Előrehozott öregségi nyugdíj

ötvenkettes # 2011.09.19. 16:41

Tisztelt fórumozok! Sokat jövők erre az oldalra, habár még nem szóltam hozzá. Előrehozott öregségi nyugdíjba mentem idén márciusban, 59 év betöltésével (nő). Most jelenleg öregségi nyugdíjas vagyok. 42 év és 5 nappal mentem nyugdíjba! A negyvenéves kedvezmény sajnos nem jött be különböző okok miatt!
Engem is nagyon bántana, hogy ahhoz a nem sok nyugdíjamhoz hozzányúljon bárki is, hiszenm becsületesen dolgoztam, gyereket neveltem. Nem loptam, nem csaltam, így ennyi idős létemre is csak szerények tudok a családommal megélni!!!
Kérdem én is milyen jogon veszik el az emberek emberségét, erkölcsét, álmait, ki teheti ezt meg!!!!!
Azok az emberek, akik ezt akarják soha nem dolgoztak, a munka mellett elmentek, ők tanultak, amig MI dolgoztunk, de azért ezt nem vártam volna tőlük én sem!! Reménykedjünk, hogy valahol, valaki meghallgat bennünket, és talán nem akarják, hogy éhen haljunk, hogy tudjuk fizetni a rezsit, nem beszélve arról, hogy milyen nagy drágaság van!!!!

agica20 # 2011.09.19. 16:40

Sziasztok!
Nemrég még én magam is beírtam,hogy nem jó,ha politizálunk ezen a fórumon,de nagyon nehéz ezt megállni,mert a "politika" áthatja az egész életünket és meghatározza a jelenünket és ha még van ,meghatározza a jövőnket is.
Ha belegondolok,hogy pártállástól függetlenül a politikusaink két kézzel turkálnak a húsos fazékban és tömik magukba a zsiros falatokat,tömik tele olyan pénzekkel a zsebüket,amiről azt sem tudják miért kapják,de igen méltányosnak tartják,hogy ezért a semmiért még fizetést,tiszeteletdíjat is felvehetnek...,olyan karrierista emberek ,akik még egyetlen órát sem dolgoztak és teli zsebbel, habzó szájjal próbálják meg megmagyarázni,hogy nekem,mint nyugdíjasnak miért lesz jobb,ami rossz,ami kevesebb.

Koncepció nélkül,átgondolatlanul,rögtönözve,nap mint nap homlok-egyenes dolgokat kitalálva jönnek elő javaslatokkal,nem számít már a munka,a hűség, a becsület, a hazaszeretet,a lojalitás, a szolidaritás,az empátia,az idősebb generáció megbecsülése,- ezek mind zavaró,nem divatos,avult kifejezések lettek.
Megaláznak azzal bennünket,hogy még nyugdíjasnak sem nevezhetjük magunkat,pedig régen ennek rangja volt és tartalma.Alamizsnát fogunk kapni egy élet munkája után.Elkeserítő!
Bocsássátok meg,hogy leírtam!

sitimaci # 2011.09.19. 16:20
Azért vannak jó magyar közmondások! PL.: A BUMERÁNG,VISSZAÜT,-
  • AKI MÁSNAK VERMET ÁS,/rosszat tesz/ MAGA ESIK BELE !JÖN MÉG,KUTYÁRA DÉR ! SOKAT AKAR A SZARKA, /kormány/ NEM BÍRJA A FARKA !stb.Azért lesz még böjtje annak,ha a T. Kormány meggondolatlanul,rossz tanácsokra hallgatva,ripsz-ropsz,most de azonnali intézkedéseket fog hozni!!! Amúgy meg,még nem volt igazi elszámoltatás,sok-sok millió,százmillió visszaszerzése,a feketegazdaság is "divat" még és van még elég sok lógós,munkakerülő az országban,akik azért, marha jól élnek,igaz??? És még velünk,öregekkel,nyugdíjasokkal,nyugdíjba menetelre várókkal van gondja a Kormánynak ??? Jobb lenne ha már,nem is élnénk ??? Szegény Hofi Gézától idézek :Gondolj Apádra/vagy Anyádra/ velük is ezt tennétek ha csak egy sima mezei,csóri emberek,melósok lennének,kevés fizetéssel,betegen,hulla fáradtan a sok-sok évtizedi munkától ??? Naaaaaaaaaaaaa. ??????????????????? Tré belegondolni is,igaz ??????????? Egy temetői idézet jut az eszembe amit egy sírkövön láttam régen,így volt írva : ITT NYUGSZOM ÉN,OLVASOD TE,OLVASNÁM ÉN,NYUGODNÁL TE !!! Micsoda kűlömbség,igaz ????????????????????
Fria # 2011.09.19. 16:19

