Előrehozott öregségi nyugdíj

gabusch # 2011.03.25. 15:45

:)
bocsi egy hosszabb esszém elment a neten:)így jártam:)
gabusch53

kéki mama # 2011.03.28. 09:36

A tervezett nyugdíjazásom időpontjában még 20 napom van a 42 éves munkaviszonyig. Ez esetben 42 vagy 41 évet számolnak a nyugdíj kiszámításánál? Dolgozzam még le azt a 20 napot? Köszi

igi52 # 2011.03.28. 09:51

Kéki mama,

Ha van munkahelyed, dolgozd le a 20 napot, hogy meglegyen a 42 éved. Csak a betöltött évek számitanak.
Üdv: igi52

Veci # 2011.03.28. 10:23

kéki mama
Inkább 5 nappal több legyen a 42 évnél, mint 1 nappal kevesebb.

Üdvözlettel Veci

Marcsika16 # 2011.03.28. 10:39

Kedves Veci, kedves Fórumozók!

Új kérdező vagyok, és a következő problémám lenne.
Édesanyám közalkalmazott, 41 év szolgáltai idővel rendelkezik, és 2011.05.28-án tölti be az 59. évet.
Előrehozott öregségi nyugdíjba szeretne menni, melyet már tavaly bejelentett a munkáltatójának. Óvodában dolgozik. A munkáltatója január óta lelki terrorban tartja, hogy minél előbb adja be a felmentési kérelmét.
A kérdéseim a következők:

1. Pontosan mikor adhatja be a felmentési kérelmét? (Be kell-e tölteni az 59. évet a felmentési idő első napján, vagy a felmentési idő végéig kell betölteni az 59. évet? Illetve meg kell-e várnia a Kjt. módosításának hatályba lépését?)
  2. A felmentési kérelemben a Kjt. 30. § (1) bekezdés e) pontjára kell-e hivatkoznia ebben az esetben, és így megkapja a 8 hónap felmentési időt? (Ez nem felmondás!!)
  3. Amennyiben a Kjt. 30. § (1) bekezdés f) pontjára hivatkozik a felmentési kérelemben, úgy a 2011. április 1-től hatályos módosítások értelmében szintén 8 hónap felmentési idő járna édesanyámnak? Úgy tudom, hogy jelenleg az f) pont szerinti 40 év munkaviszony utáni nyugdíj esetén csak 2 hónap felmentési idő jár, mert felmondással illetve közös megegyezéssel lehet megszüntetni a munkaviszonyt.

Egyenlőre ezekre szeretnék végre egyértelmű választ kapni, mert több jogászt is kérdeztem, de mindenki mást mondott, és teljesen tanácstalanok vagyunk!
A munkáltató pedig semmiben nem segít!!!

Előre is köszönöm a válaszokat és a segítséget!!!

Laszlozso # 2011.03.28. 14:38

Tisztelt "Mindenki"!

A mostani "viharos" időket figyelembe véve tudna-e valaki jogi tanácsot adni abban, hogy a saját jogú nyugellátás (függetlenül attól hogy korengedményes vagy korkedvezményes nyugdíjat jelent) szerzett jognak tekintendő-e. Vagy esetleg egy tolvonással elvehetik a már évek óta folyósított "saját jogú" nyugdíjat, csak azért, mert még nem töltöttem be a nyugdíj korhatárt?

Esetleg ez alkotmány ellenes-e, vagy ha hoznak új alkotmányt akkor lehet-e az? Esetleg nezetközi (EU-s)jog véd-e benünket?

Korall54 # 2011.03.28. 17:32

Lászlozso

Jó kérdés! Izgalmas és - egyenlőre csak fiktív alapon - adható válasz-alternatívák további ellentmondásokat vetnek föl.

1. A szerzett jog már nem vonható vissza és maradsz nyugdíjas. A veled azonos évben született személy pedig addig dolgozik (ha van hol), ameddig az új tv kötelezi. Ez okozhat akár 4-6 év különbséget a te előnyödre és az ő hátrányára.
  2. Ha a korhatár előtt senki nem mehet nyugdíjba, akkor az általad említett személyeknek majd se nyugdíja, se munkája nem lesz. Meg kell várniuk a korbetöltést.(valahogy.)

