Előrehozott öregségi nyugdíj

Kocsis Éva # 2011.01.27. 12:53

Kedves Veci !

Igen 1955-ben születtem,de a munkahelyemen azt mondták,hogy mivel korkedvezményem van az nem csak a szolgálati időmet,hanem a koromat is megnöveli.Ezért most 56 éves leszek,de a fentiek alapján ez 58 évnek számít.

Kérlek ennek alapján légy szíves segíts eligazodni ezen az egészen,hogy akkor mikor,és milyen feltételekkel mehetek nyugdíjba,erre szokták azt mondani "minden megoldás érdekel ".Az előre hozott csökkentett nyugdíj lehetőség is érdekel,ha nincs más megoldás.

Nagyon vártam válaszod,azóta itt ülök a gépnél,és még várok is.

Köszönöm szépen a gyors választ ,segítséget.

Tisztelettel:
Kocsis Éva

szusza04 # 2011.01.27. 12:59

Kedves Lyonee!
2011.01.26-án írt levelemben kértem segítséget, és Veci Hozzád küldött.
Jól értettem? Csak a szülinapom után kérvényezhetem a felmondásom? Kiegészíteném még annyival, hogy már okt.,nov., dec., január hónapokra sem kaptam utiköltségtérítést /17600-Ft!hó/.
A MÁK ha tudomást szerez a számfejtett bér ki nem fizetéséről, hivatalból köteles intézkedni?
Kérlek válaszolj?!

Veci köszönöm a segtséged!
Óvatos leszek!!:):)

Veci # 2011.01.27. 13:11

Kocsis Éva
Neki látok ismét, most a tényleges születési évedből (1955) indulok ki (ekkora butaságot, amit a munkahelyeden mondtak! nem az életkorod növekszik a korkedvezménnyel, hanem az öregségi nyugdíjkorhatárod csökken):

• az 1955-ben születettek öregségi nyugdíjkorhatára 64 év
  • a te korkedvezményes öregségi nyugdíjkorhatárod 64-2=62 év
  • ettől 3 évvel tudsz elmenni a ma még hatályos törvény szerint, korkedvezményes előrehozott nyugdíjba, vagyis 62-3= 59 évesen. Ehhez nem rendelkezel az életkori feltétellel.
  • ha a munkáltatód kötne veled korengedményes nyugdíjazásra megállapodást, azt a te esetedbem 62-5=57 éved betöltésekor, vagy után tehetné meg (erre nem kötelezhető). http://www.onyf.hu/?…

A nyugdíj csökkentett lenne mindenképpen, de a csökkentés mértékénél figyelembe veszik a korkedvezmény időtartamát. http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
19. §
(2) A korkedvezményt szerzett személynek az öregségi nyugdíjkorhatárhoz képest az előrehozott öregségi nyugdíj annyi évvel alacsonyabb életkorban jár, ahány évvel korábban őt a korkedvezményre jogosultság nélkül az előrehozott öregségi nyugdíj megilletné. Az előrehozott öregségi nyugdíjra jogosultság meghatározásánál a megszerzett szolgálati időt, a nyugdíjcsökkenés mértékének meghatározásánál pedig a megszerzett szolgálati időt, illetve az elért életkort a korkedvezmény időtartamával növelve kell figyelembe venni.

Ez lenne most pillanatnyilag. De ha meglenne később a 40 év jogosultsági időd, akkor csökkentés nélkül, korhatárra tekintet nélkül mehetnél nyugdíjba a januártól hatályba lépett, ma még hatályos törvény szerint (18.§ (2a)-(2d) szerint): http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Üdvözlettel Veci

Kocsis Éva # 2011.01.27. 13:36

Kedves Veci !

Hát ,akkor úgy értelmezem,hogy sajnos nem tudok nyugdíjba menni,még csökkentettel sem?Kicsit elszomorít ez,a munkahelyemen mondott butaság jobban tetszett.Azt hittem a 38 év szolgálati idővel,koromtól függetlenül csökkentett,kevesebb nyugdíjért is kérhetem nyugdíjazásomat.

A 40 év jogosultsági időig várni az bizonytalan,mert aki adta ezt a lehetőséget az el is veheti/még mielőtt elérném a 40 évet/,mondják.
Kérdés a munkahelyem is ki tart e még 2 évig,meg hogy én is kitudok e tartani még 2 évig.

