Előrehozott öregségi nyugdíj

gabusch # 2011.09.17. 20:48

ZSIZSI idézlek:
"Lassan meg kellene kezdeni a visszaszámlálást- szerencsés/közalkalmazott-,de nem merek lépni.
Egyszerűen tervezhetetlen az életünk, iszonyatosan kiszolgáltatottak lettünk"

Hozzáteszem: nekünk,-a nappali diplomás előrehozottaknak nincs érdekképviseletünk mint a szolgálatiaknak vagy a korengedményeseknek.
Ezért járok ide a fórumra és védeném a magunkét.
(-pl.a NYUGDÍJ szót mint nyelvész,aki mögött nem 15-20-30-és nem 35 év járulékfizetés áll,hanem annál is több !)

A tótum faktumok is itt lejmolják az infókat szerintem(mivelhogy máshol nem tudják)

Bízom a józan paraszti észben:-)
üdv:gabusch53

ZSIZSI # 2011.09.17. 20:18

Ez a bizonytalanság borzasztó! Biztosan többen vagyunk akinek 2012-ben, év közben lesz meg a 40 éveshez a jogosultsági idő. Lassan meg kellene kezdeni a visszaszámlálást- "szerencsés" közalkalmazott-, de nem merek lépni.Egyszerüen tervezhetetlen az életünk, iszonyatosan kiszolgáltatottak lettünk.
Bizony Kedves Fórumozók, nekem is durva jelzők jutnak eszembe.

Mimóka # 2011.09.17. 19:48

Vigyázz Veci,még a gondolataidra is fájhat valakinek a foga! Már mást nem nagyon tudnak elvenni az emberektől!

Úristen,mit fognak még "ezek" elkövetni!?

Gondolom szerintük a nyugdíjasok,rokkantnyugdíjasok
csődbe az országot,hát akkor most bűnhődjünk!

Sokan nem jó helyre tették azt az x-et!

Veci # 2011.09.17. 19:18

Hááát! Fiúk és lányok!
Erre a hírre nem akarok durva kifejezést használni, de nagyon tudnék, és nem kell hozzá nagy fantázia, hogy mit és kikről, mit gondolok (gondolom még gondolni lehet).

Üdvözlettel Veci

Korall54 # 2011.09.17. 18:34

gabusch
Ez sirály!

Még olyan messze van jan. 1. Addig még mennyi ötletük lesz.

Üdv: Korall (53-as nö)

gabusch # 2011.09.17. 18:26
Korall54 # 2011.09.17. 09:00

gabusch
Én is azt látom, amit te. A környezetemben az 51-52-es nők legyintenek a médiahírekre nyd-ügyben, mert azt hiszik, hogy őket ez már nem érinti, engem néznek sültbolondnak, amikor a tervezetről beszélek nekik. Az 53-asok, sorstársaim, szintén nem hisznek nekem, pláne aki közalk. és már megkezdte a hosszú felmentését. Úgy gondolják, hogy beindult a folyamat és az nyd-jal fog véget érni. Jelzem, "jogetikailag" így kellene, hogy legyen, de mint sejtjük, ez az általam gyártott szempont ("jogetika") nem érvényesül a készülő új tv-ben.
Üdv: Korall
(Köszi a Bródyt!)

gabusch # 2011.09.17. 08:23

Bródy J.legújabb albumából(szept.20-n jelenik meg)

Ez lesz a D-Day egyik emblematikus dala:

szafika # 2011.09.17. 02:09

Gabusch, akkor mifelénk jobb a helyzet, én kb 5-öt ismerek a korosztályomból, aki renszeresen turkál a neten , én nagyon élvezem, jó dolog ! / 57,5 éves vagyok, 3 éve még azt se tudtam , hol kell bekapcsolni, a 10en évvel fiatalabb kolleganőmtől tanultam a javát , annak amit tudok , a jó pap is hóttig tanul ,nem tudni valamit , nem szégyen, nem is akarni tudni, már inkább az !!!

gabusch # 2011.09.16. 19:41

Nyugi Sitimaci !
Szembesülj csak szépen/nyugodtan azzal, h nem mindenki a saját sorsának érdekvédelmese.
Tízezrek vannak rajtunk kívül,akiknek halvány fogalmuk nincs a nyugdíjról-a nyugdíjtalanságról-a jövedelempótló támogatásról
(hacsak a szűkebb környezetemet szemlélem akkor is látom tisztán,h 15 hozzám hasonló korú nőből egyetlen van a neten)
Na itt a gond ! A statisztikát kellene javítani :-)

sitimaci # 2011.09.16. 15:16
---
  • Az ördög és a falrafestés! Valami tévedés van, az adóztatás ügyében,Brrrrrrr,nem is akarok többet mondani,irni erről!!!!!!-----
agica20 # 2011.09.16. 14:39

Szia Veci és Többiek!
Köszönettel tartozunk nektek,hogy még van kedvetek és erőtök ezzel a topikkal foglalkozni.
Veci,segíts nekem,hogy kell a tervezetet magamra nézve értelmeznem... ahányszor elolvasom,egyre nagyobb bennem a káosz...

