Előrehozott öregségi nyugdíj

agica20 # 2011.09.21. 14:38

T."előrehozott jelölt"!

Amikor a közelmúltban beadtuk a férjem nyugdíjazási kérelmét-ő is előrehozottba megy- pár napra rá mi is kaptunk 2 db nyomtatványt,amit még ki kellett töltenünk. Azon is "öregségi" kifejezés volt. Egyébként helyes,mert nem rokkantsági,nem bányász,nem szolgálati--
  • tehát "öregségi"!
Töltsátek ki és gyorsan küldjétek vissza! Mi is ezt tettük!

Üdv.!

Nélkülünk # 2011.09.21. 14:03

Üdv. mindenkinek!
Szerintem is maradjon meg ez a fórum az együttgondolkodásra, támaszkodva a készséges segítőkre, akik segítenek másoknak kiigazodni a jogszabályokban, gondolok itt Vecire és még egy-két szolgálatkész, normális emberre, elnézést, ha nem sorolok fel mindenkit.

Az elkeseredettség a kiszolgáltatottság miatt érthető, de nem fogadható el ezen a helyen. Egymás ellen uszításra egyébként sincs szükség.

Akik a hasonlóképpen védekezésre képtelen, ugyancsak magára hagyott rétegeket kívánja egymás ellen hangolni, nyugodtan válasszon más topikot

facanos # 2011.09.21. 13:28

Gitta52! Az egyetemen az egyik professzor a következőket tanította: az ősembereknél a horda- korban, mikor nem volt elég az élelem, először az öregek nem kaptak enni, mert ők már fáradtak és lassúak voltak, úgysem tudtak vadászni. Ha még mindig nem volt elég az élelem, a gyerekek nem kaptak enni, mert ők pótolhatóak. Azután a nők következtek ..... mert a férfiaknak kellett az erő, ha újból megjelennek az állatcsordák, tudjanak vadászni. Ez volt a túlélés záloga ennél az embercsoportnál az őskorban. Szerinted most is legyen így, a XXI. században?

robot52 # 2011.09.21. 13:07

Tisztelt Fórumozók!
Annyiféle nyugdíj van, és mire mi vonatkozik, nehéz értelmezni.
Mint korábban írtam 52-es születésű nő vagyok és 40 év 263 nap szolgálati idővel rendelkeztem - nem rendvédelmi dolgozó -, ez van a határozatomban, és nem vagyok jogosult az öregségi nyugdíjra, mert erre 2014.08.01-én lennék, de ugyanakkor csökkentés nélkül jogosult vagyok előrehozott öregségi nyugdíjra. Az ellátás jogcímkódja:2210-saját jogú öregségi nyugdíj.Én nehezem tudom értelmezni kire mi vonatkozik, de úgy gondolom nem vagyok egyedül ebben.Figyelem a törvényjavaslatokat,a megjelent cikkeket, de nem tudok köztük eligazodni, kire mi és hogyan vonatkozik. Márciusban is előrehozott öregségi nyugdíjra kellett beadni a kérelmet (felmentéssel szűnt meg a munkaviszonyom). Már nagyon vártam, hogy nyugdíjas legyek. És most...
Nagyon sok-sok kétség van bennem. Igaz a törvény akkor és az érvénye, ami a Közlönyben megjelenik.

Veci # 2011.09.21. 09:35

Kedves Gitta52!!
Azt gondolom, hogy ebben a topicban te emberileg, színlelt empátiából igencsak megbuktál. Ha ennyien kifogásolják az érvelésed, ami persze jogos, de nem ebben a topicban, neked más helyszínt kell választani és békén hagyni az itt beszélgetőket.
Javasolom nyiss egy új topicot a témában és mi meglátogatunk.
Ha ennyien bírálnak, akkor gondolkozz el te is és hagyj el bennünket, nem fogja érzékenyen érinteni az ide beírókat.
Hidd el, ha már ilyen sok embernek a béketűrésével szórakozol, akkor tényleg jó lesz, ha elhagysz bennünket (kb. nem sírunk utánad és nem fogjuk rimánkodva kérni, hogy gyere vissza közénk).
Ha nyugdíjtémában van kérdésed, akkor szívesen látunk, megosztjuk veled ismereteinket.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.09.21. 09:18