Korall54
Mindenben igazad van!Sajnálom, hogy neked mindenképpen a nyugdíjat kell választanod ilyen kilátásokkal.Nekem biztos állásom van, de már egyre nehezebb megfelelni maximálisan a követelményeknek. Gondoltam tanév végéig 200%-os bedobással tartani tudom a színvonalat, de az állandó bizonytalanság, napról napra megjelenő még rosszabb verziók felemésztenek. Nem ezért dolgoztunk 37-40 évet sok-sok túlórával, nem erre szerződtünk. Mi nem feketén dolgoztunk,(közben magánszámlánkat gyarapítva) nem menekültünk rokkantba, fizettük a járulékot becsületesen, akkor miért a középalsó osztálytól szeretnének elvenni. Reménykedjünk, hogy a józan ész, emberiesség kerekedik felül.

nagyi54 # 2011.09.19. 15:49
Szép napot mindenkinek!
    • >szerbusz sitimaci üdvözöllek,és minden szavaddal egyetértek.Csak sajnos hiába követelőzünk nem hallgat meg senki bennünket.
juju # 2011.09.19. 15:38

Szeretném tudni, hogy a határozatban megjelölt havi nyugdíjelőlegnél lehet-e alacsonyabb összegű majd a tényleges nyugdíj. Hány százalék lehet a különbség.
köszönöm a választ.üdv

sitimaci # 2011.09.19. 15:27
--
  • Akik ledolgoztak 37-42 évet és már közel vannak a hatvanhoz,azokkal milyen jogon "szórakozik" a T.Kormány ??? Ugyan már,ne keverjenek össze bennünket az öt rendvédemissel!!! Mi is elmehettünk volna,Rendőrnek,Katonának,Börtönőrnek,Vámosnak,Tűzotónak,de nem! És nem azért mert fostunk a veszélytől,vagy mert olyan piszkos nehéz munkák ezek!Mert nem "csiptük",nem volt szimpi!!! Inkább mentünk Bányásznak,Buszvezetőnek,Kohásznak,Fonó-Szövőnőnek,Varrónőnek,Ápolónőnek,és dolgoztunk keményen,sokszór két-három műszakban,hulla fáradtan is! T.Kormány!!! Követeljük,hogy maradjon meg az előrehozott nyugdij,nyugdijasként szólitva,illetve a ciklusuk végéig legalább,a Nők 40-éves nyugdijbamenetele is !!! A fent nevezett öt testület nyugdijbameneteli problémáját meg,legyenek szivesek mi nélkülünk megoldani!!! Mi nem 38-45-éves korunkban megyünk nyugdijba,kevés szolgálati idővel!!! ÓRIÁSI KÜLÖMBSÉG EZ,A KETTŐ KÖZÖTT !!!!!!!!----
facanos # 2011.09.19. 15:06

Akkor a szolgálati nyugdíjak csak 16 %-kal csökkennének, a civil előrehozott nyugdíjak meg 20 %-kal? És még nem is mindenki kapná meg a 20.000 Ft alapnyugdíjat, csak a kisebb összeggel rendelkezők? Így rendezik át a nyugdíjakat, mert az infláció nagyobb lesz, mint a tervezett 3,8 %-os nyugdíjemelés. A munkabérek adósávja a gazdagoknak kedvez, a nyugdíjnál meg az hulljon, aki eddig is sokat fizetett? Akinek kilóg a feje, azt vágjuk le???? Pedig megfogadtam, hogy soha többé nem szólok hozzá, de ezt a teljes tönretevést látva nem tudok csendben maradni.

oldpuli # 2011.09.19. 15:05

Vec és a Többiek !hol vannak?

