@Zsuzsa 52.
Eddigi minim.tapasztalatom szerint változó az önkormik ébredése.
Lyonee megyeszékhelyén már 3 éve nem sétál senki, Pest megyében én már nem fogok..
DE !
Te még sétálhatsz:)
ga
Előrehozott öregségi nyugdíj
A munkáltató csak abból a keretből gazdálkodhat, amelyet a fenntartó biztosít neki.
A kjt. nem kötelezi a munkáltatót a felmentésre, csak egy lehetőség. A "nincs"-ből nem lehet sétálóidőt fizetni, akkor amikor közalkalmazottaknak szűnik meg a munkahelyük kiszervezések, leépítések miatt.
Zsuzsa!
A kjt. 25/A, 25/B , C, D, foglakozik az átadással, megszűnéssel, stb.
pl.
25/A
"(6) Ha a közalkalmazott az átvevő munkáltatónál történő további foglalkoztatásához nem járul hozzá, az átadó munkáltató az átadás napjával köteles írásban értesíteni a közalkalmazottat a közalkalmazotti jogviszony (1) bekezdés szerinti megszűnéséről, valamint köteles a közalkalmazott számára a 37. § (2) és (4)-(6) bekezdés alkalmazásával megállapított végkielégítést - határozott idejű jogviszony esetén a 27. § (2) bekezdésében meghatározott átlagkeresetet - megfizetni."
Gabusch
Az 52-es nőktől elvehetik a jubileumit és a sétáló időt, de ők legalább 11-ben nyugdíjba mehetnek. Az igazi félelem az 53-asoké, mert tőlük elvehetik az előrehozott nem csökkentettet is 2012-ben. Lehet, hogy tőlük kezdve mindenki 65 évesen mehet, (vagy esetleg 67 évesen) minden útravaló nélkül, alacsonyan kiszámolt nyugdíjjal. Aki szerencsés évben született, annak a zsebébe tettek milliókat, aki nem, hát az meg rosszul jár. Nem baj, úgy még sosem volt, hogy valahogy ne lett volna, továbbá, ha szél lesz, fújni fog. Ettől okosabbat nem tudok.
Üdv: Korall
Üdv: Korall (53-as nö)
Kedves Veci!
Férjem 52-es születésű, most igénybe venné a korengedményes nyugdíjat. Erre megvan minden szempontból a lehetősége.
A kérdésem az, hogy idén várhat-e a nyugdíjazási időpont megjelölésével december 30-ig?
Azért érdekes a kérdés, mert valahol azt olvastam, hogy 2011-re kell esnie a nyugdíj megállpítás, illetve fizetés első napjának is. Elég furcsának tartanám, de fontos a biztonság.
Nem szeretnénk, ha emiatt hiúsulna meg a korengedményes nyugdíjazása.
Előre is köszönöm a segítségedet.
Harmatka
1951-ben született férfi vagyok.
A mai rendelkezések szerint 60 évesen elmehetek 8,4 %-kal csökkentett, előrehozott öregségi nyugdíjba, ha megvan a 37 év szolgálati időm.
Valahol olvastam, hogy ilyenkor csak a tényleges szolgálati idő számít.
Ez nekem 38 év, tehát teljesítem ezt a feltételt.
Viszont a sorkatonai szolgálat és a főiskolai tanulmányok beszámításával összesen 42 év a megállapított szolgálati időm.
Az a kérdésem, hogy esetemben a nyugdíj kiszámításakor mennyi szolgálati időt vesznek figyelembe?
A 38-at, vagy a 42-t? Tehát + 4%, vagy – 4%?
Köszönettel: JJ51
Kedves Veci.
Ne haragudj,hogy újra zavarlak de még egy fontos kérdésben szeretném kikérni a véleményed.2011 június 1-én lejár a munkám mert létszámleépítés miatt felmondtak.2010 december 31-ig 41év és 56 nap szolgálati időm van.2011 május 29-én töltöm be az 56 életévemet.Elsősorban az érdekel,hogy elmehetnék-e előrehozott öregségi vagy csökkentett őszegű öregségi nyugdíjba.
Üdv:Maresz1
Kedves Veci!
Férjem májusban lesz 60 éves, januárban leépítették, 3 hónapja hiányzik a 40 év munkaviszonyhoz.
Kérlek adj tanácsot, úgy hallottam pár hónapot meg lehet váltani.
Köszönettel
Kati
15 év közalkalmazotti jogviszonyom van (középiskolában iskolatitkárként dolgozom), 2011. március 13-án töltöm az 59. életévemet, mivel a 40 év munkaviszonyom csak 2012. január 5-én lesz meg, így csökkentett előrehozott öregségi nyugdíjba akarok menni.
A felmentési időm 5 hónap.