Egy kis tájékozódási felület, érdekes elolvasni:
Sokak nyugdíja csökkenhet
http://www.nepszava.hu/…/article.php?…

Üdvözlettel Veci

ilivera # 2011.09.21. 09:17

Kedves Gitta52!! Önnek nincsen 59-60 év körüli édesanyja, édesapja vagy nagyszülője, akik végigdolgozták az életüket és érzik, hogy ideje lenne már megpihenni és kicsit élvezni is az életet?? Vagy Ön lehet, hogy milliárdos családba született, ahol nem ismerik a munka szót!! Aki tisztességesen ledolgozta azt a 40-45 évét, az biztosan belefáradt, aki nem, az nem is dolgozott teljes odaadással!! ... Ha a munkanélküliség oldalát nézzük, akkor is jó, ha eljönnek az idős emberek nyugdíjba, mert a fiataloknak adják át a helyet!! Az én lányom is most végzett a főiskolán és nincsen állása!! Ki kellett mennie külföldre dolgozni, mert munkanélküli segélyt sem kap, mert levelezőn végezte és mellette dolgozott, de csak 3 hónapot, mert annyira volt igény, s ezért nem kap semmiféle segélyt, nem jár neki, csak a szája, hogy valamiből élnie kell!!! Sehová nem veszik fel alkalmazottnak, mert nem kap utána a vállalkozó semmiféle állami támogatást!! Mit csináljon??? Ő akar dolgozni itthon a szakmájában, de nincs hely, sok nyugdíjas korút meg vissza akarnak kényszeríteni, pedig a fiatal is el tudná úgy végezni a munkát!! S mi lesz a fiatalokkal?? Vagy kimennek külföldre akármit dolgozni, vagy itthon marad él a szülőjével, mert nem mer családot alapítani s lelki beteg lesz, s végül leszázalékolják idegileg!! Ez jó lesz a magyar népnek?? Ezt akarja a kormányzat?? Vagy az a cél, mint Debrecenben, hogy diplomások utseprőként dolgozzanak a minden végzettség nélküliekkel!! Megalázó!!! :((

sitimaci # 2011.09.21. 08:49

Na ez az,amit,most irt a Kedves "előrehozott jelölt",úgy hogy valami nem tiszta,még akkor sem,ha a hosszú felmentés,áthúzódik 2012 valamelyik hónapjára!

sitimaci # 2011.09.21. 08:24
--
  • Egyik ismerősöm most kapott határozatott,előrehozott,csökkentett összegü nyugdijasnak nevezve,pár hét volt a felmentése, /civil!/ Milyen alapon küldenék ki már most,más néven,amikor még csak tervezett és meg sincs szavazva! Vagy esetleg a szolgálati nyugdijasokról van szó,azoknak már igy küldik,már más az elbirálásuk,ez lehetséges!? De a civilek?! Ez érdes lenne!----Azt hogy "összevannak híva,még nem jelent semmit,lehet sok mindenről tárgyalniuk,lehet már a jövő évről is,gondolom,hogy máskor is összeszoktak jönni. Egy a lényeg,hogy ami nincs törvényben,azt a régi törvény szerint kel csinálni!Persze ha a felmentés a jövő évben fejeződik be/2012.január 01-után/ akkor lehet,hogy valóban tudnak valamit,de szerintem akkor sem indithatnák el már most más néven,mint előrehozott nyugdijas! Érdekes dolog,az biztos,most már lassan kiderül,vagy nem!-----Szöszi51:- Mennyi a kolléganődnek a felmentése,hány hónap???
jozsi19510 # 2011.09.21. 07:24

Üdv Szöszi51!

Szerintem már tudnak valamit, vagy a nyf. kérte már eleve így!
Azt hallottam elég megbízható helyről, hogy a nyf. intézmények vezetői e hó 23.-ára össze vannak hívva!

Esetleg tud valaki erről az infóról többet?