1950.juniusban születtem.Elmentem előrehozott öregségi nyugdíjba,57 éves koromban.
Ha ez az új tervezet életbelép 2012.január 1-től,akkor én 61,5 éves leszek,tehát valószínűleg nem öregségi nyugdíjat kapok majd,hanem öregségi ellátást,amit nem emelenek nekem,sőt ha jól olvasom még meg is adóztatják ? Ha betöltöm a 62.születésnapomat,akkor már öregségi nyugdíjas leszek? Lehet,hogy a 2012.január 1-én járó nyugdíjemelést,majd a születésnapomon fogom megkapni és az azzal növelt összeg jön majd nekem,mint öregségi nyugdíj?
Szerinted ?
Megköszönném,ha együttgondolkoznál velem !

Üdv. Ági

seatleon # 2011.09.16. 11:46

Kedves Veci

1953 02 11 én született férfi vagyok
44 év munkaviszonyom van.
2012 től hogyan mehetek nyugdíjba.
A 3 év kedvezményt megvonják a 42 év munkaviszonyra?
63 évet ha betöltöm.
Köszi seatleon

Mucu # 2011.09.16. 10:54

Kedves Veci,
E tervezet szerint nekem, ha már betöltöttem az 59. évemet, de a 40 évem (nem akciós!) januárban lesz csak meg, a felmentésemet mindenképpen még idén (a törv. hatályba lépése előtt!)kéne megkezdenem? Mégpedig úgy hogy átnyúljon 2012.re?
2012-ben már nem tudom majd kérni a felmentésemet?
Köszi,
Mucu

JJ51 # 2011.09.16. 09:16

Kedves Veci!

Köszönöm a választ! Az 52-esekre vonatkozó sort figyelmem kívül hagytam, meg nem is értettem igazán. Pedig képben vagyok a tervezetekkel kapcsolatban. 51-es, júliusi születésű kormánytisztviselő vagyok 42 év szolgálati idővel (ebben 3 év főiskola, 1 év honvédség). A jövő nyárra terveztem a „mókuskerékből való kiszállást”, nevezzék bárhogy. Feleségem akkor lesz 59 éves, 40 szolgálati idővel. Ő is alkalmazott, bár a verseny szférában. Valamilyen konstrukcióban ő is elmehet akkor.
Viszont nem szeretnék pórul járni, miután én már az idén elmehetnék előrehozott nyugdíjba. Jelenlegi állás szerint a nyugdíjamat jelentősen csökkentenék, ha most mennék el. Ezért (is) várnék egy évet. A csökkentés kisebb, a szolgálati idő több. Nincs akkora anyagi veszteség.
Ezért mindennap olvasom ezt a fórumot. És amikor mentes a politikától, nagyon okos dolgok hangzanak el a szakértőktől.
Még egyszer köszönöm a választ.
Üdvözlettel:
JJ51

Korall54 # 2011.09.16. 06:04

Fria
A kérdésed a jubileumival kapcsolatban engem is izgat. Amint Veci írta, ezt nem lehet tudni. A legutóbb kiszivárogtatott tervezet végén említik a hatályát vesztő jogszabályok között a Kjt-t is.
Üdv: korall

Veci # 2011.09.15. 20:11

jenny55
Ha 1979 óta dolgozol a főiskola elvégzése után és még marad a munkaviszonyod, valamint hosszú ideig megmaradna a 40 év jogosultsági idővel a nyugdíjbavonulási lehetőség, akkor mehetsz nyugdíjba, ha meglesz a 40 é (nubkaviszony+gyerekekke4l otthon töltött idő együttvéve).
Vagyis, ha minden jól meg, akkor 2019-től, de ekkorra eléred az öregségi nyugdíjkorhatárt is. A várható törvénymódosítás kiszivárogtatott anyaga szerint más lehetőséged nincs és valószínűleg nem is lesz, ha tényleg megszűnne a korhatár alatti nyugdíjazás.

