Előrehozott öregségi nyugdíj

kildiko # 2011.03.22. 21:38

Kedves Veci!
Közalkalmazott vagyok. 2011.04.03-án lesz 39 év szolgálati időm (mivel 1 év fizetés nélküli szabadságon voltam 1989-ben).
2011.08.03-án lesz meg a 40 éves közalkalmazotti jogviszonyom. Ekkor válik esedékessé a 40 éves jubileumi jutalmam.
2011. 09.07-én töltöm be az 59. évet. Ekkortól jogosulttá válok csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra.
Kérdéseim a következők:
1./ Mikor és milyen formában célszerű a munkaviszonyom megszüntetését kezdeményeznem? Érdemes-e év végéig dolgoznom, ha megkapnám a 8 hónapos felmentést?
2./ Amennyiben 2011.09.07-én megszüntetném a munkaviszonyomat, és 2011. 09.08-tól kérném a nyugdíjam megállapítását, annak összegének kiszámításánál figyelembe veszik-e a 2011.08.03-án esedékes jubileumi jutalmam összegét?
Válaszodat előre is köszönöm. Üdvüzlettel: kildiko

Anna_53 # 2011.03.23. 05:26

Kedves Veci!

Az előrehozott nyugdíj törvényének újratárgyalása esetleges módosításának ideje mikor várható a parlamentben?

Köszönöm Veci!

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.03.23. 07:05

Tisztelt Veci!

Talán még egy kérdésem lenne.
Ez év 10.19-én lesz meg a jogosultságom az előrehozott öregségi nyugdíjra (60 év), szolgálati időm meg lesz már augusztusban (40 év).
Beadhatom-e 10.19 előtt az ONYF-hez a kérelmemet, vagy meg kell várni okt. 19-ét, mint életkori feltételt, és csak utána adható be?
Mennyi az átfutási idő az ONYF-nél?
A felmentési időm (ha lesz) 7 hónap. Mindentől függetlenül, a fentiek ismeretében jelezhetem-e (május végéig kellene, de eddig nem tudni mit tesz kormányunk) a munkáltatómnál a szándékomat, ha 12.30-val akarok nyugdíjba menni?
Három lett belőle.
Köszönöm a választ.

Veci # 2011.03.23. 08:43

Itt találjátok a közlönyben a 148-149. oldalon a valorizációs szorzót:
http://www.kozlonyok.hu/…ne/index.php?…

Üdvözlettel Veci

sitimaci # 2011.03.23. 09:31

Kedves Veci! Megnéztem,köszönjük,jó ha megjegyzi mindenki a magáét, akire mi vonatkozik,a többi szöveg az nem érdekes,igaz?!

7jános77 # 2011.03.23. 10:40

Kedves Veci!Azt kérdezném tisztelettel, hogy az előrehozott öregségi nyugdíjba vonulási feltételeket ugye nem érinti a nyugdíj reform? Ezeket, már úgyis csak „büntető tarifával” csökkentett összegű nyugdíjként lehet igénybe venni, korhatárhoz kötötten!
Az én olvasatomban a korhatár alatti nyugdíjak megvonása a korengedményes és a korkedvezményes nyugdíjakra, valamint a rokkantnyugdíjazás feltételeire vonatkozik.
Ezt olvastam ki a sokszor nem igazán pontos, újságokban megírt tájékozató nyilatkozatokból, a Széll Kálmán Tervben eddig közzétett adataiból is.
2011. július 1-jéig felülvizsgálják a korengedményes nyugdíjakat, az év végéig pedig új nyugdíjrendszer születik, amelyben mindenki a nyugdíjkorhatárig dolgozik (azaz eltörlik a korengedményes és/vagy korkedvezményes nyugdíjakat). 2012. január 1-jén lép életbe az új, fenntartható nyugdíjrendszer.
a "Széll Kálmán Terv" - szerint a program főbb pontjai és azok időzítése a következő:
Azonnal:
0. Jelképes intézkedésként 40-ről 20 napra csökken a miniszterek évi fizetett szabadsága
2011. április 1-től:

1. megkezdődik az új gyógyszerfinanszírozási rendszer megalkotása, ami július 1-ig fejeződik be; az egészségügy idén 298 milliárd forintnyi többletforrást kap az Új Széchenyi Tervből
2011. július 1-ig:
2. új közbeszerzési törvény készül
3. elkészülnek a közmunkák kivitelezési tervei és az új közmunka-szabályok
4. kialakítják az új rokkanttá nyilvánítási rendszert
5. felülvizsgálják a korengedményes nyugdíjakat
6. kidolgozzák az új közalkalmazotti életpályamodellt
7. felülvizsgálják a táppénzfolyósítás szabályait és
megvizsgálják, hogy a táppénzcsalók büntetőjogi fenyegetettsége elégséges-e
8. elkészül a rezsiköltségek befagyasztásáról szóló
intézkedésterv
2011. szeptemberig
9. új közoktatási, és felsőoktatási törvény lép hatályba (tankötelezettség leszállítása)
2011. december 31-ig
10. új nyugdíjrendszer születik, amelyben mindenki a nyugdíjkorhatárig dolgozik (a korengedményes nyugdíjak eltörlése)
11. elkészül a MÁV adósságrendezésének terve
2012. január 1.
12. elkészül a közösségi közlekedés konszolidációjának terve; ide a kabinet 752 milliárdos pluszforrást ígér
13. életbe lép az új rokkanttá nyilvánítási rendszer, és felülvizsgálják a rokkantnyugdíjakat
14. életbe lép az új, fenntartható nyugdíjrendszer
15. életbe lép a közmunkák új rendszere
16., hatályba lép az új alkotmány, az adósságfék rendszerével együtt
17. Befagyasztják a pártok támogatását 2011-es szinten
18. Hatályba lép az új közoktatási törvény, megkezdi működését a felsőoktatás új rendszere
2013. január 1.
19. bevezetik az elektronikus útdíjrendszert
2014
20. 200 fős országgyűlést választunk
Ez ügyben is megfelelő módon tájékoztatni kellene az embereket
A pontatlan információáramlással, rémhírekkel, felesleges pánikot kelteni az emberekben.
A rémhírek lassan, már engem is elbizonytalanítanak.
Szeretném tudni, mi az igazság?(mert jövő év elején, már én is érintett lennék 45 év szolgálati idővel.)
Köszönettel és tisztelettel, magam és mások nevében is: János

7jános77 # 2011.03.23. 10:57

Nagyon szégyenlem magam az előbbi szerkesztési hiányosságokért.

Csak most regisztráltam és ez volt az első kérdésem és hozzászólásom.

Bocsánat.

Veci # 2011.03.23. 12:14

kildiko
Ha megkapnád a hosszú felmentési időt, akkor éredemes évvégéig dolgozni. A jubileumi jutalom is beletartozik szerintema nyugdíjalapba, arányosan a ledolgozott időt figyelembe véve. Ebben az évben a járulékfizetés felső határa 21.000 Ft/nap.
http://www.adosziget.hu/…o-hatar.html

Anna53!
7jános77 beidézta a menetrendet:
2011. december 31-ig
10. új nyugdíjrendszer születik, amelyben mindenki a nyugdíjkorhatárig dolgozik (a korengedményes nyugdíjak eltörlése)

hamiki
A nyugdíjkérelmet max. a kezdő időpont előtt 2-3 héttel beadhatod, de a nyugdíj megállapítását az összes papír beérkezésétől számított 22 munkanapon belül intézik. A határozat után 10 munkanapon belül utalják a nyugdíjat.
Szerintem a nyugdíj kezdőnaptól számold vissza a felmentési időt, ha megkapod.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.03.23. 12:53

7jános77
Az én olvasatomban pedig minden korhatár alatti nyugdíjazásra is érthető.

2011. július 1-jéig felülvizsgálják a korengedményes nyugdíjakat, az év végéig pedig új nyugdíjrendszer születik, amelyben mindenki a nyugdíjkorhatárig dolgozik (azaz eltörlik a korengedményes és/vagy korkedvezményes nyugdíjakat). 2012. január 1-jén lép életbe az új, fenntartható nyugdíjrendszer.