Üdv jozsi19510!

szafika # 2011.09.21. 05:11

Mari55, sose bándd, bocsi nem olvastam elég figyelmesen, meg utána olvastam a másikba bele , és amit a Doktor válaszolt. Itt a faluba is van néhány srác, aki kiment az idegenlégióba, az egyik 17 évesen, az anyja, majd beleőrült, amikor megtudta, nem tudták a szülők akkor. Ő volt az egyetlen , aki végigcsinálta ,/ neki , azt mesélték 300e ft a nyd-a, lehet, h a két féle együtt, annyi, a ft + a valuta / a másik kettő közül, egyik korábban másik később , de hazajöttek. Hát nem tudom, azt mondják, azért maradt nyoma !!! Ezt se irigylem !!

szafika # 2011.09.21. 02:27

Korall54 ,végül is ezt inkább Mari55-nek címezném, 70-75 között / mint előtte is, azóta is / rengeteg gyerek született betegen. A környezetemben is van olyan, amikor nagykorú lett , lerokkantosítoták, szerintem, és többek szerint sem ez lenne a megoldás, /de attól még ez van ./

gabusch # 2011.09.20. 20:44

Ez a ma esti beszélgetés egy édes üdítő csevely volt az Olgával:-)
Szerintem nagyon egymás aurájában vannak és remekül szót tudnak érteni egymással, csak azt nem értem, hogy bírták ki az egészet röhögés nélkül :-)

http://atv.hu/…_konya_peter

A humor az kell:-)
Üdvgabusch

Szöszi51 # 2011.09.20. 20:02

Sziasztok!

Ma újabb információt kaptam egy most előrehozott öregségi nyugdíjba vonuló kolléganőmtől (a felmentését tölti). A munkáltatónk (közalkalmazottak vagyunk) TB osztályán tájékoztatták, hogy már eleve jövedelempótló támogatásként indítják a „nyugdíjkérelmét” nyf-i felé. Tudomásom szerint még nem szavaztak erről, vagy lemaradtam valamiről?

gabusch # 2011.09.20. 19:40

Édes Gittám/megmondó Emesém !

Mondtam Neked 2 hónapja,h ha még egyszer a szokásos pszichoterroroddal provokálsz itt a fórumon, akkor megharaplak:-)

Írj nekem inkább privit,ha gondod van:-)
puszgabusch53

Korall54 # 2011.09.20. 19:31
Fria # 2011.09.20. 19:25

Gitta52!
"Az életkor nem érdem, az csak egy állapot. Ha egy felnőtt egy gyerek elől eszi el a jövőt...hát...mert mindig is voltak éhező gyerekek...!? Nagyon szomorú, hogy ezt ennyivel el lehet intézni."
Miért érzem a lélegeztetőgép feelinget??Ezt Te sem gondolhatod komolyan, hogy ezen múlik a gyerekeink jövője? Inkább nem tudom, milyen okból Te nem akarod megérteni a korosztályod jogos problémáit, félelmeit. Ha figyelmesen végigolvasod a reagálásokat, láthatod, hogy ez a korosztály már megtette a magáét, odatette magát a munkába, nem könyöradományból akar megélni, de az erején felül a végtelenségig nem bír dolgozni, nem akarja elvenni a fiataloktól a munkalehetőséget, és nem akar a gyerekei nyakán élősködni, ha mindent megtett érte.
Bocs, nem akartalak bántani, hisz talán a sorsunk is hasonló.

Veci # 2011.09.20. 19:22

gitta52
Te már megint eltévesztetted a topicot. Itt az emberek a nyugdíjbavonulás témakörében beszélgetnek. Szerintem megint jobban teszed, ha visszamégy az állomáshelyedre, mint ahogyan korábban már megegyeztünk.
Köszönjük azt az időt, amíg máshol időztél, újból elköszönhetsz tőlünk.
Hidd el mi magunk is sajnáljuk az éhező gyermekeket, különösen azok a gyerekek éheznek sokat, akiket a szülei a megélhetési szülőként hoztak a világra, gondolván, majd az "állam" eltartja, azon szülők gyermekeit, akik jelentős része az "államkasszából" többet "vett ki", mint amennyit betett, feltéve, ha egyáltalán dolgozott is.
Hidd el (bár efelől kétségeim vannak, mármint hogy elhiszed), mi nyugdíjasok, nyugdíj előtt álló nők és férfiak, nagymamák és nagypapák, leendő nagyszülők, aggódunk a gyermekekért, miközben mi is felneveltünk 2-3-5 gyermeket, és aggódunk a gyermekek helyzetéért.
Hidd el, és bocsáss meg ismételten, hogy igazán kételkedjek abban, hogy téged biztosan aggodalommal tölt el a gyerekek iránti empátia. Talán még az is kérdéses, hogy te nőként vagy férfiként írsz, vagy álnév mögé bújva fiatalként írsz. Ha nem erre gondolnék, akkor másként reagálnál.
Írod, hogy feléljük a jövőt, és ezért mi nyugdíjasok, nyugdíj előtt állók vagyunk a bűnbakok?

