tanulmányi szerződés és munkavállalói köteleségek


Bourne # 2004.11.05. 07:20

A következő problémában kérnék gyors segítséget:

A cégemnél lehetőség van arra, hogy eljárjak alapfokú nyelvizsgára felkészítő tanfolymara. Nekem nincs még nyelvvizsgám, a munkaköröm sem írja elő, de úgy érzem jó lenne megszerezni egy angol alapfokú c-t. A tanfolyamon való részvételhez alá kell írnom egy megállapodást a nyelvizsgára felkészítő iskolával, hogy én bejárok órára, és nem hiányzok többet az összes óra 30%-nál, illetve az is le van írva, hogy a munkáltatóm fizeti ki helyettem a tanfolyam díját. Ez rendben is van. Viszont a munkáltató tanulmányi szerződést akar velem kötni, amelyben vállalja, hogy fizeti a tanfolyam díját, a könyvek-jegyzetek díját, az első vizsgadíjat, illetve szükség esetén munkaidőkedvezményt ad (pl. vizsgára való felkészülésnél). Az én kötelezettségem pedig az, hogy le kell vizsgáznom a tanfolyamot követő 1 éven belül, illetve a vizsga után még 1 évet a cégnél kell maradnom. És akkor itt jönnek a problémáim, egyrészt ezzel azzal +1 évvel, mert a tanfolyam munkaidőn kívül van. De még akár ezt is elfogadom, viszont a munkáltató a munkaköri leírásomba és be akarja írni, hogy szükséges alapfokú c nyelvvizsga (ami most nincs benne, amit csak a tanfolyam miatt írnának most be). Ez részben azért nem jó számomra, mert mivan ha neadjistem mégsem vizsgáznék le, akkor visszafizetés mellett még a munkakörömet sem tölthetném be. Ha meg nem írom alá a tanulmányi szerződést, akkor a saját zsebből vizethetem a tanfolyamot. A munkatörvényben azt olvastam, hogyha a munkáltató kötelez valamilyen tanulmány elvégzéséhez, akkor nem lehet kötni tanulmányi szerződést és mindent cehhet állni kell. (Viszont ő nem kötelez még, mert én akarok menni magamtól, de ha megyek akkor meg beírják a munkakörömhöz).
Állítólag azért kell beleírni a munakkörbe, mert különben nem kap a cég támogatást az államtól, nem tudja leírni az adójából.
szóval:

  • miért kell +1 év a cégnél, ha munkaidőn kívül járok tanfolyamra
  • ha a cég kötelez, akkor miért kell tanulmányi szerződést kötnöm (mert ha beírja a munkakörbe, akkor kötelez vagy nem?)

Gyors választ kérnék ,mert hétfőig döntenem kell.. én nagyonm szeretnék járni tanfolyamra, de anyagilag nem vagyok elengedve, hogy kifizessem a tanfolyam díját.

the big cat # 2004.11.05. 07:54

Szerintem ez egy fair tanulmányi szerződési ajánlat a cégtől, és jogilag is megáll.

A cég nem kötelez rá, hanem a munakszerződésben közös megegyezéssel kötitek ki.

Bourne # 2004.11.05. 08:09

A tanulmányi szerződés az végső soron rendben is lehetne, még az a +1 év is, azt is lenyelem. Csakhogy a szerződésben arról nincs szó, hogy beírják a munkaköri követelményekbe a nyelvvizsgát. Ez azért is rossz, mert tuljadnonsváltás folyik éppen a cégnél, és mi van ha elküldenek a munkahelyemről, hoznak a helyemre mást, merthogy én csak korlátozással leszek alkalmas, mert hát beleírják a nyelvvizsgát is, ami még nincsen.

Illetve a nyelvislolával aláírtam már a papírt, máshogy nem járhatnék oktatásra, tehát ha nem kötök tanulmányi szerződést, akor saját zsebből fizethetek.

Bourne # 2004.11.05. 08:11

Ha beírják a munakörömba anyelvvizsga szükségességét, az akkor nem azt jelenti, hogy kötelezenek rá?

És az különben is úgy lenne fair, ha a többi hasonló munakörben dolgozónak is beírnák...

the big cat # 2004.11.05. 08:18

Nem azt jelenti. Az azt jelenti, hogy közösen úgy egyeztetek meg, hogy ez kell a muankörödhöz a jövőben. Az, hogy a támogatás feltételéül ezt szabja, ismét csak telejsen fair és jogos, nem vagy köteles elfogadni.

Bourne # 2004.11.05. 08:37

Köszönöm akkor a véleményedet. Úgy látszik akkor minden jogszerű, sajnos.