Nagyon köszönöm még egyszer a gyors,és segítő választ.

Tisztelettel:
Kocsis Éva

Veci # 2011.01.27. 13:51

Kocsis Éva
Ne csüggedj ennyire! Reméljük a lehetőség marad, a 2 év elszáll, a munkahelyed megmarad.
Mindenképpen kérj írásban tájékoztatást az itt feltett kérdésekkel (1955-ös születési idővel), mikor, milyen feltétellel mehetsz nyugdíjba. Majd ezt megírják neked. Közben a jogosultsági időt is megismered.

Üdvözlettel Veci

fagyongy55 # 2011.01.27. 14:01

Szusza 04
Kedves fórumozó bocs hogy belekontárkodom de a cégemnél is hasonló volt a helyzet hónapokig nem fizettek,ennek okán sokan rendkívüli felmondássál éltek, amibe le kell írnod az indokaidat amit igazolni is tudsz. Tehát azt, hogy nem fizették ki a béredet ez pláne már két hónapnál indokolt. A felmondásod ugyan úgy működik ilyen esetben ,mintha neked mondtak volna fel rendkívüli felmondással ,tehát végkielégítés és minden ami jár , ez a cégnél így volt nem tudom, hogy ez közalkalmazott esetében is így van-e ezt kérdezd meg pl egy munkajogásztól,az igaz ha nincs pénz akkor esetleg csak munkaügyi per alapján érvényesítheted a követelésed , ha a felmondásod után rögtön nem kapod meg ami jár neked . A mi esetünkben mindenkinek megítélte a bírósága követelését, igaz hogy utána a felszámoló fizette ki, mert felszámolták időközben a céget.
Elképzelhető, hogy a jubileumi jutalomra is igényt tarthatsz mivel nem a te hibádból szűnt meg a munkaviszonyod.
üdv fagyongy

Kocsis Éva # 2011.01.27. 15:14

Kedves Veci !

Még mindig itt vagyok bíztam benne hátha félreértettem valamit,de hát látom a szomorú igazságot.

Nagyon-nagyon köszönöm a segítséged,még mindig jobb az igazság,mint a bizonytalanság ,legalább látom mire számíthatok.Köszönöm a biztatást is.Ha egyszer tudok viszont segítek.

Még lehet ez ügyben majd zavarok.

Minden jót kívánok.

Kocsis Éva

Lyonee # 2011.01.27. 16:56

Kedves szusza!
Én csak a jubileumi jutalommal kapcsolatos kérdésedre tudok biztos választ adni. Ha a 40 éves nyugdíjat akarod igénybe venni, akkor vagy lemondasz a közalkalmazotti jogviszonyodról, vagy közös megegyezéssel szüntetitek meg a jogviszonyt. A lemondási idő 2 hónap, amit le kell dolgozni, de ettől eltekinthet a munkáltató, ha akar. Mivel a munkavállaló szünteti meg a jogviszonyt, semmi juttatás nem jár neki. A közös megegyezésnél azt kapsz, amiben sikerül megegyezni, de nem köteles veled egyezkedni a munkáltató.
Ha előrehozott nyugdíjba szeretnél menni, akkor az előbb ismertetett módokon kívül még kérheted a felmentésedet a kjt 30. § (1) e)-re hivatkozva. Ha kérésedre felmentenek és legalább 35 év közalkalmazotti jogviszonyod, akkor jár a 40 éves jubileumi jutalom. A munkáltató nem köteles kérésednek eleget tenni. Biztos, hogy nem is fog, hiszen pereskedtél vele, ráadásul nincs is miből jubileumi jutalmat és felmentési időt fizetni, na meg semmi nem kötelezi erre. Valószínűleg neked kell majd felmondanod, vagyis lemondani a közalkalmazotti jogviszonyodról.

agica20 # 2011.01.27. 18:46

Nagyon köszönöm Veci !

Aranyos vagy,hogy gyorsan válaszoltál.

Ági

szusza04 # 2011.01.27. 18:54

Kedves Lyonne!
Kedves Fagyöngy55!

Köszönöm a segítségeteket!Remélem jól jövök ki a dolgokból?!