Mégegyszer hangsúlyozom, hogy ez csak fikció, célom nem a rémhírterjesztés, hanem az ellentmondásokra történő figyelemfelhívás.

(Egyébként azoknak szurkolok, akik teljesen jogszerűen,törvényesen,szabályosan mentek el bármilyen nyugdíjba!)

Üdv: Korall (53-as nö)

Marcsika16 # 2011.03.28. 18:41

Kedves Fórumozók!

Tudna nekem segíteni valaki édesanyám nyugdíjazásával kapcsolatban?
Ahogy azt már az előbbiekben leírtam, édesanyám szeretne nyugdíjba vonulni. Már április 1-i kezdő nappal be kellene adnia a felmentési kérelmét, és nem tudjuk beadhatja-e vagy sem, illetve, hogy mit tartalmazzon a felmentési kérelme?

Veci # 2011.03.28. 19:16

Laszlozso
A szerzett jogot nem vonják vissza. Ma olvastam, de nem találom a cikket.

Marcsika16

• A lényeg az, hogy a felmentési idő utolsó napja az 59. születésnapján vagy később teljen le.
  • Ha megkapná a hosszú felmentési időt, akkor az ő esetében később telne le, mint ahogy betölti az 59. évet. Ne hagyja veszni azt az időt, fele időre a munka alól menthetnék fel. Sok helyen nem adják meg a felmentési időt, arra a tv. nem kötelezi a munkáltatót.
  • Azt javasolom, hogy ha nem a szülinap után menne nyugdíjba, hogy legkésőbb dec. 30-án legyen az utolsó jogviszonyban töltött napja, és dec. 31-től kérje a nyugdíj megállapítását. Ez esetben a januárban esedékes nyugdíjemelés már őt is érinti.
  • Nem kötelező elmenni nyugdíjba az 59. szülinapon. A Kjt. módosítása az előrehozott nyugdíjba vonulás esetét nem érinti.
  • A felmentési kérelemben a Kjt. 30. § (1) bekezdés e) pontjára hivatkozzon. http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.03.28. 19:54

Laszlozso

Íme Orbán döntése: Megalázó nyugdíjak jöhetnek
http://gondola.hu/…ohetnek.html

Igaz ugyan, hogy az 1,8 millió korhatárt betöltött mellett 280 ezer 62 évnél ifjabb nyugdíjas kap ma öregségi ellátást (évente 390 milliárd forint értékben), ám az ő megszerzett jogukat nem érinthetik a változások.

Üdvözlettel Veci

gabusch # 2011.03.28. 20:56

Diplomás 53-as lányok!
Nem tudom..nem látjuk.. semmit nem tudunk..
Bicózzunk és unokázzunk nyugisan:)
Az aranyeső gyönyörűű!
gabusch53

oldpuli # 2011.03.29. 04:18

Tisztet fórumozok.
Szeretnék segítséget kérni,hogy a továbbiakban mi tévő legyek.2010.07,13-ig 44.év és 342-ledolgozott napom volt.A mai napig aktívan dolgozom,de ebben a " jogi"káoszban nem tudom,hogy mi lehet a legjobb megoldás a számomra.
Előre is köszönöm a segítségüket: Old puli

oldpuli # 2011.03.29. 05:03

Tisztet fórumozok.
Szeretnék segítséget kérni,hogy a továbbiakban mitévő legyek.51-s születésű vagyok. 2010.07,13-ig 44.év és 342-ledolgozott napom volt.A mai napig aktívan dolgozom,de ebben a " jogi" káoszban nem tudom,hogy mi lehet a legjobb megoldás " nyugdíj ügyben " a számomra.
Előre is köszönöm a segítségüket: Old puli