Számomra viszont erkölcsileg akkor sem állja meg a helyét, mert olyan helyzetbe kényszerítenek, amiből rossz esetben károm származhat. Jó, lehet mondani, hogy "megszoksz vagy megszöksz", "nem kötelező itt dolgozni", nem kötelező tanfolyamra járni stb. De akkor sem értem a cég ilyen fajta hozzáállást. szeretnék továbbfejlődni és ezt csak ilyen megkötésekkel lehet. Én bízom benne, hogy sikerül levizsgáznom, hiszen azért járo tanfolyamra, nem azért hogy lógja a munkahelyről (nem is tudnék, mert hát munkaidőn kívül van), de ha nem sikerül akkor visszafizethetem a díjat, meg nem tudom ,ki is rughatnának utána?

the big cat # 2004.11.05. 13:49

Ez viszont nem jogi probléma.

Penge # 2004.11.15. 18:00

Sziasztok!
Kellene nekem egy kis segítség tanulmányi szerződés és szabadság ügyben:
Még 2003. szeptemberében kötöttem a céggel egy szerződést, ami szerintem nem is szerződés, mivel tanulmányi hozzájárulás igénylő lap a neve. Szerepel benne a nevem, hol tanulok, mennyit fizet a cég és a köv. sorokat, amely engem kötelez:"Alulírott, XY (sz.ig: ; lakcím: , szül.: ) mint az XY cég alkalmazottja nyilatkozom, hogy a tanulmányi hozzájárulás elfogadásával egyidejűleg kötelezem magam arra, hogy a fent meghatározott képesítés megszerzését követő egy évig a Munkáltatónál fennálló határozatlan idejű munkakaviszonyom megszünése esetén köteles vagyok a 7. pontban leírt költségeket vagy az időarányos részét a jegybanki alapkamattal növelten a Munkáltató külön felszólítása nélkül visszafizetni.
A tanulmány díj céljára kapott összeg befizetését számlával igazolom."
Az első kérdés: vehető ez a dokumentum szerződésnek?
2.:ha nem számít szerződésnek, meglobogtathatják-e ezt a papírt a peres eljárás során?
3.:ha kirúgnak, akkor is fizetnem kell?

köszi a segítséget!

the big cat # 2004.11.15. 18:14
  1. Ez tanulmányi szerződés. Teljesen szabályos. A jopgnyilatkozatokat nem formájuk (címük), hanem tartalmuk alapján kell megítélni.
  2. Nyilván felhasználhatják bírósági eljárásban.
  3. A szöveg szerint igen, minden megszűnés esetében köteles vagy visszafizetni a hozzájárulást, és ennek van logikája is. csakhogy a törvény kimondja, hogy a tanulmánmyi szerződésben a munkavállaló kötelezttsége, hogy a munakviszonyát fenntartsa, tehát ha ezt a kötelezettséget a munkálatói felmondás, vagy bármely más a munkavállaló hatókörén kívüli esemény lehetetlenné teszi, úgy a munakvállaó nem köteles a támogatást visszafizetni.
K_Peti # 2005.01.05. 14:52

Mi van akkor ha munkavallalo felmondott es vissza akarjuk szerezni a tanulmanyi osszeget? Kikuldhetunk neki egy fizetesi felszolitast vagy birosagon kell ellene pert inditani? Mi ilyenkor munkaltatoi oldalrol a teendo? (Egyaltalan MT 173 vonatkozik ilyesmire?)

the big cat # 2005.01.05. 15:30

A tartozást a munkáltató kilépő elszámolásásn fel kell tüntetni, valamint érdemes az esedékességet is odaírni, vagyis azt, hogy azonnal. (A munakválaló előzetes, írásoso beleegyezésének hiányában a munkáltató az utolsó járandóságból önhatalmúlag ezt az öszseget nem vonhatja le, viszont a munakválló rendelekzhet úgy, hogy ezt vonják le tőle). ha nincs feltüntetve a kilépőlapon, akkor ezzel többé-kevésbe el is veszett a követeleés viszsaszerzésének lehetősége, mivel ebben az esetben a kilépőlapon az szerepel, hogy tartozása nincs. Ezek után jogalap nélküli gazdagodás jogcímén indítható per, és meg lehet kísérelnia behajtást.

Ha viszont szerepelt, és a munakválló nem fizet, úgy kamatostul követelhető az összeg, célszerű előbb felszóllítást küldeni, mejd FMH kibocsátását kérni a bíróságtól, és ebből vagy per lesz, vagy végrehajtás.

