Előrehozott öregségi nyugdíj

Putyi2 # 2011.01.31. 07:41

Sitimaci!
A kalkulátorok azon része, ami a várható nyugdíjak kiszámításáról szól, valóban pontatlan, mivel gyakorlatilag nincsenek meg a bemenő adatai.
De a bérkalkulétornaknál teljesen ismert, hogy mik a munkáltató ill. munkavállalói terhek %-os értéke.
Csak sajnos a 2011-es kalkulátor ebből a szempontból hiányos. A 2010-esben ezek szerepelnek, kérdés hogy mennyiben mások a szabályok 2011-ben.
Üdv.: Putyi2

csibam # 2011.02.01. 09:36

Tisztelt Veci !
1951-ben születtem,idén július 5-én töltöm be a 60.életévemet a nyugdíj intézet szolgálati idő számítása
szerint november 15-én lesz 42 ledolgozott évem,hogyan
(mielőtt még a nyugdíjas satu működni nem kezd) tudok
még az idén öregségi nyugellátásba kerülni úgy,hogy
mellette még alkalmazásban maradjak, (1992-től,mint a
nemzet napszámosai én is minimálbéren voltam foglalkoztatva,így magas nyugellátásra nem számíthatok)
vagy fel kell mondanom novemberben és csak 2013-tól
tudok újra munkát vállalni?

Köszönettel : csibam

Veci # 2011.02.01. 09:51

csibam
Azt javasolom, hogy még az idén menj el előrehozott nyugdíjba (mielőtt esetleg még megszűnne ez a lehetőség), szerencsés lenne, ha meglenne a 42 év szolgálati időd (egy nappal sem kevesebb, inkább 5 nappal több legyen), ez +2%-al több nyugdíjat jelentene. Sajnos neked már csökkentett nyugdíjad lesz. Úgy mondj fel, hogxy legkésőbb dec. 30-án legyen a munkaviszonyod utolsó napja, és dec. 31-től kérjed a nyugdíj megállapítását. Ekkor, ha lesz januártól nyugdíjemelés, az téged is érinteni fog a ma még hatályos törvény szerint.

Üdvözlettel Veci

marcsaharcsa # 2011.02.01. 13:27

Kedves Veci!
Egy ismerősöm kérésére írom le az ő problémáját:
1954-ben született nő. 1969 óta dolgozik,1968-ban végzett el egy 1 éves szakmunkásképzőt. 15 éves kora óta dolgozik. van 3 gyermeke, akikkel összesen 7,5 évet volt gyesen.
2006 óta 67%-os rokkant nyugdíjas, de nagyon kevés ez a nyugdíj, ezért a nyugdíj mellett dolgozik.
Arra kíváncsi, ha sikerülne úgy helyre hozni orvosi segítséggel ön magát, hogy még egy két hónapot teljes munkaidóben dolgozzon, tehát egészségesre minősítve, érdemes-e a 40 éves nyugdíjra pályázni. A nyugdíj minek számítana és minek számítana a munka a nyugdíj mellet. Tudom jó csavaros probléma, de sajnos a nyugdíj igen kevés. Vajon a 40 éves nyugdíja több lenne-e? Ha még valami nem világos légy szíves írj vissza, megkérdezem tőle.
Előre is köszönöm a választ!
Marcsaharcsa

Veci # 2011.02.01. 14:44

Marcsaharcsa
A rokkantsági (III. r. csoport) melletti munkavégzés nem számít bele tudtommal, az a 0,5 %-os nyugdíjemelésnél van figyelembe véve, illetve az előrehozott nyugdíjnál a ma még hatályos tv, szerint.
A 40 év jogosultsági időbe a tanuló idő, munkanélküli ellátás sem tartozik bele.
Azt pontosítsátok a Nyugdíjbiztosítónál, hogy a r.nyugdíj melletti munkavégzés időtartamát beszámítják-e? Azt tudom, hogy a rendszeres szociális járadék melletti munkaviszonyt beleszámolják.
Kérdés mennyi ideje volt III. rokkantsági csoportban. szerintem ettől függ, hogy mennyi a jogosultsági ideje. Kérdezze meg azt az ügyintézőt a 40 évvel kapcsolatban, akinek a neve a határozaton rajta van.
Olvassaátok el az alábbiakat:
http://www.onyf.hu/?…

Üdvözlettel Veci

csibam # 2011.02.01. 16:00

T. Veci ! A gyors válasz nagyon köszönöm,megerősített
eddigi ismereteimben.Már csak a nyugdíj melletti munkával kapcsolatos kérdésem két esélyes: 2012.jan.1-től
vagy a tényleges nyugdíjazás idejétől 2013.júliustól
válhatok foglalkoztatottá előrehozott nyugdíj esetében .

