Előrehozott öregségi nyugdíj

Veci # 2011.02.04. 09:17

tibi52
Nem korkedvezményes, hanem korengedményes nyugdíjazásra lesz lehetőséged. Ezt beszéld meg a munkáltatóddal, szerintem annyiba belemegy, ha akadékoskodna, akkor kösd meg decemberben.
http://www.onyf.hu/?…

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.02.04. 09:21

vacsi
Az igazoláson kívül, amit anno kiállítottak, talán még a munkakönyvben beleírták a munkakört. Esetleg van-e abból az időből munkaszerződés? Próbáljatok tanút keresni, tényleg ne hagyjátok elveszni azt az időt. Nem tudom, hogy jó ötlet-e, esetleg Munkaügyi Bíróságon jogorvoslatot keresni.

Üdvözlettel Veci

tibi52 # 2011.02.04. 09:31

Kedves Veci!
Ha jól értelmezem,akkor de.1-el is köthetek megállapodást egy hónappal az előrehozott nyugdíj igénybevételéhez.(Tekintettel hogy január1-én betöltöm a 60 évet)Ez esetben mikor kell a felmondást elkezdenem?Köszönettel várom szíves válaszodat.

Veci # 2011.02.04. 09:44

tibi52
Nem te kezdeményezed a megállapodást, hanem a munkáltató (te csak kérheted, hogy legyenek szívesek neked ebben segíteni), majd ők kiszámítják mennyi lesz a felmondási idő, és azt mikor kell elkezdeni (ezt nem tudom).

Üdvözlettel Veci

viduska # 2011.02.04. 12:28

Kedves Veci!
Köszönöm az értékes infokat,sajnos én is hallottam a reformokról de bízom abban, hogy az előre hozott nyugdíjak reformját nem velem fogják kezdeni.Ha még is akkor 9 nap miatt bedől az egész.Gondolkodom azon is hogy még ebben az évben összehozom valahogy a 40 évet, ami persze anyagi kiadásokkal jár.Sajnos a körülmények nem sok lehetőséget engednek.Február vége felé napvilágot lát a reform tervezet?

Jucu52 # 2011.02.04. 12:54

Kedves Veci!

Úgy tudom, hogy a nyugdíjnál a nettó kifizetéseket veszik figyelembe, a munkahelyemen pedig úgy, hogy a NYENYI-re a bruttó összeg kerül. Én nem így tudom, de mivel nem vagyok jártas ezekben a jogszabályokban, ezért csak fenntartással mertem vitázni. Kérlek szépen, segíts nekem ebben.

Köszönöm szépen:

Judit

sitimaci # 2011.02.04. 13:15

Tegnap volt az RTL.-en a Házon Kivül cimű műsor késő este.Ebben a rendőrök,katonák,tűzoltók,vámosok,korai nyugdijazásáról volt szó,az úgynevezett szolgálati nyugdijról,ami már negyven év körül lehetővé teszi azt,hogy öregségi nyugdijba mehessenek.Nyiltan megmondták,hogy bolondok lennének nem elmenni,hiszen több nyugdijat kapnak igy,mint ha munkában maradnának!Érdekes,igaz?Állitólag a kormány ezen is változtatna,kérdés hogy mit szólnak hozzá majd az érintettek,pl. a rendőrök.Érdekes fog lenni az biztos,mert őket sem vehetik külön,tuti,hogy balhé fog lenni!

fagyongy55 # 2011.02.04. 14:20

Vacsi bocs,hogy belekontárkodom,de szerintem olyan munkatársat kellene keresni akivel együtt dolgozott, vagy valahonnan megtudni, hogy a megszünt cég a bérkartonokat hova tette letéti irattárba, mivel 50 évig köteles megőrizni 1988 ig a bérkartonokat , ez azért is fontos lenne,mert ezen időszakok béradatait a nyufi nem tudja azt a volt foglalkoztatónak kell leigazolni, vagy a levéltárnak ahova azokat elhelyezték. /Ha személyesen bementek a nyufihoz és kifogtok egy rendes ügyintézőt még lehet hogy ő is tud segíteni, hiszen nem egyedül dolgozott annál a cégnél és lehet, hogy már valaki kért pl szolgálati idő megállapítást. Én úgy gondolom vannak olyan okosak, hogy az ilyen cégekről valamilyen nyilvántartást vezetnek, hogy hol tárolják az iratokat, hiszen az ő munkájuk is így egyszerűsödik./Esetleg a jogorvoslati osztályon/A Veci jól írta próbálj meg akár az eredeti munkaszerződést,vagy esetleg módosítást keresni azon rajta kell lenni a munkakörnek, de szerintem még a havi fizetési elszámoláson is.Azért írtam neked ezt mert a cégem is megszünt és a kartonokat elszállították egy tárolással,illetve adatszolgáltatással foglalkozó kft hez,
Üdv fagyongy

sitimaci # 2011.02.04. 15:54

Több ismerősöm mondta hogy ő sem találja már a régi cégét,senki nem tud semmit,hol lehetne utánna nézni a papiroknak.Senkit nem találnak,senkit nem tudnak megkérdezni, felelősségre vonni,de nem csodálom,mert amikor hivatalos papirok az utcán/!!!/ vannak szétdobálva,akkor mire számitson az ember? Ezeket már nem lehet igazolni.