K_Peti # 2005.01.05. 19:05

OK. Azt irtuk be, hogy ervenyesites alatt. De semmit konkretot, hogy mi az amit ervenyesitunk (sem osszeg, sem hatarido). Ez remelem jo. Kikuldtuk a fizetesi felszolitast ami a tanulmanyi dijon felul meg gondatlan karokozas cimen is ker egy felhavit. (Mert abban is volt reszunk.)

the big cat # 2005.01.05. 21:01

Nem ez nem elégséges, a tartozás jogcímét és öszsegét pontosan meg kell jelölni. a gondatlan károkozás megint egy külön jogvita tárgya lehetne, de csak akkor, ha iylen jogcímen szintén szerepelt egy megjelölt összeg a kilépőpapíron.

Annak akifejeznésnek egyébként, hogy "érvényesítés alatt" nincs semmiféle relevanciája arra nézve, hogy tartozik-e vagy sem, a kifejezés használata elhibázott, de saját felróható magatartására előnyök szerzése végett senki sem hivatkozhat.

K_Peti # 2005.01.06. 11:22

Akkor ezt elszurtuk egy picit. A munkavallalo ilyenkor mivel tamadhat? Egyaltalan felhasznalhato ez a hiba valamire?

the big cat # 2005.01.06. 13:40

A munkavállalónak nem kell támadni. Õ jóhiszeműen feltételezi, hogy az általatok tett jognyilatkozat alapján nincs követelésetek vele szemben. Mivel nincs mit, ezért nem is fizet. Ti meg futhattok a pénzetek után. Amit meg lehet próbálni, hogy mégis benyújtjátok felé a kövatalést, hátha fizet. Ha viszont bíróságra kerül az ügy, akkor a kártérítést az borítékolom, hogy bebuktátok, és a tanulmányi szerződésből származó követeléseteket is jogalap nélküli gazdagodás jogcímén kérhetitek csak vissza, és erősen kell majd a bírósnak megmagyarázni, hogy miért nem tüntettétek ezt föl a kilépőpapírjain.

kerij # 2005.02.01. 19:28

Sziasztok!

1999-ben kötöttem a cégemmel tanulmányi szerződést. 2002-től 2 évet halasztottam a munkáltatóm szóbeli kérésére (GYED-en voltam). 2004-őszétől folytatom tanulmányaimat (utolsó év).
A következő kérdéseimre szeretnék választ kapni:

  1. Amióta visszamentem dolgozni a főnököm kiíratja a szabadságomat azokon a napokon amikor suliba kell mennem (heti 1x). Ezzel követ e el szerződésszegést ?
  2. Ha nem sikerül időben befejeznem a tanulmányaimat (nyáron), hanem csúszok néhány hónapot, erre hivatkozva visszakérheti e a tanulm. díjakat?

Segítségeteket előre is köszönöm.
kerij

the big cat # 2005.02.01. 20:54
  1. Ezzel a tanulmányi szerződést nem feltétlenül szegi ugyan meg, de egy annál sokal súlyosabb jogsértést követ el, ugynais nem biztosítja a kötelezősen előírt szabadidőt, ami tanulmányi szerződés nélkül is, plusz önkényesen kettőnél több részletben adja kia szabadságod, ami ugynacsak súlyos jogsértés.
  2. Attól függ mi van a tanulmányi szerződésben.
kerij # 2005.02.02. 18:08

Szia big cat!
Köszi, hogy válaszoltál, segíts még légyszi.
Ez a jogsértés, amit a munkáltatóm elkövet elegendő arra, hogy ha mégis kilépnék ne kelljen visszafizetnem a tan. díjat?

Idézek a szerződésből: "A munkavállaló kötelezi magát arra, hogy a tanulmányi, illetve vizsgakötelezettségének időben és legjobb tudása szerint eleget tesz és a főiskolát eredményesen elvégzi. "

A GDF-re járok, ahol vizsgázni bármikor lehet, ha már leadták atananyagot, kifejezetten vizsgaidőszak nincs. Záróvizsgát tenni az utolsó évet követő 2 éven belül lehet.
Így lehet abból problémám ha csúszok néhány hónapot?
köszi
kerij

kerij # 2005.02.02. 18:20

Végül is az a legfontosabb kérdés számomra, hogy ha nem sikerül időben befejezni az iskolát hivatkozhatok e arra pl. hogy ő nem adta ki rendesen a tanulmányi szabadságokat, még ha ezt írásban nem is igényeltem. Hogyan tudnám megvédeni magam, ha eszébe jutna nyáron visszakérni a pénzt, ha nem tudom még felmutatni a diplomát????
kerij

the big cat # 2005.02.03. 07:01

Ez nem ilyen egyszerű.

Először is azt kellene tudni, mi a tanulmányi szerződésben a határidő az iskola befejezésére. Ezen nincs vita, ha mulasztod, szerződésszegést követsz el.

