jól számol 2011-re is. Saját adataimmal kipróbáltam.
Akinek van korábbi számolt adata, ezzel ellenőrizheti is.

52mama (törölt felhasználó) # 2011.03.30. 04:54

hamiki!

Miért nem engedi beírni a kalkulátor a 2006-2007-2008 évi éves jutalmat?

52mama

oldpuli # 2011.03.30. 05:11

Kedves Veci!
Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszodat.

Köszönettel: old puli

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.03.30. 06:44

52mama

Nem tudom mit csinált, de én is letöltöttem ugyanúgy, mint más is tenné, megnyitottam, írtam be adatokat, és minden további nélkül elfogadta, kivéve a 2010-es és 2011-es évre (de ez látható is, hogy nem lehet).
Ha ez továbbra is megmarad, el tudom küldeni e-mailban fájlként.

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.03.30. 06:58

52mama
Némi változtatást végeztem, de szerintem nem lehetet korábban sem hibás, de hátha ez változtat rajta
Itt az új link
http://data.hu/…tor_2011.xls

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.03.30. 07:01

Tisztelt Veci, vagy aki tudja!

Hogyan lehet korábbi hozzászólást, vagy abból részt törölni, pl egy már nem működő linket.

Veci # 2011.03.30. 08:00

hamiki
Ide írd be a kérésed: http://www.jogiforum.hu/forum/38/18232#…

A második link tényleg lementhető. Mindjárt kipróbálom.
Ebben már az új valorizációs szorzók szerint kalkulál?

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.03.30. 08:06

hamiki
Légyszíves segíteni!

• A munkanélküli ellátás időtartam akieső idő-e?
  • a tört évet hogyan írjam be, ha nincs jövedelem (átmeneti járadék)?

Mama52
2010-től már nem vezetik külön a jutalmat, az úgy tudom a jövedelemmel összeadódik.

Üdvözlettel Veci

lne52tj # 2011.03.30. 08:12

Kedves Veci!
Köszönöm a válaszodat, jelenleg úgy álla dolog, hogy megszülethet a számomra (is!!) kedvező megoldás!
További jó munkát kívánok!
Azért még várom Lyonee válaszát is!

Veci # 2011.03.30. 08:29

hamiki
Elvégeztem a számítást. Szerintem jó a kalkulátorod, az adózóna 2010-es kalkulátorán kijött eredményt felszorozva a valorizációs szorzóval, kb. ekörüli összeg jött ki, mint a te kalkulátoroddal.

Ez kb. 1 hónapon belül akár igazolható is lesz, most van a férjem nyugdíjszámítása folyamatban. De sokan vannak a másik topicban is, akik jelenleg nyugdíjelőleget kapnak és nekik is hamarosan kiszámítják a végleges nyugdíjat.

Üdvözlettel Veci

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.03.30. 09:18

Veci

Bocs, de én a jogi részeket nem ismerem. Már 2010-ben is volt egy saját számoló programom (ez), de én ehhez az ONYF mintafeladatának leírását használtam (az elkészítéshez).
A 2011-es év már könnyű volt, mert ismert az új valor szorzó és néhány számadat a Mi mennyiből.
Jogi értelmezésre én is rászorulok. A kalkulátor a tiszta állapotot kezeli jól, az kanyarokra, mivel minden variációt a mintapélda sem ír le, ez sem kezeli.
Ezért elnézést, de ez is több mint a semmi.
Igazából magamnak csináltam és én egyszerű eset vagyok a számítások szempontjából.
Szerintem a többi fellelhető ketyere is ilyen lehet, mert én is ellenőriztem más kalkulátorral.
Ezt én csak szórakozásból csináltam, mert klubtagság előtt állok.

Éva06 # 2011.03.30. 09:30

Kedves Veci!

1969-től gyes-es időszakot hol tudják nekem igazolni? A szerződésem a gyes ideje alatt lejárt igy a munkakönyvemben ez az időszak munkaviszonyként nem szerepelt, azonban a gyes-re jogosult voltam. A TB és az OEP nem tudta igazolni, az akkori munkahelyem megszünt.
Előre is köszönöm a segitséget.

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.03.30. 09:55

Veci

Egyébként azt fogadja el adatnak, amit be lehet írni: járulékfizetés alapja, jutalom, kieső napok száma. Ilyen szempontból az adott év Ft adataiból és az adott év napjanak számából kiindulva számol, figyelembe véve az adott év járulék %-át, a járulék felső határt, az Szja előírásokat. Figyelembe veszi, ha a kapott összeg eléri a nyugdíjalap felső határát (degresszálás).
Másrészt viszont szolgálati időnek tört év is megadható, számol vele, de a jó közelítés érdekében át kell számolni, pl. 40 év 150 nap 40,411 év, ha erre gondoltál.

