Kedves Veci, igazad van, köszönöm. Gondolom az egyetem/főiskola itt beszámít, ugye? Mert akkor megvan a 40 év idén szeptember végén.
Előrehozott öregségi nyugdíj
foglalt becenév
Ha megírtad volna, hogy mennyi a szolgálati időd, akkor konkrét választ kaphattál volna. Ha minimum 37 éved van, akkor csökkentett ellátást számítanak, ha megvan a 40 év szolgálati időd, akkor csökkentés nélkülit.
Üdvözlettel Veci
Én lennék az az 53-ban született, aki ezek szerint elmehet - de ez csökkentett lesz vagy nem?
"2011. december 31-ét követő kezdő naptól korhatár előtti ellátásra jogosult
az az 1952. évben vagy azt megelőzően született nő és az 1951. évben vagy azt megelőzően született férfi,
aki az előrehozott, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj igénybevételéhez a Tny. 2012. január 1-jét megelőzően hatályos szabályai szerint szükséges szolgálati időt 2011. december 31-éig megszerezte, vagy
akivel a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 2011. december 31-én hatályos 30. § (1) bekezdés e) pontjára hivatkozva a felmentését e törvény hatálybalépését megelőzően írásban közölték;
az az 1953. évben született nő, aki 59. életévét betöltötte és a korhatár előtti ellátás kezdő napjáig, de legkésőbb 2012. december 31-éig legalább 37 év szolgálati időt szerzett;"
zord11
Számold vissza a 60. szülinapodtól a felmentési időt, de arra figyelj, hogy az idén megkezdjed, mert akkor ugrik a lehetőséged a korhatár alatti ellátástól.
Fria
Adózás a civilekre vonatkozóan nincs a tervezetbe, vagyis nem adózunk (a szolgálati ellátásnál lenne adó, de nekik nyugdíjemelés is). Nekünk az öregségi nyugdíkorhatár betöltésekor lenne a közben bekövetkezett nyugdíjemelés.
Annazsu
Már nem emlékszem melyik évben születtél, de a te öregségi nyugdíjkorhatárod 5 évvel korábban lesz, sitimaci megválaszolta. A kiszivárogtatott utóbbi tervezet szerint, nem közszférában talán lehet dolgozni. De adjuk át a helyet a fiataloknak, hogy ők ne munkanélküliek legyenek.
Üdvözlettel Veci
Korhatár előtti ellátás? Vicc? Adózás, se évenkénti emelés, se utazási kedvezmény. Életkori ellentmondásokról nem is beszélve. 52 -es fiúk, 53-as lányok remek kilátás! Így gondolom többen maradunk inkább a munka világába, már akinek van hol dolgozni. A fiatal álláskeresők esélyei is csökkennek, erre nem gondolnak?
Én szívesn átadnám a helyem egy fiatalnak a 2011-es feltételek között,így még 5 év munka!
Kedves Veci,
1952-bem születem 05 . 07 férfi vagyok. 45év a munkaviszony van.39 év közalkalmozot vagyok. Még dolgozok.Az a kérdésem hogy ha nyugdijba akarok menni 60 évesen mikor kellene kérnem a felmentésem ha lehetséges.A felmmentési idöm 8-honap. Elöre köszönöm a válaszokat.
zord11
Szia Annazsu !Igen,jól irta a Veci,a korkedvezményeddel csökkentett a nyugdijkorhatárod! Viszont,nem 64-év és 183-nap? Mert az 1955-ben születetteknek /I-II félév/,64-év és az 1956-ban születetteknek már,64-év és 183-nap,/I-II félév/ és végül az 1957-ben születetteknek,65-év! Jelenleg! Tehát akkor,64 és fél éves korod után,már nem korhatár alatti nyugdijas,hanem,"rendes"Brrrr öregségi nyugdijas leszel ! Mivel van 5-év korkedvezményed,igy 59 és fél évesen leszel rendes öregségi nyugdijas!!! Még négy év!Igaz ? Hogy lehet-e dolgozni? Majd kiderül! Üdv mindenkinek,remélem hogy jól irtam ki a táblázatból!
Veci, koszonom szepen!
Kicsit megnyugtattal. Meg mindig nem teljesen tiszta. Nem nyugdijnak fogjak hivni - OK.