2011. szeptemberig
A korengedményes nyugdíj az, amikor a munkáltató megállapodást köt a munkavállaóval, és egy összegben befizeti a Nyugdíjfolyósítóhoz a nyugdíjat az előrehozott nyugdíjkorhatárig. Namármost, ha ez megszűnnek, akkor csak olvasni kell a sorok között.

2012. január 1.
14. életbe lép az új, fenntartható nyugdíjrendszer
Ennek a tartalmát majd évvége felé tudhatjuk meg.

A rémhírterjesztésbe nem kapcsolódok be. Majd mindent sorban megtudunk, figyeljük a parlamenti munkát és abból tájékozódunk. Bármilyen törvényt alkotnak, az akkor lép hatályba, amikor már Közlönyben kihírdetik.
Remélhetőleg lesz átmeneti rendelkezés is, ebben kell bízni.

Üdvözlettel Veci

52mama (törölt felhasználó) # 2011.03.23. 14:20

Kedves Veci!

Örömmel látom, hogy megjelent a várva várt valorizációs szorzó. Meglepetésemre nem csak a 2009-es, hanem 1988-tól,/ ami nekünk számít/ 2009-íg minden év szorzóját 0,93%-kal megemeltek a tavalyi szorzókhoz képest. Ez ugye nekünk jót jelent, hiszen a 2010-es kalkulátorhoz képest , magasabb nyugdíjat jelenthet.Jól gondolom? Azt nem értem, hogy a törvény azt írja, hogy a nyugdíjazás évét megelőző év nettó keresetéhez valorizálnak. Mi, akik 2011-ben készülünk nyugdíjba, ez nem a 2010-es évet jelentené? Már a 2010-es kalkulátort is érdekesnek találtam, mivel ott a 2008 év volt valorizált.

2011.április 07-én nyugdíjas leszek, az utolsó /munkanélkülis papírjaimat személyesen viszem be az ONYF-re, mivel már csak az nincs benne a szolgálati időmben.

Ugyan mikor jelenik meg az új kalkulátor?

üdv: 52mama

52mama (törölt felhasználó) # 2011.03.23. 19:08

Kedves Veci!

Butaságot írtam a korábbi üzenetemben.Nem 0,93, hanem az 1,069%-ra gondolok én is, de én korábban úgy gondoltam, hogy csak az utolsó év szorzóját közlik,és a korábbi évek szorzóit nem változtatják.
A többi kérdésem változatlanul fennáll.

Üdv: 52mama

Veci # 2011.03.23. 21:21

52mama
A számítás nem ezős oldalam, a másik topic-ban Lyonnee megírta, hogyan értsük a szorzót.
http://www.jogiforum.hu/forum/16/25795#…

Üdvözlettel Veci

nyugi # 2011.03.24. 11:57

Üdv.
Annak,akinek a 2010-év is,és a 2011-es is munkanélküli volt,vagyis nincs figyelembe vehető jövedelme, annak mit szoroznak? Azt az évet hogy számolják,nem a szolgálati idő szempontjából,hanem a Ft oldalt? Örülnék,ha valaki meg tudná mondani.
Szép napot mindenkinek.

52mama (törölt felhasználó) # 2011.03.24. 12:14

Nyugi!

Hasonló cipőben járok.2010-ben és 2011-ben végig álláskeresési járadékban,illetve segélyben részesültem.
Leírom,hogy én hogy számoltam.A 2010-es jövedelem oszlopba beírtam a Munkaügy adóelszámoláshoz adott bruttó jövedelmet, ugyanakkor számított,kieső napként beírtam 365 napot.Ez azt jelenti, hogy a szolgálati idődben benne van,ugyanakkor a kieső nap miatt nincs valorizált jövedelmed, tehát a nyugdíjad összegét nem rontja. Mindez azt is jelenti, hogy a nyugdíj számításánál az osztószám is csökken.
Így gondolom, de ha mégsem, majd Veci vagy Lyonne kijavít.