Azt még most sem hallottam autentikus embertől, hogy a szolgálati év figyelembe vételénél az előző példa alapján a 40 150 nap az 40 év vagy 40,411 év azaz 80,6 % lesz (és nem 80 %).
Te erről mit tudsz?
Mert ha 40 év, akkor tört évet nem érdemes dolgozni (kivéve ha adódik és nem lehet ellene tenni semmit). Mert amikor az X évnyi valorizált szumma összeget elosztják a szolgálati évek számával a 150 nappal kisebb osztószám miatt magasabb lesz "Nyugdíj várható havi összege", igaz 1-2-3 eze forinttal, de hát a sok kicsi sokra megy. És 150 nappal kevesebbet dolgozik az ember.
De ez már csak egy bogarászás.

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.03.30. 10:03

Veci
Apropó, a férjed 51-es? Hogy emészti a 8,4 % csökkentést, vagy a várható feketedoboz miatt az ember már ezt is megemészti, mert jobb mint a bizonytalanra várás után a szék alá esni? Mert én is emésztés közben vagyok.

Üdv

Irenkee # 2011.03.30. 10:23

Kedves Veci!

Ebben az évben előrehozott öregségi nyugdíjra leszek jogosult - szül.1952.07.30. nő - amikor is betöltöm az 59. évemet. Már januárban megvolt a 40 év szolgálati időm, NYUFIG-nál utánna jártam. A mostani munkahelyemen 38 év szolgálati időm van. Kollektív szerződés nincs, a munka törvénykönyve vonatkozik rám. A munkáltatóm szerint nem jár részemre semmiféle felmentési idő. Azt mondták, hogy amikor nyugdijas kívánok lenni azt megelőző nappal adjam be a rendes felmondásomat. Valóban így van ez? Nem jár részemre semmiféle felmentési idő?

Veci # 2011.03.30. 10:54

hamiki
Szerintem szuper a kalkulátorod, és köszönjük, hogy megosztottad velünk.
Mint írtam én is végeztem számítást az adózónás kalkulátorral és a valorizációs szorzóval a 2010-es eredményt megszoroztam és közel annyi lett a végeredmény (csökkentés nélküli), mint a te kalkulátoroddal. Szerencsére, hogy te szórakozásból csináltál ilyet!

A kalkulátorba azokat a kieső időket írtam be, amit a Nyugdíjfolyósító megadott még 2009-ben.

A férjem 2009-től átmeneti járadékot kapott, most február 13-tól korkedvezményes előrehozott nyugdíjas, 1953-ban született és neki max. 3,6% lesz a csökkentés. MERT az öregségi nyugdíjkorhatára 63-2=61 év, megvan a betöltött 42 év 3 nap szolgálati ideje (nem kellett a korkedvezményt is beszámítani a jogosultsághoz), így 3 évvel korábban, azaz 58 évesen megy előrehozott nyugdíjba. A csökkentés neki azért nem max. 8,4 %, mert a korkedvezmény idejével (58+2=61 év) még 1 év hiányzik a korkedvezményes öregségi nyugdíjkorhatára betöltéséhez. A nyugdíjtörvény 18/B.§ (3) b) pont és a 19.§ szerint.
A férjem jól viseli az csökkentést, mivel 2009-ben megszűnt a munkahelye, bezárták az üzemrészt, ahol dolgozott. Annyi nyugdíja várható még csökkentéssel is, hogy a napi 11 órás munkavégzéssel nem volt ennyi a nettó bére. Mi azért kértük a nyugdíjat, mert az átmeneti járadékhoz képest közel 25 %-al több a nyugdíj.

Abban igazad van, aki teheti menjen el nyugdíjba, mégha csökkentett is, mert nem tudni mi lesz 2012-től a nyugdíjtörvényben. Évvégéig még te gondolkozhatsz, ha látod milyen változások lesznek jövőre.