ISMÉTELTEN vedd észre, hogy te véletlenül idetévedtél, légyszíves találd meg a visszautat az állomáshelyedre.

Üdvözlettel Veci

Korall54 # 2011.09.20. 19:21

A Rokkantsági ... topikban írta Mari55:
"Nézegettem az ONYF statisztikát ma , képzeljétek el, van 2 217 RENDES öregségi nyugdíjas, aki 1970-75 között született.
Kik lehetnek???"

Üdv: Korall (53-as nö)

gabusch # 2011.09.20. 18:52

Lesz D-Day :-)))
Okt.1.szombat a Kossuth téren. Hozzatok 5-10 embert(egyet-kettőt:-)

"Kónya Péter hangsúlyozta, a korábbi európai bírósági döntések alapján mindenképpen meg kívánják tartani békés tiltakozó akciójukat a Clark Ádám téren.

Megjegyezte, miután a bíróság az október 1-én a Kossuth térre meghirdetett nagygyűlés tiltó határozatát megsemmisítette, "így a rendszerváltás utáni legnagyobb szakszervezeti demonstrációjukat is megtartják".
Üdv: gabusch53

Korall54 # 2011.09.20. 18:52

Gitta52
Téves logikával próbálsz zsarolni bennünket. Cirka 40 év munkájával tettünk valamit a hazáért, úgy, hogy a munkánk ellenértékének tetemes részéről jó előre lemondtunk adók meg mindenféle járulékok formájában a most aktuális nyd-unkra és az éhezők, betegek, elesettek megsegítésére. Ezért igenis van szerzett jogunk és igenis harcolunk érte.
A bajokat, amiket látsz, mi is látjuk, és hidd el nekünk is fáj, hogy az életünk becsületes munkája ellenére itt tartunk. Valahol máshol kellene ilyen élesen fölvetni a bajokat.
Egyébként ismeretlenül is le merem fogadni, hogy az itteni fórumozók nagy része nem egyszer adakozott már és segített, hiszen itt is segít önzetlenül információval, tanáccsal.
Azt is tudom, hogy a nyd-as életünkben is hasznosítani fogják, fogjuk magunkat, ki így, ki úgy, nem pedig a nyáron egyszer már az általad fölvázolt, szappanoperák felszínes, üres luxus vágyai vezérelnek. Mi értelmes, tartalmas emberhez méltó elfoglaltságokra vágyunk.
Írtál a saját nehézségeidről. Miben tudnánk segíteni, mondd el!
Üdv: Korall

Üdv: Korall (53-as nö)