Köszönettel : csibam

Veci # 2011.02.02. 09:20

csibam!
Ezt olvasd el: http://www.onyf.hu/index.php?…

Üdvözlettel Veci

marcsaharcsa # 2011.02.02. 13:21

Kedves Veci! Köszönöm szépen a gyors választ!
Üdv.Marcsaharcsa

mapika # 2011.02.02. 15:27

Tisztelt Veci!

Kérdésem az lenne, hogy kinek jár veszélyességi pótlék?
Kórházban intenzív osztályon dolgozó nővéreknek jár e?.
Vitatárgya ez, mert van olyan kórház ahol adják az ágymeletti pótlék és a veszélyességi pótlékot is.
Másik kérdésem amit már egyszer kérdeztem, de nem nagyon kaptam választ. Július 4 .-én lesz meg a 40 éves munkaviszonyom de a munkaügyön elutasítottak nyugdíj ügyben, hogy március végén, de legkésőbb Június utolsó napján ez már nem lesz törvényben.
Kérdésem: elindíthatom a nyugdíj kérelmemet magam is, ha a munkaügyön nem segítenek?
Köszönöm a választ!
mapika

botty # 2011.02.02. 17:20

Kedves Veci! Már kaptam tőled többször segítséget, tanácsot, amit meg is fogadtam, de most olyan kétségek, nem tudás van bennem, mire szeretném a választ tőled megkapni!
Én most 59 éves leszek, tehát elmehetek nyugdíjba, mert van 41 év szolgálati időm és van 40 év jogosultsági időm! Kérdésem anyagilag melyikkel járok jobban! Ugyanis állandóan azt mondogatják, hogy a szolgálati időnél csökkentett összegű, míg a 40 évnél teljes összegű nyugdíjat kapok!Ez igaz, vagy csak rémhír!

Előre is köszönöm!

Veci # 2011.02.02. 20:31

botty
Bármelyik nyugdíjba vonulási lehetőséggel élhetsz, a nyugdíj összegének kiszámítása a szolgálati idő alapján történik. Ha 1001 %-ra biztos vagy a jogosultsági idődben, akkor nem kell megvárnod az 59. szülinapodat. Az 1952-1953-ban született nők esetében, aki 40 év szolgálati idővel rendelkezik, csökkentés nélküli nyugdíja lesz.
Te döntsd el, mikor szeretnél nyugdíjba menni. Ha nem sok hiányzik a 42 év szolgálati idődhöz, akkor érdemes tovább dolgozni, mert az +2 %-ot jelent a nyugdíj számításnál. Ha közalkalmazott vagy, akkor a jubileumi jutalomra is gondolj.

mapika
Nem tudom kinek, mikor jár veszélyességi pótlék, és azt törvény, vagy kollektív szerődés szabályozza-e. Ne ülj fel riogatásnak, nem hallani arról híreket, hogy a januártól hatályos törvénymódosításban további változás lenne. Nézd meg az alábbit, Selmeczi Gabriellával történt beszélgetést (remélhetőleg az hihető): http://atv.hu/…yenes_beszed
Semmi értelme elindítani a nyugdajad ügyintézését most, mert addig nem tudnak határozatot hozni, amíg minden papírod nincs beküldve a Nyugdíjbiztosítónak. Itt a munkaviszony megszűnését igazoló papírra, a Tb igazolásra gondolok, ezeket csak a munkaviszony megszűnésekor tudod elküldeni. A nyugdíj várható megállapítási ideje előtt esetleg 2 héttel, max. 1 hónappal már be lehet küldeni, de nagyon sokkal nem leszel előbb. Esetleg annyival, hogy a kérelem beérkezését követő 10 napon belül küldenek hiánypótlást kérő lapot, ha mindent el tudsz küldeni, akkor hamarabb kész lehet az eljárás.

Üdvözlettel Veci

mapika # 2011.02.03. 06:19

Köszönöm Veci!
Már csak annyi a kérdésem: Akkor hogy kapom meg a sétáló időt ha addig nem adhatom be a papírokat?