üdv: 52mama

nyugi # 2011.03.24. 12:47

52mama
Hát épp erről van szó. A mi esetünkben milyen szorzóra kellett várni? Szerintem ott nem kell szorozni semmit. Nekem azt mondta az ügyintéző,hogy várjak nyugodtan amíg meglesz a szorzó. Lehet a semmi miatt várok másfél hónapja? Arra gondolok,van nekik egy nyugdíjszámoló programjuk,és nekünk emiatt kell ilyen sokat várni. Legalább is nekem. Se előleg se semmi. Vajon mikor kezdik el? Olyat is ismerek aki két hónapja vár.
Na szorítok neked is. Kíváncsi leszek,melyikünk kap hamarabb valamit.
Sok olyat olvastam már itt,aki márciusban lesz nyugdíjas és már kapott valamit.
52mama te mikortól vagy,leszel nyugdíjas?
Üdv.

52mama (törölt felhasználó) # 2011.03.24. 13:30

nyugi!

Igaza van a NYUFIG-nak, kellett várni a szorzóra.Ha megnézed a 2010 évi kalkulátort, az utolsó valorizált év 2008 /1,017/. A 2011-es kalkulátorhoz kellett a 2009-es valorizált szorzó,/1,069/ tehát erre várt a NYUFIG is, és mi is.Aki januártól kérte a nyugdíjazását,annak csak előleget utaltak, most a valorizáció ismeretében ki tudják számolni a végleges nyugdíjat, és küldik a végzést.
Szerencsére én április 07-én töltöm az 59 évet,így már a szorzó is ismert, ettől az időponttól előrehozott nyugdíjas leszek.A szolgálati idő elismerésem a munkanélküli kivételével rendben.Ápr.06-án leszámolok a munkaügyön, és 7-én személyesen beviszem az utolsó papírokat.Remélem már nem fognak sokáíg szórakozni vele,mivel csak ezt kell hozzáadni.
Majd megírom, hogy mennyi volt az átfutási idő.Ha túl sok, már éhen halok. 26 ezer ft a munkanélkülim.

Kíváncsi leszek a Te ügyedre is. Te beadtad már a K2-es nyugdíjigénylőt,lezártad a munkanélkülit,mikor leszel nyugdíjas?
üdv:52mama

Veci # 2011.03.24. 15:13

nyugi és 52mama
Tényleg nyugi!
A valorizációs szorzó alapján az évenkénti átlagkereseteket szorozzák fel, amiből ha összeadják, kiszámolják a havi átlagkeresetet.
A munkanélküli ellátás a szolgálati időbe számít, ami alapján a nyugdíjalapból kiszámolt átlagkereset szorzóját kapják meg. Ha pl. 40 év a szolgálati idő, akkor a nyugdíjalapból kiszámolt átlagkereset 80 %-a, ha 42 év, akkor 84 %-a az induló alapnyugdíj. A nyugdíjalapba a jövedelmet, kereseteket veszik számításba, ha a munkanélküli ellátás összege hátrányos lenne a nyugdíj összegére, akkor a munkanélküli ellátást nem számolják bele. Többnyire ezek az idők "kieső időként" szerepelnek.
Ne ijedjetek meg, és ne gondoljátok azt, ha netalán elégedetlenek lennétek a megállapított nyugdíjjal, hogy ez a szorzó miatt van.
A mostani szorzó jobb, mint a tavalyi volt. Ha van pl. 42 évetek, akkor várhatóan több lesz a nyugdíj, mint a nettó fizetés.

Üdvözlettel Veci

nyugi # 2011.03.24. 15:23

52mama
Akkor Te szerencsés vagy az ápr.6-tal,mert addigra már beindul a számolás,és haladnak vele. Így nem kell várnod. Én febr.14-től lennék nyugdíjas,ha igaz. Már akkor beadtam a K02-est. 2009.12.31-ig mindenem le volt már tisztázva,rendben a szolg.idő. Csak a 2010-2011-es munkanélkülit kell hozzátenni.
Bocsi,de szerintem egy kicsit félre értjük egymást a szorzóval kapcsolatban. Én csak annyira lettem volna kíváncsi,hogy a munkanélküli évre mit,hogy szoroznak. Nem általánosságban kérdezem.

52mama,lehet te hamarabb megkapod a nyugdíjadat,mint én. Ez is elképzelhető.
Én aznap amikor megkaptam a munkanélküli megszűnéséről a határozatot,a TB kiskönyvvel együtt beküldtem a K02-est. Minden más egyéb náluk volt már rég.
Szorítok Neked is ám.
Üdv.

