Előrehozott öregségi nyugdíj

fabatka # 2011.03.17. 17:07

Bocs hogy ennyiszer ment el .Valamit elrontottam, vagy rendszerhiba.Üdv.

Veci # 2011.03.17. 17:23

adri635
A valorizációs szorzók március végén szoktak megjelenni, és utána számolják ki a végleges nyugdíjat (ez minden évben így van). Édesapád a rokkantnyugdíj melletti munkavégzése alapján kérheti a 0,5 %-os nyugdíjemelést.
Ne akarjátok a rokkantnyugdíjat "visszamondani" nem is lehet, ha betölkti a 62 évet a mai állás szerint rokkantnyugdíjas marad, azt nem tudni, hogy mit változtatnak.

Anni53
Ha a 40 év jogosultsági idővel mennél nyugdíjba, akkor a jogosultsági időbe figyelembe veszik a gyerekekkel otthon töltött időst, ha a feltételek megvannak (ha nem passzív jogon voltál gyesen). A szolgálati időhöz már 2009-től nincs gyermekkedvezmény az előrehozott nyugdíjazás esetén.

Marcsaharcsa
A számítrásban nem vagyok profi, de nincs külön időszakra bontva a bruttóból vagy nettóból számítás, 1988-tól veszik figyelembe, és nettóból számolnak mindent. Ha meglesz a valorizációs szorzó, utána már te is tudsz kalkulálni.

Ildikó 55
Az idén nincs semmilyen nyugdíjba vonulási lehetőséged. A 40 év jogosultsági idővel még nem rendelkezel, az előrehozott nyugdíjhoz nincs meg az életkori feltételet, a korengedményes nyugdíjhoz szintén nincs meg az életkori feltétel.

Üdvözlettel Veci

tibi52 # 2011.03.17. 18:13

Kedves Veci!
A korengedményes rovatban tegnap feltettem egy kérdést nyugdíjazással kapcsolatban .Várnám szíves válaszodat,melyet előre is köszönök,-Tibor

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.03.17. 18:32

Bárkinek, akit érdekel és még nem ismeri!

Véletlenül találtam rá egy excel fájlra (Nydkalk2010.xls) a
www.venusz-szoftver.hu/Nydkalk2010.xls
webcímen.
A működését tekintve úgy használható, mint az adózóna kalkulátora, kinézetre is teljesen azonos, csak letölthető xls fájl és az Excelben használható.
Ha direktben nem sikerül letölteni, be kell írni a google-ba Nydkalk2010, keresni és letölthető.
Használatához ismerni kell 1988-tól évenként a bruttó nyugdíjalapot (amiből nyugdíjjárulékot vontak) és a figyelembe vehető szolgálati évek számát, évenként a jutalmat és ha volt kieső nap, azt is.
Szerintem ez a nők 40 éves esetéhez nem alkalmas, bár nem tudom ott a pénzügyi részben van-e eltérés, mert akkor talán igen.

Kérek reakciót pro és kontra.

marcsaharcsa # 2011.03.17. 18:36

Kedves Veci!
Köszönöm a gyors választ!
Üdv. Marcsaharcsa

glajos # 2011.03.17. 18:43

Kedves Veci és Lyonee!

Köszönöm a tájékoztatást, sokat segítettetek.
Aggodalmam azonban továbbra is fenn áll, mivel a munkáltatómmal való egyezkedés ezután következik.

Üdvözlettel:
glajos

varga edit # 2011.03.18. 09:27

Kedves Lyonee.

Légykedves írd meg nekem lépésről lépésre,hogy a férjemnek mit kell,hogy tegyen,mert el szeretne menni az idén nyugdíjba.
53.01.21.én született,most egyszemélyes KFT-je van.van neki 42 év,223 vap tavaly júniusig.Ez le van igazolva.Hogyan mehetne el nyugdíjba?Az is lehet,hogy befizetjük az előre kiszámított nyugdíját?Ezt mikor lehetne intézni legkésőbb?Mennyit kellene fizetni?Csökkentett nyugdíjat kapna?Egyáltalán milyen lehetőségek lennének.Nagyon megköszönöm ha tudsz valami bíztatót írni számunkra.Üdv.Edit

Anni53 # 2011.03.18. 18:05

Kedves Veci!

Ismét köszönöm gyors válaszodat.

40 év jogosultsági idővel szeretnék nyugdíjba menni. Mikor lehetséges ez az alábbiak szerint:

• 1953. 07. 28-án születtem
  • 2010. 12. 31-ig 39 év 188 nap munkaviszonyt mutattak ki, ebből 1032 nap nappali tagozatos főiskola
  • 1974-től folyamatos, közalkalmazotti munkaviszonyom van
  • két gyermekem van (1977-ben és 1981-ben születtek), GYES alatt is munkaviszonyban álltam.

Véleményed szerint, mi a legkorábbi időpont, amikor nyugdíjba mehetek? Milyen lehetőségeim vannak?