Üdvözlettel: szusza04

pifi # 2011.01.27. 23:39

T. Veci!
Ha a mnyp tag meghal és a kedvezményezett az egyösszegű kifizetés mellett dönt, az szja-n kívül ehot kell-e utána fizetnie?
Köszönettel pifi

pifi # 2011.01.27. 23:48

T.Veci!
A másik kérdésem, ha korengedményes nyugdíjba vonulok, az mnyp-ből egyösszegű kifizetést kérek, adóköteles-e a kifizetett összeg?
Köszi

dtida # 2011.01.28. 07:49

A pénztári kifizetés adó- és járulékmentes, öröklése nem tartozik a hagyatéki körbe: adó- és illetékmentes.
A kifizetett összeg azonban - mint a nyugdíjak - emelhetik az illető adóalapját.

sitimaci # 2011.01.28. 08:55

Kedves Veci /és dtida / Levelezési cimem...maci0427@freemail.hu.../ Kérdésem az volt,hogy szerinted,mihez nyúlhat hozzá és mikortól,Orbán Viktor. Korkedvezmény,korengedmény,előrehozott? Köztudott,hogy 2012-től tárgyalják újra a korkedvezményes munkaköröket és 2013-tól más számitások fognak lenni a nyugdijnál./Kevesebb százalék és megakarják adóztatni / És kérdés az,hogy a rendőrök,katonák,tüzszerészek,a röntgenesek,a Paksi Atomerőműben dolgozók,stb,stb,mit szólnának hozzá,ha nem lenne korkedvezmény ill. eltörölné az előrehoezott nyugdij minden formáját? Amúgy meg szerintem 40-42-éves munkaviszony után,legyen lehetősége a tisztességesen,becsületesen dolgozó,nyugdijat fizető embernek választani,hogy elmegy vagy nem nyugdijba.Gondolom,hogy februárban a Szakszervezeteket is bevonják a döntésekbe,úgy a Rendőr,mint az egyébb más szakszervezeteket.Szerintem a kormánynak nem szabad ezt elkapkodni és ha nem lenne az EU.soros elnökség,akkor nem is lenne még semmi sem megszellőztetve!/És a Nők 40-éves nyugdijáról még nincs is szó,hogy meddig tart ez a lehetőség!/

Veci # 2011.01.28. 09:05

pifi
Hozzáértő választ adott neked dtida. Ehhez a témához nincs ismeretem.

Üdvözlettel Veci

dtida # 2011.01.28. 10:09

Veci, sitimaci:

Összefoglalva azt tudom mondani, hogy az én meglátásom és információim szerint a képtelen és a kétségbeejtően rossz változtatási tervek között őrlődnek a döntéshozók nyugdíjügyben.
Orbán egy éve azt mondta, hogy a nyugdíjrendszer 30 évre fenntartható és nem kell hozzányúlni, valamint hogy megvédik a magánpénztárakat. Kormányra kerülve a 300e forinttál többet keresőknek kedvező adócsökkentési tervek és a Matolcsy-féle ámokfutó gazdaságpolitikának nem nevezhető ötletések fedezetéül szerették volna elérni Brüsszelben, hogy lazább legyen a költségvetési hiány szigora. Amikor ez nem sikerült döntöttek 14 hónap befizetéseinek átirányításáról, és ez, mint a megindult lavina, az ad hoc ötletek a magánpénztárak vagyonának teljes elkobzásáig vezetett; mindez átitatva belső személyes barter-megállapodásokkal... nem mennék bele itt.

Magyarán vegytiszta felelőtlen és átgondolatlan ötletdömbing voltak eddig a nyugdíjrendszert érintő változások: nincs reformkényszer, a mostanra beharangozott tervek (rokkantak szigorítása, egyéni számla) csupán azt a látszatot akarja kelteni, mintha átgondolt és előre megfontolt reformtörekvése lenne a kormánynak. Persze lesznek változások, de azoknak várhatóan több lesz a füstje, mint a lángja.

Veci # 2011.01.28. 11:00

dtida
Köszönöm a válaszod, hasonlóan gondolom én is. Sajnos épp ezen előzmények miatt aggódik mindenki, félnek a csalódástól.