Tovább: http://www.jogiforum.hu/forum/16/4752#…

Veci # 2011.03.29. 05:46

oldpuli
Javaslatom: szerezd meg a 46 évet és menj el nyugdíjba ( a nyugdíjad a nyugdíjalapból kiszámolt átlagkereset 92 %-a lenne ekkor).
Feltételezem, hogy férfiként érdeklődsz (a nők már 3 éve előrehozott nyugdíjasok lehetnek), ez esetben max. 8,4 %-al csökkentett lenne a nyugdíj. Nem hiszem, hogy én sokat vacillálnék, nőként nyugdíjba vonultam a törvény adta lehetőséggel.
Csökkentés nélkül 62 évesen lehet nyugdíjba vonulni a ma még hatályos törvény szerint (férfiként).
Ha a nyugdíj mellett döntenél, azt javasolom, hogy az utolsó munkaviszonyban töltött napod dec. 30. legyen és a nyugdíj megállapítását dec. 31-el kérjed. Ekkor, ha lesz januárban nyugdíjemelés, az már téged is érintene.

Üdvözlettel Veci

Marcsika16 # 2011.03.29. 06:33

Kedves Veci!

Nagyon szépen köszönöm a segítségedet, édesanyám nevében is.
Nagyon sokat segítettél a válaszoddal!

A munkáltató azt ígérte, hogy megkapja a 8 hónap felmentési időt anyukám (melynek felét le kell dolgoznia, illetve csak 3 hónapot, mert 1 hónap szabadság jár, és azt is levonják belöle), de ebben nem lennék biztos a történtek miatt. Holnap beadja a felmentési kérelmét, április 1-el kéri a felmentési idő kezdetét, és így november 31-én járna le a 8 hónap.
Remélem minden rendben lesz, és sikerül normális körülmények között nyugdíjba mennie.

Köszönöm!
Szép napot!

Üdv.:
Marcsika16

Veci # 2011.03.29. 08:39

Marcsika16
A 8 hónap felmentési időből a munka alóli felmentés időtartama 4 hónap (a felmentési idő fele), a szabadságot nem annak a terhére kell kiadni, hanem a "ledolgozós" időre. A munka alóli felmentés a tényleges felmentést jelenti. Vigyázat, mert itt valami félreértés lehet!

DE Lyonee biztos megerősít a válaszával.

http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

30. § (1) „A munkáltató a közalkalmazotti jogviszonyt - a 30/A-30/B. §-ban foglalt korlátozással - felmentéssel akkor szüntetheti meg, ha

1. az előrehozott öregségi nyugdíjjogosultság életkori, valamint szolgálati idővel kapcsolatos feltételeivel legkésőbb a felmentési idő utolsó napján rendelkező közalkalmazott azt írásban kérelmezi.

33. §
(3) A munkáltató legalább a felmentési idő felére köteles a közalkalmazottat mentesíteni a munkavégzés alól. A munkavégzés alól a közalkalmazottat - a mentesítési idő legalább felének megfelelő időtartamban a kívánságának megfelelő időben és részletekben kell felmenteni.

Ha ezen az 1 hónapon múlna, hogy megkapja a 8 hónapot, véleményem szerint inkább fogadja el, minthogy ne adják meg neki a felmentést. Sok fenntartó már évek óta nem adja meg a felmentést, anyagi okok miatt, és a törvény nem is kötelezi rá, mivel a munkavállaló (közalkalmazott) kéri a felmentését).
De azt tudjátok, hogy a fele időt nem kellene dolgoznia.

Üdvözlettel Veci

Marcsika16 # 2011.03.29. 09:01

Kedves Veci!

Tehát az 1 hónap szabadságát a 8 hónapos felmentési idő első 4 hónapjából kellene levonni, és így csak 3 hónapot kellene dolgoznia! Jól értem?
A munkáltató szóban megerősítette, hogy ha beadja anyukám a felmentési kérelmét, megkapja a 8 hónap felmentési időt. Gondolom ez nem jelent semmit, de azért remélem, hogy valóban megadják.
Nem egyszerű a munkáltatóval, és én is kíváncsi leszek rá, hogy mi lesz a vége.

Akkor végeredményben, ha jól értelmeztem, édesanyám április 1-el kérheti a felmentési idő kezdetét?!