Nem lesz utazasi kedvezmeny - OK.
Nem lesz emeles.... ez mar nem annyira OK... Meddig nem lesz emeles? A ram vonatkozo uj korhatar 64 ev lenne... 5 ev korkedvezmenyem van... akkor 59 eves koromtol mar nyugdijnak fogjak hivni?
Lehet-e a minimalber masfelszereseig dolgozni emellett vagy semmit se (ahogy az elso tervezetben irtak)
Tele vagyok bizonytalansaggal es kerdessel. Jo lenne tudni mi var rank. (Felneveltem 3 gyereket, sokat voltam nehez helyzetben...de mindig optimistan eltem. Most nehez...
(Igenis, meg voltam ijedve Szafika, hiszen az elozo tervezetekben azt olvastam, aki 57 even aluli, azt vissza kell allitani a munka "frontjara"... csak hat ki az aki 55 eves "katonakkal" akar harcolni :P:P:P.
Meg sose ereztem ilyet, mikor a lejatszott meccs utan valtoztatjak meg a jatekszabalyokat. Nem vagyok jogasz, de hogy lehet visszamenoleg torvenyt valtoztatni???
Udv!!!
Annazsu
Ne ijedj meg, mert te az öregségi nyugdíjkorhatárt annyi évvel hamarabb éred el, amennyi a korkedvetményed. A legutóbbi kiszivárgott tervezetben is le van írva, aki 2012.12.31-ig korkedvezményt szerzett az marad.
A neve az ellátásnak nem nyugdíj lesz, hanem korhatár előtti ellátás (szebb, mint a jövedelempótló).
Itt olvasd el:http://www.tmrsz.hu/…t-a-fiokbol/
Itt találod:
Korhatár előtti ellátás megállapítása 2011. december 31-ét követő kezdő naptól
„
.
.
az, aki a korhatár előtti ellátás kezdő napjáig, de legkésőbb 2012. december 31-éig a Tny. 2012. január 1-jét megelőzően hatályos szabályai szerint korkedvezményt szerzett;”
Üdvözlettel Veci
Annazsu , miért vennék el a nyd-adat ? átnevezik, először úgy volt, h jövedelempótló juttatás lesz, most meg valami más nevet kreáltak neki, de arról szó se volt , / ne is legyen ! / h elveszik !!! Ne fesd az ördögöt , így is elég fekete !
Kedves Veci,
2010-ben a Ti segitsegetekkel (koszonom ujra!) mentem el korkedvezmenyes nyugdijba.
Tobb mint 20 evet dolgoztam izotoppal es igy mehettem el, annak ellenere hogy 1956-ban szulettem.
Most mi lesz? Meg nem vagyok 57 eves se es ugy nez ki eltorlik a nyugdijamat? ( Termeszetesen nyugdijba ugy mehettem, hogy felmondtam az allasomat es a beralapomat azonnal el is vette az allam az intezmenytol, tehat remenytelen, hogy visszaalljak dolgozni).
Hiaba olvasom a tervezetet, nem ertem, vonatkozik ez a korkedvezmennyel elment emberekre is? ( Persze a rendorok is korkedvezmennyel mentek nyugdijba, gondolom)
Kerlek, ha tudsz, valaszolj!
Koszonettel, elore is!
Ha még valaki nem tudja:
Nyugdíj: amikor nem a munkaidő, hanem a kereset számít
http://adozona.hu/…amitasa.aspx#…
Üdvözlettel Veci
Korall54
A május 13-án beterjesztett alkotmánymódosítási javaslat nem tett különbséget a rendészetiek és egyéb korhatár alatti nyugdíjasok között.
CSAK a kommunikációban kapott nagy hangsúlyt a rendészet, de aki szó szerint értelmezte a beterjesztést és nem a csinnadratta történéseit hallotta csak meg, az már május 13-án (ha olvasta, én olvastam) már láthatta, hogy MINDEN KORHATÁR alatti nyugdíjast érinteni fog, ha a javaslatot elfogadják (el is fogadták júliusban).