Üdvözlettel Veci

lenolaj1 # 2011.01.28. 19:35

Kedves dtida, gratulálok!
Az éleslátásodhoz és a bátorságodhoz egyaránt!
Tökéletesen összefoglaltad a nyugdíjrendszer változásait!

ilcsi55 # 2011.01.29. 07:57

Érdeklődnék ki tud segíteni,a párom 1952-ben született férfi 1996-óta le van 50%-ra százalékolva ezért kap 27000-ezer forintot.1996-ig van neki 28-év szolgálati ideje 2007-ben véglegesítették az 50%-ot nem kell neki felülvizsgálatra menni.Mikor tud elmenni öregségi nyugdíjba ami gondolom több pénz lenne.Várom a választ.

sitimaci # 2011.01.29. 08:25

Kedves dtida! Köszönöm a tájékoztatást.Tegnap kaptak szárnyra azok a hirek,hogy a Nők 40-éves nyugdijba menetelét is megakarják szüntetni,persze ilyenkor mindenki mindent mond,ámbár nem zörög a haraszt...! Kérdés az,hogy mikortól?A Fideszre nem csak a négy-ötgyerekesek és a fiatalok szavaztak,hanem nagyon sok idősebb,nyugdij elött álló és nyugdijas is!A kritika ha nem sértő hanem épitő jellegü,megfontolandó,azt szerintem a Fidesz is elfogadja és lehet belőle tanulni,a hasznos észrevételt kamatoztatni.Én továbbra is azt vallom,hogy aki ledolgozott 40-42-évet az ha akar,elmehessen nyugdijba,még akkor is ha az előrehozott.Nem mindenki dolgozott le ennyi évet,főleg ha a járulékát is becsületesen fizette arról nem is szólva,hogy ha ki van már,mint a liba.A nyugdiját úgy is abból fogják kiszámolni,amit addig befizetett!Ennek kéne a kiinduló pontnak lennie bármiféle nyugdijreform szóbakerülése esetén!!!

Putyi2 # 2011.01.29. 09:51

Kedves fórumozók!

Próbálom kikalkulálni, hogy nyugdíj melletti havi 80000 forint munkabér mellett milyen terhek lesznek 2011-ben.
Erre a célra használom az alábbi kalkulátort: http://adozona.hu/…haviber.aspx

Viszont ez nem hozza le a vállalkozást (munkáltatót) terhelő költségeket, amit a 2010-es még lehoz.
Ott ilyeneket ír ki:
Nyugdíjjárulék - 24 %, 19200 Ft
Természetbeni egészségbiztosítási járulék -2%, 1200 ft
Pénzbeli egészségbiztosítási járulék - 0,5%, 400 ft
Munkaerőpiaci járulék -1%, 800 ft.

Pontosan ezek a terhek lesznek 2011-ben is?

Köszönettel: Putyi2

Ui.: A éves limitbe a járulékalapot képező keresetet kell beszámítani. Ez a fogalom lényegében a bruttó bérrel azonos?

sitimaci # 2011.01.29. 10:03

Puyi2!Valahol már irták,hogy ezek a kalkulátorok nem teljesen megbizhatóak.Akár a nyugdij kiszámitási akár más féle Másképpen kéne közeliteni a dologhoz,nekem sem jöttek be valahogy,esetleg még idegesítettek is!

Veci # 2011.01.29. 11:17

ilcsi55
A férjed 62,5 évesen tud öregségi nyugdíjba menni. Az 50 %-os munkaképesség-csökkenés, a rendszeres szociális járadék időtartama nem számít kedvezményként szolgálati időnek. Sajnos kevés nyugdíjra számítson, mivel 1996 óta nem áll munkaviszonyban.

Üdvözlettel Veci

csica13 # 2011.01.30. 08:04

T.Veci!
Előrehozott csökkentett nyugdíjas vagyok 2010.02.01-től.Az a kérdésem,hogy a elérem a 62 éves kort
akkor újra számoltathatom a nyugdíjamat?
Köszönöm a választ!

Veci # 2011.01.30. 11:55

csica13
Miért számolnák újra? Nincs újraszámítás, de lehet, hogy jobb is, mert akár kevesebb is lehetne, mint az évenkénti nyugdíjemeléssel már elérsz addig.

Üdvözlettel Veci