Előrehozott öregségi nyugdíj

majorm # 2011.01.26. 12:15

Kedves Fórumozók!
Röntgen-sugárártalom (kórházi) miatt
korkedvezményes nyugdíjas leszek. A Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál már
folyamatban van az éveim illetve a nyugdíjam kiszámítása. Határozat még
nincs a kezemben. Amikor intéztem a papírjaimat, megkérdeztem, hogy a
meglévő szolgálati időmhöz hozzáadják-e a korkedvezményből adódó éveket. Azt
a választ kaptam, hogy nem adják hozzá. Az interneten megnéztem a TNy. 19.
§-t (168/1997. (X. 6.) korm. rend.) ahol a 11. § (2)-ra hivatkozva- a
szolgálati időt a korkedvezmény időtartamával növelve kell figyelembe venni-
így szerepel ott.

Szeretném megtudni, hogy mit gondolnak erről? Én értelmezem rosszul ezt a
rendeletet? Ha nem növelik mégsem a szolgálati időmet, akkor éljek
fellebbezéssel a határozat ellen? Köszönettel: majorm

Veci # 2011.01.26. 12:32

majorm
Majd kiderül a végén. A férjem papírjai is be vannak adva, jó lenne, ha te értelmeznéd jól. 2009-ben még az akkori tv. szerint úgy tájékoztattak, hogy akkor veszik figyelembe, ha hiányzik a szolgálati időből.

19. § (1) Aki a szervezet fokozott igénybevételével járó, továbbá egészségre különösen ártalmas munkát végzett, korkedvezményre a 8-8/C. §-ban foglaltak megfelelő alkalmazásával jogosult.

(2) A korkedvezményt szerzett személynek az öregségi nyugdíjkorhatárhoz képest az előrehozott öregségi nyugdíj annyi évvel alacsonyabb életkorban jár, ahány évvel korábban őt a korkedvezményre jogosultság nélkül az előrehozott öregségi nyugdíj megilletné. Az előrehozott öregségi nyugdíjra jogosultság meghatározásánál a megszerzett szolgálati időt, a nyugdíjcsökkenés mértékének meghatározásánál pedig a megszerzett szolgálati időt, illetve az elért életkort a korkedvezmény időtartamával növelve kell figyelembe venni.
A kiemelt részt úgy értelmezem, ha hiányzik az előrehozott nyugdíjba vonuláshoz a szolgálati idő, akkor figyelembe veszik.
A nyugdíj csökkentésénél is. A férjemnek van 42 év szolgálati ideje a korkedvezmény nélkül, de nem max. 8,4 % csökkentése lesz, hanem 3,6 %, mert van 2 év korkedvezménye, 1953-as születésű (erről állásfoglallást is küldtek).

Üdvözlettel Veci

Anna_53 # 2011.01.26. 15:10

Kedves Fórumozók!
( Segítségeteket szeretném kérni! )

1953. 04.12-én születésű nő vagyok. 39 év és 4 hónap ledolgozott időm van, de a munkahelyem 2011.03.27 csoportos létszámleépítés miatt megszűnik a munkahelyem.
Kérdésem:

• passzív táppénz beszámít-e a munkaviszonyba?

Mi lenne a célszerűbb:

• keressek másik munkahelyet, hogy meglegyenek az éveim?

vagy

• munkanélkülire menjek? (a munkanélküli bele számít-e az előrehozott nyugdíjba?)

Jelen esetben a nettó átlag fizetésemből fogják számítani a nyugdíjamat, ám nem tudom, hogy mit tegyek, mert 2013-tól már a bruttó fizetésből számítódna a nyugdíj, ám 2013-ra már lehet, hogy nem mehetnék korengedményes nyugdíjba.
Mi tévő legyek?
Segítségüket előre is köszönöm
Üdvözlettel:
KA

Veci # 2011.01.26. 15:53

Anna53
A ma még hatályos tv. szerint te 59. évesen előrehozott nyugdíjas lehetsz. Ha a 39 év 4 hónap nemcsak a munkaviszony és a gyerekekkel otthon töltött idő, hanem van benne tanulmányi idő pl., akkor a következőt javasolom.