Kérdésem, hogy a munkáltató a felmentési idő előtt köteles-e kiadni az időarányos szabadságom?
Jár-e a felmentési időre szabadság?
A felmentési idő alatt kivehetek-e szabadságot?
Köszönettel: Jeva
Kedves Veci és fagyongy55!
Mindkettőtöknek köszönöm a tanácsot, sajnos, a baj ennél nagyobb! A munkakönyvben egyértelműen benne van a munkakör megnevezése, a régi dolgozókkal sem jobb a helyzet: a férjem 5 évig apósommal együtt dolgozott, aki onnan ment nyugdíjba, hát az ő papírjait sem találják! A Nyufi keresgéli a levéltárban, de úgy látszik oda nem tették le, pedig valóban ez a törvény! Látom, sokan hasonló cipőben járnak, egyszerűen nem hiszem el, hogy ilyesmi lehetséges! Nem elég, hogy ezeket a cégeket fillérekért elkótyavetyélték, még a dolgozók papírjait is szétszórták! A Nyufi egyébként azt mondta, hogy a régi kollégák a munkaviszonyt tanusíthatják, de a korkedvezménynél nincs ilyen lehetőség!
Megpróbáljuk végigvinni, amiket tanácsoltatok, de úgy nézem, bíróságra kerül az ügy.
1953.augusztus 5.-én született nő vagyok. Szeretnék előrehozott nyugdíjba menni.Most 3 éve közalkalmazottként dolgozom. 2006.-ban lekértem a szolgálati időmet. Akkor öt nap hiányzott a 37 évemhez. Mikor adhatom be a kérelmemet, és mikortól kérhetem a nyugdíjazásomat? Az előrehozott nyugdíjnál is levonják az iskolai éveket, és a munkanélküli időszakot? Hány százalék levonási kategóriába esek bele?
A válasz előre is köszönöm: Vicamamus
Kedves Veci
1956-os születésű nő vagyok. Úgy tudom, hogy mivel szakmunkás iskolával kezdtem 1970-ben, csak 2013-ban mehetek nyugdíjba. Mit tudsz róla, szerinted akkor is elmehetek a 40 év után nyugdíjba, vagy ezt csak az idén lehet igénybe venni, aki most jogosult rá.
Köszönöm válaszod évike56
Szép napot!1955.02.14. én születtem. 38 év munkaviszonnyal rendelkezem.elvileg 2 évem van a nyugdíjig,de sajnos a cég ahol dolgozom megszűnik ebben a hónapban.az lenne a kérdésem ,hogy lenne-e arra lehetőség hogy a fennmaradó 2 évem nyugdíjjárulékát befizessem előre?vagy mennyi idő fizethető(váltható) előre meg, hogy teljes jogú (nem csökkentett járulékú)nyugdíjas legyek?és ha van rá lehetőség hogy befizessem előre, elmehetek-e amint befizettem magam után azt a 2 év járulékot... válaszukat előre is köszönöm
üdv: Marika
Harmatka
Olvasd el az alábbi tájékoztatót a férjed esetére:
http://www.onyf.hu/?…
„a munkáltató és a munkavállaló között megkötött megállapodást 2011. december 31-éig megküldik az illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnek, és
a korengedményes nyugdíjba vonulás időpontja legkésőbb 2011. december 31-e.”
JJ51
A nyugdíjat a szolgálati idő alapján számítják,amibe beleszámít a felsőfokú tanulmány, sorkatonai szolgálat is. Neked 42 év alapján.
maresz1
Nem rendelkezel az életkori feltétellel az előrehozott nyugdíjhoz, így nem tudsz elmenni még nyugdíjba, ha nincs meg a 40 év jogosultsági időd.
selmec
A férjed igénybeveheti az álláskeresési járadékot, az is szolgálati időnek számít. Nincs értelme plusz pénzt fizetni a szolgálati idő "megváltására".
vicamamus
Te ebben az évben még nem rendekjezel az előrehozott nyugdíjhoz az életkori feltétellel. A ma még hatályos tv. szerint te 59. szülinap utáni naptól lehetsz előrehozott nyugdíjas. A szolgálati időbe bele számít a tanulmányi idő és a munkanélküli idő is az előrehozott nyugdíjnál.
évike56
Úgy kommunikálják, hogy a nők kedvezményes nyugdíját nem érintené. Majd meglátjuk a reform elképzeléseket.
dublin19
A 40 év jogosultsági időnél a "megváltott" szolgálati idő nem számít bele a jogosultsági időbe. De előre és visszamenőlegesen sincs szerintem lehetőség a megváltásra.
Üdvözlettel Veci
Kedves Fórumozók!