Köszönöm a válaszaidat és a segítséget!

Üdv.:
Marcsika16

Veci # 2011.03.29. 10:10

Marcsika16

Szerintem kérheti a felmentését április 1-től és a 8 hónap december 1-el telne le, és dec 2-től kérhetné a nyugdíja megállapítását.
Jól érted, hogy a 8 hónap első részében kell a szabit kiadni, a második 4 hónap a munka alóli felmentés.

Üdvözlettel Veci

Marcsika16 # 2011.03.29. 10:17

Kedves Veci!

Köszönöm a gyors választ és a segítséget!

Nagyon örülök, hogy létezik ez a fórum, amint láttam, nagyon sok ember kapott itt válaszokat a kérdéseire és segítséget a nyugdíjjal kapcsolatos problémáira!

Üdv.:
Marcsika16

suzuki54 # 2011.03.29. 10:21

Kedves Veci!

Azt szeretném megkérdezni, hogy a jelenleg érvényes
nyugdijkorhatár alapján 1953-ban született férfi, most töltötte be az 58 évet, 42 éves munkaviszonnyal nem tud az idén csökkentett, előre-
hozott nyugdijba menni?

Köszönettel: Suzuki54

Veci # 2011.03.29. 10:36

suzuki54
A ma még hatályos tv. szerint az 1953-ban született férfi csak 60 évesen tud csökkentett előrehozott nyugdíjba menni. ITT a nyugdíjtörvény a 18/B.§ (3) b) pont vonatkozik:
http://net.jogtar.hu/…/getdoc2.cgi?…(4)

MÁS lehetőség, ha a munkáltatója kötne vele megállapodást korengedményes nyugdíjazásra és vállalná, hogy egy összegben befizeti a nyugdíj+postaköltség+nyugdíjemelés összegét a 60. szülinapig (ez is max, 8,4 %-al lenne csökkentett). Erre a munkáltatót nem lehet kötelezni.
Ezt olvassátok el:
http://www.onyf.hu/?…

Üdvözlettel Veci

suzuki54 # 2011.03.29. 11:33

Kedves Veci!

Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszodat, elolvassuk köszönjük.

Köszönettel: Suzuki54

lne52tj # 2011.03.29. 13:35

Szeretnék választ kapni arra, hogy lehet-e a felmentési idő második 4 hónapjában munkát végezni úgy, hogy a munkavállaló és a munkáltató megegyezik ebben, természetesen az erre az időre járó átlagkereseten felül semilyen plusz juttatást ez nem jelentene.
Tanár vagyok, a nyugdíjazásom után néhány órában szeretnék még tanítani, de ha a 4 hónap felmentési időben nem végezhetek semmiféle munkát, akkor meghírdetik az álláshelyet, ezért nem tudnak alkalmazni, annak ellenére sem, hogy a munkáltató ezt szívesen megtenné.

mimi52 # 2011.03.29. 15:29

Kedves Veci!
Megköszönve a múltkori kimerítő válaszodat, csak azt szeretném még megtudni, hogy jár-e a jubileumi jutalom annak, akinek közös megegyezéssel szűnik meg a közalkalmazotti jogviszonya.
Üdvözlet.

csaszimari # 2011.03.29. 17:41

Kérdésem.
1954.04.29-én születtem.1968,szept.04-én kezdetem dolgozni.
2009.dec.31-ig.41-év 126-igazolt szolgálati évem va,és azóta is folyamatosan dolgozok.A mostani lehetőséggel eltudnék menni nyugdijba.
A munkáltatóm talán közös megeggyezésel felmond , főleg ,mert nagyon sok embert elküldenek.
22-éve dolgozok a munkahelyemen.
Azt szeretném tudni , hogy a kollektiv szerződésben is előirt 5-hónap végkielégitésen és a 3-rom hónap felmondási időn kivűl figyelembe vehető-e / kérhetem-e/ vagyis vonatkozik-e az előrehozott öregségi nyugdijra is az öregségi nyugdij előtt 5-évvel elküldés esetén + 3-rom hónap végkielégités ?
Köszönettel juliska8