• ha megszűnik a munkaviszonyod (ekkor végkielégítést is kell fizetni), ha indokolt lenne, akkor 3 napon belül passzív táppénzre vehet az orvos, max. 30 napra (ez szolgálati időbe beleszámít, de a nők jogosultsági idejébe nem).
  • Ha regisztrálsz a Munkaügyi Központban, akkor álláskeresési járadékot kaphatsz, most még 91+180=270 nap, utána az álláskeresési segély 6 hónapig. Ezzel eljutsz a szülinapodig. Kérheted az előrehozott nyugdíjat, a mai törvény szerint (ez is a szolgálati időbe beleszámít, de a nők jogosultsági idejébe nem).
  • Ha a 39 év 4 hónap mind jogosultsági időd, akkor szerencsésebb lenne ha munkát találnál, hogy meglegyen a 40 év jogosultsági időd a kedvezményes nyugdíjhoz. Most még nem tudjuk mit tartalmaz majd a nyugdíjreform tervezet. Azt mondta Szijjártó Péter, hogy a nők kedvezményes nyugdíját nem érintené.

Jól kiszámolta a munkáltatód, akkor megszűnik a munkaviszonyod, mielőtt betöltenéd az 58 évet, így nem kell kiemelt végkielégítést fizetnie.
Mielőbb kérj jogosultsági idő megállapítást, hogy tudjad biztosan mennyi az igazolt a kedvezményes nyugdíjhoz. K01-es nyomtatványt kell kitöltened:
https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp

Üdvözlettel Veci

Anna_53 # 2011.01.26. 17:22

Köszönöm Veci!

Az lenne még a kérdésem, hogy a 2011.03.27-el megszűnő munkaviszonyomtól ha én passzív táppénzre és munkanélkülire mennék, az mennyivel ronthatja a nyugdíjam kiszámításánál megállapított összeget? Bár az a nyugdíjszámításnál megelőző igen hosszú időszaknál nem lehet olyan jelentős, nem?
Vagy netán a végkielégítés némileg kompenzálhatja?

Köszönöm Veci!
KA

Veci # 2011.01.26. 17:28

A passzív táppénz, munkanélküli ellátás nem rontja a nyugdíj összegét. A végkielégítés bele kerül a nyugdíjalapba ( a napi járulékfizetés felső határa 21.000 ft).

Üdvözlettel Veci

Anna_53 # 2011.01.26. 17:39

Veci,

Amit nagyon sajnálok, hogy 2013-tól állítják vissza a Bruttó bérből való nyugdíjösszeg megállapítást. Ám ha én 2012 áprilisában tölteném be úgy még a nettó összegből számítják ha jól tudom.
Ebben az esetben nem lenne értelme elmenni dolgozni még arra a 8 hónapra, hogy 2013.01.01 után vonulhassak nyugdíjba. Vagy ez nem lehetne kivitelezhető?
Bár 59 évesen gyakorlatilag lehetetlen munkát találni

Mi a véleménye Veci?

Köszönöm!
KA

szusza04 # 2011.01.26. 17:50

Kedves Veci!
Látom, tájékozott vagy nyugdíj ügyekben, így én is a segítségedet kérem.
'52.04.04-én születtem, pedagógus vagyok. Elmehetek előrehozott csökkentés nélküli öregségi nyugdíjra még az idén.
Munkaügyi pert nyertem a munkáltatóval szemben, a végzést meg is kaptam január 5-én. Viszont a 2010.dec. havi munkabéremet nem kaptam meg/ bérjegyzéket igen a számfejtésről/, mondván nincs pénz.
Úgy döntöttem várok februárig,és ha akkor sem kapom meg a béremet, azonnali hatállyal felmondok.
Milyen kilátások elé nézek? Végkielégítés, jubileumi jutalom jár-e? Mi van, ha pert vesztek? Akkor nem kapok jubileumi jutalmat?
Légyszi válaszolj?! Köszönöm.

Kishegyek # 2011.01.26. 18:06

Kedves Fórumozók!
1955-ben születtem, 1973 óta dolgozom, gimnáziumi érettségim van.
A mai jogszabályok szerint mikor mehetek el előrehozott öregségi nyugdijba, ill. öregségi nyugdijba??
Köszönöm válaszukat!!

agica20 # 2011.01.26. 20:08

Kedves Fórumozók!
Nem pontosan illik ide a kérdésem,de itt van a legnagyobb forgalom!
................................

Kedves Veci,Nandy és Mindenki !

A sógornőm már évek óra öregségi nyugdíjas.Miután nagyon alacsony a nyugdíja mindig kellett mellette dolgoznia.
Valahol azt olvastam,hogy ilyen esetben van mód a nyugdíjának felemeltetésére évente egyszer,ha ledolgozza a 365 napot.
Hülyeséget kérdezek? Lehet,hogy csak valamiket összekeverek?Hol olvashattam ezt? Van a nyugdíjtörvénynek olyan §-a ,ami ezzel foglalkozik?

Ha tudnátok ezzel kapcsolatban segíteni,megköszönném.

Üdvözlettel! Ági

juhlaci # 2011.01.26. 20:32

szusza04! Az életkorod szerint mehetnél ,ha meg van a 40 év szolgálati időd!