Vajon az eddig levont járulékok ,hol vannak?
Meddig mehet ez így tovább,hány bőrt próbálnak lehúzni rollunk ..........
Mindenki azért dolgozott + órákat, napokat,hogy valamelyest jobb legyen az a kis nyugdíja és most?!
Hol van a szerzet jog törvénye .........
A legfinomabb amit mondanék,csak füttyszóból állna.
Nagyon sok embernek nehéz lesz ,lenyomni ezt a torkán..
Bocsi,de ezt nem tudtam magamba tartani.
Üdv: oldpuli

Veci # 2011.09.19. 12:53

Zinajda és a Többiek!
Ha az előtted beíró fórumozótársunk idézetét elolvasod alaposan, meg a híreket, lehetséges, hogy a helyedben én még várnék. Mi nyugdíjasok (előrehozott és öregségi nyugdíjas) nyugdíja is csökkenhet.
Ezt olvasd el:
A 100 ezer forint feletti nyugdíjak csökkennek 2012. januártól
http://szoli.eu/…2-januartol/

A visszamenőleges hatályú új nyugdíjtörvény tervezte szerint a 2011. december 31-én nyugdíjban részesülők (függetlenül, hogy korhatár alatti vagy feletti kategória) nyugdíját rögzítenék munkanyugdíj és alapnyugdíj megbontásban, amely a 2012. január 01-től (a kor alatti nyugdíjas esetében az öregségi nyugdíjkorhatár elérésekor) képezné a kézhez kapható nyugdíj összegét.

A kiszivárgott kormányzati terv szerint ugyanis 2012. januártól, visszamenőleges hatállyal jön az alap- és munkanyugdíj. Ez azt jelenti, hogy minden nyugdíjasnak (a most szolgálati nyugdíjasnak is) 20%-al csökken a nyugdíja, de a kisebb összeg mellé egységesen 20.000,- Ft alapnyugdíjat kap.

Táblázatok az alap- és munkanyugdíj változatokra:
Jelenlegi nyugdíj összege (Ft)
Munkanyugdíj összege
Alapnyugdíj összege
Készhez kapott nyugdíj összege (Ft) 2012.februárban
Változás (Ft)

Nézzétek át a táblázatot. Nem tudom ez igaz lesz-e, de ha igen, akkor ez megint egy CSÚNYA VISSZAMENŐLEGES TÖRVÉNY felkészülési idő nélkül.
Aki még nem nyugdíjas lehet, hogy jobb ha elgondolkodik és megvárja mi lesz a törvényben.
Brrrrr!!!!

Üdvözlettel Veci

Zinajda # 2011.09.19. 11:34

Tisztelt Fórumozók,

ha 2012. február 26-án töltöm be 59. évemet, mikor és milyen dátummal kell kérni felmentésemet, ha mint közalkalmazott jelenleg is dolgozom, de a 2. félévben már nem szeretnék?

Mikor és hogyan kell kérnem a nyugdíjaztatásomat a Nyugdíj Intézetnél? Az ügyintézőkből csak annyit lehetett kihúzni, hogy idén nem, amit amúgy is tudtam.

Köszönöm!
Zinajda

Szöszi51 # 2011.09.19. 10:07

Sziasztok!
Ezt olvastam hétvégén!

A visszamenőleges hatályú új nyugdíjtörvény tervezte szerint a 2011. december 31-én nyugdíjban részesülők (függetlenül, hogy korhatár alatti vagy feletti kategória) nyugdíját rögzítenék munkanyugdíj és alapnyugdíj megbontásban, amely a 2012. január 01-től (a kor alatti nyugdíjas esetében az öregségi nyugdíjkorhatár elérésekor) képezné a kézhez kapható nyugdíj összegét. A kor alatti szolgálati nyugdíjasok 2011. december 31-én rögzítésre kerülő nyugdíjának összege a 2012. január 01-től folyósítandó szolgálati járadék számítási alapját képezi. A nyugdíjtörvény ezen tervezte szerint a szolgálati járadék összege egyenlő a rögzített nyugdíjnak szja-val csökkentett értékével.

facanos # 2011.09.19. 08:12

Legalább azokat a nőket hagyják békén, akik elmúltak már 60 évesek, és legalább 37 év tiszta munkaviszonyuk van, mert ezután vastagon fizettek járulékot. Ha ez az idegesítés így folytatódik, nem sokkal fogják a 60 évet túlélni, biztosan elvisz egy-két évet az életükből ez a stressz. Mit akarnak még velük csinálni? Aki előrehozott nyugdíjba tudott menni, az legalább 35 évig fizetett a mostani törvényhozók szüleinek és nagyszüleinek a nyugdíjára. Nem is olyan régen még a férfiak nyugdíjkorhatára is csak 60 év volt, tudomásul vettük a folyamatos korhatár emelést is, most már hányszorosan akarnak minket sújtani? Nem miránk költötték az államadósságot - mi adóztunk és járulékot fizettünk -, ne is velünk akarják megfizettetni. Akinek meg magas a nyugdíja, az biztosan jóval magasabb járulékot és adót is fizetett be, az ezután számított NYUGDÍJ megjár neki!!!