Veci # 2011.02.04. 17:08

Jucu52
A nyugdíjat nettóból számolják, ez egy bonyolult számítás, amihez nem értek, nem is mélyedtem el benne.

Üdvözlettel Veci

viduska # 2011.02.04. 19:43

Szia Veci!
megint eszembe jutott valami mert jár az agyam egyfolytában.Február tizedikétől vehetem igénybe az álláskeresési járadékot.Szerinted a február végi reform változás/ha lesz/ visszamenőlegesen is érvényesíthető? Létezik ilyen jogszabály?
Köszönöm eddigi válaszaidat is

Veci # 2011.02.05. 07:23

viduska
Nem tudom, van a visszamemőlegesre példa mostanság, de érzésem szerint nem várható visszamenőlegesség. Tippet nem szeretnék írni, ezért semmi találgatástba nem mennék bele. Hónap vége felé bizonyára többet tudunk. Szerintem ennyire nem várható vészes lépés.

Olvasd el, az alábbiakat, az utóbbit fontosnak tartom, és meggyőzőnek:
sitimaci:
http://www.jogiforum.hu/…/16/4752.4.0#…
dtida
http://www.jogiforum.hu/…/16/4752.1.0#…

Üdvözlettel Veci

fagyongy55 # 2011.02.05. 11:38

Tegnap megkérdeztem annak a Kft nek a vezetőjét aki tőlünk elvitte a bérkartonokat megőrzésre, hogy árulja már el, hogy aki letétbe helyezi az iratanyagát annak ezt még hova kell bejelentenie,sajnos pontos információt nem tudott vagy nem akart mondani de szerinte a cégbírósághoz? Szerintem meg még az is lehetséges,hogy az OEP hez PLÁNE HA ANNAK IDEJÉN KIFIZETŐHELY VOLT A CÉG/ott fizették a táppénzt/vagy az APEH hoz.Tegnap olvastam azt is,hogy az OEP nél vannak adatok a gyes stb re vonatkozólag de csak 1995 től.Szerintem akinek ilyen gondja van megér egy próbálkozást ezeken a helyeken érdeklődni hátha tudnak mondani valami használhatót.
Üdv Fagyongy

acgirl # 2011.02.05. 13:53

Kedves sitimaci, fagyongy55, és akit még érint

Az iratok őrzésével kapcsolatban próbáljátok megtudni (pl. cégbíróság, jogtár CD, ...), hogy ki volt a cégetek felszámolója, végelszámolója. Neki kell írni, mert ő tudja, kinek adta át megőrzése illetve adatszolgáltatásra az 50 évig megőrzendő iratokat. OEP és APEH - szerintem - nem foglalkozik iratőrzéssel, de pl. a levéltárak igen.

Üdv: Zsó

klafi # 2011.02.05. 14:42

2011. november 17.-én töltöm be a 60. életévemet. 41 év munkaviszony után tervezem, hogy az előrehozott öregségi nyugdíjat igénybe veszem. Jelenleg van egy heti 40 órás munkahelyem és mellette egy működő egyéni vállalkozásom. Kérdésem egyrészt az, hogy az egyéni vállalkozás megtartásával is jogosult vagyok-e az előrehozott öregségi nyugdíjra? (vagy meg kell szüntetni az egyéni vállalkozást is?)
A szolgálati éveim kimutatását tavaly megkaptam, mellette egy tájékoztató jellegű bérkimutatással. (1988-tól)A béreket összehasonlítva az szja bevallásaimmal lényeges eltérések vannak főleg 1995 és 2000 között. Nem tudom, hogy merre induljak és milyen esélyeim vannak arra, hogy ezeket a jövedelmeket megtaláljam, vagy hogy ezeket a különbségeket igazolni tudjam. (NAV, TB ...)

Előre is köszönöm a segítséget!

Üdv: klafi

gabusch # 2011.02.07. 17:43

Kedves Veci és 52-53-as előrehozott-közalkalmazotti nyugdíj várományosok !