Veci # 2011.01.26. 21:35

Anna53
Ha a ma hatályos törvény alapján nézzük a helyzetet, akkor egyetértünk, mert az 59. szülinaptól előrehozott nyugdíjba mehetsz.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.26. 21:46

szusza04
Azonnali felmondásod esetén ne számíts végkielégítésre, mert azt csak munkáltatói felmondás esetén írja elő a törvény. De közalmalmazotti lemondás esetén vagy rendes felmentés esetén sincs.
Ha te azonnali hatállyal felmondasz, és nem töltötted be a 40 év közalkalmazotti jogviszonyt, akkor ugrott a jubileumi jutalom.
Ellenben, ha beadnád a felmentési kérelmet a Kjt. 30.§ (1) e) pontra hivatkozással, előrehozott nyugdíjazás miatt, akkor ha legalább 35 év közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezel, meg kellene kapnod a 40 éves jubileumi jutalmat.
Nade! ha nincs pénz a decemberi fizetésre, nem tudom miből fizetnének. Szerintem a bér elmaradása miatt jogilag el lehetne járni, de nem tudom milyen kimenetele lenne (nem értek hozzá)
Vedd figyelembe, hogy előrehozott nyugdíjba a közalkalmazottak, a szülinap utáni naptól kérhetik a nyugdíj megállapítását.

Lyonee járatosabb a te kérdésedben, biztos ő is válaszolni fog.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.26. 21:54

agica20
Minden 365 nap után 2008-tól, amióta a nyugdíjas munkavállaló is járulékot fizet kérhető a 0,5 %-os nyugdíjemelés. Azt hiszem már 2011-től időarányosan is igényelhető (nem kell feltétlen teljes évnek meglenni).
Itt találod a K27-es nyomtatványt hozzá: https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp

Egyéb lehetőség még, ha alacsony a nyugdíja a méltányossági nyugdíjemelés, a K16-os nyomtatványon.

Minden nyomtatvány mellett van ügyféltájékoztató, kattints rá és bővebbet olvashatsz róla.

Üdvözlettel Veci

juju # 2011.01.27. 06:14

Közalkalmazott vagyok. December 7-től felmentési időmet töltöm, mert augusztus 7-től előrehozott öregségi nyugdíjba szeretnék menni. A munkáltató a felmentési időmet 8 hónapban állapította meg, ebből 4 hónap munka négy munka nélkül.
A szabadság is ebben van. A munkáltató azonban most normális bért számfejtett nekem az elmult hónapban. Úgy tudom, hogy a ledolgozott hónapokra is felmentési bér vagyis átlagbér jár.???? Köszönöm a segítő választ. üdvözlettel

kormányos # 2011.01.27. 06:39

Kedves Anna53!
Tudomásom szerint 2013.01.01.-től a bruttóból számítanak egy szuper nettót, ami kevesebb
lenne mint a 2012.12.31.-ig számított nyugdíj.

Veci # 2011.01.27. 07:58

juju
Szerencsés vagy, hogy megkaptad a hosszú felmentési időt. Úgy emlékszem nem átlagilletmény számfejtettek nekem sem. Figyi!örülj, hogy a felmentést megkapod, ne akarj a végletekig elmenni. Szerintem így kell számfejteni.

Üdvözlettel Veci

sitimaci # 2011.01.27. 08:41

Kedves Veci! Tudom hogy nem vagy jós,de kiváncsi lennék arra,hogy szerinted,Orbán Viktorék,mit jelenthetnek majd be februárban nyugdijügyben? Mihez mernek hozzányulni és mikortól ? Csak érdekességként a realitások talaján maradva !

Veci # 2011.01.27. 09:00

Nyugdíjkalkulátor
http://adohirek.hu/…lkulator.php

Üdvözlettel Veci

dtida # 2011.01.27. 09:05

Ezek a nyugdíjkalkulátorok nagyon-nagyon rosszak és félrevezetők!!!
Megközelítőleg sem adnak pontos eredményt!
Mindenkit óvok attól, hogy komolyan vegye ezeket!

A magánpénztárak által közzétett kalkulátor is alapvető számítási hibákat tartalmaz: ez lényegében ugyanaz a kalkulátor, amit a pszáf tett közzé kb fél éve.

Nyugdíjat csak a konkrét adatok ismeretében lehet számolni, jövőre lehetetlen, ráadásul ezek a kalkulátorok a szolgálati idő és az átlagkereset (a két fő faktor!) tekintetében is alapvető tévedésekkel operál.

sitimaci: neked volnának "tippjeim"... ;)

Veci # 2011.01.27. 10:44

Kedves dtida!