A férjem korkedvezményre jogositó idejét korábban elismertettük.Hivatásos katona volt 13 évig.Igy 2 év korkedvezményt kapott ill. határoztak meg részére.Én ezt fogadtam el döntésnek,hiszen ezzel nem szórakoznak.Most több tiszttársa mondja,hogy a katonai főiskolai tanulmányokat is olyan időnek kell venni ,mely korkedvezményre jogosit.
Én úgy gondolom,hogy a nyugdijfolyósitó ebben az esetben jól értelmezett,de kérdezem,hogy van olyan tapasztalata valakinek,hogy a katonai főiskolai tanulmányok idejét korkedvezményes időre jogositó időnek számítottak be? Az ,hogy elfogadják munkaviszonynak az más kérdés.
Megköszönném,ha válaszolnátok.
Ágica20!
Hát nyilván nagyon veszélyes volt egy iskolapadban ülni,(hasonlóképpen mint a bányászoknak) de azért nagyon durva, hogy ilyet egyáltalán megkérdezel.Én szégyelném magam azokkal szemben akik egy életet végig dolgoztak, és most próbálnak nyugdíjba keveredni, és eligazodni a lehetőségek, jogszabályok között.
Kedves Veci!
Édesapám nevében kérem segítségét!
1951.08.19.-született kb.41 év munkaviszonnyal. Minél előbb nyugdíjba menne. Mikor teheti ezt meg legkorábban?
Köszönöm!
1954-ben születtem. 37 év szolgálati időm van. A munkahelyem megszűnik, de még nem mondtak fel.Szeretném megtudni, hogy elmehetnék-e előrehozott öregségi nyugdíjba? Ha igen, akkor csökkentett nyugdíjat kapok-e és hány százalékkal csökkentettet.
Mik a további feltételek?
Előrehozott öregségi nyugdíj mellett lehet-e munkát vállalni( persze, ha találnék).
Kedves Veci!
Korengedményes nyugdij után ugyanannál a cégnél pár órában / heti 20/ lehet -e dolgozni a bizonyos 1488 eft összegig?
zenit
igaz nem Veci vagyok, de azért válaszolok: igen lehet dolgozni, csak legalább 1 nap megszakítás legyen a két időszak között
viktorred
Édesapád a 60. szülinaptól kérheti az előrehozott nyugdíja megállapítását, ami max. 8,4 %-al csökkentett.
Üdvözlettel Veci
Kat1
Te nem rendelkezel a ma még hatályos törvény szerint az előrehozott nyugdíj életkori feltételével (60,5 év).
Olvasd el a 18/B. § (2)-(3) A) pontot:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
Üdvözlettel Veci
agica20
Szerintem tanulmányiidőre nem jár korkedvezmény, csak a tényleges szolgálat idejére.
Ezt olvassátok át (engem nem köt le):
1996. évi XLIII. törvény a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról
http://www.complex.hu/…jegy_doc.cgi?…
A nyugdíjtörvényből idézek:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
„8/A. § (1) A korkedvezményre jogosultság szempontjából figyelembe kell venni az 1. § (3) bekezdésben említett szerveknél (a továbbiakban: fegyveres szerv)
- hivatásos szolgálatban ténylegesen eltöltött szolgálati időt,
- nem hivatásos szolgálatban vagy más állam hadseregében eltöltött és az a) pont szerinti hivatásos szolgálatba beszámított időt.
(2) A korkedvezményre jogosultság szempontjából figyelembe kell venni a fegyveres szerveknél továbbszolgáló állományban 1960. december 17-e után eltöltött időt is.
(3) Továbbszolgáló állományban 1960. december 18-a előtt eltöltött időt, valamint a katonai szolgálatban eltöltött időt abban az esetben lehet a korkedvezményre jogosultság szempontjából számításba venni, ha az igénylő e szolgálatát megelőző és követő harminc napon belül korkedvezményre jogosító munkakörben (munkahelyen) dolgozott.”
Üdvözlettel Veci
Kedves Veci !
Lehet hogy nem tudsz ezen a fórumon választ adni, de azt szeretném megtudni, hogy igaz-e ha valaki otthon ápolja valamelyik szülőt, persze egy kis testvéri segítséggel, de nincs ápolásin, mert dolgozik, és az idős szülő elhunyta után még hat hónapig a kaphatja a nyugdíját.
Ezt valahol hallottam.
Előre is köszönöm a választ.
Kedves Veci !
Lehet hogy nem tudsz ezen a fórumon választ adni, de azt szeretném megtudni, hogy igaz-e ha valaki otthon ápolja valamelyik szülőt, persze egy kis testvéri segítséggel, de nincs ápolásin, mert dolgozik, és az idős szülő elhunyta után még hat hónapig a kaphatja a nyugdíját.
Ezt valahol hallottam.
Előre is köszönöm a választ.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02