A Pest megyei Önkormányzat(fenntartó) a napokban tájékoztatta a munkáltatókat(középiskolai igazgatók)hogy :

• egyetlen öregségi és előrehozott öregségi nyugdíjba készülő közalkalmazottnak, egyetlen nap (a Kjt. szerinti adható)felmentési időt nem biztosít.(padló-fogás)

Előzetesen,- felszólította a munkáltatókat (igazgatók) arra, hogy egyoldalúan mondják fel mindenütt a helyi kollektív szerződéseket(amiben nálunk pl. benne volt a 8 hónap felmentési időből a 4 hónap "sétálóka" -ami eddig remekül működött is)

Kérdésem:
1..Hogy áll a többi megye ?
Nyílván erre a kérdésemre a fórum nevében szereplő, "előrehozott öregségi nyugdíj"-aspiránsoktól várnám a választ, nem a 40 éves kedvezményezettektől és nem a korkedvezményes,egészen más kategóriáktól
(habár belátom,lassan egybemosódik minden és egyetlen kategória marad)
2..Van mozgásterem ezután ? Merre induljak ?

Előre is köszönöm
gabusch

zsuzsa52 # 2011.02.07. 19:01

Hát Gabusch!
Azt hiszem ez az ötlet ragadós lesz, elég ha egy elkezdi.
A Kjt januári módosítása az átszervezések során alkalmazandó eljárásról szintén nem semmi.
Mi 52-sek megint szívunk, mint egész életünk során.

gabusch # 2011.02.07. 19:55

@ Zsuzsa 52 :)
Velünk kezdődik minden :)
egy kis zene:)

Lyonee # 2011.02.07. 20:05

Megyeszékhelyen lakom. Már többször leírtam, hogy a fenntartó kb. 3 éve megtiltotta a közalkalmazottak kérelemre történő felmentését.

Zsuzsa, milyen januári (kjt.) változásokra célzol?

Veci # 2011.02.07. 20:06

gabusch
Köszi, hogy megosztottad velünk ezt a "rossz hírt". Szerintem várható lesz a többi Önkormányzatnál is (de akár az egyéb területeken is).
Jön felülről az instrukció, és azt végre kell hajtani.
Többször leírtuk, hogy ha a munkavállaló mond fel, kéri a felmentéseét, akkor a törvény nem kötelezi a munkáltatót a hosszú felmentési idő/sétáló idő megadására, nem csak a közszférában (Kjt.), hanem a versenyszférában is (Mt.).
Sajnos előbb-utóbb várható volt, hogy akár "törvényesíthetik" is főleg a közszférában (meddig tart az? láttunk rá példát!?). Ilyen az indoklás nélküli elbocsátás, a visszamenőleges hatályú 98 %-os különadó a végkielégítésekre, de nem sorolom tovább a visszamenőleges történéseket.

Üdvözlettel Veci

gabusch # 2011.02.07. 20:33

@Lyonee.
Ez azt jelenti hogy az X megyétekben már 3 éve nincs egyetlen felmentési(sétáló) nap sem az öregségi és előrehozott öregségi közalkalmazottaknak ?
Júni 2.meló és júni 3.nyugdíj ?
Nem értettél félre ?

@ Veci.
Mindent értek:)
Ráadásul ma azt is látom, hogy ha valaki nem megy el 2013.jan.1-ig,-annak már totál mindegy, hogy lesz e nyugdíj korhatár vagy sem ?

Lyonee # 2011.02.07. 20:48

Kb. 65000-70000 fős város önkormányzatáról van szó,
és valóban 3 éve nincs felmentés előrehozott nyugdíj esetén. Körlevélben adta ki a jegyző, saját szememmel láttam a levelet, megmutatták, mert nem akartam elhinni. És higgyétek el, hogy már nem egyedi eset.

zsuzsa52 # 2011.02.07. 20:49

Lyone!

Pontosan nem tudom a jogszabályhelyet, de nagyjából arról van szó, hogy kiszervezés,átszervezés, intézmény összevonás esetén ha a dolgozó a felkínált új álláshelyet nem fogadja el, 2 hónap felmondási idővel elmehet. Korábban igényt tarthatott felmondási időre, végkielégítésre. konvergál a köztisztviselői törvényhez.
Már várom mikor nyúlnak a jubileumi jutalmakhoz.

zsuzsa52 # 2011.02.07. 20:53

Mellesleg a tavaly októberben beadott előrehozott nyugdíjazási kérelmemre- amiben 2011.május 1-től kértem a felmentési időm számítását, és szeptember 1-től a sétáló időm kiadását- a mai napig nem kaptam választ. Szerintem készül valami, lehet hogy a februári bejelentések között.

gabusch # 2011.02.07. 20:57

@Lyonee.
Köszönöm. Értem.
Tehát a gazdag Pest megye csak most ébred Csipkerózsi' álmából.
Bezzeg más megyék!
Várok azért még más megyei-városi önkormányzati híreket is :)
ga