gabusch # 2011.09.18. 20:17
gabusch # 2011.09.18. 20:07

Október 1.szombat D-Day:-)

Korall54 # 2011.09.18. 20:04

Fria
Már csak 104 nap van hátra jan.1-ig és semmit sem tudunk. Semmi sem biztos.Új munkatv.könyv, új Kjt., új nyd-tv. lesz. Egyáltalán nem tudhatjuk, hogy mikortól milyen nyd-számítás lesz. Elvárás, hogy minél tovább dolgozzunk. Igen ám, de hol? Nekem például e tanév végéig van állásom.
Közel egy éve figyelem a nyd-ügyet. Jól járni sokakkal együtt nem fogok, de legalább azt tudnám már, hogy kicsit, közepesen vagy nagyon rosszul járok-e.
Üdv: Korall, aki 53-as nő

Üdv: Korall (53-as nö)

gabusch # 2011.09.18. 20:01

Kedves Mindenki itt a fórumon !
A szombati D-Day mindnyájunknak szól.
Rólunk is szól..ha nem is üldögélünk csüt-pénteken,de legalább szombaton legyünk ott a Parlament előtt!
Üdv: gabusch53

Fria # 2011.09.18. 17:18

gabusch53 és Korall54!
Tényleg kevesen aggódunk 2012 miatt. A korhatár alatti nyugdíj tervezetnél is külön kiemelik, hogy az 53- as nők a régi számítással mehetnek nyögdíjszerű segélyre, nekünk még megengedik a "jólétet", mivel kétszeresen is rosszul jártunk a korhatár emelésekkel. Sokan elhiszik, hogy ezzel még mindig jobban járnak, mintha tovább dolgoznának. Nem gondolnak újabb csavarra.
Megértettem, hogy nem lehet a 40 évbe beszámítani a felsőfokú tanulmányokat a gazdasági helyzet miatt, gondoltam sebaj mindjárt itt van 2012! De ilyen feltételekkel, rémhírekkel nem merem igénybe venni. Ha egyre többen gondolkodunk így, a fiatalok esélyei is csökkennek. Nem beszélve arról, hogy évek óta tudott, hogy 2013-tól új nyugdíjszámítás lép életbe, erre mindenki felkészülhetett, ha akkor módosítanák ilyen durván, az is brutális lenne. Ilyen elképzelésket csak fokozatos átmnettel, előrelátási- rákészülési lehetőségekkel lehetne bevezetni.

gabusch # 2011.09.18. 16:11

Nyugdíjas sokk

http://www.pupublogja.hu/

gitta52 # 2011.09.18. 10:52

"Az ember az egyetlen állat, amely milliószámra mészárolja a saját fajtáját, és gránáttölcsérektől kilyuggatott szögesdróttal szétszabdalt pusztasággá változtatja a világot. Egyszer talán majd kiírtja magát, és átengedi a világot a fáknak és a madaraknak...talán az is lenne a legjobb." Ken Follett

CAVE!

hars52 # 2011.09.18. 09:19

Kedves mindenki!
Ez a hír teljesen ledöbbentett: hát már mindent lehet?
Nincs szerzett jog, csak a legteljesebb bizonytalanság. Nem semmi: ezek szerint kemény 8,5 hónapig örülhettem a szerintem megérdemelt nyugíjamnak? Ha első felindulásomban kimondanám amit gondolok nagyon-nagyon BRUTÁLIS lenne.