Fria
HáááT! Ezt szerintem egyikünk sem tudja megmondani, kérdés, hogy a törvényalkotóknak eszébe jut-e. Ehhez a Kjt-t is módosítani kellene. Várjuk ki a törvényalkotás végét.

Üdvözlettel Veci

Fria # 2011.09.15. 20:01

Kedves Veci!
Szeretném megkérdezni, hogy felmentés estén a korhatár előtti ellátással is jár majd a jubileumi pénz, vagy az is ugrik?
Üdvözlettel: egy közalkalmazott 53-as nő

jenny55 # 2011.09.15. 18:48

Szeretném megkérdezni, hogy mikor mehetek el legkorábban nyugdíjba, ha 1955. 04.12-én születtem, 1979 szeptember 1-től dolgozom, 4 éves főiskolát végeztem és 3 gyermekem van, akikkel összesen 3,5 évet voltam otthon. Üdv Jenny

Veci # 2011.09.15. 14:50

marzsi
Feltételezem, hogy a 40 év nem jogosultsági idő, hanem szolgálati idő.

• Ha jól gondolom és 40 év szolgálati idővel rendelkezel, akkor az 59. szülinap utáni naptól mehetsz korhatár előtti ellátásra, ami nem csökkentett, mivel több, mint 40 év a szolgálati idő.
  • Ha 40 év szolgálati idővel rendelkezel az idén csak akkor tudnál elmenni korengedményes nyugdíjba, ha a munkáltató ezév dec. 31-ig megállapodik veled korengedményes nyugdíjra, kifizeti egy összegben a Nyugdíjfolyósítónak a nyugdíjat az 59. szülinapig, de ez is 2012-ben korhatár előtti ellátás fog lenni.
  • Ha 40 év jogosultsági időd megvan (munkaviszony+gyerekekkel otthon töltött idő együtt 40 év), amibe a tanulmányi idő nem számít bele, akkor amint megvan a 40 év (inkább 5 nappal több. mint 1 nappal kevesebb, akkor elmehetsz az idén nyugdíjba. Ha a felmentésed letelik dec. 30-ig és dec. 31-el kérjed a nyugdíj megállapítását.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.09.15. 14:40

JJ51 és "zord11
Azért írtam, hogy az idén megkezdje a felmentést, mert csak azoknak az 1952-es férfiaknak lehet jövőre az ellátást mgkapniuk a kiszivárogtatott tervezet szerint, amely közalkalmazott felmentése 2011-ben megkezdődik és 2012-ben még tart.

http://www.tmrsz.hu/…t-a-fiokbol/

3. Korhatár előtti ellátás megállapítása 2011. december 31-ét követő kezdő naptól
7. §

(1) 2011. december 31-ét követő kezdő naptól korhatár előtti ellátásra jogosult

• a) az az 1952. évben vagy azt megelőzően született nő és az 1951. évben vagy azt megelőzően született férfi,
    • aa) aki az előrehozott, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj igénybevételéhez a Tny. 2012. január 1-jét megelőzően hatályos szabályai szerint szükséges szolgálati időt 2011. december 31-éig megszerezte, vagy
    • ab) akivel a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 2011. december 31-én hatályos 30. § (1) bekezdés e) pontjára hivatkozva a felmentését e törvény hatálybalépését megelőzően írásban közölték;
  • b) az az 1953. évben született nő, aki 59. életévét betöltötte és a korhatár előtti ellátás kezdő napjáig, de legkésőbb 2012. december 31-éig legalább 37 év szolgálati időt szerzett;
  • c) az az 1952. évben született férfi, akivel a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 2011. december 31-én hatályos 30. § (1) bekezdés e) pontjára hivatkozva a felmentését e törvény hatálybalépését megelőzően írásban közölték;
  • d) az, aki a korhatár előtti ellátás kezdő napjáig, de legkésőbb 2012. december 31-éig a Tny. 2012. január 1-jét megelőzően hatályos szabályai szerint korkedvezményt szerzett;
  • e) az, aki 2011. december 31-éig a bányásznyugdíjról szóló 150/1991. (XII. 4.) Korm. rendelet 2012. január 1-jét megelőzően hatályos szabályai szerint a bányásznyugdíjra való jogosultságot megszerezte;
  • f) az, aki 2011. december 31-éig az egyes művészeti tevékenységeket folytatók öregségi nyugdíjra jogosultságáról szóló 5/1992. (I. 13.) Korm. rendelet 2012. január 1-jét megelőzően hatályos szabályai szerint öregségi nyugdíjra szerzett jogosultságot,