Válaszodat előre is köszönöm.

Üdvözlettel,
Anni53

ZSIZSI # 2011.03.20. 16:38

Kedves Fórumozók!
Tanácsot kérek, mert teljesen elbizonytalanodtam.54-ben születtem, 1972 óta folyamatosan dolgozom, van három gyermekem: 78-80-95-ös születésűek.7 évig voltam gyesen.2012. 11.27-én 40 évem+ 130 napom lesz, viszont "csak" 58 éves leszek. Ez a mostani tv-nyek szerint nem számít nyugdíjas kornak, de elmehetek/ nőként/.Ám a jubileumi jutalmat/ pedagógus/, ami számomra sok pénz,nem kaphatom meg. Ha várok a nyugdíjkorhatár eléréséig megkapom, de a nyugdíjam sokkal kevesebb lesz. / 2013 utáni számítások/ Özvegy vagyok és pedagógus fizetésből élünk, nem mindegy, hogyan döntök.Valószínűleg addig nem változik a tv. és nem fogják ezt a hirtelen meghozott lehetőséget nyugdíjas státuszként elismerni. Segítsetek! Előre is köszönöm.
Zsizsi

ZSIZSI # 2011.03.20. 16:56

Kedves Aranka! A NAV Ügyintéző Contact Centere hétfőtől csütörtökig 8.30-16 óráig, pénteken 8.30-13.30 óráig tart nyitva. Használata regisztráció (a 11UK30 adatlap kitöltése és beküldése) után, ügyfélazonosító számmal lehetséges.

Tehát a NAV honlapján gépeld be az Ügyintéző Contact Centere-t. Ott útbaigazítást találsz, vagyis menüpontokat.Csak az ügyfélazonosítód kell.

Icamama # 2011.03.20. 18:05

Lányok segítsetek mit csináljak?
1 évem van az 59. szülinapomhoz, ha nem törlik el, hogy akkor nyugdíjba mehetek. Most a főnököm a fizetésem felére csökkentené a béremet, és a munkaidőmet.
Ha nem fogadom el felmond. Megkapom a 6 havi béremet, és mehetek munkanélkülire.
Mit tegyek? Jelenleg 41 év, és 200 nap szolgálati időm van. Jogosultsági idö: 38 év 281 nap.
Ha jövőre elmehetek nyugdíjba mennyire rontaná a nyugdíjamat?

Lyonee # 2011.03.20. 19:30

Kedves varga edit!
Azt tudom csak tanácsolni, hogy valamelyik nyugdíjbiztosítónál kérdezd meg.
Munkaadó és munkavállaló egyezhetnek meg. Egyéni vállalkozó önmagának nem munkaadója! Egyéni vállalkozó nem köthet, ez biztos, de, hogy egy egyszemélyes KFT-nél hogy van ez, azt nem tudom.

Ha, netán lehet, akkor:
Annyi időre kellene befizetni egy-összegben a nyugdíjat, ameddig a férjed nem tud előrehozott nyugdíjba menni, vagyis 60 éves koráig, tekintettel a több, mint 42 éve. Ez 2 évnyi nyugdíj. Az is biztos, hogy csökkentett lenne.

Veci # 2011.03.21. 10:12

Anni53
Ha jól értelmezem, neked még nincs meg a 40 év jogosultsági időd, a tanulmányi idő miatt. Így ezzel a kedvezménnyel csak később tudsz élni.
1032 nap nappali tagozatos főiskolai tanulmányi idő nem számít bele.

Icamama
A munkanélküli ellátás nem csökkenti a nyugdíjat. Ha betöltöd az 58. szülinapodat amíg munkaviszonyban vagy, akkor + 3 havi kiemelt végkielégítést is kell, hogy fizessenek. Ha nem változna az előrehozott nyugdíjba vonulás, akkor 59. szülinaptól előrehozott nyugdíjas lehetnél. Ha kb. 450 nap munkaviszonyt tudnál szerezni, akkor a jogosultsági idő alapján is mehetnél nyugdíjba 2012-ben. A kommunikáció szerint a nők kedvezményes nyugdíját nem változtatnák.

Üdvözlettel Veci

varga edit # 2011.03.21. 10:31

KÖSZÖNÖM LYONEE.

Lula52 # 2011.03.21. 14:52

Kedves Vecike !

Nem tudod, hogy a 40+1 év munkaviszony után 0,5% vagy 1 % emelés jár-e? Azt tudom, hogy 40+2 év után 2 %. Azt mondják, hogy csak 0,5 %. Ugyanis júliusban meglesz a 41 évem és szeretnék nyugdíjba menni.Aki tudja válaszoljon! Köszike.

T

41 éves közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezem.Szeretnék a nyáron nyugdíjba menni. A munkáltatóm azt kéri, hogy mondjak fel, nem jár sétáló id?.