Ez nemcsak a tv. elfogadásakor volt a leírtak szerint "egyértelmű", hanem a beterjesztéskor is. Legalábbis én nem hittem el azt, hogy a civilekre nem fog vonatkozni, még annak ellenére sem, hogy a saját körzetem országgyűlési (automatikus gombnyomogató) képviselője levélbeni megkeresésemre azt kívánta bennem erősíteni, hogy a változás a rendészetieket érinti.
Üdvözlettel Veci
Gabusch, engem cseppet se bánt, h elmehettek nálam 1-2-3 évvel fiatalabbak is az akcióssal, ledolgoztak 40 évet,/ gyessel , gyeddel, a 40 év volt a feltétel,/ sokkal inkább bánt az, h közel ennyi idővel azok, akik elvesztették a munkájukat, ma meg már nem találnak sehol munkát, 20-on ezer ft akármit löknek oda , / ha betöltötte az 55-öt, / ha még eltörlik az előrehozottat is, mikorra elérik a rájuk kiszabott nyd korhatárt, addig hányszor halhatnának éhen ? Míg rengetegen kapnak úgy nyd-at h, soha annyi időt nem dolgoztak , nem fizettek. Pl a rendvédelmisek .... és még jó néhányan !
- Igen,ez igy igaz! Ki miatt indult ez az egész? Rendőrök,Börtönőrök,Tűzoltók,Katonák,Vámosok. És mégis elönyt élveznek a civilekkel szemben,bizonyos dolgokban,a képviselők,polgármesterek korai nyugdijazásáról,meg jóformán, semmit nem tudunk,titok,igaz! És miért indult a balhé? Mert 38-45-évesen,kevés szolgálati idővel,eltűztek nyugdijba és röhögtek mindenkin! Akkor hogyan keverték bele azokat,akiknek hosszú/37-42-éves/ szolgálati idejük van és már közel járnak a hatvan felé? Csekély vigasz,hogy most Korhatár Alatti nyugdijassá akarják átnevezni,a Jöv.pótlós helyett!Más : A hónap végén,szeptember 29-én nagy tiltakozás lesz,Kónya Péterék is ott lesznek,nyugdijügyben,a Parlamentnél! Ki megy el?----
Szöszi
Én már rég túlestem azon,h az akciós 40 éveseket,
az 54-56-58 éveseket egy pillanatig is toleráljam
(a másfél éves narancskor olyan véletlen kedvezményezettjei ők,mint az egykulcsos adóié)
Igenis legyen-ha kell-egy egységes ny.korhatár,de azt nevezzék Fakan szerint is nyugdíjnak.
Nem kérem a kegyet/és semmiféle nyelvi barbatrükköt 59 éves koromtól !! Nagylány vagyok már régóta !
Nyugdíj és punktum !
Korall
Kire gondolsz ? Ki terjesszen elő egy egyéni képv.indítványt?Képben vagy!Van még időnk mint tenger
(117 nap)és ostromolhatnánk valakit:-)
Üdv:gabusch53
Az elmúlt 3-4 évben nálunk akinek esedékessé vált az előrehozott, mindenki 8 hónapos felmentést kapott, ami valóban nem eleve jár, csak adható. Sőt, ez év júl-ban elindult egy 53-as kolléganőm felmentési ideje, aki 2012. márc-ban fog előrehozott nyd-as lenni, de mint tudni véljük, majd korhatár előttit fog kapni.
Itt a fórumon nem illik politizálni, de azt a vak is látja, mert valahogy átjön, hogy mi hogy zajlik odafönn, mégcsak fülbesúgás sem kell hozzá. Szavazás?...2/3-ad. Azért akadnak az ellenzékiek között a dolgok realitását feszegető képviselők is, ha nem is veszik figyelembe a szavukat, vagy kiforgatják.
Az egész nyd-ügyben az a legszánalmasabb, hogy az elején a szolgálati nyd-at akarták változtatni csupán, aztán mi lett belőle? Most úgy néz ki, hogy éppen a szolg-i nyd-nak lesznek még mindig jelentős kedvezményei, és a civilek viszik el a balhét.
Üdv: Korall (53-as nö)
Igen Kjt. 30.§ (1) e pont. Abban ugyan az is áll, hogy a munkáltató mérlegelheti a felmentési időt. De valójában nem jár.