feltéve, hogy a korhatár előtti ellátás kezdő napjáig az öregségi nyugdíjkorhatárt nem töltötte be, a korhatár előtti ellátás kezdő napján biztosítással járó jogviszonyban nem áll, valamint a korhatár előtti ellátás kezdő napján a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 4. § (1) bekezdés i) pontja szerinti rendszeres pénzellátásban – az özvegyi nyugdíj, a hadigondozottak és nemzeti gondozottak pénzbeli ellátásai, valamint a nemzeti helytállásért elnevezésű pótlék kivételével – nem részesül.
(2) Az (1) bekezdés d) pontja szerinti esetben a jogosult a korhatár előtti ellátást az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt annyi évvel kérheti, ahány év korkedvezményre való jogosultságot a Tny. 2011. december 31-én hatályos szabályai szerint
a korhatár előtti ellátás kezdő napját megelőző napig szerzett, ha a korhatár előtti ellátás kezdő napja 2012. évben van,
az a) pontban nem említett esetben 2012. december 31-éig szerzett.

A kiemelt részt c) pontban olvasd el ismételten.

Üdvözlettel Veci

marzsi # 2011.09.15. 11:23

Tisztelt Szakértő!

1953. május 16.-án született, 2010.dec. 31-ig 39 év 86 nap szolgálati idővel rendelkező közalkalmazott nő vagyok, aki ez év -2011. dec. 31.-vel szeretne nyugdÍjba vonulni ,ekkorra már több mint negyven éves munkaviszonnyal. Milyen lehetőségem van erre, azaz ez időpontban elmehetek e öregségi, vagy csökkentett összegű öregségi nyugdÍjba?
Válaszukat várva maradok tisztelettel:
B Lajosné
(tanár)

JJ51 # 2011.09.15. 10:47

Kedves Veci

Kérlek magyarárzd meg nekem ezt a válaszodat(09.14,20:52):
"zord11
Számold vissza a 60. szülinapodtól a felmentési időt, de arra figyelj, hogy az idén megkezdjed, mert akkor ugrik a lehetőséged a korhatár alatti ellátástól."

Miért ugrik a lehetősége? Nem 2012. dec 31-ig van jogosultsága?

Üdvözlettl:
JJ51

Veci # 2011.09.15. 09:22

foglalt becenév
A szolgálati időbe beleszámít, a korhatár alatti ellátás számítása várhatóan a nyugdíjszámítás szerint lesz, akkor csökkentés nélküli lesz az ellátásod.

Üdvözlettel Veci

facanos # 2011.09.15. 09:19

És mi lesz azokkal, akik a nyugdíj mellett egyéni vállalkozók, 2012. május 31-ig áthúzódó kötelezettségeik vannak, mert az idei év utániak törvény szerint addig tartanak. Ők nem lehetnek kiegészítő tevékenységet folytatók, mert az csak nyugdíj mellett lehet? És fizessnek havi 50-60 ezer Ft járulékot????
És mi van azokkal, akik eléggé el nem ítélhető módon hittek a "fiúknak", és a 2011. január 1-én őáltaluk életbe léptetett törvény alapján - már nyugdíjasként -visszafizették az egyösszegű magánnyugdíjpénztári ellátásukat, hogy a nyugdíjuk 25 %-kal magasabb legyen? A NYUGDÍJ érdekében fizették vissza, fideszes törvény alapján,mert hittek nekik, most hogy lehet tőlük elvonni a NYUGDÍJAT? Szerintem nincs olyan bíróság, amely a nyugdíjas ellen hozna határozatot.( Írhattok rájuk bármit, a tényeken nem változtat!) Minden 60 évet elért "civil" nyugdíjasnak a nyugdíjat kell meghagyni, tekintettel arra, hogy kb. 5 évvel ezelőttig a nőknek 55, és csak a férfiaknak volt 60 év a nyugdíjkorhatára. Emiatt a korhatár emelés nyugdíjtól való megfosztással együtt ezekre a nőkre kétszeres hátrányt jelent. Azt a nőt, aki a 60 éves életkort betöltötte és legalább 37 év munkaviszonya van, nem szabad megfosztani a NYUGDÍJÁTÓL!!! Annak nyugdíjnak kell maradnia.