Köszönöm a választ. Jó egészséget kívánok neked és minden fórumozónak.
mapika

Veci # 2011.02.03. 09:24

mapika!
Számoljátok vissza a felmentési időt ("sétáló" időt), ha megkapod (erre nem kötelezi a törvény a munkáltatót, ha a munkavállaló (dolgozó) adja be a felmondását/felmentési kérelmét. De úgy számold ki azt, hogy mikor akarod beadni a felmondást (amit akár le is dolgoztathatnak veled, de el is tekinthetnek tőle), hogy biztosan meglegyen a 40 év jogosultsági időd (inkább 5 nappal több legyen, mint 1 nappal kevesebb). Ebben az esetben simán indíthatod a nyugdíjkérelmet júliusban.

Üdvözlettel Veci

viduska # 2011.02.03. 11:24

T.Veci
Idén betöltöttem 58.életévemet.Szolgálati időm márciusban lenne 40év,jogosultsági időm viszont csak 39 év 99nap.Sajnos február 9.től munkanélküli vagyok, mert az apukámat ápolom. nem tudom mikor járok jobban. ha igénybe veszem a korengedményes nyugdíjat vagy ha valamilyen módon kidolgozom a 40 évet.Válaszod előre is köszönöm

botty # 2011.02.03. 13:59

Köszönöm a választ Veci! Megkaptam a szolgálai időről a nyf. határozatot 2011. május 10-én lesz 41 évem, és akkor lesz meg 1001 %-ra a 40 év jogosultsági időm is! Különben 2011. 05 06-án töltöm be az 59. évemet. Ezért kérdeztelek, hogy melyik nem csökkentett nyugdíj! Tehát május 11-től én is boldog nyugdíjas leszek, és így már teljesen megnyugodtam, hogy nincs semmi nyugdíjcsökkentés forintálisan.
Még egyszer köszönöm, hogy megnyugtattál!Továbbra is maradok hű olvasótok!

VMarika # 2011.02.03. 15:03

T. Veci!

11 évet dolgoztam a szövőgyárban, kapok-e év(kor) kedvezményt az előrehozott öregségi nyugdíjnál?

lippaiéva # 2011.02.03. 15:17

Éva vagyok,jelenleg 56 éves.Szeretném megtudni, hogy az ápolási díj( édesanyámat ápoltam,2 év), és a munkanélküli ellátás 9 hónap), beleszámítható e a 40 év munkaviszonyba?Születési időm 1955.

Tisztelettel

Veci # 2011.02.03. 16:11

viduska
A korengedményes nyugdíjat csak akkor tudnád igénybe venni, ha a munkáltatód megállapodást kötne veled, és egy összegben kifizetné a Nyugdíjfolyósítónak a nyugdíj+postaköltség+nyugdíjemelés összegét az 59. szülinapodik. Erre törvény nem kötelezi a munkáltatót.
Ha álláskeresésire mégy, akkor a ma még hatályos törvény szerint az 59. szülinaptól mehetsz előrehozott nyugdíjba. A munkanélküli ellátás ideje is beleszámít a szolgálati időbe, de a 40 év jogosultsági időbe nem. ITT keresd meg a munkakörödet:
http://www.apeh.hu/…58_2mell.pdf

VMarika
Ha szövőnő voltál, akkor jár korkedvezmény (2 év), amit a munkáltató igazol. Anno biztos adtak róla igazolást, a férjemnek kiadták, amikor megszűnt a munkaviszonya, amit a Nyugdíjbiztosító elfogadott.

lippaiéva
Egyik sem számít bele a jogosultsági időbe. A 40 év jogosultsági időbe a munkaviszony+gyermekekkel otthon töltött időnek kell együtt véve 40 évnek lenni. Olvass vissza a beírásoknál, sokat megtudhatsz.

Üdvözlettel Veci

racz.eti # 2011.02.03. 17:23

Sziasztok!
Anyukám barátnője jogosult lenne, hogy a 40 éves munkaviszonnyal rendelkező nőkre vonatkozó korengedményes nyugdíjlehetőséggel élve nyugdíjas legyen. Amúgy 1952-es születésű, ha jól tudom. A kérdésem: helyesen tájékoztatták-e, mikor azt mondták neki, hogy az özvegyi nyugdíjat nem fogja megkapni majd csak 62 éves korától, ha most nyugdíjba megy.

A válaszotokat előre is köszönöm!