sitimaci # 2011.09.18. 08:26

Szia,üdv.mindenkinek ! Látjátok,itt a fórumon,nemlehet nem politizálni,mert a Mi sorsunkat,a politika/kormány/ akarja/!!!/ irányitani,ezért,nemlehet a politikától mentes!Igaza van Vecinek,itt csak durva szavakat lehetne használni,itt én csak a leg enyhébbet használom : Ki a büdös fészkes nyavaja hatalmazta fel a kormányt arra.hogy mindent a Nép nevében jelszóval csináljon! Ha már igy gondolja,akkor szavaztassa meg a népet,bár nyugdijügyben ez elég problémás,mivel ez a Mi ügyünk/kissebbség/ és nyilván akik ebben nem érintettek/a legtöbben/ tojnak a Mi nyiugdijügyünkre!!!!Igaza van Simovits Andrásnak,ripsz-ropsz ezt nem szabad elkapkodni,ez még a fejlettebb nyugati országokban is hosszabb távu terv! Ez nem olyan mint a magánnyugdij elvétele,ezt nem lehet ugy eltervezni,hogy jövő hónaptól,évtől,megváltoztatom! Reméljük,hogy a kormány ezt belátja és kidolgoz egy oplyan tervet,amit a jövő generációra kel alkalmazni és hosszabb távon fog bevezetődni! Addig is,várjuk meg a "nóta" végét,vannak és lesznek rémhirek is,mert ez is sokaknak az érdeke,hogy félelemben,totális,bizonytalanságban tartsák az embereket!!! Hogy miért,tudnák tippeket is mondani,de nem itt!!!!!

heyjude # 2011.09.18. 07:14

Kedves Fórumozók!

Érintett lévén olvasgatom hozzászólásaitokat, dec. végén vonulok(?) előrehozott nyugdíjba(?). Erre a tortúrára (ötször íratták át a kérvényemet a változó feltételek szerint) nem illik ez a békebeli, méltóságteljes kifejezés, másrészt abszolút bizonytalan, hogy egész életünk buzgólkodása milyen státuszra érdemesít minket. Mezei tanárként megrögzötten béketűrő és megértő ember vagyok, de most háborog az igazságérzetem. Döntéshozóinkat jósorsuk megkímélte attól, hogy egyáltalán tapasztalatot szerezzenek a - sokat emlegetett - "munkavilágában", és ráadásul az előrehozott nyugdíj ellentmondásainak nincsen szószólója. Ha a "kinyilatkoztatásra" várunk, utána már csak a sebeinket nyalogathatjuk, mint a vert kutya. Hallgathatjuk, hogy idő előtt hagytuk abba a munkát, holott esetleg épp a "racionalizálás" és a fiatalabb kollégák érdeke miatt kellett azt feladnunk. (Különben áldás ez a fórum: az eszement világban egy normális sziget Vecivel az élen!) Ajánlom még az Édes életünk című Bródy-dalt is figyelmetekbe.

szafika # 2011.09.18. 03:33

Zsizsi, azt mondta egyszer a viktor, amikor külföldi újságíroknak nyilatkozott, / nyd-ügyben / h lesznek , akik majd jól járnak, lesznek , akik nem ! Utána majd megint ixelhetünk inzultációs irományt, h akad-e valaki aki jól járt ?! / mert ők eddig is, pedig még a nyd-tól is olyan távol vannak , mint a munkától !!! /

ZSIZSI # 2011.09.17. 21:17

Gabusch!
Jóózzaann? A paraszti , csak- csak!Amikor a hozzáértő szakemberek is szkeptikusak! Biztosan olvastad,
Simonovics András:
Attól tartok, hogy a választási sikerektől megrészegült kormánynak ma kisebb gondja is nagyobb annál, mintsem hogy a 2013-as törvényt készítse elő. Ha az évek során eltervezett és több mint egy évtized alatt felépített kötelező magánpénztárakat két hónap alatt „sikerült" felszámolnia, akkor minek gondolkodjon két évre előre nettó-bruttó apróságokon. A nyugdíjstratégiáról pedig ráér akkor gondolkodni, amikor az ország már felélte a nyugdíjpénztárak vagyonát, és az államadósság-ráta újból el kezd emelkedni. Vagy mégse?/ Komolyra fordítva a szót, senki sem hatalmazta fel a kormányt arra, hogy olyan hosszú távú kérdésekben, mint a nyugdíj, egyik napról a másik napra terjedő „alkotmányos" döntéseket hozzon. Azt remélem, hogy az országos felháborodás ezúttal visszakozásra készteti a kormányt. A kormány a szakértők, az ellenzék és az érdekeltek bevonásával stratégiai módon alakítsa át a nyugdíjrendszert! Tartsa meg elődei nyugdíjpolitikájából az előremutató elemeket (fokozatos korhatáremelés, széles körű konzultációk), és szakítson saját (és elődei) populista gyakorlatával (13. és 14. havi nyugdíj, korhatártól független teljes nyugdíj)! Ahogyan Deák Ferenc mondta: „Újra kell gombolni a mellényt!"
Üdv:Zsizsi