Lyonee # 2011.03.24. 15:44

52mama
1,069-1,07 szeresére változtak a valorizációs szorzók, átlagosan 1988-2009-között 1,07 szeresére.
Ez 107%-t, vagyis 7%-os változást jelent.

52mama (törölt felhasználó) # 2011.03.24. 16:01

Kedves Veci és Lyonee

Köszönöm a válaszotokat, de már igazán tűkön ülök.

üdv:52mama

gabusch # 2011.03.24. 17:39

52-es érettségizettek és diplomások !

Tiétek az előrehozott öregségi pálya:)
Nagy szeretettel nézem az ügyintézésiteket
(egy iskolai évjárat vagyunk..együtt ültünk a padokban
52-53as korosztály:)
Remélem még,hogy bennünket-az 53as tcunamit is megkímél(valaki)
A legnagyobb baj velünk makrogazdaságilag,hogy a 40 éves kedvezményezettekhez viszonyítva-nekünk dupla annyi nyugdíjat kellene folyósítani..
Meglátjuk:)

Korall54 # 2011.03.24. 21:09

Gabusch

http://www.onyf.hu/?…
(Az utolsó cím tartalmazza a táblázatot.)

Ez a táblázat a mostani tv szerinti nyugdíjkorhatárokat és szolgálati időket tartalmazza.Már sokszor itt volt ez belinkelve, de hátha nem mindenki ismeri.

Nézzük csak! Ki mehet(ne) el 2012-ben nyugdíjba? Nem biztos, hogy akkora tcunami lenne.
Nők: 53-as, 37-40 év, 59 éves kor. Ezek között akiknek 40-nél kevesebb évük lesz, csökkentett lenne a nyugdíjuk.
Vannak, lesznek szerintem elég sokan, akik elmehetnek még az idén a 40 éves kevezménnyel, illetve az 54-esektől kezdve 2012-2013-2014-ben, amikor összejön nekik a 40 év jogosultsági idő.
A táblázatban 2013-ban női nyugdíjbamenetel nincs is.
Férfiak: (Az 51-es az idén elmehet.)
52. I. félévben szül., 37 év
vagy 52-ben szül., de 42 éve van. Persze ők is csökkentettet kapnának.
2013-ra csak két sort találok, az egyiknél szintén 42 év kell.

A többieknél, sajnos egyre emelkedik már a korhatár, az előrehozottnál is, és ezt már tudjuk néhány éve.

Lényeg a lényeg: 2012-ben csak az 53-as nők ügye a legnagyob bibi, ha alaposan átgondoljuk ezt a táblázatot.

Bízom benne én is, hogy a 2012-ben bevezetendő új nyugdíjrendszer kifutó módon valósul meg, tehát a jelenlegi tv szerint a jövőre esedékes nyugdíjbamenetelt már nem írhatja felül, hiszen ezévben már elindul az ügyintézés folyamata.

Korall

Üdv: Korall (53-as nö)

Korall54 # 2011.03.24. 21:33

Gabusch

Ja, és milyen sokaknak van lyuk a szolgálati idejében. Fekete munka, nem jelentette be a munkáltatója, vagy minimálbéren jelentette be, tehát nem növekedett a nyugdíjalapja.
Szóval szóródik a mezőny időben, valamint a nyugdíjösszegek is.

Üdv: Korall (53-as nö)

Tiluska # 2011.03.25. 10:56

Regisztráltan új fórumozó vagyok, habár korábbiakban gyakran kerestem a fórum témáiban segítséget, és kaptam is.
Jelenleg amiben segítséget szeretnék kapni: Ma vettem át a nyugdíjbiztosítás határozatát, melyben közölték, hogy 2009. 12. 31-ig összesen 29 év 307 nap a tekintet alá eső jogviszonyban szerzett jogosultság. 2010-ben és jelenleg is munkaviszonyban állok. Én természetesen mindjárt számolni kezdtem, miszerint még 333 napot kell dolgoznom, jól számoltam? segítsetek! Előre is köszönöm

igi52 # 2011.03.25. 11:41

Tiluska,

Nem 39 évet akartál irni? A 29 az kevés.

Üdv: igi52