Szöszi51 # 2011.09.20. 18:23

Gitta52
Valóban a fórum nem csak a nyugdíjügyintézésről szól. Talán jól esik egyik-másik fórumozónak, ha itt elsírhatja a bánatát, és meghallgatásra talál. Találgatom, hogy a Neved mellett lévő szám születési idő, életkor, vagy csak találomra odabiggyesztett szám. Én 51-es születésű vagyok. 15 évesen árva lettem (a sors úgy hozta, hogy 3 éve özvegy is lettem, a férjem 60. születésnapja előtt 3 hónappal meghalt epevezeték rákban), elkezdtem 3 műszakban dolgozni. A gyermekkorom, mint sok hasonló évjáratú hölgynek nem arról szólt, hogy 12 évesen szórakozni, plázázni, strandolni, sportolni (bár abban volt részem, ha a kapálást, és a többi mezőgazdasági munkát annak „értelmezzük”) jártam. A gimnáziumban (a 2. évet elkezdtem, amikor meghalt az anyukám) mezítláb tornáztam („otthon felejtettem”) mert nem volt 20,- forintunk tornacipőre. A fő étkünk a zsíros kenyér, a vizezett kenyér kristálycukorral megszórva. Nem voltak alapítványok, akik felmérték a nehéz sorsú gyerek életét és segítettek volna. Nem akarom az életem regényével untatni a fórumozókat, sok sorstársamnak meg van a saját tragédiája, csak elképedtem a hozzászólásodon. Szerinted, miért van az a sok 60 éves beteg, lerokkant ember. Biztosan „kíméltek” bennünket a megerőltető munkától, tömtek vitaminnal. Igen, közel ténylegesen letöltött 45 év kemény munka (nem voltam munkanélküli, passzív táppénzes) után szeretném élvezni (3 gerincsérv miatt maradandó lábzsibbadással, izomrángással járó mozgáskorlátozottság, diabétesz, magas vérnyomás) ami még hátra van. Ha ezért neheztelsz, lelked rajta. Mentségemre legyen mondva, igyekszem karitatív munkát végezni, segítek, ahol tudok. Minden alapítvány megtalál (nem baj) és ha szerény összeggel (mert bizony szerény) de adakozok. Jövőre, látva a kilátásokat nem biztos, hogy tudok.
Nagyon megalázó, ahogy rólunk, 60 évesekről egyesek vélekednek. Már megkaptam mai fiataltól, álljak a sor végére (várakoztam távolsági buszjáratra) mert a nyuggernek ott helye és egyébként is ő fizeti a nyugdíjamat. Csak utólag jutott eszembe, hogy én meg fizettem az ő nagyszülei nyugdíját és az unokáim meg fizetni fogják az övét.
Bocsi, ez is hosszú volt, de kikivánkozott.

duga # 2011.09.20. 17:50

Kit érint a nyugdíjemelés?

A nyugdíjemelés 2012-ben érinti az öregségi nyugdíjasokon kívül még a bányásznyugdíjasokat, a korengedményes nyugdíjasokat, a az egyes művészeti tevékenységet folytatók öregségi nyugdíját, a szolgálati nyugdíjasokat, a polgármesterek öregségi nyugdíját és közszolgálati járadékát, a mezőgazdasági szövetkezeti és szakszövetkezeti járadékokat, továbbá a mezőgazdasági szakszövetkezeti tagok növelt összegű járadékát és a baleseti járadékosokat.

• ezek szerint a rokkantnyugdijat nem emelik..../?!/
juju # 2011.09.20. 17:46

Köszönöm Veci, hogy válaszoltál. Nagyon örültem, mert jó összeget kaptam. Mindig rosszabbra számítok, ha hivatalról van szó. 8 évig másfél állásom volt és nagyon jól kerestem utána következő 3 év is jó volt. Nem tudtam hogy ezek a jó évek hogyan befolyásolják a végösszeget. :)
Akkor lehet örülni :)
Mindenkinek kívánom a legjobbakat!

gitta52 # 2011.09.20. 17:31

Kedves Fórumozók!
Látom, nem értettetek meg. Kedves ötvenkettes! Nagyon jó sorom volt, valóban!Az eü-ben dolgoztam, dogozom méltánytalan bérért, nincs lakásom. Nekem sem lesz "méltányos" nyugdíjam soha, otthonom csak egy urna lesz majd.De nem azt nézem, nálam mennyivel gazdagabb emberek vannak, hanem azért aggódom, hogy a jövő nemzedéknek már semmije se lesz, ha ez így folytatódik. A szerzett jogok alatt tulajdonképpen mit értetek? Kivel szemben szereztünk jogokat? Az életkor nem érdem, az csak egy állapot. Ha egy felnőtt egy gyerek elől eszi el a jövőt...hát...mert mindig is voltak éhező gyerekek...!? Nagyon szomorú, hogy ezt ennyivel el lehet intézni.
Elnézést, hogy zavartalak Benneteket.