Munkáltató változás


Ferko123 # 2024.09.25. 06:02

Üdvözletem!
A jelenlegi munkahelyemen hét éve dolgozom többed magammal ugyanabban a munkakörben, eközben a munkáltató többször változott. A korábbi munkáltatómmal szemben a NAV végrehajtást indított augusztusban, ezért a munkaviszonyunkat a hónap közepén megszüntették, de a munkánkat ettől függetlenül elvégeztük. A jelenlegi munkáltatónk szeptember 1-i dátummal alkalmaz minket, a munkaszerződés a 90 napos felmondási időt tartalmazza. A régi és az új munkáltató között semmilyen átadás-átvétel nem történt. A napokban csak nekem felmondtak hivatkozás nélkül szeptember 30-i dátummal.
A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben vonatkozik-e az MT-ben foglalt \"A munkáltató személyében bekövetkező változás\" jogszabály, azaz jogosult vagyok-e végkielégítésre, illetve a munkáltatónak indokolnia kell-e a felmondásomat?

Köszönöm a válaszokat!

drbjozsef # 2024.09.25. 10:26

Ferko123,

ezért a munkaviszonyunkat a hónap közepén megszüntették
Ilyen nincs (pláne nem "ezért"). A munkaviszonyt megszüntetés felmondással történt? Felmondtak, és te azt elfogadtad, majd kötöttél egy másik munkáltatóval egy teljesen új szerződést?
Akkor nincs szó átvételről.

Ferko123 # 2024.09.25. 10:44

A munkaviszony az előző munkáltatónál nem felmondással szűnt meg, egyszer csak megkaptuk a kilépő papírokat augusztus közepén a teljes (!) havi fizetéssel együtt. A munkám recepciós, a mindenkori munkáltatóm az épület tulajdonosával kötött szerződést, aki(k) alkalmaztak minket. A tulajdonos az új munkáltatóval szeptember 1-el kötött új megállapodást, aki minket új szerződéssel alkalmaznak tovább.

eulimen # 2024.09.25. 11:15

a munkaviszonyunkat a hónap [augusztus] közepén megszüntették
A napokban csak nekem felmondtak hivatkozás nélkül szeptember 30-i dátummal.
A munkaviszony az előző munkáltatónál nem felmondással szűnt meg
illetve a munkáltatónak indokolnia kell-e a felmondásomat

Van itt pár ellentmondás, amit fel kéne oldani. Fuss neki még egyszer, hogy mikor és mi történt pontosan.
Ki mondott fel kinek, és milyen indokkal. A sok papír közt esetleg nem toltak az orrod alá közös megegyzést? Csak úgy "véletlenül": kb. "Ott írd alá hogy átvetted".
Az ügyfélkapus TAJ biztosítotti lekérdezés is segíthet összerakni a képet, hogy ki hogyan jelentett ki, illetve be.

A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben vonatkozik-e az MT-ben foglalt "A munkáltató személyében bekövetkező változás”"
Mi van az új munkaszerződésben? Van bármi utalás jogutódlásra, a korábbi szolgálati idő elismerésére?
Ha nincs, akkor semmiképp.

eközben a munkáltató többször változott [...] azaz jogosult vagyok-e végkielégítésre
Hát az általában attól függ, hogy megvan-e a legalább három összefüggő év egyazon munkáltatónál. Nem a recepción, adott munkáltatónál.

drbjozsef # 2024.09.25. 12:17

nem felmondással szűnt meg, egyszer csak megkaptuk a kilépő papírokat
De mégis, akkor ez szerinted mi volt akkor?

Kovács_Béla_Sándor # 2024.09.25. 13:12

Akkor nincs szó átvételről.
De az egy tény. Bárhogy "papíroznak" is. Ezt vita esetén a bíróság biztosan a munkáltató személyében bekövetkezett változásnak, és nem a munkaviszony megszűnésének minősítené.