Köszönöm, hogy ismételten jelentkezel, épp a napokban gondoltam rád.
A kalulátort én sem veszem pontosnak, a korábbi kalkulátorok is csak tájékoztatólag adnak némi ismeretet. Értelemszerűen minden embernél másként jönnek ki az összegek, más szolgálati idő, jövedelemviszony, malusz, stb.

Érdekelne engem is a sitimaci-nak jelzettek. Miként lehetne ezt összehozni. Tippem, ha sitimaci-t e-mail-on megkeresném. Kérek mindkettőtöktől visszajelzést, hogy megoldható-e?

Üdvözlettel Veci

Kocsis Éva # 2011.01.27. 12:01

2011. júliusban 38 év szolgálati időm lesz és ehhez még 2 év korkedvezményre is jogosult vagyok,ha jól tudom így 40 év a szolgálati időm,és a korom is annyi mintha 1953-ban születtem volna. 2011 márciusban betöltöm az 56 évet.Sajnos a nők most elfogadott 40 év utáni teljes nyugdíjára nem vagyok jogosult,mert a korkedvezmény nem számít bele a szolgálati időbe. A munkahelyemen nagy a feszültség,bizonytalanság ! Szeretnék előre hozott öregségi nyugdíjba vonulni,ez lehetséges-e,vagy csak csökkentéssel /ez hány % / ,és én kérhetem,vagy csak közös megegyezéssel lehet a munkaadóval?

Segítségét előre is köszönöm.

dmarti # 2011.01.27. 12:06

1957-ben születtem, 1975-től dolgozom. 15 hónapig voltam
munkanélküli ellátásban, szültem 3 gyermeket. Mikor mehetek el leghamarabb nyugdíjba?

Veci # 2011.01.27. 12:27

Kocsis Éva
Levezetem:

• a te korkedvezményes öregségi nyugdíjkorhatárod (ha 1953-ban születtél): 63-2=61 év,
  • ettől 3 évvel korábban mehetsz előrehozott nyugdíjba, vagyis 61-3=58 évesen, vagyis a szülinapodon.
  • A 38 év ledolgozott szolgálati időddel és a 2 év korkedvezmény beszámításával (19.§), csökkentés nélküli nyugdíjat kaphatsz.
  • Nem értem, ha te 1953-ban születtél, akkor hogy lehet az, hogy 56 évet töltötted? Valamit elírtál. Ha a születési dátumot, akkor más lesz a korkedvezményes nyugdíjkorhatárod.

Visszanéztem a neved alapján én már egyszerr válaszoltam neked, de ott a születési éved 1955, gondolom most írtad tévesen.
ITT az akkori válaszom:
1955-ben születtél, a korkedvezményes öregségi nyugdíjkorhatárod 64–2=62 év, ettől 3 évvel korábban lehet előrehozott korkedvezményes nyugdíjba menned a ma még hatályos törvény szerint. A jól gondolom neked a 40 év jogosultsági időd 2013-ban lesz meg.
Vagyis 1955-ös születési dátum esetén te 59 évesen tudnál elmenni előrehozott nyugdíjba.

• lehetőseged lehetne az 57. szülinapod után megállapodást kötnöd a munkáltatóval a korengedményes nyugdíjazásra, mert akkor leszel a korkedvezményes öregségi nyugdíjkorhatárod előtt 5 éven belül.
  • Ha a munkáltató kötne veled megállapodást, vállalná a befizetéseket (nyugdíj+postaköltség+nyugdíjemelés), akkor 59 éves korodig kellene. A korengedményes nyugdíjra megállapodást nem lehet kötelezni a munkáltatónál.

ITT olvasd el a korengedményes nyugdíjjal kapcsolatos tájékoztatót (főleg a negyedik bekezdésben kiemelteket: http://www.onyf.hu/?…

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.01.27. 12:36

dmarti
Itt találod a nyugdíjtörvényt a 18/B. § szerint tudsz előrehozott nyugdíjba menni a ma még hatályos törvény szerint (legkorábban 62 évesen, max. 8,4 % csökkentéssel), de februárban már látható lesz mit terveznek a nyugdíjreformban.
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

A 40 éves jogosultsági időhöz is még hosszú az idő (2015-17 körül, ha addig nem lesz kieső időd), mert munkaviszony+gyermekekkel otthon töltött időt együtt kell 40 évnek számítani. Abba a munkanélküli ellátás, tanulmányi idő nem tartozik bele. Olvasd el a tájékoztatót itt:
http://www.onyf.hu/?…

Kérj szolgálati idő/jogosultsági idő megállapítást, K01-es nyomtatványon:
https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp

Üdvözlettel Veci