Etelka

Veci # 2011.02.03. 19:35

racz.eti
Igen jól tájékoztatták, az öregségi nyugdíjkorhatár elérésekor éled fel, ha a törvényi feltételek fennálnak. Olvasd el a tájékoztatót (a felsőt nyisd meg):
http://www.onyf.hu/index.php?…
A nyugdíjtörvényben a 53.§-ba olvass bele:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Üdvözlettel Veci

viduska # 2011.02.03. 20:36

Kedves Veci
Köszönöm gyors válaszod,lenne még egy kérdésem.
Ha korengedménnyel 2012 januárban ekkor leszek 59 és meg van a 40 évem./persze ha nem változtatnak a jogszabályon/ teljes nyugdíjat fogok kapni.hány hónap álláskeresési járadék illet meg.

viduska # 2011.02.04. 06:40

Veci!Lehet hogy butaságot kérdezek de szeretnék tisztán látni ezekben a kérdésekben.A jogosultsági idő csak az új 40 évvel rendelkező nőkre vonatkozik vagy a korengedményes nyugdíjra is,mert akkor nem lesz meg a 40 évem ha munkanélkülit igénybe veszem. köszi a türelmedet.

tibi52 # 2011.02.04. 07:06

Kedves Veci!
1952.01.01-én születtem,május 31-én elérem a 42 éves
szolgálati időt.Van e lehetőségem korkedvezményes szerződést kötni munkáltatómmal,ha okt.1-el igénybe szeretném venni.Ez esetben háromhavi nyugdíjat kell fizetniük?Várom szíves válaszodat Tibor

vacsi # 2011.02.04. 07:39

Kedves Veci!
Még mindig a férjem korkedvezményével kínlódunk, hátha tudnál valami jó ötletet adni! Látom, Vmarikának válaszoltad, hogy a munkáltató által kiadott igazolást a korkedvezményhez a Nyugdíjbiztosító elfogadja. A férjem is kapott igazolást annak idején, de a Nyugdíjbiztosító kéri az egykori munkáltatóktól az igazolást, nem tudom, az akkor kiadott miért nem jó! A baj az, hogy az akkori cég (KÉV-METRO, tehát egy viszonylag nagy állami vállalat) már nincs meg, milliószor átalakult, stb. Azt írták vissza, hogy nincsenek meg a régi irataik, holott én úgy tudom, hogy ezeket meg kell őrizni. De addig mindenképpen meg kellene, amíg a dolgozóik el nem mennek nyugdíjba. A férjem keszonos volt, 52-ben született, tehát ha a 3 év korkedvezményét elismernék, akkor idén októberben mehetne nyugdíjba. Ez több szempontból is remek lenne, főleg azért, mert már nagyon ráfér a pihenés!
Jelenleg az elsőfokú határozatot megfellebbeztük, azóta több hónapos csend, illetve a munkakönyvet időközben bekérték.
Még ötletem sincs, hogy ebben a helyzetben mit tudnánk tenni, egyszerűen felháborító, ahogy annak idején szétverték a vállalatokat, és nem gondoltak a dolgozóikra (mellesleg szerintem a törvényt sem tartották be!)
Nagyon örülnék, ha lenne valami ötleted, előre is köszönöm!

Veci # 2011.02.04. 09:08

viduska

• a korengedményes nyugdíj az, amit előzőleg válaszoltam (ehhez a munkáltatóval történt megállapodás kell, ez sincs meg neked, mert írtad, hogy munkanélküli/ápolás miatt/ leszel). Ekkor a szolgálati idő számítana.
  • 40 év jogosultsági idővel a januártól hatályos tv. módosítás szerint lehet kedvezményes nyugdíjba menni (ez nincs meg neked)
  • Ha te 2012 januárban leszel 59 éves, Akkor nem korengedményes, hanem előrehozott nyugdíj iránt érdeklődsz. A ma még hatályos tv. szerint egy év múlva lehetnél előrehozott nyugdíjas, teljes összegű nyugdíjjal (ha nem változik a törvény).
  • Álláskeresési járadék a mai tv. szerint 91+179=270 nap, utána álláskeresési segény 6 hónap, ha ez is letelik, akkor a nyugdíj előtt állók munkanélküli segélye (ha ez sem változna)

Február vége felé már többet tudunk talán a kormány reformterveiről nyugdíj és munkanélküli ellátás tekintetében is.

Üdvözlettel Veci