Ferko123 # 2024.09.25. 14:23

eulimen!
Megpróbálom
Az új munkáltató közölte velem, hogy szeptember 30-tól nem tartanak igényt a munkámra, nem indokolták a munkaszerződésre hivatkozva. Papírt még nem kaptam, semmit, így közös megegyezést sem irattak alá még "véletlenül" sem. A biztosítási jogviszony t nem néztem, mert nyugdíjas vagyok, amióta elértem, nem volt bejelentés. Sajnos a jogutódlásra, a korábbi szolgálati idő elismerésére nincs utalás a munkaszerződésben. Egyazon munkáltatónál nincs meg a három összefüggő év, mert az összes munkáltatóm trükközött, három havonta új volt. Szinte mindegyik munkaszerződése azonos, csak más a fogalmazás.

drbjozsef!
Mivel a NAV-ra hivatkoztak, a hozzá nem értésem miatt nem gondoltam/tudtam, hogy ez is felmondásnak számít.

Kovács_Béla_Sándor!
Járatlan vagyok a témában, ezért próbálok tájékozódni, hogy lehet-e, érdemes-e bírósághoz fordulni.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.09.25. 18:40

lehet-e, érdemes-e bírósághoz fordulni.
Most? Minek? Milyen igényed lenne? Még bérrel sem tartoznak.

drbjozsef # 2024.09.25. 18:46

KBS,

Ha ez átvétel volt, akkor folytonos a jogviszonya, és megillette volna a felmondási idő és a végkielégítés, és nem rakhatták volna most ki az új szerződésében szereplő próbaidőre hivatkozva indoklás nélkül. Nem?

Kovács_Béla_Sándor # 2024.09.25. 18:47

Ja, bocs. Most látom az utolsó hozzászólás elejét. Felmondhat a jelenlegi munkáltató, de szólj neki előre, hogy a felmondási időd 30 nap. (Ha még nem közölte a felmondást, akkor aligha fog letelni 30-áig.) Továbbá számítsd egybe onnan kezdve az időt, hogy ezen a munkavégzési helyen, ebben a munkakörben dolgozol, és mondd meg neki, hogy az üzemi jogutódlás miatt ez a munkaviszonyod hossza, ehhez képest legyen szíves számítani és fizetni a végkielégítést. Esetleg a békesség kedvéért felajánlhatod, hogy legyen közös megegyezés - de a helyedben nem engednék többet, mint a felmondási idő felére járó felmentést. (Pénzben az félhavi bér.)
Aztán ha nem hallgat a szép szóra, mehet a fizetési meghagyás vagy a keresetlevél a végkielégítésre.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.09.25. 18:51

Pardon, a felmondási időd a szerződés szerinti 90 nap. Annak a felére, 45 napra kell felmentenie. Abból elengedhetsz szerintem harminc napot, ha minden mást kifizet. (Az elengedés módja az, hogy a közös megegyzésben a végkielégés mellett kikötsz két hét munkavégzési kötelezettség nélküli, de fizetett időt a munkaviszony megszűnéséig. Vagy annyival több végkielégítést. Ez már fakultatív.)

Kovács_Béla_Sándor # 2024.09.25. 18:52

nem rakhatták volna most ki az új szerződésében szereplő próbaidőre hivatkozva indoklás nélkül.
Kirakták? Azt mondta, 90 napos felmondási idő van a szerződésében, nem azt, hogy próbaidő.

drbjozsef # 2024.09.26. 06:05

Ezt írta :
nem indokolták a munkaszerződésre hivatkozva
Lehet, én értettem félre, de csak erre tudok gondolni. Meg ha eleve meg akartak szabadulni tőle, valszeg van benne próbaidő.
Vagy lehet, hogy nyugdíjas munkavállalónál más a szitu?

Ferko123 # 2024.09.26. 09:16

Nagyon köszönöm az eddigi hozzászólásokat, megkínálom őket a leírtak alapján. Jelzem a reakciót.