Szerinted a T. képviselőinket érdeklik a mi problémánk. Naiv vagy. OV minden ülésen előre megmondja, hogy minden előterjesztésükre az igen gombot kell megnyomni. Ezt fideszes önkormányzati képviselő mondta a napokban (másodkézből való infó)
Szöszi51
Kjt. 30.§ (1) e pont ?
tibi52
Továbbra is az a véleményem, amit tegnap 23:10-kor írtam. Talán az országgyűlési képviselőhöz kellene fordulni, hogy a tv tárgyalásakor ugyan interpelláljon már a tervezet ellentmondásaival kapcsolatban és legalább világítson rá pl-ul az 52-es férfiakra vonatkozó érthetetlen kitételre. Legalább képviseljen, legalább tudjanak róla a tisztelt házban, hogy nem vagyunk ostobák.
Üdv:korall
Üdv: Korall (53-as nö)
Még egy dolog: ha egy közalkalmazott el szeretne menni előrehozott, vagy előrehozott csökkentett összegű nyugdíjba nem jár a felmentési idő! Le kell mondania a közalkalmazotti státusáról (magyarul, közös megegyezéssel fel kell mondania). A nyugdíj igénylésekor jogviszonyban nem állhat. Az említett felmentési idő csak akkor jár, ha a közalkalmazott a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte, és nyugdíjba kíván menni. Ugyanakkor érdekesen alakulnak a dolgok, mert azoknak a közalkalmazott nőknek, akik rendelkeznek 40 éves jogviszonnyal és a jelen törvények szerint igénylik az öregségi nyugdíjat, azoknak pl. jár. Nem is beszélve arról, hogy tervezet szerint Őket semmilyen hátrány nem érinti (utazási hozzájárulás, emelés, munkavégzés)
Tibi52!
Szerintem igénybe veheted, de a tervezet szerint ez már jövedelempótló támogatás lesz (a Rád irányadó nyugdíjkorhatár betöltéséig). A közalkalmazottaknál a felmentési idő (maximum 8 hónap, l. a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényt) áthúzódhat 2012-re. Ők is jövedelempótlósak lesznek a tervezet szerint.
Korall 54!
A egészben az a furcsa,hogy én már január 1-én megszerzem a jogosultságot,ennek ellenére lehet hogy nem veheten igénybe az előrehozott nyugdíjat,ugyanakkor lehet hogy egyes közalkalmazott lehet hogy 2012.első felében még igénybe veheti a kedvezményt.Hát erről ennyit,hol vannak a híres közgazdászaink,akik a tervezettel egyetértenek?
Nem lehet úgy véleményezni egy törvényt, hogy „vannak vesztesei”. Igen sajnos vannak. Elég önző hozzáállás. Látjuk is minden nap, szívunk is rendesen, mint a torkos borz.
Szeretném megérni, hogy egy-egy törvénymódosításnak ezentúl a ne nyugdíjas, a leendő nyugdíjas és a bérből élők lennének a vesztesei, hanem a parlamenti képviselők és holdudvaruk.
Szöszi51
Tekintettel arra, hogy mi egy évjáratúak vagyunk, ugyanezt érzem, amit ebben a topicban többször is kifejtettem, és május 13 után egy ideig eléggé elkeserítő hangnemben tettem, mert valóban elkeserítő. Erre kaptam azt a választ, hogy vannak akár vesztesei egy-egy törvénymódosításnak. HááááT! Most ez vár ránk visszamenőlegesen?
Várjuk ki a törvénykezés végét!
Üdvözlettel Veci
Sziasztok újra!
Nem akarok én semmiféle előnyt, csak azt szeretném, ha a mostani nyugdíjam nem alakulna át jövedelempótló támogatássá. Örülök minden női (férfi) sorstársamnak, ha valamilyen módon nyugdíjba tudna menni. Azt tartanám a kormánytól etikátlannak, ha most egy nő akár 56 évesen 40 éves munkaviszonnyal rendes öregségi nyugdíjas lehet (jelen hatályos rendelet szerint) , az én nyugdíjamat viszont 60 évesen 40 év 256 nap elismert szolgálati idővel átminősítené jövedelempótló támogatássá. A hátrányait már ismerjük és enyhén szóval megalázó!!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02