Azt nem tudom, hogy atnulmányi szerződésbe a szabadság benne van-e, ettől függ, hogy a munkáltató is szerződésszegést követ-e el, ha igen, akkor egymás szerződésszegeit beszámíthatjátok egy jogvita során, de alapelvszerűen az egyik szerződésszegés nem menti másikat, kivéve, ha közvetlen összefüggésben vannak, ami itt megállhat. Csakhogy itt nem feltétlenül van szó munkáltatói szerződésszegésről, de van egy jogsértés, amiért kompenzációt követlhetsz,. aktuálisan a rendes szabadságait értékét, amit felhazsnáltál a tanulmányaidra, plusz egyéb káraidat.

kerij # 2005.02.03. 18:06

Szia big cat!
Bepötyögöm a teljes tan. szerződést:

  1. A munkavállaló kötelezi magát, hogy a GDF által az 1999/2003 tanévre meghirdetett, távoktatási tagozat inf. mérnöki szakán tanulmányait folytatja, a mérnök-inf. végzettséget megszerzi.
  2. A munkavállaló vállalja, hogy munkaviszonyát a munkáltatói támogatás ideje alatt fenntartja és a végzettség megszerzésétől számított 4 évig nem szünteti meg.
  3. A munkavállaló kötelezi magát arra , hogy tanulmányi ill. vizsgakötelezettségének időben és legjobb tudása szerint eleget tesz és a főiskolát eredményesen elvégzi.
  4. A munkáltató vállalja, hogy a tanulmányi idő alatt a Mun kavállalónak megtéríti a tan. díjat .
  5. Ha a Munkavállaló a fenti kötelezettségének nem tesz eleget köteles a Munkáltatónak a támogatást megtéríteni. Amenyiben a kötelezően munkaviszonyban eltöltendő időnek csak egy részét tölti le, a megtérítési kötelezettség időarányosan terheli.
  6. Ha a Munkáltató nem teljesíti a felsorolt kötelezettségeit a Munkavállaló mentesül a tanulmányi szerződésben foglalt kötelezettségei alól.
  7. A szerződéssel kapcsolatban felmerült jogvita elbírálása a Munkaügyi Bíróság rendelkezik hatáskörrel és illetékességge.

Ennyi.
Tehát járna e nekem tanulmányi szabadság, bármilyen formában?
Baj e hogy csúszom, csak a 3-as pontban szerepel idő.
Ha kirugnak és nem kilépek, kell e visszafizetnem?

Bocsi, hogy ennyit faggatlak, de tisztán kellene látnom a dolgaimat, nem szeretném ha hirtelen meglepetés érne.
Köszi előre is. :)
kerij

the big cat # 2005.02.03. 18:28

A tanulmányi szabadság mindenkinek jár, aki tanul, tanulmányi szerződés ide vagy oda.

A kéréds az, hogy atanrend mikorra írja elő a vizsgát, és hogy hol bana szerződés írásos módodítása, amiben atanulmányi időszakot meghoszsabítottátok.

Ha kirúgnak nem kells emmit fizetned, mert a szerződés a másik fél hibájából lehetetlenül.

kerij # 2005.02.03. 20:44

Szia big cat!

Köszi agyors választ. :)
A szerződést írásban nem módosítottuk, ez csak szóbeli megegyezés volt. Amikor bejelentettem, hogy terhes vagyok, a fönököm kérdezte, hogy most mi legyen a sulival. Akkoriban még nagyon jó volt vele a viszonyom. Én mondtam, hogy szeretnék 1 évet halsztani, erre ő kérte, hogy legyen 2 év halasztás, gondolta, hogy ennyit leszek otthon a gyerekkel. Most ősszel visszamentem dolgozni és elkezdtem az utolsó évet, de a főnőköm teljesen másképp áll hozzá. Gyakorlatilag állandóan nem tetszését nyilvánítja, hogy eljárok heti egyszer, ezért is aggódok, hogy mit találhat még ki.
Ez változtat valamin, hogy nincs írásos módosítás?

kerij

Jaffa # 2005.03.20. 16:16

Szia!
Segítséget kérnék. A férjem felmondott és a tanulmányi szerződése értelmében vissza kell fizetnie a munkáltató által fizetett tandíjat, stb.
Van elévülési ideje a követelésnek? Gondolok én itt arra, hogy eddig nem kaptunk semmiféle papírt róla.

Köszönöm

the big cat # 2005.03.20. 16:50

Az általános munakjogio elévülési idő 3 év. De jó jel lenn, ha akilépőparíjára nem vezetik rá az igényt.