A nyugdíjszámításkor a törvényben előírt %-al számolnak a szolgálati idő függvényében. Pl. a 40 év esetén 80 %-al, ha 40 év 150 nap van, akkor is 80 %-al. Ezért szoktam a válaszaimban hangsúlyozni, hogy legyen meg a betöltött kerek év, inkább 5 nappal több, mint 1 nappal kevesebb. Évekkel ezelőtt egy fórumozó társunknak épp 1 napja hiányzott a kerek évhez, így veszített 2,5 %-ot.
Jaaa!!! ehhez hozzátartozik, hogy a fórumozó társunk a szökőnappal is számolt. A nyugdíjszámításnál 1 év 365 napnak tekinthető még akkor is, ha szökőév van (ezt mondták a Nyugdíjbiztosítónál).
Ellenben a tört évben szerzett jövedelem meg növeli a nyugdíjalapot. Nem értek a számításhoz, de nekem így logikus.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.03.30. 11:05

Éva06
A gyes idejét írd be azt hiszem a nyilatkozatba. A Nyugdíjbiztosító szerintem megtalálja. Kértél már jogosultsági idő megállapítást: A K01-es nyomtatványon kell kérni, a jogosultsági időhöz küld be a gyerekek eredeti születési anyakönyvi kivonatát és az N05-ös nyilatkozatot. ITT találod a nyomtatványokat:
https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp
Ha előrehozott nyugdíjba akarsz menni, ott már benne van a gyes ideje is a szolgálati idődben.

Irenkee
A törvény nem kötelezi a munkáltatót a felmentési idő megadására, ha a munkavállaló kéri a munkaviszonya megszüntetését, mégha nyugdíjba vonulási indokkal is (ő mond fel és nem a munkáltató). A munkáltató akkor köteles a felmondási/felmentési időt fizetni, ha ő mond fel rendes felmondással (a munkáltató szülteti meg a munkaviszonyt).
Ne ezen rágódj, örülj hogy hamarosan tagja leszel a nyugdíjas klubnak.

Üdvözlettel Veci

m.n.zs. # 2011.03.30. 12:13

Kedves Fórumozók!
Rég jártam itt, de időnként azért bele bele olvasok a dolgokba.
Kérdésem a következő!
Láttok esélyt arra, hogy 2012-ben, az 1953 as születésű hölgyek, 40 éves munkaviszonnyal elmehetnek előre hozott nyugdíjba?
Szeretném tudni, hogy újabb meglepetés ér bennünket, vagy kicsit nyugodtak lehetünk e felől.
Mostanában nem igazán követtem nyomon a pontos fejleményeket, és kicsit kezdek aggódni!
Mit lehet már tudni, ill. Ti tudtok e valamit?
Üdvözlettel Zsuzsa

Veci # 2011.03.30. 12:19

ITT ezt olvastam:
http://gondola.hu/…ohetnek.html
Egyedül a 40 év jogosultsági idővel rendelkező nők kedvezménye nincs veszélyben, közülük a legszerencsésebbek 54 éves korukban befejezhetik aktív éveiket.

Üdvözlettel Veci

Korall54 # 2011.03.30. 13:20

m.n.zs.

Ezt még senki sem tudja, csak veled együtt reménykedem, reménykedünk jónéhányan, mi 53-as nők, hogy a már évek óta ismert, fokozatosan növekvő korhatárokat kijelölő tv-ben azon születési évjáratok ügyét nem változtathatják meg az év végén, akiknek 2012-ben esedékes a nyugdíj. Ha így lenne, az a legdurvább igazságtalanságokhoz vezetne az azonos évben születettek között!
Ezen túl pedig borzasztó gubancokat okozna a gyakorlatban az ügyintézés tekintetében, nem is beszélve emberi sorsokról, hiszen sokan már nyár végétől vagy a télen megkezdjük a felmentési időnk töltését (aki az év első felében-harmadában született), és akkor vissza kell csinálni (vagy egyáltalán lehet-e?), vagy mi lesz velünk? Se munkahely, se nyugdíj?

Üdv: Korall

Üdv: Korall (53-as nö)

Veci # 2011.03.30. 13:40

Korall54
Ne bonyolítsd a dolgot! Többször jeleztem a fórumozó társaknak, hogy ne adjatok ötleteket a törvényalkotóknak.

Üdvözlettel Veci

m.n.zs. # 2011.03.30. 13:41

Nagyon nagyon köszönöm a választ Veci és Korall54 !
Szóval bármi jöhet! Ez volt az én gondolatom is. De próbálok pozitívan gondolkodni, ezt nem tehetik meg velünk! Csak így aztán elég nehéz, hogy se munkahely, semmilyen ellátást már nem kapok, még szerencse hogy a Férjem ilyen türelmes, és szerencse hogy Ő legalább még dolgozik!