Veci # 2011.03.21. 15:12

Lula52
A nyugdíj számításakor a ma még hatályos tv. szerint 40 év szolgálati idő fölött évenként +2%-al több az induló nyugdíj. Ha a szolgálati időd 41 év, akkor a nyugdíjalapból kiszámolt átlagkereset 82 %-a, ha 42 éved lesz, akkor 84 %-a lesz az induló nyugdíj.
A 0,5% a nyugdíj mellett dolgozók nyugdíj emelése évenként.

Üdvözlettel Veci

Icamama # 2011.03.21. 15:56

Kedves VECI!
Köszönöm a gyors választ.
Még egy kérdésem lenne. 4 éven át dolgoztam napi 10 órás munkanapot két különböző munkahelyen./6+4 óra/ A nyugdíj idejébe ez nem számít valami plusz időt?

Veci # 2011.03.21. 16:41

Icamama
Szerintem a nyugdíjalapba számít. De úgy tudom a részmunkaidő esetén a minimálbér alapján számítják ki az időt. A te esetedben nem tudom hogyan vették figyelembe.

Üdvözlettel Veci

hamiki (törölt felhasználó) # 2011.03.21. 18:04

Tisztelt Veci!

Segítsen értelmezni, vagy csak a leírt szöveg idétlen?
A nyugdíjszámítás módszerének leírása szövegben (törvényre hivatkozva) az alábbi leírás:
„A nyugdíj kiszámításának folyamata 2012. december 31.-ig“ – ez érthető
DE
„A nyugdíj számításának szabályai. 2013. január 1.-ét megelőző időponttól megállapított öregségi nyugdíj esetében“ – ez milyen időpont, ami a két dátum között van?
Nem valami sumákság?

Az alábbi oldalon olvastam:
http://www.tbellatasok.abbcenter.com/?…

Veci # 2011.03.21. 20:00

hamiki
Az én értelmezésem szerint ugyanaz az idő intervallum, vagyis 1988-tól 2012.12.31-ig terjedő időt jelenti. Nincs benne sumáksák.

Üdvözlettel Veci

Judit53 # 2011.03.22. 19:03

Tisztelt Fórumozók!

Nekem nincs kérdésem Veci-hez. Én csak megakarom nyugtatni fórumozó társaimat, hogy február 02-án beadtam a 40 év jogosultsági idő kérelmemet, a szolgálati időm már meg volt. Március 21-én jött meg a válasz, és nagyon megörültem, titokban számítottam rá, hogy már nem kell az Én számításaim szerint 07.15-ig várnom a nyugdíjazásomra. Érdekes kimutatás jött számomra. Minden év 2 szer jelenik meg a papíron. De elmondom, hogy a 84-es kodú jellel szerpeltetett évszámok tartoznak a 40 év jogosultsági időbe. És itt találtam meg a szakmunkás éveimet nem számították be, viszont a nyári szüneteket 2* 45 napot 07.15-08.31-ig mint gyakorlatot munkaviszonynak vették. Ezért 90 napot nyertem úgyan ezt nem tudta az iskola igazolni. Hát csak ennyit szerettem volna írni, hogy türelem akinek még várnia kell. Én már április 10-től 07.15. helyett nyugdíjas leszek 57 éves és 3 hónapos koromban. Azért írtam ezt, hogy megosszam minden nő társammal, hogy kitartás. Üdvözlettel egy fórumozó

Anna_53 # 2011.03.22. 19:26

Kedves Veci!

Azt szeretném kérdezni, hogy az 53-as születésűeknek marad-e korkedvezményes nyugdíj, vagy azt eltörli a kormány?

Köszönöm a segítségét!

ancsika11 # 2011.03.22. 19:38

Judit! Ezt a 84-es kódot az ügyintéződ mondta, vagy honnan tudod? Mert nálam is kétszer jelenik meg minden és a másiknál a kód 01. És az vajon mit jelöl? Ha a 84-es kódoknál szereplő elismert napokat összeadom nekem 14252 nap jön ki ami a határozatban szerepel. Te összeadtad és annyi jött ki?

Veci # 2011.03.22. 20:11

Anna53
Te nem korkedvezményes nyugdíjas lennél (az az egészségre ártalmas munkörben töltött idő esetén szerezhető), hanem az előrehozott nyugdíjban lennél érintett. Sajnos nem tudni, hogyan változik a nyugdíjtörvény.

Üdvözlettel Veci

Judit53 # 2011.03.22. 20:18

Ancsika11!

Az Én papíromon van 01-es és 84-es kód. Én összeadtam a 84-es kódokat és a 40 év jogosultsági idő napjai jönnak ki, amit a az ONYF meg is írt, hogy 14501 napom van 2010.dec.31-ig, tehát a 14600 naphoz ugyanis az 40 év jogosultsági idő 99 nap kell. A 01-es kód a szolgálati idő, ott már bele számít a szakmunkás suli is. Az már 42 év és 109 nap dec. 31-ig. Üdv